Orbán Viktor azért dolgozik, hogy a visegrádi országok legyenek a világgazdaság nyertesei

2021.06.30. 16:51 Módosítva: 2021.06.30. 19:40

A V4 magyar elnöksége azért dolgozik majd, hogy a megváltozott helyzetben a visegrádi országok a világgazdasági változások nyertesei közé tartozzanak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a lengyelországi Katowicében.

 A visegrádi csoport (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) lengyel elnökségének végén tartott csúcstalálkozó sajtótájékoztatóján Orbán Viktor az MTI beszámolója szerint kiemelte:

a magyar elnökség célja a négy ország gyors gazdasági újraindítása, amelyhez beruházások kellenek, és azok akkor vannak, ha alacsonyak az adók, ezért nem támogatják az adóemeléshez vezető nemzetközi kezdeményezéseket. Fontos az infrastruktúra is, különösen észak-déli irányban vannak komoly lemaradások.

A kormányfő további lényeges célként említette a biztonságot, amely szorosan összekapcsolódik a migrációval. Nem támogatják a migránsok kötelező szétosztását, és a jelenlegi egészségügyi helyzetben a migráció különösen nagy kockázatot jelent – fogalmazott a miniszterelnök. Megjegyezte: emellett sürgetik a nyugat-balkáni országok európai integrációját.

Magyarország július 1-jén veszi át a V4 soros elnökségét Lengyelországtól.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda este jelentette be a közösségi oldalán:

Vár ránk feladat − átvettük a V4-elnökséget.

A miniszter szerint a magyar gazdaság gyors újraindításához a visegrádi partnerek gazdasági újraindulása is szükséges. A visegrádi csoport többi három partnerével Magyarország a tavalyi nehéz esztendőben is, amely a világkereskedelem „fekete éve” volt, több mint tízezer milliárd forintnyi kereskedelmi forgalmat bonyolított le, ami a teljes magyar külkereskedelmi forgalom 14 százaléka − emelte ki Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta: a magyar elnökség egyik fontos törekvése lesz megakadályozni, hogy a globális minimumadó rákényszerítésével adókat kelljen emelni a V4 országaiban.  • Hírek
  • Személyi kölcsön