Amerikai és kolumbiai állampolgárokat is őrizetbe vettek a haiti elnök meggyilkolása miatt

2021.07.09. 07:47

Két amerikai és tizenöt kolumbiai állampolgárt tartóztattak le a haiti hatóságok a Jovenel Moise elnök elleni merénylet miatt – jelentette be León Charles haiti rendőrfőnök.

Charles hozzátette: a merényletet végrehajtó kommandóban két amerikai állampolgár és huszonhat kolumbiai volt, az utóbbiak közül hárommal a rendőrség végzett, nyolc pedig szökésben van.

Mathias Pierre, Haiti választásokért felelős minisztere újságíróknak azt mondta, az amerikai állampolgárok – akik közül az egyik, James Solages Kanada Port-Au-Prince-i nagykövetségén testőrként dolgozott – haiti származásúak.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma azt közölte, hogy tudnak a haiti-amerikaiak őrizetbevételéről, de egyelőre nem kívánják kommentálni a hírt. Kanada egyelőre nem reagált a bejelentésre.

A történtekkel párhuzamosan Tajvan pénteken bejelentette, hogy a haiti elnök meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás során tizenegy körözött gyanúsított betört a port-au-prince-i nagykövetségének területére. A tajvani külügyminisztérium szóvivője, Joanne Ou azt mondta, hogy a gyilkosságot követően szerdán „biztonsági okokból” bezárták a nagykövetséget. Csütörtök hajnalban a nagykövetség biztonsági emberei felfedezték, hogy egy csapat fegyveres férfi betört a nagykövetség udvarára. A biztonsági személyzet azonnal értesítette a nagykövetség munkatársait és a rendőrséget.

A helyi kormány kérésére és a gyanúsítottak elfogása érdekében a nagykövetség engedélyt adott a rendőrségnek, hogy belépjen a diplomáciai képviselet területére.

A nagykövetség honlapján közzétett nyilatkozatában az őrizetbe vett férfiakat zsoldosoknak és a merénylet gyanúsítottjainak nevezte. Állampolgárságukról nem esett szó.

A Le Nouvelliste című haiti újság hatósági forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy az elnökre egy tucat lövést adtak le, az irodáját és a hálószobáját pedig feldúlták. A támadásban az elnök felesége, Martine Moise megsebesült, lányuk, Jomarlie pedig a testvére hálószobájában bújt el a merénylők elől, akik a személyzet két tagját megkötözték.

A haiti alkotmány értelmében Moisét a legfelsőbb bíróság elnöke követné a poszton, ám ő a napokban belehalt a koronavírus-fertőzésbe, így egyelőre nem tudni, ki veszi át a meggyilkolt elnök helyét.

Korábban Claude Joseph ügyvezető miniszterelnök azt mondta, az elnököt „angolul és spanyolul beszélő külföldiek” gyilkolták meg, Bocchit Edmond, Haiti washingtoni nagykövete szintén „külföldi zsoldosokat” nevezett meg a merénylet elkövetőiként – számolt be az MTI.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport