új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Manfred Weber, az Fidesz egykori pártcsaládjának, a konzervatív Európai Pártnak a frakcióvezetője a maga részéről szintén szégyennek nevezte a melegellenes szabályozást. Szerinte túl messzire ment a magyar kormány azzal is, hogy Orbán Viktor megkérdőjelezte az „ever closer union” kitételt a Lisszaboni Szerződésben.

  • A néppárti frakcióvezető megerősítette, hogy pártcsoportja közös állásfoglalást nyújtott be ez ügyben. Ki kell mondani, hogy ezzel a törvénnyel már túl messzire ment a magyar kormány. Sőt, uniós alapelvekkel is szembekerült. Weber utalt arra, hogy az unió irányító testületeit 2019-ben 213 millió polgár választotta meg, és ezt most Orbán Viktor meg akarja szüntetni, felül akarja bírálni.

  • Milyen tiszteletről beszélnek itt? – fogalmazott Beata Szydło volt lengyel miniszterelnök, a kormányzó Jog és Igazságosság EP-képviselője. Szerinte Európában csak akkor hallani tiszteletről, amikor a baloldali értékek mellett kell kiállni.

    „Milyen alapon beszélnek itt barna koalícióról, Orbán-rezsimről?”

    – firtatta Beata Szydlo, miután egy korábbi felszólaló szélsőjobboldali szövetség kialakulásáról beszélt az ülésen. Hozzátette: a tisztelet mindkét oldalnak kijár. 

  • Az Európai Bizottság elnöke azzal zárta felszólalását, hogy sok jó hely van a világon, de Európánál nincs jobb. Sokszínű társadalom, melyet értékei kötnek össze – tette hozzá, a pódiumról pedig azzal a végszóval távozott, hogy

    Éljen európa!

  • Mannfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője kitért az uniós–orosz kapcsolatokra. Mint mondta: az uniónak egyértelműsíteni kell határait, és tisztázni kellene, hogy mit lép a közösség, ha valaki ezeket a határokat átlépni. Kitért a fehérorosz–litván feszültségekre is. Erősíteni kell a az uniós határvédelmet, a Frontex megtámogatásával.

  • Von der Leyen szerint a szabadságjogok kötik össze az uniós közösséget, és ezért el kell dönteni, milyen Európában, milyen értékek alapján akarunk élni. 

    Az Európai Bizottság elnöke a sajtószabadságot kiemelve kifejtette: lehet, hogy nem értünk egyet abban, hogy mi kerül a képernyőre, de az újságírókat védeni kell, akik a hatalommal való visszaélést fedik fel. A sajtószabadság nem fenyegeti társadalmainkat, az oknyomozás éppen, hogy védi társadalmainkat. 

    Ezzel pedig megemlékezett Peter de Vries holland bűnügyi újságíróról

    Von der Leyen ezzel kapcsolatban leszögezte:

    el kell fogadni az európai jog elsődlegességét!

  • Utalva Lengyelországra, amely a magyar melegellenes törvényhez hasonló jogszabályt tervez elfogadni, Ursula von der Leyen leszögezte: az Európai Unióban nem lehetnek „LMBTQ-mentes” övezetek. 

    Az Európai Parlament márciusban nyilvánította ki, hogy az Európai Unió szabad az LMBTQ-közösség tagjai előtt. Erről itt írtunk részletesebben. 

  • Utalva a jogállamisági mechanizmusra, Ursula von der Leyen fenyegetően kijelentette: ha sérül a jogállamiság, és az érinti a pénzügyi rendszert, akkor a bizottság lépni fog. 

    Egyelőre várják az Európai Bíróság értékelését arról, hogyan lehet alkalmazni a jogállamisági mechanizmust, amely lényegében pénzeket vonna meg olyan tagországoktól, amelyek sértik a feltételrendszerbe foglaltakat. 

    Hozzátette: mindazonáltal a vizsgált esetek közül az első dokumentumok kezelését ősszel megindítják, és egyetlen esetet sem fognak kihagyni.  

  • Ma egy csomó olyan kijelentést hallhattunk, amelynek semmi köze a valósághoz – mondta Raffaele Fitto olasz EP-képviselő. Kitért a migrációra, mint fogalmazott: több tízezer bevándorló érkezik a mai napig Európa partjaihoz, a bizottság ugyanis valójában semmit nem tett.

    Persze sokkal egyszerűbb helyette Magyarországot támadni

    – folytatta, hozzátéve, a Törökországnak megígért, újabb 3 milliárd dolláros segítség komolytalan, a jogállamisági vita helyett az uniónak inkább a migrációra adott valós válasszal kellene foglalkoznia.

    Nem a valós, nem a reális kihívásokkal foglalkozunk – mondta az olasz képviselő. Kitért arra is, hogy a kis- és középvállalatok fellendítésére szintén nincs elképzelés, ami sokkal fontosabb, mint „az általános elvek állandó hangoztatása”.

  • Ursula von der Leyen korábban már jelezte, hogy Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás indul az ügyben. Ennek első lépcsőfoka az a levél, amelyet az Európai Bizottság küldött az Orbán-kormánynak, és amelyre az Orbán-kormány már válaszolt is.

  • Az Európai Bizottság elnöke ismertette, nagyjából negyven szerződésszegési eljárás van folyamatban a második cikkely és más alapértékek megsértése miatt. Hangsúlyozta, hogy nem diszkriminálnak, bármely tagországnak nekimennek, ha az sérti az unió alapértékeit. 

  • A melegellenes törvény mélyen ellentmond az Európai Unió értékeinek, melyeket az uniós szerződés második cikkelyében rögzítettek – fogadkozott Ursula von der Leyen. 

  • Ursula von der Leyen úgy vélte, az Európa Tanács által korábban megvitatott napirendi pontok közül egy sem volt olyannyira fontos, mint a magyar jogszabály, az ugyanis indentitásában sérti az uniós közösséget.

  • Vitát rendeznek ma az Európai Parlamentben a pedofiltörvényhez kapcsolódó magyarországi szabályozásról, amelyet június 15-én fogadott el az Országgyűlés. A szabályozás keményen kivágta a biztosítékot, az ülést felvezető expozéjában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke diszkriminatívnak nevezte a szabályozást

    Ez a törvény szégyenteljes

    – ismételte meg a korábbi kijelentését, fájlalva, hogy a szabályozás egyenlőségjelet tesz a homoszexualitás és a pornográfia közé. Beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt megragad ebben a helyzetben, beleértve a pénzügyi források felülvizsgálatát is. 

    Ami a szabadságot illeti, nincs jobb hely, mint Európa, az értékeink egyesítenek minket – zárta a beszédét.