Pénzmosás a Vatikánban, egy ex-bíboros is érintett

2021.07.03. 14:41 Módosítva: 2021.07.03. 14:42
Vádat emeltek a Vatikánban egy olasz ex-bíboros és kilenc másik személy ellen többek között sikkasztás, csalás, pénzmosás, zsarolás és hivatali visszaélés miatt – közölte a Szentszék szombaton.

A vatikáni büntető törvényszék elnöke, Giuseppe Pignatone bíró döntése értelmében a 73 éves Angelo Becciu ex-bíborosnak és társainak július 27-én kell megjelennie a bíróság előtt.

A volt bíborost Ferenc pápa tavaly szeptemberben egy másik kétes ügylet miatt felmentette a tisztségéből. Akkor Becciu 100 ezer eurót adományozott a Szentszéktől egy olyan alapítványnak, amelynek Becciu fivére volt a vezetője.

Az érintettek – köztük az ex- bíboroson kívül a Vatikán négy másik volt tisztségviselője   a Vatikán egy 350 millió eurós londoni ingatlanbefektetését intézték, ekkor követték el a bűncselekményeket.

Az első számú gyanúsított az a Gianluigi Torzi, aki 15 millió eurót csalt ki a Vatikántól a londoni ingatlan tulajdonjogának az átengedéséért. A közvetítő Londonban várja az olasz kiadatási eljárás végét.

Az ügyben – amelyben a gyanú szerint felelősség terhel két, Svájcban bejegyzett, továbbá egy amerikai és egy szlovéniai illetőségű gazdasági társaságot is , két éve indítottak nyomozást az olasz és a vatikáni hatóságok.

Ferenc pápa az utóbbi időben korrupcióellenes intézkedéseket vezetett be a Vatikánban. Becciu pere is annak a próbája lesz majd, hogy az új bírósági reform – amelynek értelmében egy magas rangú egyházi vezetőt világi bíróság elé állítanak – hogyan működik a gyakorlatban.   • Hírek
  • Személyi kölcsön