Reggel óta tiltakoznak a civilek az Erzsébet hídnál

Koronavírus a világban – az Index pénteki hírösszefoglalója

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Málta július 14-től csak azokat a turistákat engedi be, akik teljesen immunizáltak a koronavírussal szemben. Mi leszünk az első uniós állam, amely így tesz, de meg kell védenünk a társadalmunkat – Chris Fearne egészségügyi miniszter.

    Az egészségügyi tárcavezető annak nyomán nyilatkozott, hogy hétfő óta megkétszereződött az azonosított új fertőzöttek száma a szigetország területén.

    Eddig a turisták beutazhattak, amennyiben teljesen beoltották őket, vagy negatív PCR-tesztet tudtak felmutatni. A kivételt brit turisták képezték, akik esetében a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa miatt megkövetelték a teljes beoltottságot. A negatív PCR-teszt mostantól nem elegendő – ecseteli az MTI. 

    Az esetszámok megugrása olyan turistákhoz köthető, akik nem voltak immunizálva, de negatív teszteredmény birtokában felszállhattak a repülőgépre.

    A legtöbben közülük fiatalok, akik angol tannyelvű iskolákban diákok. Ezeket az oktatási intézményeket szerdától bezárják. 

    A miniszter ugyanakkor kifejtette, hogy egyedül az Európai Unió és Nagy-Britannia által kiállított oltási igazolványokat fogadnak el. Kivételt fognak képezni ugyanakkor a teljesen beoltott szülőkkel utazó 12 évesnél fiatalabb gyerekek, ha vírustesztjük negatívnak bizonyul.

    A máltai felnőtt lakosság 79 százalékát immunizálták eddig, a kormányzat célkitűzése, hogy 85 százalékra emeljék ezt a szintet.

    Júniusban voltak napok, amikor nem regisztráltak új fertőzöttet a szigetországban, de az esetszám hirtelen növekedésnek indult július elején. Pénteken 96 új fertőzöttet jelentettek.

    Az alig félmillió lakosú Máltán a járvány kitörése óta 30 851 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 420-an hunytak el a kórban.

  • Kubában engedélyezték pénteken a koronavírus elleni, hazai fejlesztésű vakcinák egyikének vészhelyzeti alkalmazását – írja az MTI.

    A kubai gyógyszerhatóság arról számolt be a Twitteren, hogy vizsgálataik alkalmával megerősítették az első latin-amerikai vakcinának számító, Abdala nevű készítmény hatékonyságát és biztonságosságát.

    A karibi szigetországban négy másik vakcinát is kifejlesztettek a koronavírus ellen, azonban ezek közül az Abdala bizonyult a legjobbnak, három adag után 92,28 százalékos hatékonyságot mutat.

    A havannai kormány célja, hogy augusztusra a 11,2 milliós lakosság hetven százalékát, év végére pedig a teljes lakosságot beoltsák a vírus ellen. Kuba egyébként az ellene elrendelt gazdasági embargó miatt az 1980-as években kezdett el nagy erőkkel gyógyszereket fejleszteni.

  • Két adag védőoltás beadása után egy frissítő oltásra is szükség lehet a koronavírus-járvány megállításához Németországban a szövetségi kormány szerint – írja az MTI.

    A koronavírus elleni védőoltás hatásának megőrzéséhez „minden valószínűség szerint frissítő oltásra is szükség lesz” – mondta a kormány pénteki berlini tájékoztatóján Sebastian Gülde, a szövetségi egészségügyi minisztérium szóvivője azzal kapcsolatban, hogy a Pfizer/BioNTech-féle vakcina fejlesztői megkezdték a frissítő oltásnak szánt egyadagos termékük bevezetésének előkészítését.

    Steffen Seibert kormányszóvivő hozzátette, hogy Angela Merkel kancellár és Jens Spahn egészségügyi miniszter már el is kezdte az egyeztetést az ügyben. Mint mondta, a német polgárok biztosak lehetnek abban, hogy „az immunizáció első hulláma után” a frissítő oltáshoz is lesz elég vakcina.

    Több járványügyi adat pénteken is romlott Németországban. A napi új regisztrált fertőződések száma heti összevetésben sorban negyedszer, az utóbbi hét nap alatt pedig hatodik alkalommal emelkedett.

    Ugyanakkor az esetszám továbbra is alacsony, és néhány nap adataiból még nem lehet trendet kiolvasni. Az azonban már biztos, hogy „nem lesz egyszerű” megbirkózni a vírus delta nevű variánsával, amely dominánssá vált Németországban – mondta Sebastian Gülde a járvány újbóli felerősödésére vonatkozó kérdésekre.

    A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 949 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez ugyan az egy hónappal korábbi 3254 eset alig harmadát teszi ki, de az egy héttel korábbi 649-hez képest csaknem 50 százalékos emelkedést jelent.

  • Egy dubaji hercegen keresztül, a hivatalos árnál drágábban árulják a Szputnyik V-t alacsony jövedelmű országoknak – írja a Moscow Times

    Az oltóanyag fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) és az Aurugulf Health Investments nevű, abu-dzabi székhelyű cég megállapodása szerint utóbbi értékesítheti a vakcinát egy tucat országban. Az angol nyelvű lap információi szerint az Aurugulf legalább négy országban írt már alá szerződést a vakcinabeszerzésről: Ghánában, Guyanában, Pakisztánban és Libanonban. 

    Azzal viszont, hogy egy emírségi cég bonyolítja le az adásvételt, jóval drágábban tudnak hozzájutni a vakcinához a szerződő szegényebb országok. Példaként Magyarországot és Szlovákiát hozza fel a Moscow Times: mivel Budapest és Pozsony közvetlenül az RDIF-fel ütötte nyélbe az üzletet, a hivatalos ár 9,95 dollár volt egy dózisért, 19,90 dollárt pedig a kétkomponensű teljes oltásért. Ghánának viszont már 19 dollárt kell kicsengetnie egy dózisért, Guyanának 24 zöldhasút, Pakisztánnak pedig 22,50-t. 

    Pakisztánban és Libanonban magáncégek bonyolítják a vakcinabeszerzést. Ez azért fontos, mert a moszkvai lap megjegyzi: az akadozó, vagy éppen nemlétező  kormányzati beszerzés fényében a vállalatok éltek is a lehetőséggel, a libanoni cég például hét nép alatt 830 ezer ember (Libanon lakosságának 12 százalékának) beoltásához elegendő vakcinát kért 38 dollár per darabért, ami mellé az oltakozni vágyóknak még a kórházi költségeket is ki kell fizetni.  A 38 dollár pedig több mint a közel-keleti országban a minimálbér fele. 

  • A beoltott tanároknak és a diákoknak nem kell maszkot viselniük az iskola falain belül – közölte pénteken az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ.

    Az AP hírügynökség beszámolója szerint a döntést arra alapozták, hogy jócskán csökken a koronavírus miatt kórházban ápoltak, illetve az elhunytak száma, valamint hogy immár 12 éves kortól a gyermekek is jogosultak oltásra. 

    Elizabeth Stuart, a Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi professzora szerint ugyanakkor problémát jelenthet, hogy a közegészségügyi ügynökség nem az oltottak körének fokozottabb szélesítésén dolgozik, s hogy nem ad útmutatást arra vonatkozóan, hogyan szerezhetnek tudomást a tanárok a beoltott diákokról, sem a szülők, hogy melyik tanárok vannak immunizálva. 

    További fennakadást jelenthet, hogy a gyerekek és íróasztalaik elhelyezésénél továbbra is ügyelni kell a távolságtartásra, miközben az ügynökség hangsúlyozta, hogy ez nem lehet akadálya az iskolába való visszatérésnek. A távolságtartás pedig eközben már nem szükséges a beoltott diákok, illetve a személyzet köreiben sem. 

  • A BioNTech–Pfizer és a Moderna gyógyszergyártó vállalatok koronavírus elleni vakcinájának ritkán előforduló mellékhatása lehet a szívizom- és a szívburokgyulladás, a két megbetegedést fel kell tüntetni a termékinformációban, és felhívni az egészségügyi szakemberek figyelmét a kockázatra – tájékoztatott pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

    A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) szerint az ilyen esetek elsősorban a vakcinák második adagjának beadása utáni 14 napon belül fordultak elő, elsősorban fiatalabb korosztályhoz tartozó férfiaknál. A tünetek eltérők lehetnek, de gyakran légszomj, erőteljes szívverés kíséri a megbetegedést – írja az MTI.

    Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága pénteken azt is közölte, hogy a Johnson & Johnson cég oltóanyaga kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolja használatát azok számára, akiknél a jelenség már korábban fellépett.

    A PRAC három olyan esetet vizsgált ki, amelyeknél a Johnson & Johnson vállalat vakcinája váltotta ki ezt az igen ritka tünetet, amely során a hajszálerekből folyadék szivárgott a testszövetekbe. A szindróma főként a karok és a lábak megduzzadását, alacsony vérnyomást, a vér alacsony albuminszintjét és besűrűsödését eredményezi. A három esetben a tünetek három nappal az oltást követően jelentkeztek, az érintettek közül ketten elhunytak. Az EMA korábban az AstraZeneca vállalat vakcinájával, a Vaxzevriával kapcsolatban hívta fel a figyelmet erre a mellékhatásra.

    Az uniós gyógyszerfelügyeleti hatóság arról is tájékoztatott, hogy a Vaxzevria termékismertetőjébe fel kell venni, hogy a vakcina mellékhatásként Guillain-Barre-szindrómát (GBS) okozhat. A GBS esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket, ami típusosan az alsó végtagokban kezdődő, szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással jár. Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat.

  • Egy görög fémmegmunkáló cég ötszáz eurós (átszámítva hozzávetőlegesen 175 ezer forintos) bónuszt kínál a dolgozóinak azért, hogy beoltassák magukat a koronavírus ellen - írja a Guardian. A 180 főt foglalkoztató  Cosmos Aluminium év eleje óta rekordszintű megrendelést kap, így minden egyes emberre szükség van.

    A görög statisztikai hivatal szerint az ipari termelés 14 százalékkal nőtt májusban a tavalyi év azonos időszakához képest. Görögországban eddig az összlakosság 38 százalékát vakcinálták, a kormány arra törekszik, hogy minél több embert oltsanak be, ezért a fiatalok számára például ingyenes mobiladat-szolgáltatást nyújt. 

    A 11 milliós Görögországban eddig 17 479-en haltak meg a fertőzés miatt, a z athéni kormány kötelezővé fogja tenni az oltást bizonyos ágazatokban, például az egészségügyben.

  • Elindult a negyedik járványhullám Európában, ugyanis az Európai Unió több tagországában emelkedni kezdtek az esetszámok − írja a Portfólió. A koronavírus több olyan országban is rohamos terjedésbe kezdett, ami kedvelt célpont a turisták számára. Ilyen 

    • Ciprus,
    • Portugália,
    • Spanyolország,
    • Görögország és
    • Hollandia is.

    Magyarországon egyelőre alacsony szinten stagnál a járvány.

  • A PCR-tesztekkel 39 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában csütörtökön. A halálos áldozatok száma eggyel emelkedett – írja az Új Szó. A szlovák Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) által közzétett adatok szerint tegnap 5671 mintán végeztek tesztelést, ezek közül a betegséget 39 esetben mutatták ki a PCR-tesztek segítségével.

    A járvány kezdete óta 391 852-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma Szlovákiában. Tegnap összesen 6503 antigéntesztet végeztek az országban, ezek közül tíz lett pozitív. Egy személy elhunyt, az áldozatok száma ezzel 12 517-re nőtt Szlovákiában.

  • A kínai oltási kampány továbbra is a világon a legmagasabb számokat produkálja – írja a Guardian.

    Tegnap csaknem tizenkétmillió oltást adtak be, az összesen beadott vakcinák száma eddig 1,35 milliárd.

  • Néhány héten belül körülbelül 150 új fertőzöttet regisztrálnak majd Szerbiában a mostani száz helyett, ennek oka a fesztiválok megkezdése – adta hírül az MTI. Predrag Kon szerb járványszakértő szerint a rendezvényeken elkerülhetetlen az átfertőződés a sok ember miatt.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma péntekre 97-tel nőtt Szerbiában, eddig 717 293-an kapták el a vírust. A halálos áldozatok száma az elmúlt 24 órában eggyel nőtt a balkáni országban, eddig összesen 7064-en vesztették életüket.

