Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Belarusz felfüggesztette részvételét az Európai Unió keleti partnerségi programjában

2021.06.28. 19:06

Belarusz felfüggesztette részvételét az Európai Unió keleti partnerségi programjában, és megkezdi a menedékkérők visszafogadásáról szóló egyezmény szüneteltetésére vonatkozó eljárást is – jelentette be hétfőn a minszki külügyminisztérium sajtószolgálata.

A tárca közölte, hogy a Belarusszal szemben elfogadott, a minszki vezetés szerint „példátlan” uniós büntetőintézkedések miatt bekérették Dirk Schuebelt, az EU helyi képviseletének vezetőjét – írja az MTI.

A minisztérium szerint a diplomatát tájékoztatták a „Belarusz nemzetbiztonságát fenyegető cselekmények” nyomán elfogadott konkrét válaszlépésekről. Dirk Schuebellel egyben közölték a minszki vezetés álláspontját, miszerint elfogadhatatlan a szankciók nyomásgyakorló eszközként történő alkalmazása szuverén és független országokkal szemben.

Nem tudjuk tovább teljesíteni kötelezettségeinket az adott (visszafogadási) egyezmény keretében az Európai Unió büntetőintézkedései és korlátozásai közepette. Mély sajnálattal állapítjuk meg, hogy a megállapodás kényszerű felfüggesztése káros hatással lesz az EU-val folytatott együttműködésre az illegális bevándorlás és a szervezett bűnözés elleni harc terén

 – olvasható a tárca állásfoglalásában.

Belarusz hétfőn visszahívta konzultációra az EU-hoz akkreditált nagykövetét, és javasolta Brüsszelnek, hogy hasonlóképpen cselekedjen. A minszki vezetés emellett beutazási tilalmat rendelt el olyan uniós tisztségviselőkkel szemben, akiknek közük volt a Belarusz elleni szankciók elrendeléséhez. Minszkben egyben további válaszintézkedéseket is bejelentettek a nyugati büntetőintézkedésekre. A minszki vezetés mindemellett hangsúlyozta, hogy a „kölcsönös tiszteleten alapuló, egyenrangú párbeszéd és együttműködés iránti javaslata továbbra is érvényben van.”