Egy kétéves kisgyerek is áldozatul esett a csehországi tornádónak

2021.06.28. 12:16

Hatra emelkedett a csehországi tornádó áldozatainak száma, egy kétéves gyerek a kórházban halt bele a sérüléseibe − írja a Radio Szvoboda. A gyereket súlyos sérülésekkel szállították kórházba a természeti katasztrófa után.

A csütörtöki tornádó Dél-Morvaországra csapott le, ahol 1200 házat károsított meg, ebből hetven teljesen lakhatatlanná vált. A hatóságok becslése szerint a károkat mintegy ötvenmillió euróra becslik. Az országban több száz önkéntes jelentkezett, hogy munkájával segítse a tornádó károsultjait.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a tornádót jégeső kísérte, legsúlyosabban Hodonín és Břeclav környékét sújtotta, ez a Brünn–Pozsony autópálya cseh-szlovák államhatár előtti oldalán lévő terület. Több helyen teniszlabda nagyságú jégdarabok is hullottak az égből. Hrušky, Lužice, Moravská Nová Ves és Hodonín településeken házak tucatjait rombolta le a szélvihar.

Jana Maláčová munkaügyi és népjóléti miniszter bejelentette: a károsultak minden formalitás nélkül, csak személyazonossági igazolványuk felmutatásával 58 ezer koronás (mintegy 800 ezer forintnyi) gyorssegélyt vehetnek fel.