Hamu fedi Cataniát, megint kitört az Etna

K  AP20210705048
2021.07.07. 13:51

Éjszaka lezárták, majd szerda délelőtt újra megnyitották a szicíliai Catania repülőterét, amelyet sűrű hamuréteg lepett el az Etna vulkán újbóli kitörése miatt. A Fontanarossa repülőtér ismét üzemel – közölte a cataniai légikikötő kommunikációs irodája, hangsúlyozva, hogy a pályákat sikerült megtisztítani a hamutól.

Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) adatai szerint az Etna éjjel egy órakor ébredt fel: a délkeleti kráterből tört elő a láva mintegy háromezer méter magasban, és ezzel egy időben sűrű hamufelhőt lövellt ki magából, amelynek magassága elérte az öt kilométert.

A hamu teljesen beborította a vulkánhoz közeli Nicolosi városát és a cataniai repülőteret is. Catania polgármesteri hivatala szerda délelőtt figyelmeztetést adott ki, mivel a hamu beborította a város utcáit, házait is. Azt kérték, aki teheti, ne menjen utcára, mivel a hamuréteg síkossá tette az utakat és a járdákat. Otthon maradásra szólították fel a légzési betegségben szenvedőket és időseket. Az utcákon tanácsolt az orrot és szájat elfedő maszk viselése.  

Európa legmagasabb működő vulkánja év eleje óta rendszeresen kitör.

(Borítókép: Füstfelhő tör a magasba az Etna tűzhányónak Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánjának a kráteréből a szicíliai Bove-völgyből nézve 2021. július 5-én. Fotó: Salvatore Allegra / AP / MTI)  • Hírek
  • Megtakarítás