  • Spanyolország biztonságos célpont a turisták számára, annak ellenére hogy újra emelkedik a fertőzöttek száma − mondta Reyes Maroto turizmusért felelős spanyol miniszter. Hozzátette: az ország oltási programja jól halad, és a kórházban ápolt betegek száma is alacsony.

    Clément Beaune, Franciaország Európa-ügyi államtitkára azt javasolta a francia állampolgároknak, hogy ha tehetik, kerüljék Spanyolországot és Portugáliát, mert ezekben az országokban egyre gyorsabban terjed a vírus indiai mutációja − számolt be az MTI.

    Beaune egyúttal felszólította az európai országokat, hogy tartsák tiszteletben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntéseit a vakcinákról, ugyanis elengedhetetlen, hogy a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és Johnson & Johnson vakcinájának birtokában lehessen utazni Európában.

  • Kedden Mexikóból 9452 új esetet jelentettek. Az esetszám az országban június eleje óta meredeken emelkedik, főleg a delta- (indiai) és gamma- (brazil) variánsok miatt – írja a Financial Times

    Mexikóban eddig a lakosság harmincnyolc százalékát oltották be.

  • A szervezők azt már bejelentették, hogy a tokiói olimpián nem vehetnek részt nézők, de hogy a paralimpián is így lesz-e, azt csupán az olimpiát követően fogják eldönteni – írja a Guardian.

  • Őszre várják a koronavírus újabb hullámát Ukrajnában − erről Viktor Ljasko egészségügyi miniszter beszélt a helyi sajtónak. Az Unian hírügynökség beszámolója szerint a súlyos járványügyi helyzetet azzal szorítaná vissza a kormány, hogy felerősíti az oltási kampányt a delta-variáns terjedése miatt.

    A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács pénteki adatai szerint Ukrajnában az elmúlt napon 655 esetben azonosították a fertőzést, meghalt 12 beteg. A legtöbb megbetegedést továbbra is a fővárosban, Kijevben jegyzik, míg a legkevesebb fertőzés Ivano-Frankivszk megyében történik.

    Kárpátalján nem volt halálos áldozata a járványnak, öt ember tesztje azonban pozitív lett.

  • Maryland államban a több mint száz júliusban koronavírusban meghalt ember mindegyike oltatlan volt – írja a Washington Post.

    Az államban a 2385 új fertőzött kilencvenöt százaléka, a 6707 kórházba került kilencvenhárom százaléka szintén nem kapott oltást korábban.

  • Franciaországban az elsőként Indiában azonosított delta-variáns az új koronavírusos megbetegedések közel 50 százalékát teszi ki − írja a Guardian.

    Olivier Veran egészségügyi miniszter úgy gondolja, hogy hétvégére már ez a vírusváltozat lesz a domináns Franciaországban.

  • Az ausztrál hatóságok tovább szigorítottak a koronavírus-járvány miatti korlátozásokon Sydney-ben, miután negyvennégy új esetet regisztráltak, a legtöbbet azóta, hogy múlt hónapban újra felütötte a fejét a járvány a városban – adta hírül az MTI.

    A több mint ötmillió lakosú Sydney-ben korábban vesztegzárat hirdettek, és a lakosok csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat. A hatóságok százzal növelték a karantén betartására ügyelő rendőrök létszámát.

    Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales kormányzója elmondta: a szigorítások értelmében legfeljebb két főre korlátozzák azok számát, akik együtt sportolhatnak, és arra kötelezik az embereket, hogy otthonukhoz minél közelebb eddzenek. Vasárnaptól a temetéseken legfeljebb tíz gyászoló vehet részt.

    Berejiklian elmondta, hogy a világjárvány kezdete óta nem volt ilyen súlyos a helyzet az államban, és ha a számok nem javulnak, a hatóságok valószínűleg meghosszabbítják a jövő pénteken lejáró karantént.

  • Nem akarta beoltatni magát koronavírus ellen az észak-amerikai profi futballbajnokságban (MLS) szereplő CF Montreal egyik játékosa, ezért a klub eladta – adta hírül az MTI.

    Miután nem oltották be a Covid–19 ellen, problémássá vált a helyzete, ezért elkezdtünk az átigazolásán gondolkodni

    – mondta a Columbus Crew együtteséhez távozott Erik Hurtadóról a Montreal sportigazgatója.

