Hímnemű nevet is viselhetnek a cseh nők

2021.07.08. 20:55

Csehországban a nők elhagyhatják nevükből az „-ová” végződést – adta hírül az MTI. Így a jövőben választhatnak, hogy családnevük nőnemű vagy hímnemű végződését tüntetik fel a hivatalos iratokban.

Az erről szóló törvényt csütörtökön írta alá Milos Zeman cseh elnök. A törvényjavaslatot korábban a cseh törvényhozás mindkét háza túlnyomó többséggel jóváhagyta.

Korábban a szláv nyelvű országokban bevett gyakorlat szerint a cseh nőknek férjük családnevének felvételekor hozzá kellett tenniük az „-ová” toldalékot. Például ha egy nő férjét Nováknak hívják, akkor a felesége és a lányai neve automatikusan Novákovára módosul.

Viszont az utóbbi években mindez egyre nagyobb ellenállásba ütközött. Helena Válková igazságügyi miniszter, a mostani szabályozás kezdeményezője például a nemek közötti egyenlőtlenségnek minősítette a gyakorlatot.

Mindemellett az „-ová” végződés nem fog egyhamar eltűnni a cseh szóhasználatból. Nem utolsósorban azért, mert sok nő ragaszkodik hozzá.

A toldalékot a külföldi neveknél is kiteszik, így például Angela Merkel német kancellárt az újságokban Angela Merkelovának tüntetik fel.  • Tippek
  • Bankszámla