Grúziában a kormányfőt teszik felelőssé a melegellenes tüntetésen megvert operatőr haláláért

000 9EM42B
2021.07.12. 10:55

Több ezren vonultak utcára a miniszterelnök lemondását követelve vasárnap Grúziában, miután belehalt sérüléseibe az egyik újságíró, akit korábban LMBTQ-ellenes aktivisták megvertek egy tbiliszi demonstráción. Lekso Laskaravát, a TV Pirveli operatőrét vasárnap holtan találta otthonában az anyja, miután egy héttel korábban többtucatnyi kollégájával együtt őt is megtámadták a fővárosban az aznapra tervezett melegfelvonulás ellen tüntetők.

A tiltakozók megbénították a forgalmat, számos, a történésekről tudósító, LMBTQ-propagandistának bélyegzett újságírót megvertek, üvegekkel dobáltak. A rendezvényt a Tbilisi Pride nevű aktivistacsoport végül lefújta, rámutatva, hogy a hatóságok nem garantálják megfelelően a résztvevők biztonságát.

Lekso Laskaravát egyik munkatársa szerint mintegy húszan támadták meg, meg is kellett műteni, de csütörtökön kiengedték a kórházból. Halála oka egyelőre ismeretlen. A rendőrség vizsgálatot indított. Irakli Garibasvili miniszterelnök tragédiának nevezte a férfi halálát.

A vasárnapi demonstráció résztvevői – írja az MTI – az elkövetők mielőbbi felelősségre vonását, valamint a kormányfő lemondását követelték, aki szerintük a felvonulás nyilvánosság előtti elítélésével bátorította az erőszakot.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport