Több a fertőzött a horvátoknál, Ausztriában terjed az indiai mutáns

A koronavírusról szóló legfontosabb külföldi hírek - hétfőn is percről percre az Indexen!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index mai hírösszeállítása, melyben bemutattuk a koronavírus-világjárvány történéseit, a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Indiában a napi beadott oltások száma az elmúlt héten harmincöt százalékkal csökkent. Ez azt jelenti, hogy átlagban az előző héten 4,2 millió oltást adtak be naponta – írja a Financial Times. Az okok között van az elérhető vakcinák fogyóban lévő száma, valamint hogy egyre kevesebben oltatják be magukat.

    A múlt héten az országban átlagosan napi 6,2 millió oltást adtak be, ez volt az első hét, amikor minden tizennyolc éven felüli ingyen kaphatott vakcinát.

  • Leginkább a fiatalok körében növekedett a fertőzöttek száma Spanyolországban − adta hírül az MTI. Péntek óta 32 607 új esetet regisztrált a spanyol egészségügyi hatóság. Ez 85 százalékkal magasabb érték a múlt hetinél. Az esetszám növekedését a delta-variáns terjedésével magyarázzák.

    Spanyolországban korcsoportonként halad a lakosság immunizálása, így a fiatalabb korosztályok még alig jutottak vakcinákhoz. A negyvenévesnél idősebb spanyolok mintegy 89 százaléka már megkapta a koronavírus elleni védőoltás legalább egyik dózisát, míg ez az arány 14 százalék a 20−29 évesek körében.

    A több mint 47 millió lakosú országban a járvány kitörése óta 3,8 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül csaknem 81 ezren haltak meg a vírus miatt.

  • Lettországban lottósorsolást tartanak 100-tól 100 ezer euróig terjedő pénznyereményekkel, hogy ezzel biztassák az embereket az oltás felvételére − közölte Daniels Pavluts lett egészségügyi miniszter. A sorsolást augusztusban indítják.

    A heti sorsolásokon kisebb, míg a havonta rendezetteken nagyobb díjak kerülnek szétosztásra. A fődíj akár 100 ezer euró (35 millió forint) is lehet. A sorsoláson azok vehetnek részt, akik a sorsolást megelőző fél évben beoltatták magukat.

    Az 1,9 millió lakosú balti államban a járvány kitörése óta meghaladja a 137 653-at az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 2528-an elhunytak a kórban. Az oltási kampány december 28-án indult, de eddig a felnőtt lakosság mindössze 32,17 százaléka kapta meg a koronavírus elleni valamelyik vakcina legalább első adagját, míg 30,25 százalékuk a másodikat is.

  • Izraeli adatok szerint kevésbé hatékony a Pfizer és BioNTech vállalatok közös vakcinája a koronavírus delta-variánsa ellen − adta hírül az MTI. Az adatok szerint az oltás 64 százalékban akadályozta meg a fertőződést, ugyanakkor 93 százalékban elejét vette a súlyos megbetegedés kialakulásának.

    Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint a delta-variáns megjelenése előtt 94,3 százalékban védett a betegségtől az oltás, az új változat esetében azonban ez az arány csupán 64 százalékos. A kórházba kerülés és a súlyos megbetegedés ellen azonban továbbra is hatékony a Pfizer vakcinája.

    Az Indiából eredeztetett delta-variáns okozta negyedik járványhullámban sok oltással védett ember is megfertőződött Izraelben, a kritikus állapotban kórházba kerülők aránya azonban sokkal lassabb ütemben emelkedik, mint az előző hullámokban. A minisztérium szerint múlt pénteken az új fertőzöttek 55 százaléka oltott volt.

    Naftali Bennett miniszterelnök és Nicán Horovic egészségügyi miniszter tárgyalásokat kezdett a harmadik oltás felvételéről, elsősorban azok számára, akiknél kevesebb ellenanyag mutatható ki az oltás után.

  • Oroszország legnagyobb, napi hatezres kapacitású oltóközpontja nyílt meg a moszkvai Gosztyinnij Dvor (Vendégudvar) területén − számolt be az MTI. Szergej Szobjanyin polgármester kijelentette: szükség esetén meg tudják növelni a Kremlhez közeli oltóközpont nyitva tartását. Ezzel együtt bezárták a szomszédságában található patinás GUM áruházban működő hasonló létesítményt.

    Elérte a hárommilliót az orosz főváros azon lakosainak száma, akik megkapták a vírus elleni védőoltás első adagját. A napi esetszámok csökkenést mutatnak, de továbbra is nagyon sokan kerülnek kórházba − tájékoztatott a polgármester. Eddig több mint 5800 oltópont nyílt meg az országban.

    Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma 24 353-mal 5 635 294-re emelkedett az elmúlt napon. Az aktív fertőzöttek száma így 413 274-re, a halálos áldozatoké 654-gyel 138 597-re, a felépülteké pedig 14 540-nel 5 035 518-ra nőtt.

  • Tömeges ünnepségekkel és korlátozások nélkül ünnepelték idén az Egyesült Államok legnagyobb ünnepét, a Függetlenség Napját − írja a Washington Post.

    Az államokban több helyen voltak felvonulások és tűzijátékok az ünnep miatt.

    Tavaly nem tudták megtartani az ünnepséget a hagyományos módon a járvány megfékezését célzó korlátozások miatt.

  • Július 19-től eltörölhetik a létszámkorlátozást a sporteseményeken Nagy-Britanniában, amit Boris Johnson miniszterelnök jelentett be hétfőn – adta hírül az MTI. A kormányfő elmondta: a tervek szerint minden sportlétesítmény maximális kihasználtsággal működhet, vagyis a labdarúgó Premier League új idényében már lehet telt házas mérkőzéseket rendezni.

    A járványhelyzet a szigetországban sokat javult az utóbbi hetekben. A további enyhítések értelmében megszűnik a szociális távolságtartás, ezért lesz majd lehetőség telt házas sporteseményeket rendezni. A végső döntést jövő hétfőn hozzák meg a legfrissebb adatok megvizsgálását követően.

  • Németország harmincmillió adag vakcinával segíti a rászoruló országokat a Covax nemzetközi oltóanyag-ellátási programon keresztül, ebből hárommillió adagot a lehető leggyorsabban a Nyugat-Balkánra juttatnak − jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

    Az MTI beszámol róla, hogy a járvány miatt online tartott megbeszélésen a térség hat EU-n kívüli országának (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia) vezetői és a német kancellár mellett részt vett az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia miniszterelnöke, a francia államfő, az olasz kormányfő és az osztrák kancellár is. Az Európai Bizottságot Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos képviselte.

    Németország továbbra is a régió országai közötti megbékélés és együttműködés előmozdítására törekszik, és az a célja, hogy ezek a nyugat-balkáni országok megszerezzék az EU-tagságot − mondta Angela Merkel.

    Kapcsolódó

    Merkel: közös érdek a Nyugat-Balkán uniós integrációja

    Németország hárommillió adag vakcinával támogatja a régió EU-n kívüli országait.

  • Júliusig csaknem 14 millió ember beoltását tervezték az ukrán hatóságok. Ehelyett csupán két és fél millió ember kapta meg az első oltást a hónap elejéig − írja a Kárpáthír. Ez a tervezett mennyiség csupán 17,8 százaléka.

    Az országban eddig 2 767 613 ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját. Mindkét oltást 766 483-an vették fel.

  • Olaszország hétfőn 31 halálesetet regisztrált, míg az előző napon mindössze tizenkettőt − közölte az egészségügyi minisztérium. Az új fertőzöttek napi száma 808-ról 480-ra csökkent.

    A járvány tavaly februárban történt kitörése óta 127 680 halálesetet jelentettek, amely Nagy-Britannia után Európában a második, a világon pedig a nyolc legtöbb áldozatot jelenti. Az országban eddig 4,2 millióan fertőződtek meg − írja a Guardian.

  • Július 19-től Angliában semmilyen körülmények között nem lesz kötelező maszkot viselni. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a maszkviselés mellett döntenek, jogi tanácsot kell kérniük, hogy ne sértsék a dolgozók jogait − jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök.

    A Guardian azt írja, hogy Boris Johnson ehelyett azt javasolja az embereknek, hogy fontolják meg a maszk viselését a zsúfolt helyeken, ahol olyan emberekkel találkozhatnak, akikkel általában nem szoktak.

  • Az elmúlt héten Afrikában 36 ezer új fertőzést regisztráltak, amelyek többsége Dél-Afrikából származik − írja a Guardian. Ez a szám rekordnak számít, a járvány kezdete óta nem regisztráltak ennyi fertőzöttet.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a delta-változat „agresszív” harmadik hullámot gerjeszt Afrikában, ahol a halálesetek száma 15 százalékkal emelkedett.

    A változat sokkal agresszívebb, mint az előző vírusvariánsok, és súlyos betegségeket okoz a fiatal felnőttek körében. A WHO adatai szerint a kontinens lakosságának csupán 1,2 százaléka van teljesen beoltva a vírus ellen.

  • Ausztriában aggodalmat okoz a delta-variáns terjedése, ezért egyes tartományokban rendkívüli kampánnyal igyekeznek az embereket az oltás felvételére késztetni − adta hírül az MTI.

    Több nagyvárosban újabb oltópontokat hoztak létre, de vannak olyanok is, ahol előzetes időpontfoglalás nélkül lehet igényelni az oltóanyagot.

    Ausztriában eddig 4 868 172 ember kapta meg az első koronavírus elleni vakcinát, mindkettőt pedig 3 348 210-en. Az elmúlt 24 órában nyolcvan embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 650 817 pozitív esetet regisztráltak.

  • Tíz hét folyamatos csökkenés után a múlt héten 22 százalékkal nőtt Horvátországban az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a megelőző héthez képest – derül ki a válságstáb hétfői jelentéséből. Az MTI beszámolója szerint a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) nem elégedett az átoltottság arányával sem.

    Dijana Mayer járványügyi szakember, a HZJZ munkatársa elmondta: szerették volna, ha június végéig sikerül beoltani a lakosság felét, de a számok ennél sokkal alacsonyabbak. A lakosság mindössze 35 százaléka kapta meg valamelyik vakcina első dózisát, ami nem elég ahhoz, hogy nyugodtak lehessenek és visszatérhessenek a régi, normális élethez.

    Zágráb attól tart, hogy az alacsony átoltottság miatt egy újabb járványhullám érheti el Horvátországot, és a tavalyi évhez hasonlóan már augusztus 15-én véget érhet a turisztikai szezon.

  • A kínai Sinovac-vakcina harmadik adagja tíz-hússzorosára emeli az ellenanyagszintet az oltott személyeknél − derült ki az Isztambuli Egyetem egyik kutatásából.

    Az egyetem professzora, Tufan Tükek Twitter-oldalán azt írta: 

    A vizsgálatok szerint a harmadik dózissal oltottaknál 15 nap után akár tíz- vagy hússzorosára is emelkedett a koronavírus ellen termelődött antitestek száma.

  • Norvégiában felfüggesztik a járványügyi korlátozások végső szakaszának feloldását a koronavírus új, fertőzőbbnek tartott delta-variánsa miatt − jelentette be az ország miniszterelnöke.

    Erna Solberg újságírók előtt leszögezte, hogy a járványügyi adatok egyelőre nem adnak okot aggodalomra, azonban nem lehet kizárni a járvány negyedik, a delta-variáns okozta hullámát sem. Elsősorban az oltatlanok, valamint az oltás eddig csak első adagját felvevők vannak veszélyben − tette hozzá a politikus.

    Norvégia az oltási kampányban a Pfizer- és a Moderna-vakcináit használja. Az 5,3 milliós ország felnőtt lakosságának csaknem kétharmada kapta meg eddig az oltás legalább egyik adagját, 37 százalékuk pedig már mindkét oltást felvette − adta hírül az MTI.

  • Megvan a lehetőség Franciaországban, hogy már július végén kialakul a koronavírus-járvány negyedik hulláma a fertőzőbb delta-variáns térnyerése miatt, amennyiben nem gyorsul az oltási kampány – jelentette ki Gabriel Attal kormányszóvivő.

    Vasárnap este Olivier Véran egészségügyi miniszter fejezte ki félelmét amiatt, hogy a delta-variáns akár már a hónap végén újabb járványhullámot okozhat – számolt be az MTI.

    Nem egészen egy hete a járvány ismét terjed, a delta-variáns különösen fertőző, különösen aggasztó és egyre gyorsabban teret nyer – fogalmazott a kormányszóvivő a France Inter közrádióban. Hozzátette:

    megduplázódik szinte minden héten, már a fertőzések harminc százaléka köthető a delta-variánshoz, és vannak körülöttünk példák, amelyek azt mutatják, hogy ez a járvány berobbanásának előjele lehet.

    Az oltási kampányért felelős kormánybiztos, Alain Fisher vasárnap úgy vélte: a következő két hétben dől el, hogy a koronavírus-járvány fertőzőbb delta-variánsa miatt ősszel lesz-e negyedik hullám Franciaországban.

  • Koronavírusban, 81 évesen halt meg Vlagyimir Menysov orosz színész, rendező, forgatókönyvíró és producer, a Moszkva nem hisz a könnyeknek című Oscar-díjas szovjet film rendezője − adta hírül az MTI.

    A világhírű rendező halálát a Moszkvai Állami Filmművészeti Egyetemen (VGIK) dolgozó kollégái jelentették be, és később megerősítette a Moszfilm moszkvai filmstúdió is.

    A Kreml szóvivője szerint mély együttérzését fejezte ki a rendező halála miatt Vlagyimir Putyin elnök is.

  • A hétfőn ismertetett legújabb mérőszámok szerint továbbra is rekordközeli ütemben élénkül a brit gazdaság aktivitása, mindenekelőtt a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésének hatására.

    Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit hazai össztermék (GDP) nyolcvan százalékát előállító szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júniusban 62,4 volt a májusban mért 62,9 után.

    Az ötven feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik.

  • A filmes világ idei legjelentősebb eseményének ígérkezik a koronavírus-járvány miatt szigorú óvintézkedések mellett kedden kezdődő 74. cannes-i filmfesztivál, amelynek hivatalos programjában négy magyar alkotást is bemutatnak.

    A pandémia miatt tavaly elmaradt, idén pedig két hónappal elhalasztott seregszemle az első olyan nagy nemzetközi kulturális esemény, amelyet hagyományos módon, az alkotók és a szakmai közönség személyes részvételével rendeznek meg.

    Franciaországban június 30-án minden járványügyi korlátozást feloldottak, nincs kijárási tilalom, a mozik százszázalékos kihasználtság mellett működhetnek, de a fesztivál területére csak a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum (oltási igazolás vagy a helyben ingyen elérhető, 48 óránál nem régebbi negatív teszt) felmutatásával lehet belépni, és a maszkviselés is kötelező.

    Kapcsolódó

    Enyedi Ildikó új filmje is versenyez a Cannes-i Filmfesztiválon

    A feleségem története mellett három magyar film szerepel a programban.

  • Karanténba vonult Katalin brit hercegné, miután a múlt héten kapcsolatba került egy olyan személlyel, akiről azóta kiderült, hogy koronavírusos. Cikkünk itt olvasható

  • Kétszázezer adag koronavírus elleni védőoltást adományozott Magyarország hétfőn Montenegrónak, ez a legnagyobb vakcinaadomány, amelyet az Adria-parti ország bárkitől is kapott – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Podgoricában.

    A miniszter a vakcinák átadását követő sajtótájékoztatón kiemelte: a sikeres magyar vakcinabeszerzés, valamint Európa egyik legsikeresebb és leggyorsabb oltási programja lehetővé tette, hogy Magyarország másoknak is tudjon segíteni.

    A világjárvány néhány tanulságát is sikerült levonni, az egyik ezek közül az, hogy bebizonyosodott: a nemzeti intézkedések az igazán hatékonyak, emellett pedig világossá vált, hogy válságban a nemzetközi intézmények és mechanizmusok kevésbé hatékonyak. 

  • Ismét rekordot döntött Indonéziában az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma hétfőn, az egészségügyi miniszter pedig bejelentette, hogy ingyenes, telefonos orvosi ügyeletet biztosítanak az otthoni karanténban lévőknek, hogy csökkentsék a kórházakra nehezedő nyomást.

    Hétfőn 29 745 fertőzöttet jelentettek az elmúlt 24 órából, ezzel ismét rekordot döntött az országban az egy nap alatt regisztrált esetek száma. A járvány kitörése óta így már 2 313 829 fertőzöttről tudni.

    Az egészségügyi minisztérium 558 halálesetet is közölt, így az igazolt halálesetek száma a járvány kezdete óta elérte a 61 140-et.

  • Nagy-Britanniában 28 százalékkal nőtt az eladott új autók darabszáma idén júniusban tavaly júniushoz képest, amikor a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések hatására az autókereskedők egy része még zárva volt.

    A brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT) hétfőn azt közölte, hogy idén júniusban

    186 ezer 128 autót értékesítettek az egy évvel korábbi 145 ezer 377 után.

    A koronavírus-járvány megfékezését célzó, tavaly március végén életbe léptetett korlátozó rendelkezések alapján az autókereskedéseknek is zárva kellett tartaniuk, és csak júniustól nyithattak ki azok, amelyeknek megfelelő méretű szabadtéri bemutatóterük van.

    Az első hat hónapban 909 ezer 973 új autót értékesítettek Nagy-Britanniában, 39,2 százalékkal többet az egy évvel korábbi 653 502-nél.

  • Ukrajnában tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, hétfőre kevesebb mint 250 új beteget és 14 halálos áldozatot jegyeztek fel.

    A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt egy napban 244 új esettel 2 237 823-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 133-mal kevesebb a szombatinál, és több mint 460-nal a péntekinél.

    A jelentős csökkenés oka ugyanakkor lehet az is, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek el.

    A 14 halálos áldozattal az elhunytak száma 52 484-re emelkedett, míg előző nap tízen, az azt megelőzőn pedig 36-an haltak bele a betegségbe. Eddig 2 171 601-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint négyszázan, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem kétszázzal, 13 738-ra.

  • A brit miniszterelnök bejelentette, hogy hétfőn, egy sajtótájékoztatón fogja közölni azt, hogy pontosan miként fog megvalósulni a korlátozások július 19-re tervezett feloldása az Egyesült Királyságban. 

    A sikeres oltási kampánynak köszönhetően szép lassan haladunk előre. Ma részletezni fogjuk, hogy miként állítjuk vissza az emberek szabadságát az enyhítések negyedik szakaszában

    – fogalmazott Boris Johnson. 

    Hozzátette: ezzel együtt a pandémiának nincs vége, és az esetszámok még nőhetnek is a következő hetekben. 

    Miközben szép lassan megtanulunk együtt élni a vírussal, továbbra is tekintettel kell lennünk az azzal járó kockázatokra, és tekintettel kell lennünk a saját személyes felelősségünkre is

    – mondta a brit miniszterelnök. 

  • Dr. Predrag Kon epidemiológus, a szerbiai kormányzati válságstáb tagja nemrég úgy nyilatkozott, hogy a lassú oltási kampány miatt újabb járványhullámra lehet számítani ősszel Szerbiában.

    Hozzátette: nem kizárt, hogy emiatt visszatérnek a szigorúbb járványügyi intézkedések is.

    A szakértő azt is felvetette, hogy a helyzetre való tekintettel érdemes lenne megfontolni azt, hogy egyes korcsoportokban kötelezővé tegyék az oltás. A mostani fertőzöttek többsége fiatal, hiszen ők sokat érintkeznek másokkal, így könnyebben fertőződnek meg és fertőznek – érvelt a felvetés mellett. 

  • Indonézia oxigénimportba kezd amiatt, hogy az országban egyre kevesebb a súlyos tünetekkel küzdő betegek ellátáshoz szükséges orvosi oxigén. 

    Budi Gunadi Sadikin egészségügyi miniszter hétfőn a parlament ülésén arra kérte az embereket, hogy akik csak enyhe tünetekkel küzdenek, azok maradjanak otthon, mert a kórházak kezdenek megtelni. 

    Jáva szigetén több kórházban is fogyóban van az oxigén, egy helyen pedig már el is fogyott, emiatt 63-an meghaltak

    Országos szinten 74 százalékos a kórházak leterheltsége, de néhány intézményben már száz százalék fölött van. Azokat a betegeket, akiknek nem jut kórházi ágy, az intézmények előtt felállított sátrakban látják el. 

    Az országban hétfőn ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma. 

  • Indiai tudósok megvizsgálták, hogy az AstraZeneca-oltás – amelyet ők Covishield néven tartanak számon – védelmet ad-e a delta-variáns ellen is. A kutatás eredménye szerint

    az emberek 16 százalékának szervezetében nem képződtek antitestek a mutáns vírus ellen.

    Őket mindkétszer beoltottak a Covishielddel. Azokat is megvizsgálták, akik csak egy oltást kaptak, náluk még rosszabb volt az eredmény, ugyanis

    58 százalékuk nem termelt antitesteket a delta-variáns ellen. 

    Jacob John, a Hindustan Times által megkérdezett mikrobiológus szakértő úgy nyilatkozott ezzel kapcsolatban: attól még, hogy nem mutatták ki az antitesteket, nem jelenti azt, hogy azok egyáltalán nincsenek jelen.

    „Elképzelhető, hogy az antitestek száma annyira alacsony, hogy nem tudták mérni őket, de ettől még ott lehetnek a szervezetben, és védelmet nyújthatnak a fertőzés és a súlyos megbetegedések ellen” – mondta, hozzátéve: az antitestek mellett a sejtes immunitás is védelmet nyújthat. 

    A kutató szerint viszont ennek fényében is javasolt lehet egy harmadik oltást beadni az idős férfiaknak (a nők szervezetében általában magasabb az antitestek száma, ezért ott erre szerinte nincs szükség), valamint a krónikus betegségekben szenvedőknek. 

    Az új kutatás – amely szakmai lektoráláson még nem esett át – cáfolja az AstraZeneca saját mérését, amely azt állította, hogy az oltóanyag az indiai variáns ellen is 90 százalékos védelmet nyújt.