Teljes a káosz Haitin, zavargások törtek ki, százával menekülnének az emberek

2021.07.11. 09:04

Miután zsoldosok szerdán meggyilkolták a szigetország elnökét, Jovenel Moïsét, zavargások törtek ki, a kialakult hatalmi vákuumot pedig különböző politikai erők próbálják betölteni Haitin.

A zsoldosok a merénylet végrehajtása után tűzharcba keveredtek a rendőrséggel, majd betörtek Tajvan nagykövetségére. Haiti a kevés ország egyike, amely elismeri Tajvant független országként. 

Az elkövetőket és feltételezett bűntársaikat elfogták, a haiti hatóságok közlése szerint valóságos kill teamet küldött az egyelőre ismeretlen megrendelő az elnök likvidálására. A 28 zsoldosból 17-et fogtak el, hármat megöltek és nyolc még szökésben van. 

Valakinek nagyon a begyében lehetett Jovenel Moïse, mert gyilkosai 12 golyót eresztettek bele. A first lady súlyos sebesüléseket szenvedett, de túlélte, jelenleg Floridában kezelik. 

A merénylők többsége kolumbiai állampolgár, de a jelenlegi információk szerint akad köztük két amerikai is. Az elnök felbőszült hívei az utcára vonultak, hogy felkutassák a zsoldosokat, a kutatás több helyen is zavargássá csapott át.  

Pénteken a szenátus korábbi vezetője, Joseph Lambert kiáltotta ki magát a meggyilkolt Jovenel Moïse elnök utódjának, jelezvén, hogy nem ismeri el Claude Joseph miniszterelnök jogosultságát. Joseph azonban nem hajlandó lemondani a hatalomról amíg választást nem írnak ki, míg „trónbitorlója", Lambert szerint a miniszterelnököt napokkal a merénylet előtt felmentette az elnök. Érdekes módon Joseph már a gyilkosság napján, szerdán kapcsolatba lépett az ENSZ-szel, arra kérve, hogy békefenntartókkal „támogassa a rendőrséget a rend helyreállítása érdekében tett erőfeszítéseiben".

Tehát a jelenleg az elnöki hatalmat gyakorló ügyvivő miniszterelnököt felmentették hivatalából a merénylet előtt, a merénylet napján pedig már külföldi segítséget kért a rend helyreállítása érdekében. 

Az MTI helyszíni beszámolókra hivatkozva azt írja, haitiak százai állnak sorba vízumért az Egyesült Államok port-au-prince-i nagykövetsége előtt. Újságíróknak azt mondták, nem érzik magukat biztonságban a merénylet után. Rosszmájú kommentek szerint ez azonban csak ürügy arra, hogy az Egyesült Államokba jussanak.   • Tippek
  • Hírek