Kempingezőt ölt meg egy grizzlymedve a Sziklás-hegységben

2021.07.06. 20:08

Grizzlymedve ölt meg egy embert egy kempingben az amerikai Montana államban, a Sziklás-hegység északi részén, egy Ovando nevű apró település közelében – írta az MTI. A vadállat kedd kora hajnalban hatolt be a sátortáborba, ahol megtámadott és megölt egy embert, a vadvédelmi szolgálat tudomása szerint egy kerékpáros kirándulócsoport tagját.

A hatóság szerint a grizzlynek kapcsolata volt a kempinggel, ahol előzőleg többször is megfordult. A gyilkos medve kézre kerítésére hajszát indítottak.

A Sziklás-hegység északi részén egyre több a konfliktus a grizzly – a barnamedve Észak-Amerikában honos alfaja – és az ember között, mivel a szövetségi védelem alatt álló faj mind több egykori természetes élőhelyén fordul elő és növekszik a térségben élő, kiránduló emberek száma.

Áprilisban a Yellowstone Nemzeti Park határvidékén horgászó egyik túravezető életét oltotta ki egy grizzly. 2016-ban egy szolgálaton kívüli erdőőrt marcangolt szét egy medve a Flathead Nemzeti Erdőben.

A tágas, Kanadáig nyúló vadon, amelynek déli peremén Ovando település fekszik, ad otthont a legnagyobb grizzlypopulációnak a kontinentális Egyesült Államokban, körülbelül ezer példánynak – írja az MTI. 

Valaha mintegy 50 ezer grizzly élt Észak-Amerika hegyvidéki területein, az 1900-as évek elejére azonban csaknem kipusztultak. A kihalás fenyegette fajt 1975 óta szövetségi törvény védi az Egyesült Államok egybefüggő kontinentális területén, ennek hatására több vidéken lassan gyarapszik a medvék száma.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport