Oroszország támadás alatt érzi magát, új nemzetbiztonsági stratégiával védekeznek

2021.07.04. 08:14 Módosítva: 2021.07.04. 08:15
Új, a korábbit módosító nemzetbiztonsági stratégiát írt alá szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai és más nyugati országokból származó politikai és kulturális befolyás ellensúlyozására – közölte az MTI.

A 44 oldalas dokumentum szerint „a kultúra elnyugatiasodása erősíti annak veszélyét, hogy az Oroszországi Föderáció elveszíti kulturális szuverenitását”.

A hagyományos orosz szellemi-erkölcsi és kulturális-történelmi értékek aktív támadás alatt állnak az Egyesült Államok és szövetségesei, multinacionális konszernjeik és civil szervezeteik részéről

– állapították meg a dokumentumban. 

A stratégiában az a – Putyin által gyakran ismételt – tézis szerepel, hogy a nyugati liberális demokrácia válságban van. A dokumentum szerint növekszik az Oroszországra gyakorolt nyugati nyomás, s ezzel nő a társadalom megosztottságának veszélye.

A személyes szabadság abszolúttá válik, aktívan hirdetik a mozgásszabadságot, az erkölcstelenséget és az önzést, az erőszak, a fogyasztás és az élvezetek kultuszát valósítják meg, legalizálják a kábítószer-fogyasztást, és olyan társadalmat alakítanak ki, amely tagadja a természetes életciklust 

– fogalmaztak. 

A stratégia szerint a Nyugat arra próbálja meg felhasználni Oroszország társadalmi és gazdasági problémáit, hogy destabilizálja a társadalmat, és radikális tiltakozásokat indítson be. Bírálja az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciókat is, s kitér a katonai feszültség növekedésére is amiatt, hogy a NATO egyre közelebb húzódik az ország határaihoz.

Ennek ellensúlyozása végett szorosabb kapcsolatokra kell törekedni Kínával és Indiával – írták. 

Mindamellett Oroszország továbbra is elkötelezett marad azon álláspontja mellett, hogy a nemzetközi és nemzeti konfliktusokat politikai és diplomáciai eszközökkel akarja megoldani. Ugyanakkor fenntartja magának a jogot, hogy szimmetrikus és aszimmetrikus intézkedéseket tegyen idegen államok olyan „barátságtalan akcióinak” elhárítására és megelőzésére, amelyek az Oroszországi Föderáció szuverenitását és területi integritását fenyegetik.

A legutóbbi orosz nemzetbiztonsági stratégiát 2015 végén írta alá az orosz elnök, ezt módosították most. 

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM