új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index mai hírösszefoglalója, amelyben bemutattuk a koronavírus-világjárvány történéseit, a legfontosabb tudnivalókat.

  • Portugáliában csak negatív koronavírusteszttel, illetve oltási igazolvánnyal, vagy a fertőzésből történt felépülést igazoló okirattal foglalhatnak szállást az üdülésre vágyók a hotelekben – közölte Mariana Vieira da Silva kabinetminiszter.

    Mint mondta, abban a 60 régióban, így Lisszabonban is, ahol különösen magas a fertőzöttek száma, az éttermek belső helyiségeiben étkezőktől is megkövetelik ezeket az igazolásokat péntek este és a hétvégén – számolt be az MTI.

    Hosszú ideig az egyetlen rendelkezésre álló eszközünk a gazdasági tevékenység korlátozása volt

    – jelentette ki Vieira da Silva. Hozzátette:

    A digitális igazolványokkal és a tesztek elérhetőségének javulásával már vannak más módjai is a biztonság szavatolásának.

  • Spanyolországban több mint kétszeresére nőtt egy hét alatt a koronavírusos megbetegedések száma, mivel egyre inkább terjed a delta-variáns − írja a Guardian. A vírusváltozat különösen az oltatlanokra és a fiatal felnőttekre jelent veszélyt.

    Az egyre növekvő esetszámok miatt Németország azt fontolgatja, hogy kockázati területté nyilvánítja Spanyolországot, ahol korábban csak néhány spanyol régió volt ebben a besorolásban. Spanyolország mellett Ciprust is magas kockázatú területként kívánják megjelölni, ami azt jelenti, hogy a beérkező utazóknak karanténba kell vonulniuk, ami rövidíthető, ha a belépés után öt nappal negatív tesztet produkálnak.

  • Két hét alatt megduplázódott a napi regisztrált esetek száma az Egyesült Királyságban – írja a Financial Times. Ez a legmagasabb érték az elmúlt hét hónapban.

    Szerdán több mint 32 ezren produkáltak pozitív tesztet, amire január közepe óta nem volt példa.

  • Türkmenisztán egészségügyi minisztériuma bejelentette, hogy minden tizennyolc éven felülinek kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást – írta meg a Reuters.

    A szomszédos Kazahsztánban már a múlt hónapban kötelezővé tették az oltást számos, a közszférában és magáncégekben dolgozó munkavállalónak.

  • Péntekre határlezárásokat szerveztek az interneten Szlovákiában, a demonstrációk meghirdetői az ellen akarnak tiltakozni, hogy az országba csak a beoltottak utazhassanak be − írja az Új Szó.

    A lap információi szerint reggel nyolc órakor Pozsony mellett, a rajkai határátkelő eltorlaszolását tervezik, délben pedig a komáromi Erzsébet hídét. Délután egykor a tüntetők a párkányi Mária Valéria hidat is le akarják zárni.

    Szerdán a Magyar Közösség Pártja (MKP) két alelnöke, Cziprusz Zoltán és Farkas Iván videóüzenetben állt ki a határátkelőket lezáró demonstrációk mellett. Közben a belügyminisztérium közölte, hogy péntektől az összes határátkelőt kinyitja, beleértve az eddig lezárt kisebb határátkelőket is.

  • Jelképes százmillió euró, vagyis több mint három és fél milliárd forint kártérítést követelnek az olasz kormánytól és az egészségügyi hatóságoktól a Lombardia tartományban az új koronavírus-járvány terjedése kezdetén meghalt betegek családtagjai a római bíróságon csütörtökön kezdődött perben.

    A halottaiknak igazságot követelő rokonok a bíróság épülete előtt úgy nyilatkoztak, az igazságszolgáltatástól várnak választ a politikától megválaszolatlan kérdésekre.

    Tudni akarjuk, hogy meg lehetett-e volna menteni a szeretteinket

    – mondta egy férfi a sajtónak.

    A 2020 februárjában Covid–19-ben elhunyt ötszáz beteg családjai indítottak csoportos kártérítési keresetet a kormány, az egészségügyi minisztérium és Lombardia tartomány ellen.

