új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves Olvasóink!

    Mára vége az Index tudósításának, tartsanak velünk szombaton is. 

  • A Szputnyik V-vakcinák többségét – a vételárért cserébe – visszaadta Szlovákia Oroszországnak – jelentette be a szlovák egészségügyi minisztérium.

    Az országba összesen 200 ezer dózist érkezett meg, ebből 160 ezret már visszaadtak az oroszoknak. Korábban az is felmerült, hogy ezeket a vakcinákat elajándékozzák, de végül nem így döntöttek. 

    A szlovák hatóságok júniusban jóváhagyták ugyan az oltóanyagot, de a vakcina iránt csak nagyon kevesen érdeklődtek a körülötte korábban kialakult politikai vita, valamint amiatt, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még mindig nem hagyta jóvá azt oltóanyagot.

    Részben a Szputnyik-ügybe bukott bele Igor Matovic miniszterelnök is, aki pénzügyminiszterként végül visszatérhetett az új kormányba. 

  • Legalább 26 ezer lejárt AstraZeneca-vakcinát is beadtak az embereknek Brazíliában – írta meg egy brazil lap, a Folha de San Paulo pénteken. 

    Mindezt az egészségügyi minisztérium adatai is megerősítik. A vakcinákat korábban észben Indiából importálták, részben pedig a Pánamerikai Egészségügyi Szervezettől (PAHO) kapta Brazília. 

    A brazil oltási kampánnyal kapcsolatban már több szempontból is kritikák merültek fel. A vakcinák beszerzése és az azt övező korrupció, valamint az oltási kampány lassúsága miatt is erőteljes kritikákat kapott Jair Bolsonaro kormánya. 

  • 24 270 új esetet regisztráltak pénteken a Dél-Afrikai Köztársaságban, ami új negatív rekordot jelent a januári 21 980 esethez képest. Az országban a járvány kezdete óta már több, mint kétmillió embert esett át a fertőzésen. 

    Az elmúlt 24 órában 303 ember halt meg, ezzel a halottak száma 61 332-re emelkedett.

    A járvány terjedése miatt a kormány további egy hónapra bezárta az oktatási intézményeket, megtiltotta az alkoholeladást, valamint a rendezvények tartására vonatkozó tilalmat is meghosszabbította (a temetésektől eltekintve). 

  • Egy hónapra bezártak több átkelőt az ukrán-magyar határszakaszon, mivel oltópontokat alakítanak ki – írta meg az ungvári szerkesztésű Kárpáthír

    Az ukrán határrendészeti szervek tájékoztatása szerint július 2-ától 30-ig nem lehet használni a barabási és lónyai átkelőt. Itt csak azokat engedik át, akik oltást akarnak felvenni Magyarországon. 

    Mivel Ukrajna nem része a schengeni övezetnek, a határátlépéssel kapcsolatos szabályok meglehetősen szigorúak: csak a belügyminiszter által kijelölt  határátkelőkön tudnak belépni Magyarországra: Barabás és Lónya közúti határátkelői mellett a záhonyi vasúti átkelőhelyet vehetik igénybe.

    A Kárpátalján élők a határátkelőknél kihelyezett

    • oltópontokon,
    • oltóbuszokon és
    • határközeli kórházi oltópontokon vehetik fel az oltást,

    ahová a határtól e célra kijelölt buszok szállítják az oltandókat. Utóbbiak akkor kerülnek képbe, ha a határátkelőhelyeken működő oltópontok telítődnek. Így szükség esetén megnyílhat előttük a záhonyi általános iskola és technikumban, a barabási művelődési ház, és a lónyai általános iskolában és művelődési házban felállított oltópontok is.

    A jogosultak a vakcinák között nem válogathatnak, csak a felajánlott oltóanyagra jogosultak. Esetükben ez a Janssen vakcináját jelenti, amelyből egy oltás is elegendő. 

  • Magyarország péntektől megnyitotta az oltás lehetőségét a határaink túloldalán élők számára is.  A kormány egy hete jelentette be, hogy tovább növeli hazánk járvány elleni védettségét, és a magyar lakosság, valamint a külhoni magyarok védelme érdekében kiterjeszti a védettek körét a magyar határok mentén élőkre függetlenül attól, hogy magyar vagy nem magyar állampolgárok.

    A jogosultak köre kiterjed

    • Ukrajnában Kárpátalja lakosaira,
    • Romániában Temes, Arad, Bihar és Szatmár megye lakóira,
    • Szerbiában a nyugat-bácskai, az észak bácskai, és az észak-bánsági körzetben élőkre,
    • Horvátországban a Muraköz, Kapronca-Körös megye, Verőce-Drávamente megye és Észak-Baranya lakóra,
    • Szlovéniában a Mura menti régióban élőkre,
    • Ausztriában az Őrvidéken (Burgenland) élőkre,
    • Szlovákiában a pozsonyi, nagyszombati, nyitrai, besztercebányai, kassai kerületek lakosaira.

     

  • Bántalmazás miatt vádat emeltek egy 23 éves férfi ellen, aki Chris Whittyt, az Egyesült Királyság tiszti főorvosát megrángatta egy parkban.

    Whittyt múlt vasárnap a St. James Parkban, este fél nyolc körül több fiatal is körülvette.  Az esetről videó is készült, amelyet a rendőrség tett nyilvánossá:

    Itt az látszik, hogy a fiatalok visszatartották és rángatták a tiszti főorvost azért, hogy közös felvételt készíthessenek vele. 

    A rendőrség jelenleg is nyomozást folytat az ügyben, egyelőre még csak a 23 éves Lewis Hughes-t állították a vádlottak padjára, neki július 30-án lesz tárgyalása. 

  • A rekordmagas oroszországi halálozások ellenére nem lesznek újabb lezárások az országban – jelentette be a Kreml szóvivője. 

    Dmitrij Peszkov leszögezte: senki sem akar lezárásokat.

    Egyáltalán nincs is szó erről, épp ezért lenne szükség arra, hogy mindenki mielőbb beoltassa magát 

    – mondta. 

    Az országban már negyedik napja tetőzik a halálozások száma, pénteken  679 halálozást regisztráltak . Az orosz kormányzat azonban az első hullám óta nem vezetett be teljes lezárást és most sem tervezik ezt tenni.

    Spanyolország és Svájc e pillanatokban egyébként épp Szentpétervárott vív szoros küzdelmet egymással, közvetítésünket itt tudják követni

  • A portugáliai járványhelyzet ugyanolyan aggasztó, mint India vagy Brazília helyzete – mondta Erika Vlieghe belga járványügyi szakértő egy rádiós műsorban, amelyet a The Brussels Times ismertetett. 

    Az országban a koronavírus delta-variánsa indult gyors terjedésnek, emiatt már több országból is lezárták a beutazást Portugáliából.

    A szakértő arra figyelmeztetett, hogy komoly veszélyt jelenthet elutazni azokba az országokba, ahol a variánsok terjednek. „Az egész azon múlik, hogy hova utaznak az emberek és mi mindent csinálnak ott”  – mondta a járvány terjedésére utalva. 

  • Az ukrán tüntetők a kijevi  német nagykövetségtől indultak és az Európai Unió képviseletéig vonultak, az új koronavírus elleni oltóanyagok szabadalmi oltalmának feloldását követelve  Németországtól, Hollandiától és Nagy-Britanniától. 

    „A szabadalmak ölnek” és „Az embereket védjétek, ne a szabadalmakat” – írták fel transzparenseikre, mivel szerintük azért nem sikerül Ukrajnának kikecmeregnie a pandémiából, mert a nyugati gyártók által biztosított vakcinamennyiség nem elegendő.

    Másutt is lehetne ilyeneket gyártani, ha ezt a törvények lehetővé tennék, és akkor jóval több embert lehetne beoltani, megakadályozva a vírus továbbterjedését

     – hangsúlyozták a tiltakozás szónokai. 

  • Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének gyorsulásától, újabb járványhullámtól tart a német lakosság többsége egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

    A Die Welt című lap és az ARD országos köztelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a lakosság 62 százaléka tart attól, hogy a következő hetekben ismét jelentősen emelkedik a fertőződések száma.

    Azt is kimutatták, hogy a németek majdnem kétharmada, 64 százaléka aggódik a SARS-CoV-2 fokozottan fertőzőképes új változatainak terjedése miatt.

    Ugyanakkor az aktuális járványhelyzetet a lakosság többsége kedvezőnek ítéli. Ezt mutatja, hogy alig minden negyedik ember, a lakosság 27 százaléka tart attól, hogy elkapja a vírust vagy megfertőződik valaki a családjában. Ez ugyanúgy viszonylag alacsony arány, mint egy évvel korábban, a járvány első hullámának levonulása után, amikor a németek 28 százaléka tartott a fertőzéstől.

    Németországban május eleje óta gyengül a vírus alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám, amely alacsonyabban tetőzött, mint a kevésbé veszélyesnek tartott vírusvariánsok által okozott második hullám.

    A járvány enyhülése a korlátozások és szezonális időjárási hatások mellett az oltási kampánynak tulajdonítható.

  • Indiában a koronavírus hivatalosan négyszázezer halottat követelt. Ezek felét az elmúlt hónapok második hullámában regisztrálták, aminek eredményeként szinte teljesen megbénult az egészségügyi rendszer és csúcsra járatták a krematóriumokat. De a delta-variáns mellett egy gombás megbetegedés is terjed.

  • Romániában a nyolcvan év feletti korosztály alig 22,4 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást, de az országos átlag sem sokkal haladja meg a beoltható lakosság 28 százalékát – derült ki az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) által pénteken közölt, korosztályokra bontott adatokból.

    Romániában az oltáskampány első hónapjában az egészségügyi alkalmazottakat, majd az áprilisig tartó második fázisban – a kiemelt társadalmi rétegek mellett – a 65 év felettiek oltották, az immunizációra azonban kizárólag az internetes előjegyzési portálon lehetett feliratkozni.

    Áprilistól már bárki feliratkozhatott az oltásra, június eleje óta pedig már előjegyzés nélkül jelentkezhetnek koronavírus elleni oltásra az emberek Romániában.

  • A horvát kormány a továbbiakban oltási igazoláshoz kötné a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére szánt állami támogatásokat a vállalkozók számára – közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

    Az erről szóló tárgyalásokat a jövő héten kezdik meg az illetékes minisztériumok a szakszervezetekkel – tette hozzá.

    Vili Beros egészségügyi miniszter szerint a szolidaritásnak kölcsönösnek kell lennie.

    Kiemelte: a kormány nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megmentse a munkahelyeket és megőrizze a vállalatok likviditását.

    „Elvárjuk, hogy azok, akik részesültek a támogatásokban, nem azt mondom, hogy viszonozzák a szívességet, de legalább járuljanak hozzá ahhoz a kollektív erőfeszítéshez, amely a válságból való kilábalást szolgálja” – húzta alá.

    A válság elején nem volt válasz a járványra, de most van, ez pedig az oltás – mondta.

  • Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az egészségügyi világszervezet (WHO) főigazgatója pénteken összegezte a világjárvány legújabb fejleményeit. 

    A főtisztviselő arra figyelmeztetett, hogy a világjárvány továbbra is tart, és „egyik ország sem jutott még ki a rengetegből”. Utalt arra, hogy a delta-variánst már 98 országban azonosították, és sok helyen gyors terjedésnek indult a mutáns vírus. 

    Épp ezért Gebrejeszusz azt kérte, hogy a vakcinák kifejlesztői oldják fel a vakcinaszabadalmakat annak érdekében, hogy a fejlődő országok is mielőbb hozzájuthassanak az oltóanyaghoz, mert önmagában a vakcinaadományok még kevesek lesznek ahhoz, hogy az elmaradott országok lakosságát is immunizálják. A tisztviselő név szerint említette meg a Pfizert, a BioNTechet és a Modernát ezzel kapcsolatban. 

    A WHO  főigazgatója emellett arra szólította fel a világ vezetőit, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a Föld lakosságának minél nagyobb hányadát mielőbb be lehessen oltani.

    Célként azt tűzte ki, hogy szeptemberre minden országban a lakosság minimum tíz százaléka, jövő júliusra pedig a lakosság hetven százaléka legyen beoltva.

    Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi vezetője a tokiói olimpiáról is beszélt röviden. Azt mondta, hogy a 2020-as foci-Eb-ből tanulni kell, és a világversenyre jobban fel kell készülni majd, hogy ne kezdjen el terjedni a fertőzés Japánban a sportesemény miatt. 

  • A Nemzetközi Génsebészeti és Biotechnológiai Központ (ICGEB), valamint az Eltech K-Laser nevű olasz vállalat munkatársai kifejlesztettek egy szerkezetet, amely – állításuk szerint –  képes kiirtani a levegőben található vírusokat, így a koronavírus-részecskéket is. 

    A szerkezet lényegében egy sterilizációs kamrába szívja be a zárt helyiségekben a levegőt, amelyben aztán egy lézer semlegesíti a vírusokat, baktériumokat. 

    A fejlesztők szerint minden, az eszközön áthaladó vírus ötven milliszekundum alatt megsemmisül.

    A fenti képen a berendezés hordozható verziója látható, de ez sem kicsi: 1,8 méter hosszú és 25 kilót nyom. Ezenfelül a gépet be lehet építeni légkondicionáló berendezésekbe is. 

    Szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy komoly kockázatokkal járhat, ha lézeres berendezésekkel próbálják meg kiirtani a koronavírust. Többek között azt állították, hogy az efféle eszközök használata rákot is okozhat.

    A fenti eszköz fejlesztői viszont tagadják, hogy a műszer használata bármilyen kockázattal járna. „Az eszközünk természetes úton küzd a természet ellen. Száz százalékig biztonságos és szinte teljesen újrahasznosítható” – állítja Francesco Zanata, az Eltech K-Laser vezetője. 

    Az eszköznek viszont egy gyenge pontja biztosan van: az, hogy csak a levegőben lévő vírusokat és baktériumokat tudja kiirtani, azokat nem, amelyek megtapadnak valamilyen felületen. 

    Olaszországban egyébként már az eszköz szabadalmat is kapott, de a fejlesztők idővel más országokban is forgalmazni szeretnék. A berendezés iránt már néhány külföldi cég is érdeklődött.

  • A negyedik hullám és az újabb korlátozások elkerülése érdekében Jean Castex francia miniszterelnök megbeszélésekbe kezdett a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről

    A kormányfő először az Államtanáccsal, az Alkotmánytanáccsal, valamint a közgyűlések és a pártok elnökeivel tervez konzultálni a kérdésről. A törvényjavaslat először még csak az egészségügyi dolgozókra vonatkozna, de később másokra is kiterjeszthetnék. 

    „Van fegyverünk a vírus ellen, ez pedig a vakcina. Működik, és bámulatos eredményeket mutat a delta-variáns ellen is” – mondta ezzel kapcsolatban Gabriel Attal kormányszóvivő.

    Az idősotthoni dolgozóknak mindössze 57 százaléka kapta meg az oltás első dózisát, az egészségügyben dolgozóknál ez az arány 64 százalék. A Francia Kórházszövetség szerint ez nagyon kevés, ezért ők is az oltás kötelezővé tételét sürgetik. Következő lépésként a tanárok, óvónők, bölcsődei gondozók kötelező beoltását vetették fel. 

  • Ukrajnában péntekre kevesebb mint hétszáz új koronavírusos beteget és több mint harminc halálos áldozatot jegyeztek fel, a megelőző napitól alig eltérő számút, így a járvány terjedése harmadik napja stagnálást mutat, eközben az aktív betegek száma 15 ezer alá esett.

    A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 696 új esettel 2 236 497-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény mindössze kilenccel kevesebb a megelőző napinál.

    • Az elhunytak száma 33-mal 52 424-re emelkedett, míg előző nap a halálos áldozatok száma 51 volt.
    • Eddig 2 169 584-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 1200-an, az aktív betegek száma így több mint ötszázzal tovább csökkent, 14 522-re.
    • Kórházba 439 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 464 volt.
  • Megvétózta a szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja a közegészségügyi törvénynek azt a sokat bírált módosítástervezetét, amely oltási igazolvány vagy negatív koronavírus-teszt felmutatásához kötötte volna számos üzlet és szolgáltatás, köztük az éttermek látogathatóságát is.

