Újabb támadást követtek el amerikai támaszpont ellen Irakban

2021.07.07. 08:14

Robbanóanyaggal megpakolt drónnal hajtottak végre támadást Irakban az erbíli nemzetközi repülőtéren, a célpont a légikötőben lévő amerikai bázis volt. A támadásban nem szenvedett senki sérülést, de a repülőtér forgalmát felfüggesztették. 

A kurdisztáni terrorellenes hivatal is arról tájékoztatott, hogy emberi áldozatok nem voltak, és anyagi károk sem keletkeztek, csupán annyi történt, hogy lángra kapott a fű, de a tűzoltók eloltották.

Az iraki kurdisztáni terrorellenes hivatal közlése szerint sem történt személyi sérülés, csupán annyi, hogy lángra kapott a fű. 

Az incidens egy nappal az után történt, hogy rakétákkal vették célba az amerikai katonákat az anbári Ain al-Aszad légitámaszponton, és drónnal az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét.

Az év eleje óta közel ötven támadás érte amerikai érdekeltségeket Irakban, ahol 2500 amerikai teljesít szolgálatot az egyébként már legyőzöttnek nevezett Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció kötelékében. Gyanúsan iráni befolyás alatt álló iraki politikusok és vallási vezetők évek óta mormolják, hogy már nem kérnek az amerikai jelenlétből, az ott állomásozó katonák pedig megfigyelők szerint az iráni terjeszkedés feltartóztatása és a geostratégia indokolja. 

Donald Trump előző amerikai elnök például kiverte a biztosítékot Bagdadban, amikor bejelentés nélkül, minden protokollra fittyet hányva az al-Aszad légi bázisra látogatott.

A drónos támadások elkövetését eddig senki sem vállalta magára, de a végrehajtás módja az Irán-barát fegyveresek módszereire emlékeztet, és Washington is őket teszi felelőssé.  • Hírek
  • Személyi kölcsön