    A per az észak-olaszországi tartomány egyik gócpontjában, Alzano Lombardo és Nembro város közötti térségében meghalt idősek halálának körülményeit kívánja tisztázni: kórházban vagy idősotthonban elhunyt betegekről volt szó a pandémia első heteiben, amikor még nem volt közismert a járvány terjedése.

    Lombardia régióban, és kiemelten Bergamo térségében volt a legmagasabb a halottak lakossághoz mért aránya a járvány első hullámában.

  • Tizenegy százalékkal nőtt a koronavírusos megbetegedések száma a múlt héthez képest Amerikában − írja a Guardian.

    Az esetek körülbelül 93 százaléka olyan megyékben fordult elő, amelyeknél az oltási arány kevesebb, mint negyven százalék 

    − mondta Rochelle Walensky, az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának igazgatója. Mint mondta, országszerte szinte minden haláleset oltatlan emberek között fordult elő.

  • Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcináról jelent meg elemzés a világ három legelismertebb tudományos folyóirata közé tartozó Nature-ben.

    Mint írják, a Szputnyikot a tudományos közösség ellentmondásosan ítélte meg, ugyanis az orosz kormányzat még azelőtt engedélyeztette és elkezdte használni, mielőtt a korai tesztfázisok eredményeit publikálták volna.

    Mára a számos országból származó bizonyítékok azt sugallják, hogy a vakcina biztonságos és hatásos, bár a lehetséges, hogy a ritka mellékhatásokat figyelő követéses vizsgálatok hagynak némi kívánnivalót maguk után.

    Kapcsolódó

    Nature: biztonságos és hatásos a Szputnyik V

    Az orosz vakcina az első, amelyet kifejlesztettek a koronavírus ellen.

  • A koronavírus okozta rekordmagas napi halálozási számot jelentett be csütörtökön a malajziai egészségügyi minisztérium − adta hírül az MTI.

    A betegség miatt 135 haláleset történt az elmúlt napon, ami a legmagasabb, mióta a világjárvány elérte Malajziát. A fertőzöttek száma kilencezer, ami szintén rekordnak számít.

  • A román operatív törzs adatai szerint eddig 715 ember kapott oltást, aki Magyarországról érkezett, hogy ott vegye fel a vakcinát. Túlnyomó részben Pfizer-vakcinát kaptak, és jelenleg is folyamatosan érkeznek – írja a Magyar Hang

    Nem igaz, hogy Romániába járnak oltásért azok, akik korábban kínai vakcinát kaptak itthon, de nincs elég antitestjük a védettséghez

    – jelentette ki Gulyás Gergely a június 24-i Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Belügyminisztérium ellenőrzésének eredményére hivatkozott.

  • Elfogadta a horvát helyreállítási tervet az Európai Bizottság − adta hírül az MTI. Az uniós testület elnöke szerint a terv kiváló és ambiciózus.

    Az ország 6,3 milliárd euró támogatást kap a helyreállítási és rugalmassági európai uniós pénzeszköz keretében, amely 2,9 százalékos GDP-arányos növekedést jelent a gazdaságnak és 21 ezer munkahelyet teremt 2026-ig. Már csak az Európai Tanács jóváhagyása van hátra, majd megkezdődhet a valódi munka, a végrehajtás

    − mondta Ursula von der Leyen, aki szerint Horvátország nemcsak a járvány, hanem a földrengések miatt is nehéz helyzetben van.

  • Nézők nélkül rendezik meg a tokiói olimpiát − jelentette be Marukava Tamajo olimpiáért felelős miniszter.

    A kormány és a szervezők bejelentései szerint az ötkarikás játékokon nemcsak a külföldi, de a japán nézőket sem engedik be a rendezvényre. A döntésről bővebben itt olvashatnak:

    Kapcsolódó

    Hivatalos: nem lesznek nézők az olimpián

    Tokióban rendkívüli állapotot hirdettek.

  • Öt hónappal a katonai hatalomátvétel után minden korábbinál súlyosabb koronavírus-járvány tombol a válság sújtotta Mianmarban − adta hírül az MTI. Az egészségügyi minisztérium jelentésében szereplő legfrissebb adatok szerint az új fertőzöttek száma minden korábbinál magasabb, megközelíti a négyezret, ötvenheten meghaltak a betegségben. A tényleges adatok ennél jóval magasabbak lehetnek.

    Az egyik legnagyobb gond, hogy az emberek nem bíznak a junta által irányított állami egészségügyi rendszerben. Sok orvos és ápoló nem hajlandó felvenni a munkát a katonai vezetés alatt. Tele vannak a magánkórházak, és nem tudják megfelelően ellátni a betegeket, mert nincsenek ágyak. A tesztelés sem segít, mert hiába pozitív a teszt, nem tudják elhelyezni a betegeket.

    Most egyre rosszabb a helyzet, mert nem működik az egészségügyi ellátás, és a gazdaság összeomlóban van a puccs miatt

    − mondta egy helyi magánorvos. Az Our World in Data elnevezésű honlap szerint az 54 millió lakosú ország mintegy három százaléka kapott eddig legalább egy adag védőoltást. A járvány kezdete óta 176 ezer igazolt fertőzöttet és 3570 halálesetet regisztráltak.

  • Az olasz rendőrség őrizetbe vett két embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők hajtották végre a tavaly májusi támadást a Nápolytól mintegy ötven kilométerre fekvő Avellino városában, válaszul a kormányzat járvány miatt meghozott intézkedéseire − adta hírül az MTI.

    A két férfi ellen az a vád, hogy bombát készítettek, amelyet a helyi munkaügyi központ bejáratánál felrobbantottak. A 2020. május 20-i támadást éjfél előtt nem sokkal hajtották végre, jelentős károkat okozva a munkaügyi központ épületében, de nem sérült meg senki.

    A hatóságok szerint az elkövetők másik támadást is terveztek, de azt már nem sikerült végrehajtaniuk. A két férfi ellen több vádpont is van, többek között terrorizmushoz kapcsolódó tevékenységgel kapcsolatban.

  • Több mint 750 millió mRNS-vakcinát gyártottak eddig Európában − írja Twitter-oldalán a belső piacért felelős európai biztos. Thierry Breton szerint ezzel a kontinens a világ első számú mRNS-vakcinagyártója lett.

    Európában a Pfizer és a BioNTech vállalatok közös oltóanyaga és a Moderna-vakcina készül ezzel a technológiával.

  • A moszkvai rendőrség több tucat bűnügyi eljárást indított, hogy megfékezze a hamis oltási igazolások terjesztését. Oroszországban az oltási szkepticizmus továbbra is magas, annak ellenére hogy egyre több új fertőzöttet azonosítanak naponta.

    A Guardian azt írja: a hamisított védettségi igazolványok oroszországi feketepiaca virágzik, amelyet nagyrészt a hazai Szputnyik V-oltóanyag iránti bizalmatlanság táplál.

  • Kijev lett a csúcstartó a beadott vakcinák számát tekintve Ukrajnában. Az Unian hírügynökség jelentése szerint az országban a főváros magasan vezeti a listát.

    Az elmúlt napon több mint húszezer koronavírus elleni oltóanyagot használt fel a főváros

    − mondta Valentyina Ginzburg, az egészségügyi minisztérium igazgatója.

    Az egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig 2 178 592 ember kapta meg a koronavírus elleni oltóanyag legalább első adagját. A teljes átoltottságot 1 018 258 embernél érték el.

  • Oroszország koronavírus elleni oltásokat ajánlott fel Észak-Koreának, miután Kim Dzsongun azt mondta az állampolgároknak, hogy készüljenek fel a „valaha volt legrosszabb időszakra” − írja a Guardian.

    Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta: Moszkva számos alkalommal ajánlotta fel Phenjannak a segítségét, azonban az észak-koreai vezetés minden országtól elutasította a segélyeket.

    Az észak-koreai vezető a múlt hónapban elismerte, hogy az ország élelmiszerhiánnyal küzd a határok lezárása miatt. Az ENSZ tegnapi jelentése szerint az ország ebben az évben mintegy 860 ezer tonnás élelmiszerhiánnyal küzd.

  • Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök ma elhagyta a kórházat, és a héten folytatja munkáját − írja a Guardian. A kormány közleménye szerint a luxemburgi miniszterelnök állapot javult, így már otthonról dolgozhat.

    Bettel négy nappal ezelőtt került kórházba koronavírus-fertőzés miatt. Május 6-án már kapott egy dózis AstraZeneca-vakcinát, a koronavírustesztje június 27-én lett pozitív, közvetlenül azután, hogy véget ért az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója.

  • Szlovéniában már két mintában is azonosították a koronavírus delta plusz variánsát (B.1.617.2.1), amely további változást mutat a delta-variánshoz képest – közölte csütörtökön a szlovén Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH).

    Szlovéniában az elmúlt három hétben 134 esetben igazolták a gyorsabban terjedő delta-variánst, amely a pozitív minták 41 százalékát tette ki. A delta plusz mutációt a június 21–27. között bevizsgált pozitív minták között azonosították.

    Az új vírusvariáns az Indiában márciusban azonosított delta nevű vírustörzs mutációja. A delta fertőzőképessége – akárcsak a brit és a brazil mutációé – erősebb a kínai Vuhanban másfél évvel ezelőtt azonosított eredeti koronavírusnál.

  • Romániában július 12-től kezdődően újabb harminc napra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, az erről szóló határozatot csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

    A legfontosabb változás az, hogy ezentúl három hónap helyett Romániában is hat hónapig minősülnek védettnek azok, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből.

    A kormány ezzel kapcsolatos döntését ismertető Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerint a változással Bukarest igazodik az európai gyakorlathoz, és a Románia által is bevezetett uniós digitális Covid-igazolvány, az úgynevezett zöld útlevél által elismert védettségi időszakhoz.

  • Franciaország Európa-ügyi államtitkára csütörtökön azt javasolta a francia állampolgároknak, hogy ha tehetik, kerüljék Spanyolországot és Portugáliát a koronavírus delta-variánsának gyors terjedése miatt.

    „Azoknak, akik még nem foglalták le nyaralásukat, óvatosságból azt tanácsolom: kerüljék el Spanyolországot és Portugáliát” – mondta Clément Beaune a France 2 közszolgálati tévécsatornának adott interjújában.

    A politikus kifejezetten aggasztónak nevezte a spanyol és a portugál helyzetet, de aláhúzta, hogy továbbra is engedélyezik a beutazást a szóban forgó országokba. Egyúttal megjegyezte: a napokban szigoríthatnak a szabályozásokon.

  • Július 19-től nem kell karanténba vonulniuk azoknak a Nagy-Britanniában élő utazóknak, akik a brit kormány által sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról térnek vissza Angliába, és a brit oltási kampány keretében kapták meg a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát – jelentette be csütörtökön Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

    Shapps a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: az intézkedés egyelőre „előnyben részesíti” azokat, akik az Egyesült Királyságban kapták meg mindkét oltási adagot.

    Hozzátette ugyanakkor: a brit kormány már dolgozik azon, hogy „a nyár későbbi szakaszában” a fontos turisztikai piacokról, köztük az Egyesült Államokból és az Európai Unió országaiból Angliába érkező külföldiekre is kiterjedhessen a beutazási korlátozásokat enyhítő intézkedés.

    Kapcsolódó
  • Ukrajnában csütörtökre mintegy hatszáz új koronavírusos beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma tízzel lett kevesebb az előző napinál, és alig haladta meg a húszat, a járvány terjedése harmadik napja stagnálást mutat, az aktív betegek száma pedig 12 ezer alá csökkent.

    A hivatalos adatok alapján az elmúlt napban 617 új esettel 2 238 974-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény mindössze héttel több a megelőző napiénál. Az elhunytaké 23-mal 52 560-ra emelkedett, míg a megelőző napban 33-an haltak bele a betegségbe. Eddig 2 175 225-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem kilencszázan, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem háromszázzal, 11 806-ra.

    Kórházba 404 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 458 volt.

  • A 12–29 év közötti korcsoporton belül a fertőzés mintegy hússzorosa a hetven éven felülieknek Spanyolországban – írja az Infostart a Financial Times cikke alapján.

    A lap felhívja a figyelmet arra, hogy pillanatnyilag Spanyolországban terjed a leggyorsabban a vírus – az egyhetes fertőzöttségi átlag megháromszorozódott, ami a  az amúgy szintén kritikus helyzetet tükröző portugál és orosz mutatóknál is rosszabb –, úgyhogy több régióban és városban ismét megkezdték a korlátozásokat.

  • A 168 Óra megkereste az oltóanyagot forgalmazó Medison izraeli cégét azzal kapcsolatban, hogy mikor lesz a magyarországi patikákban is kapható a vakcina.

    Azt a választ kapták, hogy a Moderna és Medison Pharma partnerséget kötött, hogy hozzáférést biztosítson a közép-kelet-európai országoknak a Moderna kétadagos vakcinájához.

    „A Modernát az Európai Bizottság központilag szerzi be az Európai Unió tagállamai javára a közöttük létrejött, a Covid–19-vakcinák beszerzéséről szóló megállapodás értelmében” – fogalmazott a cég szóvivője a lapnak.

    Az EU-n kívüli piacokon az oltásokat csak az érintett kormányok szerzik be a Moderna és Medison együttműködésével – mutatott rá.

  • A magyar kormány koronavírus elleni vakcinafelajánlását a legnagyobb elismeréssel fogadták az érintett katonai vezetők, mert egyedül Magyarország juttatott oltóanyagot a balkáni missziókban szolgálatot teljesítő civileknek – jelentette ki a honvédelmi miniszter szerdán, Koszovóban, a NATO kötelékében működő KFOR békefenntartó erők Novo Seló-i bázisán.

    Benkő Tibor 5100 adag AstraZeneca-vakcinát adott át Franco Federici vezérőrnagynak, a KFOR parancsnokának, majd meg is kezdődött az érintettek beoltása.

    Benkő Tibor ezt követően újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a Bosznia-Hercegovinában az EU-vezetésű békefenntartó erőknél (EUFOR) és Koszovóban, a KFOR-nál szolgáló magyar katonák mellett dolgozó helyi lakosok vírus elleni védettségét kizárólag Magyarország garantálja adományával.

  • Újabb 260 ezer adag Pfizer–BioNTech-vakcina érkezett a héten Magyarországra, így az amerikai–német gyártó már 6,3 millió adag oltóanyagot szállított az országba.

    A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a mostani már a 29. magyarországi szállítmány a két vállalat által kifejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból.

    Hozzátették, a Pfizer már fél éve szállítja heti rendszerességgel a Covid–19 elleni vakcináját az oltópontokra. Az első negyedévben több mint 1,5 millió adag, a második negyedévben pedig több mint 4,5 millió adag oltóanyagot szállított Magyarországra.

    Mint írták, a Pfizer és a BioNTech az előrejelzések szerint ez év végéig több mint 2,5 milliárd adag koronavírus-vakcinát gyárt és szállít világszerte.

  • Már egy hete megint emelkedik az új igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Csehországban – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön megjelent kimutatásokból.

    Szerdán 279 új esetet szűrtek ki a laboratóriumok, ami 136-tal több, mint egy hete.

    Mérsékelten ismét emelkedni kezdett a kórházban kezelt betegek száma is. Míg kedden 27 pácienst kezeltek Covid–19 betegséggel a kórházakban, addig szerdán már 33-at. Az orvosok hét ember állapotát minősítették súlyosnak. Haláleset szerdán nem volt.

    Bár a számok továbbra is alacsonyak, a hatóságok figyelmeztetőnek tartják, hogy a járvány terjedési mutatója, az úgynevezett reprodukciós szám, már néhány napja megint egy felett mozog. Szerdán ez a mutató 1,2 volt, ami a járvány újbóli terjedését bizonyítja.

    Az egészségügyi szakértők egybehangzóan azt állítják, hogy a járvány gyorsulása ezúttal a nagyon veszélyesnek ítélt delta-mutáció terjedésének a következménye. A tárca statisztikája szerint a delta-változatnak már legalább 130 esetét mutatták ki Csehországban.