Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek New Yorkban, mert az emberek túl sokat lövöldöznek

2021.07.07. 14:04

New York az első amerikai állam, amely vészhelyzetet hirdetett annak érdekében, hogy visszaszorítsa az elharapódzó erőszakot. Az északi államban a július 4-i hétvégén 51 fegyveres incidenst regisztráltak, melyekben közel 200 embert lőttek agyon.

Andrew Cuomo kormányzó ezért rendelettel igyekezik csillapítani a kedélyeket a 19,5 milliós államban.

Az intézkedés keretében több mint 138 millió dollárt (41 milliárd forintot) folyósítana megelőzési programokhoz, emellett 57 millió dollárt (17 milliárd dollárt) költenek a fiatalok nyári foglalkoztatására. New York emellett megpróbálja korlátozni a más államokból beáramló fegyverszállítmányokat, a rendőrségtől pedig magasabb szintű adatszolgáltatást vár a fegyveres incidensekről. 

Cuomo nem véletlenül minősítette egészségügyi vészhelyzetnek az elburjánzó erőszakot, mivel így könnyebben tud lehívni pénzügyi forrásokat a koronavírus-járvány után.

Ha a számokat vesszük, többen halnak meg mostanság fegyveres erőszakban és bűncselekményekben, mint a Covidtól

– állapította meg a kormányzó. 

Az eddigi 2021-es adatok alapján az utóbbi két évben évről évre nő a fegyveres bűncselekmények száma az Egyesült Államokban. Joe Biden amerikai elnök már arra biztatja az érinett városokat, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági következmények helyreállítását célzó alapból fékezzék meg az erőszakot a leginkább érintett nagyvárosokban. 

(BBC)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport