új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Katonai tudósokkal dolgozott együtt Si Cseng-li kínai virológus, aki a denevérek szervezetében már 2005-től kezdve vizsgálta a koronavírust – derült ki egy nemrég nyilvánosságra került jelentésből, amelyet az amerikai külügyminisztérium készített januárban. 

    David Asher, az amerikai külügy korábbi tanácsadója – aki a jelentés összeállításában is részt vett – az NBC Newsnak beszélt a jelentés által feltárt információkról. Asher azt mondta, hogy

    szinte biztos abban, hogy a kínai katonaság egy titkos programot pénzelt a vírussal kapcsolatban.

    Si Cseng-li márciusban tagadta, hogy a Vuhani Virológiai Intézet a katonasággal közösen kísérletezett volna a denevérek szervezetéből kivont koronavírussal, ehhez képest két tudóssal is összefüggésbe hozták, akik korábban együtt dolgoztak vele a koronavírusra vonatkozó kutatásain. 

    2018-ban Ton Jigang, 2019 decemberében (nem sokkal a világjárvány kitörése előtt) pedig Csu Juszen katonai tudóssal dolgozott közösen. Utóbbiról úgy tudni, hogy 2020-ban elhunyt, bár halálának okát és körülményeit nem tisztázták a kínai hatóságok.

    David Asher kifejtette, hogy több kínai kutató is egybehangzóan állította, hogy

    a vuhani laborban katonai ruhába öltözött tudósok is dolgoztak.

    A jelentésben azt is hangsúlyozták, hogy a kínai kormányzat és a labor is tagadta, hogy katonai kutatásokat végeznének az intézményben. 

  • Egyre gyorsabban terjed a koronavírus-járvány negyedik, indiai eredetű, delta nevű variánsa, de továbbra is alig vannak súlyos betegek Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

    Kedden 293 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak 67 895 teszt elvégzésével. Legutóbb április elején azonosítottak egyetlen napon közel háromszáz vírushordozó beteget.

    Az izraeli egészségügyi minisztérium már négy, erősen fertőzött települést tart számon, és a négy, közepesen fertőzött hely közé került Tel-Aviv is. Két további, gyengén fertőzött város mellett azonban Izrael 270 települése továbbra is egyáltalán nem vagy alig fertőzött.

    Továbbra sem nőtt a kórházi ellátást igénylő súlyos megbetegedések száma a fertőzöttek egyre növekvő száma ellenére sem. Ezt a szakemberek az idősek és a veszélyeztetett csoportokba tartozók rendkívül magas átoltottságával magyarázzák, és remélik, hogy ez a helyzet változatlanul fennmarad.

  • Ukrajnában az elmúlt napokban tapasztalt fokozatos lassulás után szerdára kismértékben ismét felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése, több mint hatszáz új beteget és negyven halálos áldozatot jegyeztek fel.

    A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 633 új esettel 2 235 096-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 451-gyel több a megelőző napinál, amikor munkaszüneti nap volt Ukrajnában az alkotmány ünnepe miatt.

    Hétvégenként és ünnepnapokon Ukrajnában általában kevesebb tesztet végeznek és kevesebben fordulnak orvoshoz. Hétfőn viszont a halálos áldozatok száma is felszökött, negyvenen haltak bele a betegségbe, míg egy nappal korábban mindössze öten. A járvány tavaly márciusi kitörése óta az elhunytak száma így 52 340-re emelkedett.

    Eddig 2 166 668-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 2300-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 1700-zal, 16 088-ra. Kórházba 360 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 322 volt.

    A legtöbb új beteget, 225-öt megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 214 000-et, az elhunytaké eggyel, 5191-re nőtt, miközben több mint 204 600-an győzték le a kórt.

  • Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 669-en haltak meg a Covid–19 következtében a szerdai hivatalos adatok szerint, ez a legmagasabb napi veszteségszám a járvány kezdete óta.

    Kedden az orosz operatív törzs 652 halottról számolt be, ami szintén abszolút rekordnak számít.

    Az igazolt új fertőzöttek száma szerdára 21 042-vel 5 514 599-re emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,38 százalék, az új esetek 14 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 378 992-re, a halálos áldozatoké 135 214-re, a felépülteké pedig 16 356-tal, 5 000 393-ra emelkedett.

    Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 149,6 millió, az elmúlt napon pedig 409 000 laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 799 860 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy élő tévéműsorban, ahol a lakosság által feltett kérdésekre válaszolt, kijelentette, hogy továbbra is ellenzi a vakcináció kötelezővé tételét. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a helyzet további súlyosbodását megakadályozni csakis a védőoltás segítségével lehet.

    Putyin először fedte fel, hogy őt is Szputnyik V-vel oltották be.

  • Szlovákiában 5987 PCR-tesztet elemeztek ki, ezek közül 33 lett pozitív, ami 0,5 százalékos koronavírus-fertőzöttségi arányt jelent. Az utóbbi 24 órában senki sem hunyt el a kórban, írta a Parameter.sk. Kórházban 170 beteget ápolnak.

  • Nagyon biztató számok születtek a koronavírus elleni védőoltások megjelenésekor, ám az oltási kedv jelentősen megcsappant, így Szerbia megrekedt a 48 százalékos átoltottságnál – közölte Milanko Sekler szerb víruskutató az MTI szerint. 

    Véleménye szerint ősszel újra magas napi esetszámra lehet számítani, hiszen a lakosság fele még nem oltatta be magát, így ők ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

    A járvány kezdete óta regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 73-mal 716 458-ra nőtt. A betegségben négy haltak meg az utóbbi 24 órában.

  • Számos helyen megfordult az ausztráliai Brisbane-ben egy kórházi dolgozó, akiről csak hétfőn mutatták ki a hatóságok, hogy koronavírusos, de a gyanú szerint már két hete is fertőzött lehet. 

    Azóta kiderült, hogy a 19 éves nő számos helyen járt Queensland tagállamban, mivel az előző napokban egy családi nyaraláson is részt vett egy másik városban, Townsville-ben. Ott, illetve Brisbane-ben több boltot, bevásárlóközpontot, üdülőhelyet is meglátogatott. Emiatt most a hatóságok arra kérték az embereket, hogy akik egy légtérbe kerülhettek a fertőzöttel, azok teszteltessék magukat, és vonuljanak karanténba. 

    Időközben már az is kiderült, hogy a koronavírus indiai (delta-) variánsa fertőzte meg a nőt. 

    A miniszterelnök üzlettársa hozta be a vírust?

    Queenslandben több helyen is korlátozásokat vezettek be az utóbbi napokban, valamint azt is kiderítették, hogy egy olyan üzletember fertőzhette meg a kórházi dolgozót, aki több alkalommal is oda-vissza utat tett Indonéziába az elmúlt időszakban. 

    A tagállam vezetősége a történtek miatt az ausztrál szövetségi kormányzatot vádolta meg, szerintük ugyanis „a miniszterelnök üzlettársai” szabadon utazhatnak, miközben másoknak ezt nem engedik. Karen Andrew belügyminiszter ezt visszautasította, szerinte Queensland kormányzata csak a saját hibáját próbálja elrejteni ezzel a vádaskodással. 

    A vírus Ausztrália-szerte terjedésnek indult, bár a kormányzat szigorú lépésekkel igyekszik védekezni ellene. Sydney-ben egy kórházban több osztályt is le kellett zárni a fertőzés terjedése miatt, valamint Új-Dél-Walesben és Nyugat-Ausztráliában is találtak új fertőzötteket. 

  • Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) figyelmeztetett arra, hogy a delta-variáns nagy valószínűséggel gyors terjedésnek indulhat nyáron.

    A részletek az alábbi cikkben olvashatóak. 

  • A szlovák egészségügyi miniszter rendkívüli beszédet intézett az állampolgárokhoz a delta-variáns miatt. Vladimír Lengvarský szerint a helyzet rendkívül súlyos az ország határain túl, folyamatosan nő a koronavírus-fertőzöttek száma, írta az ujszo.com. Ezért megkért mindenkit, aki még nem vette fel vakcinát, hogy oltassa be magát. Hozzáfűzte: nem szeretné az embereket elriasztani a külföldi utazásoktól, ugyanakkor azt javasolja, töltsék itthon a nyaralásukat.

  • Németország a járvány miatt feloldaná azokat a korlátozásokat, amelyek megnehezítik azt, hogy a homoszexuális férfiak vért adjanak.

    A jelenlegi szabályozások szerint a melegeknek egy évig tartózkodniuk kellett a szextől a véradás előtt.

    Ehhez képest az újonnan beterjesztett szabályozás szerint csak négy hónapot kellene várniuk, és azt is csak akkor, ha egynél több partnerrel szexeltek, vagy ha új partnerrel léptek kapcsolatba. 

    Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint az új szabályozás akkor léphet érvénybe, ha a közeljövőben felülvizsgálják a véradást meghatározó szabályozásokat. Azt viszont nem tisztázta, hogy erre pontosan mikor kerülhet majd sor.

    A pandémia miatt több országban is egyszerűsítették a véradást a homoszexuálisok számára is, akikkel szemben még az 1980-as évek HIV- és AIDS-járványai miatt korlátozták a véradást.

    A szabályozások napjainkban gyökeresen eltérnek világszerte: egyes országokban – 2020 eleje óta Magyarországon is – a melegek ugyanolyan feltételek mellett lehetnek donorok, mint mások, míg máshol – például Görögországban – egyáltalán nem adhatnak vért. 

  • Finn kormánytisztviselők szerint legalább 300, a foci-Eb meccsein jelen lévő finn szurkoló kapta el a koronavírust. Többségük az Oroszország ellen, Szentpéterváron játszott meccsen fertőződött meg, ahol jelenleg is súlyos a járványhelyzet

    Az elmúlt héten Finnországban ezzel összefüggésben ismét terjedni kezdett a járvány: 50-ről 200-ra emelkedett a naponta regisztrált új fertőzöttek száma, és a szakértők szerint még tovább is nőhet, bár az átoltottság miatt nagyobb emelkedésre nem kell számítani. 

    A fertőzött szurkolók közül több mint kétszázan Helsinkibe és a környékére tértek vissza, elsősorban itt kezdett terjedni a vírus. Emiatt a városban és a környékén késleltetni kell a járványügyi korlátozások feloldását. 

  • Ha nem oltatják be magukat, akkor a koronavírus által leginkább veszélyeztetettek számára kötelezővé tehetik az oltást – mondta Adam Niedzielski egészségügyi miniszter kedden egy rádiós interjúban. 

    „Úgy érezzük, hogy elértünk egy bizonyos plafont. Nagyon nehéz meggyőzni azokat, akik nem hallgatnak az érvekre, és az eddigi cselekedetekkel nem sikerült rávenni az oltásra.” 

    Ezért több forgatókönyvet is fontolgatunk, például azt is, hogy kötelezővé tesszük az oltást azok számára, akiket a koronavírus a leginkább veszélyeztet

    – fogalmazott Adam Niedzielski, hozzátéve, hogy elsősorban az időseket, valamint az egészségügyi dolgozókat értik ezalatt.

    A 38 milliós Lengyelországban eddig 12,8 millió embert sikerült teljesen védetté tenni a vírussal szemben, de az utóbbi időben lelassult az oltási kampány.

  • Guatemala egészségügyi minisztere, Amelia Flores kedden bejelentette, hogy a kormány pénzvisszatérítést kér Oroszországtól, mivel nem kapták meg azokat a Szputnyik V vakcinákat, amelyekre leszerződtek az oroszokkal.

    Április elején Guatemala 80 millió dollárt fizetett a 8 millió vakcina leszállításáért, de ezek közül eddig csak 150 ezret szállítottak le az oroszok, miközben a fertőzés épp tetőzik az országban. 

    A miniszter szerint már így is 20 nap haladékot adtak az oroszoknak, de ennek ellenére sem kapták a vakcinákat. Az oltóanyag fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) szóvivője azt ígérte, hogy ezen a héten, valamint jövő hét elején is újabb szállítmányok érkeznek Guatemalába, kérdéses azonban, hogy a latin-amerikai ország mit reagál majd erre. 

  • A Fehér Ház közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök biztos nem fog rész venni az olimpián. „Az elnök nem tervezi, hogy elmegy a játékokra” – közölte Jen Psaki elnöki szóvivő. 

    Biden később maga is megerősítette a hírt, majd azt is közölte, hogy felesége, Jill Biden ott lehet Japánban. A The Japan Times szerint ezzel kapcsolatban jelenleg is egyeztetés folyik az Egyesült Államok és Japán közt. 

    Az olimpia megnyitóján így várhatóan Jill Biden fogja majd vezetni az amerikai csapatot, valamint Szuga Josihide japán miniszterelnökkel is találkozhat majd a first lady. A világverseny nyitóceremóniája július 23-án lesz. 

  • A Moderna közölte: egy vizsgálat során meggyőződtek arról, hogy vakcinájuk a delta-variáns ellen is védelmet nyújt.

    A cég kutatói több variáns esetében is megvizsgálták, hogy a beoltottak vérében elegendő antitest képződik-e a mutáns vírusok tüskeproteinjei ellen. A vizsgálat során meggyőződtek arról, hogy az antitestek száma elég magas volt ahhoz, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését, bár azt észrevették, hogy a variánsok ellen azért jelentősen kevesebb antitestet termel az oltóanyag. 

    Mindez egy olyan tanulmányban jelent meg, amely egyelőre még nem esett át kollegiális lektoráláson.

    A hírnek köszönhetően a Moderna részvényei 6 százalékos emelkedést könyveltek el tegnap a New York-i tőzsdén. 

  • A világon 181 761 814 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 937 022 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 181 386 878 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 928 760 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    GettyImages-1233727246
    Fotó: Hindustan Times / Getty Images Hungary

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 33 651 870 ember eddig a napig. A halálos áldozatok száma 604 457.

    • Indiában 30 316 897 fertőzöttet és 397 637 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 18 513 305 fertőzöttről és 515 985 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 835 885 fertőzöttet és 111 230 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 5 428 961-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 132 314-re emelkedett.
    • Törökországban 5 420 156 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 49 687.
    • Az Egyesült Királyságban 4 791 628 a fertőzöttek száma, és 128 390-en haltak meg a betegségben.
    • Argentínában 4 447 701 a fertőzöttek és 93 668 a halottak száma.
    • Olaszországban 4 259 133 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 542.
    • Spanyolországban 3 799 733 fertőzöttet és 80 829 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 735 399 a fertőzöttek száma, 90 883 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 879 811 fertőzöttet és 75 005 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Kim Dzsongun észak-koreai vezető megrótt számos vezető párttisztviselőt a koronavírus-járvány elleni védekezésben elkövetett hibákért, amelyek vádja szerint egy „súlyos incidenshez” vezettek, és veszélybe sodorták az ország népét – jelentette szerdán az észak-koreai állami hírügynökség.

    A KCNA nem közölte, hogy mi volt ez a súlyos incidens, vagy hogy a lakosság miképpen került veszélybe.

    Észak-Korea hivatalosan egyetlen megfertőződést vagy halálesetet sem közölt a járványban, amit kétkedve fogad például Dél-Korea vagy az Egyesült Államok, de a világtól elzárkózó ország szigorú járványügyi intézkedéseket vezetett be.

    Kim összehívta a Koreai Munkapárt politikai bizottságát, hogy kötelességszegést rójon fel több tisztségviselőnek. A KCNA csak „fontos, hosszú távú, járványellenes intézkedések” elmulasztásáról és egy „súlyos incidensről” meg „hatalmas válságról” írt, de nem nevezte meg ezek mibenlétét.

    GettyImages-1139191573
    Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images Hungary

    Az ülésen Kim leváltotta a politikai bizottság több tagját, a központi bizottság több titkárát, állami hivatalok több tisztségviselőjét, de a KCNA nem közölte, hogy ezek a leváltások az állítólagos járványügyi kötelességmulasztásokkal függenek-e össze.

  • Tartsanak velünk ma is, hiszen az Index elhozza önöknek a legfontosabb híreket a koronavírusról.