Vincze Loránt: Az Európai Bizottság igent mond az állatok jogaira és nemet a kisebbségi jogokra

2021.06.30. 22:19

Méltatlannak, diszkriminatívnak és cinikusnak gondolja az Európai Bizottság (EB) döntését az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, miszerint az állatok jogait támogatják, azonban megtagadják a jogalkotást az őshonos nemzeti kisebbségek ügyében.

Vincze Loránt üdvözölte, hogy az EB végre kedvezően döntött egy polgároktól érkező javaslatról, ugyanis szerdán bejelentette, hogy 2023-ig jogszabályt javasol a tenyészállatok ketrecben tartásának fokozatos megszüntetéséről, majd betiltásáról. Az End the Cage Age című kezdeményezés, amelynek aláírásgyűjtése 2018 szeptemberében kezdődött, a hatodik sikeres polgári kezdeményezés volt, és az első, amelyet követően az EB jogalkotást indít.

Elkeserítőnek tartom ugyanakkor, hogy a bizottság jogalkotást indít az állatok jogainak védelmében, de a Minority SafePack kezdeményezés esetében ezt megtagadta. A bizottság két döntését egymás mellé helyezve minden jó szándékú ember számára adott a következtetés: a bizottság igent mond az állatok jogaira és nemet a kisebbségi jogokra. A bizottság mai döntése alapján az őshonos nemzeti közösségek ügyében született határozat nem csupán jogilag és szakmailag hibás, de méltatlan, diszkriminatív és rendkívül cinikus is

− emelte ki Vincze Loránt. Hozzátette: a Minority SafePack kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés ötvenmillió kisebbségben élő uniós polgár jogairól szól, de az EB azt nem tartotta eléggé fontos ügynek.

A politikus emlékeztetett: miután az Európai Bizottság idén januárban úgy döntött, hogy nem kezdeményez jogalkotást a Minority SafePack javaslatai alapján, az Európai Unió Törvényszékéhez fordultak, a bizottsági döntés semmissé nyilvánítását kérve. Az EB asztalára hamarosan újabb kisebbségi témájú kezdeményezés kerülhet, hiszen az aláírások hitelesítését követően a nemzeti régiók támogatásáért indított kezdeményezéssel is foglalkozniuk kell.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön