Vulkánkitörés a Fülöp-szigeteken, több ezren menekültek el

2021.07.02. 10:53

Több mint kétezer-hétszázan hagyták el a Fülöp-szigeteki főváros, Manila közelében található Taal vulkán térségét, miután a héten kitört az ország második legaktívabb vulkánjának számító tűzhányó, szakértők pedig pénteken újabb kitörésekre figyelmeztettek – írja az MTI.

A Batangas tartományban, Manilától mintegy 66 kilométerre délre található vulkán csütörtökön tört ki, három kilométer magas hamu- és gőzoszlopot lövellve a magasba.

Mark Timblal, a manilai országos katasztrófavédelem szóvivője azt közölte, hogy csütörtök óta összesen 13 faluból körülbelül 2784 ember hagyta el otthonát, bár a helyi hatóságok nem rendeltek el kötelező evakuálást.

A Fülöp-szigetek szeizmológiai és vulkanológiai intézete (Phivolcs) az ötig terjedő skálán hármas fokozatúra emelte a veszélyszintet, és felszólították a környékbelieket, maradjanak távol a vulkán környékétől.

Az elmúlt 24 órában mintegy 29 vulkánkitörést jelentettek, amely nyomán a levegőben jelentősen emelkedett a kén-dioxid szintje.

A Taal legutóbb 2020 januárjában tört ki, ekkor több mint 376 ezren hagyták el otthonaikat, és az ideiglenes szállásokat is elérő hamueső nyomán 39-en meghaltak. A viszonylag kisméretű vulkán az azonos nevű tó közepén kiemelkedő szigeten fekszik, s magában a tűzhányóban is található egy vízzel teli kráter. A festői szépsége miatt sok turistát is vonzó vulkán 1572 óta 33-szor tört ki. A Fülöp-szigetek egyébként a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik.  • Hírek
  • Bankszámla