    Nem érezte jól magát a vakcina gondolatától, ezért olyan megoldásra törekedtünk, amellyel mindenki elégedett.

    A 30 éves amerikai csatár februárban szerződött Kanadába, de már 2013 óta az MLS-ben szerepel.

    Kapcsolódó

    Eladták a játékost, mert nem akarta beoltatni magát

    Erik Hurtado a Columbus Crew-ban folytatja.

  • Az Erzsébet híd szlovákiai oldalán húsz-harminc önkéntes blokkolja a forgalmat reggel nyolc órától, ezzel megakadályozva az átkelést a határon − írja az Új Szó. A lap helyszíni beszámolója szerint az autósok többsége nyugodtan reagál a tiltakozásra.

    A Magyarországról érkezők nem ennyire türelmesek. Sok szállító ragadt a demonstráció miatt a határ másik oldalán, akiknek be kell tartaniuk a szállítási időt. A tiltakozók azt állítják: elsősorban azokat az állampolgárokat támogatják a tiltakozással, akik kénytelenek Magyarországon munkát vállalni, mert jócskán megnehezítik a helyzetüket a hatóságok.

    Csütörtöki bejegyzésünkben beszámoltunk arról, hogy a demonstrációk meghirdetői az ellen akarnak tiltakozni, hogy az országba csak a beoltottak utazhassanak be. Az Erzsébet híd mellett a rajkai határátkelőt is blokkolják, egy órától pedig a párkányi Mária Valéria hidat is le akarják zárni.

  • Miután a tokiói olimpián nem lehetnek nézők, az ausztrál Nick Kyrgios úgy döntött, nem vesz részt az ötkarikás játékok férfitenisztornáján – adta hírül az MTI.

    Az álmom az volt, hogy Ausztráliát képviseljem egyszer az olimpián, és nem tudom, lesz-e rá valaha még lehetőségem. Viszont ismerem magam; a gondolat, hogy üres lelátók előtt játszom, nem passzol hozzám. Sosem passzolt

    – írta a közösségi médiában a 26 éves játékos. Hozzátette: nem akarta volna elvenni a lehetőséget egy honfitársa elől.

    A világranglistán jelenleg 60., pályafutása legjobbjaként 13. Kyrgios – aki 2016-ban Rióban sem játszott – a Wimbledonban zajló Grand Slam-tornán a harmadik körben búcsúzott, miután egy sérülés miatt feladta a Felix Auger-Aliassime elleni összecsapását.

    Kapcsolódó

    Nézők nélkül nem érdekli – a fenegyerek nem indul az olimpián

    „Az álmom az volt, hogy Ausztráliát képviseljem egyszer az ötkarikás játékokon, de...”

  • Dél-Afrika augusztus 1-jétől megkezdi a 35–49 év közötti emberek koronavírus elleni oltását − jelentette be az egészségügyi miniszter.

    Mmamoloko Kubayi-Ngubane hozzátette: a jelek szerint a legnépesebb tartományban, Gautengben az esetek száma a csúcsra emelkedik − írja a Guardian.

  • Szlovák orvosok szerint a szakértők arra kérik a szülőket, hogy oltassák be gyerekeiket a koronavírus ellen – írja az Új Szó. Az egészségügyi tárca által szervezett sajtótájékoztatón gyerekorvosok beszéltek a védőoltásról, illetve annak veszélyeiről és előnyeiről.

    A szakemberek abban egyetértettek, hogy a gyerekek és az egész társadalom védelmének az oltás a leghatékonyabb módja. Vladimir Lengvarsky egészségügyi miniszter felvezető beszédében hangsúlyozta:

    a fiatalok oltását sok megválaszolatlan kérdés övezi, ezért szükség van a tévhitek eloszlatására. 

    A politikus elmondta: bíznak benne, hogy a gyerekek szeptember 1-jén visszatérhetnek az iskolába. A tárcavezető hozzátette, hogy minél több embert igyekeznek beoltani, hogy normálisan lehessen élni, és ne kelljen ismét lezárásokra számítani.

  • A Pfizer koronavírus elleni vakcinájának harmadik adagja fokozhatja a védelmet a vírus delta-variánsa ellen – jelentette be a cég tudományos vezetője újságíróknak, hozzátéve, hogy tárgyalást kezdtek az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatóságaival a szer vészhelyzeti alkalmazásáról.