    A tervezet megvétózását Boris Kollár, a négypárti szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártjának, a jobbközép Család vagyunknak (Sme rodina) az elnöke jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.

    A közegészségügyi törvénynek ezt a sokat vitatott módosítását szerdai ülésén hagyta jóvá a kabinet, a javaslatról az előzetes tervek szerint gyorsított eljárásban pénteken tárgyalt volna a törvényhozás. A tervezet a legtöbb üzlet és szolgáltatás, köztük az éttermek, kocsmák, fürdők és más intézmények látogatását csak azok számára tette volna lehetővé, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek vagy negatív vírustesztet tudnak felmutatni. 

  • Újabb rekordokat dönt a koronavírus-fertőzések száma Thaiföldön, ezért a hatóságok úgy döntöttek, hogy felgyorsítják az idősek és a legsérülékenyebb csoportok oltakozását – írja a Guardian. A legutóbbi 24 órában 61 halálesetet regisztráltak a helyi hatóságok, ami három nap alatt már a harmadik rekordot jelenti. A délkelet-ázsiai ország ezzel összesen 2141 halálesetnél tart, és a hatóságai regisztráltak 6078 új megbetegedést is, amivel a fertőzöttek összlétszáma  270 921-re nőtt.

    Sopon Mekton egészségügyi tisztviselő elmondta, hogy július végére azt tervezik, hogy a fent említett két csoport ötven százalékát beoltják. Ez  összesen 17 millió embert fed le, viszont ebből csupán csak 83 ezer hatvan év feletti. 

    A Reuters riportja megjegyzi, hogy az országban eddig többnyire a gyári munkásokat és Phuket lakóit oltották be.

  • Az elmúlt 24 órában rekordot jelentő, 679 halálesetet regisztrálták Oroszországban. Az eddigi csúcs 672 halott volt egy nap leforgása alatt. 

    Országszerte 23 218 új fertőzöttet azonosítottak, ebből 6893-ra a fővárosban, Moszkvában találtak rá.

  • Újra emelkedik az új igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Csehországban, míg a kórházban kezelteké tovább csökken – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján pénteken megjelent kimutatásokból.

    Csütörtökön 164 új esetet szűrtek ki a laboratóriumok, hetvennel többet, mint egy hete. Az orvosok szerint figyelmeztető jel, hogy a járvány terjedési mutatója, az úgynevezett reprodukciós szám már 1,3-ra emelkedett. Ez január óta a legmagasabb érték – írja az MTI.

    A járvány gyorsulása ezúttal a nagyon veszélyesnek ítélt delta-vírusmutáció terjedésének a következménye – állítják a járványügyi szakértők. A tárca statisztikája szerint a mutáció okozta fertőzésnek már több mint 120 esetét mutatták ki Csehországban. Pozitív fejlemény viszont, hogy tovább csökken a kórházban kezeltek száma. Csütörtökön ötven személyt kezeltek Covid–19 betegséggel, harminccal kevesebbet, mint egy hete. Kilenc páciens állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Csökkent az elhalálozások száma is, ezen a héten eddig ketten haltak meg a kór szövődményeiben. A járvány tavaly márciusi kirobbanása óta ezzel az áldozatok száma 30 308 lett.

    Gyors tempóban folytatódik az oltakozás, a napi oltások száma átlagban 110 ezer körül mozog. A cseh orvosok eddig 8,35 millió adag oltóanyagot adtak be. Mindkét adagot 3 273 000-en kapták meg.

    A járványhelyzet mérsékelt romlására való tekintettel a kormány csütörtökön elrendelte, hogy a külföldről visszatérő cseh állampolgároknak kötelező módon teszteltetniük kell magukat.

  • Minden külföldről hazatérő szlovák állampolgárnak regisztrálnia kell az eHranica-rendszerbe, legyen szó bármilyen időtartamú határátlépésről – adta hírül az Új Szó az egészségügyi minisztérium szóvivője, Zuzana Eliášová tájékoztatása alapján. 

    Ha az ember két hétre nyaralni megy, vagy csak átugrik mondjuk Győrbe vagy Komáromba valamelyik határ menti településről egy kisebb vásárlásra, akkor is kötelező magát az úgynevezett eHranica-rendszerbe regisztrálnia. Ennek az adatgyűjtőnek az a lényege, hogy ezen követik nyomon az állampolgárok utazásait, amivel a koronavírus terjedésének kívánnak elébemenni. A szóvivő arról is beszélt, hogy 

    nincs kivétel a kötelezettség alól, és azokat is érinti, akik megkapták az oltást, és azokat is, akik valamely kivételt élvező csoportba tartoznak. 

    A regisztráció betartását a rendőrség ellenőrzi a határon.

  • Jelentős mértékben nőtt a delta-variánssal fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban. A Public Health England pénteki közlése szerint – írja a Telegraph – 50 824 új fertőzöttet regisztráltak, ami 46 százalékos növekedés az előző hét adataihoz képest. A szigetországban összesen 161 981-en kapták el a vírus új válfaját, Skóciában 10 185, Walesben 1749, míg Észak-Írországban 1509 esetet regisztráltak.

  • Az Oxfordi Egyetem által végzett klinikai vizsgálatok szerint a Vaxzevria nevű, az egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég által kifejlesztett vakcina kifejezetten erős immunválaszt váltott ki az akár 45 hetes oltási intervallum, valamint a harmadik ismétlő oltás beadása esetén is – írja sajtóközleményében a cég.

    The Lancet folyóirat által pre-print formában publikált eredmények azt mutatják, hogy az első oltást követően kialakult magas ellenanyagszint legalább egy éven keresztül fennmaradt.

    A vizsgálatból kiderült az is, hogy a hosszabb adagolási intervallum nemhogy hátrányos, hanem egyenesebb jobb immunválaszt jelent.

    Ezenfelül a legalább 6 hónapos intervallummal a második dózist követően adott harmadik adag Vaxzevria hatszorosára emelte az ellenanyagszintet, és fenntartotta a sejtes immunválaszt. A harmadik dózisként beadott emlékeztető oltás pedig magas neutralizációs aktivitást mutatott az alfa- (brit, B.1.1.7), a béta- (dél-afrikai, B.1.351) és a delta- (indiai, B.1.617.2) variánssal szemben is.

    Eközben 2250 felnőtt önkéntes bevonásával megkezdődtek az AZD2816 továbbfejlesztett vakcina klinikai vizsgálatai, aminek során korábban oltott, illetve oltásban nem részesült felnőtteken vizsgálják a vakcina biztonságosságát és hatásosságát.

    Az AZD2816 oltóanyagot ugyanazon adenovírusvektor-technológia alapján fejlesztik, mint a Vaxzevria vakcinát, de olyan módosítással, ami jobb hatékonyságot biztosít a koronavírus újabb variánsai (így a dél-afrikai béta-variáns) ellen.

  • Indonézia a koronavírus-fertőzések emelkedő száma miatt növeli az egészségügyi kiadásokra és a szociális hozzájárulásokra szánt források mértékét, számolt be róla pénteken az ország pénzügyminisztere – írja a The Guardian. Sri Mulyani többek között arról is tájékoztatást adott, hogy július 20-tól további utazási szigorításokat vezetnek be, valamint bezárják az éttermeket és a nem alapvető szolgáltatást nyújtó irodákat is.

    Mulyani 8,72 millió dolláros segélyt kíván adni a háztartásoknak, elsősorban élelmiszer-segélyprogramok és kedvezményes villamosenergiai támogatások formájában. Az egészségügyi kiadások mértéke 8 százalékkal fog emelkedni, amit új személyzet bevonására kívánnak felhasználni az oltások felgyorsítása érdekében.

  • Az új járványügyi korlátozások értelmében Oroszországban csak azok látogathatják az éttermeket és a bárokat, akik negatív PCR-teszttel, vagy a beoltottságot, vagy a koronavírus-fertőzésen való átesést igazoló hivatalos QR-kóddal bírnak, amelyet egy telefonos applikáción kell bemutatni. A kódot a moszkvai városi hatóság generálja az egészségügyi adatbázis alapján. A magas rangú tisztviselők védelmét ellátó biztonsági szolgálat (FSZO) tagjai viszont nem jutnak hozzá a QR-kódhoz, hiába vannak már beoltva – jelenti a Moscow Times

    Ennek az a magyarázata, hogy sem az FSZO-hoz, sem a titkosszolgálat, az FSZB-hez tartozó klinikák nincsenek bekötve a moszkvai egészségügyi nyilvántartási rendszerbe, így akik ott kapták meg a vakcinát, azok nem is kapnak QR-kódot. Egyelőre.

    Oroszországban tavaly decemberben törvényben tiltották meg a biztonsági szolgálatokkal kapcsolatos adatok nyilvántartásba vételét, hogy elejét vegyék az adatszivárogtatásoknak, melyek több oknyomozó riport alapját szolgálták. A börtönben raboskodó Alekszej Navalnij ellenzéki is így tudta korábban leleplezni az őt megmérgező FSZB-s brigádot. 

    QR-kód-hiányban szenvednek külföldi állampolgárok és diplomaták is, hiába oltották be őket a Szputnyik V-vel, vagy épültek fel a Covid–19-ből. 

  • Szlovákiában újabb módszerrel próbálkoznak tömegeket rávenni arra, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen, ezért elindítják a Covid-lottót – tájékoztat róla az Új Szó

    Az Index korábban beszámolt róla, hogy az Egyesült Államokban elindítják a Covid-lottót, akkor Ohio állam próbálkozott így szinten tartani az oltakozási kedvet egymillió dolláros (295 millió forintos) nyereményekkel.

    A rendhagyó nyereményjátékot és annak részleteit Igor Matovič korábbi miniszterelnök, jelenlegi pénzügyminiszter ismertette, aki elmondta, hogy 

    a költségvetés maximum kétmillió eurót fog elkölteni erre hetente, a sorsoláson azok is részt vehetnek, akik már korábban beoltatták magukat, nem a nyereményjáték hatására.

    A politikusnak az a terve, hogy a köztévében vasárnaponként sorsolnák ki a heti fődíj nyertesét, és mindennap este hétkor a napi nyerteseket. A kisorsoltak mellett pénzjutalmat kap mindenki, aki rábeszél egy másik embert az oltásra – ha 50 év alattit, akkor 30 eurót, ha 60 alattit, 60 eurót, ha még idősebbet, akkor 90-et. 

    A rábeszélt személy az oltásakor fogja bejelenteni, hogy ki győzte meg, és adnak neki egy kódot, amivel felvehető a jutalom.

    A pénzügyminiszter megerősítette, hogy akár házastársak is rábeszélhetik egymást kölcsönösen, és pénzért beoltathatják magukat.

  • Indiában már több mint 400 ezren haltak meg a koronavírussal összefüggő megbetegedésekben – írja a BBC. Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a valós adatok vélhetőleg magasabbak lehetnek, mivel sok haláleset nem kerül feljegyzésre. India az Egyesült Államok és Brazília után a harmadik leginkább sújtott országok közé tartozik.

    Az országban jelenleg 30 millió fertőzöttet regisztráltak, további gond, hogy az összlakosság csupán öt százaléka lett eddig beoltva. Nehezíti a helyzetet a vakcinahiány és az oltakozási hajlandóság hiánya.

    Az ország jelenleg két vakcinát használ, a Covaxint és a Covishieldet. A hatóságok hamarosan elkezdhetik használni az indiai gyártású Novavax-vakcinát is.

  • A világon 182 589 296 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 954 763 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 182 151 657 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 945 969 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a koronavírusnak

    • továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 33 678 270 ember eddig a napig. A halálos áldozatok száma 605 012.
    • Indiában 30 411 634 fertőzöttet és 399 459 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 18 622 304 fertőzöttről és 520 095 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 839 929 fertőzöttet és 111 273 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 5 472 722-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 133 633-ra emelkedett.
    • Törökországban 5 430 940 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 49 774.
    • Az Egyesült Királyságban 4 844 872 a fertőzöttek száma, és 128 426-an haltak meg a betegségben.
    • Argentínában 4 491 551 a fertőzöttek és 94 772 a halottak száma.
    • Olaszországban 4 260 788 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 587.
    • Spanyolországban 3 821 305 fertőzöttet és 80 883 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 736 959 a fertőzöttek száma, 90 960 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 880 010 fertőzöttet és 75 044 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.