    Mikael Dolstein kitért az Izraelből érkező, a fertőzésszámok jelentős emelkedéséről szóló hírekre is, és elmondta, hogy bár a vakcina hatékony a delta-variáns ellen, az újonnan fertőzötteket januárban vagy február elején oltották be a Pfizer vakcinájával, márpedig ennyi idő alatt az antitestek száma csökken.

    Hangsúlyozta mindazonáltal, hogy az Izraelből és az Egyesült Királyságból érkező legújabb adatok azt mutatják, hogy a vakcina még csökkent antitestszám mellett is körülbelül kilencvenöt százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzés súlyosabb tüneteinek kialakulását – számolt be az MTI.

    Kapcsolódó

    A Pfizer kiemelten ajánlja az időseknek a harmadik oltást

    Az indiai mutáns miatt bejelentést tett a vakcinagyártó.

  • A koronavírus-járvány miatti maszkviselés kötelezettségére figyelmeztetettek csütörtökön a 74. cannes-i fesztivál szervezői, miután a közösségi oldalakon egyes nézők olyan fotókat posztoltak, amelyeken nem viselik a maszkot a vetítőtermekben − adta hírül az MTI.

    Rendre intünk mindenkit, azaz fel a maszkokat! A maszkviselés a szabály, a törvény és a garancia ahhoz, hogy a fesztivált végig meg tudjuk tartani

    − mondta Thierry Frémaux művészeti igazgató, aki elmondta: a fesztiválon a vetítőtermek 100 százalékos kihasználtság mellett működhetnek, nem kötelező a távolságtartás, viszont a maszkviselés igen.

    A versenyfilmek díszbemutatói előtt a vörös szőnyegen is egyre kevesebben takarják el az orrukat és a szájukat. A fesztiválpalotába csak a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum (oltási igazolás vagy a helyben ingyen elérhető, 48 óránál nem régebbi negatív teszt) felmutatásával lehet belépni.

    Kapcsolódó

    Enyedi Ildikó új filmje is versenyez a Cannes-i Filmfesztiválon

    A feleségem története mellett három magyar film szerepel a programban.

  • A világon 185 508 166 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 009 495 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 185 024 418 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 000 767 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 33 790 468 fő eddig a napig, a halálos áldozatok száma 606 475.
    • Indiában 30 709 557 fertőzöttet és 405 028 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 18 962 762 fertőzöttről és 530 179 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 861 128 fertőzöttet és 111 473 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 5 638 901-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 138 441-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 5 040 053 a fertőzöttek száma, és 128 601-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 267 105 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 731.
    • Spanyolországban 3 915 313 fertőzöttet és 80 997 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 741 470 a fertőzöttek száma, 91 197 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 880 596 fertőzöttet és 75 135 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Az egészségügyi ellátórendszer összeomlására figyelmeztetett a koronavírus-fertőzés gyors terjedése miatt egy tunéziai politikus. Nisszaf ben Alaja egészségügyi minisztériumi szóvivő katasztrofálisnak nevezte a járványhelyzetet a helyi rádiónak adott interjúban.

    A szóvivő elismerte, hogy az intézmények nem tudnak megbirkózni a fertőzöttek növekvő számával, nehezen találni üres kórházi ágyat, és országszerte hiány van kialakulóban az orvosi oxigénből is.

    Szerdán az egészségügyi hatóságok közel tízezer új fertőzöttet és 134 halálos áldozatot jelentettek, a járvány kezdete óta ezek a legmagasabb adatok – adta hírül az MTI.

  • A Pfizer és a BioNTech úgy tervezi, hogy jövő hónapban már elkezdi a klinikai tesztelését a koronavírus delta- (indiai) variánsára optimalizált vakcinájának – írja a Financial Times.

    Világszerte egyre erősödnek azok az aggodalmak, hogy a jelenleg elérhető oltóanyagok csekély védelmet nyújtanak ezzel a mutációval szemben. Ez lesz az első vakcina, amelyet kifejezetten az indiai mutáns ellen hoznak létre.

  • Jó reggelt!

    Indul az Index pénteki hírösszefoglalója a koronavírus-világjárvány történéseivel, a legfontosabb tudnivalókkal.