új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Franciaországban kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást az egészségügyi dolgozók számára – jelentette be hétfőn Emmanuel Macron elnök.

    Az államfő közölte azt is, hogy a fertőzöttek számának növekedése miatt a jövőben oltási igazolvány vagy negatív vírusteszt felmutatását követelik meg azoktól is, akik étterembe vagy szórakozni akarnak menni, illetve vonatra vagy repülőre akarnak szállni.

    Macron kijelentette, hogy bár az oltásokat nem teszik kötelezővé a lakosság számára, mégis mindenkit arra bátorít, kérje a vakcinát.

    „A francia nép immunizálása a célunk, ez az egyetlen útja annak, hogy ismét rendes életünk lehessen” – húzta alá Macron televíziós beszédében. „Az idővel futunk versenyt” – tette hozzá a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsára utalva.

    A francia egészségügyi miniszter időközben bejelentette, hogy szeptember 15-től nem engedik dolgozni azokat az egészségügyiseket, akiket nem oltottak be. Hozzátette, hogy az érintettek fizetést sem fognak kapni.

    Franciaországban a felnőtt lakosság 53,1 százaléka kapta már meg az oltások valamelyikének első adagját, míg a teljes védettséghez szükséges dózisokat 40,6 százalék.

  • Dél-Korea fővárosában, Szöulban és környékén helyi rendeletben korlátozták a konditermekben játszható zene tempóját, így az nem lehet gyorsabb 120 bpm-nél, írja a BBC.

    A futópadok sebességét óránként hat kilométerben maximálták. Egészségügyi szakértők szerint így megelőzhető, hogy az emberek túl gyorsan lélegezzenek, vagy egymásra fröccsenjen az izzadságuk. 

  • A szombaton véget ért labdarúgó Copa Americán összesen 179 koronavírusos esetet regisztráltak.

    A megfertőződöttek közül 36-an játékosok vagy a válogatottak stábtagjai voltak, 137-en a személyzet tagjai, hatan pedig a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetséghez tartoznak.

    „Ez a nagyon alacsony szám igazolja, hogy a torna biztonságosan zajlott le Brazíliában, és nem okozta a járvány terjedését” – áll az ország egészségügyi minisztériumának hétfői közleményében.

    Szakértők a kontinensbajnokság előtt azt jósolták, hogy Brazíliában június végéig a világjárvány újabb hullámának kitörése várható, de ez nem valósult meg.

    A Copa Americával összefüggésben június 11-től múlt szombatig 28 772 tesztet végeztek el, és az eredményeknek csupán hat ezreléke lett pozitív. Az esetek miatt egyetlen meccset sem halasztottak el.

  • Az éves influenzaoltás védelmet nyújthat a Covid-19 számos súlyos következményével szemben – derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból, írja az MTI.

    A Miami Egyetem Miller orvostudományi karának munkatársa, Susan Taghioff és kollégái a több mint 70 millió páciens egészségi adatait tároló TriNetX adatbázist felhasználva különített el két csoportba több mint harminchét ezer embert, figyelembe véve a Covid-19 súlyos lefolyását befolyásoló olyan tényezőket, mint az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás, a dohányzás, valamint a különböző egészségi problémák, úgy mint a diabétesz, az elhízás és a krónikus obstruktív tüdőbetegség.

    Az elemzés szerint azok, akik nem kaptak influenzaoltást jóval nagyobb eséllyel – akár húsz százalék – kerültek intenzív osztályra. Nagyobb valószínűséggel (58 százalékkal nagyobb eséllyel) keresték fel továbbá a sürgősségit, 45 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki náluk vérmérgezés, 58 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek el agyi érkatasztrófát és 40 százalékkal nagyobb eséllyel mélyvénás trombózist.

  • Ukrajnában 174 új koronavírus fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Vasárnap hét áldozatot követelt a Covid-19, pénteken húszan hunytak el a kór miatt, írta a Karpathir.com. Kórházba 266 fertőzöttet szállítottak. Eddig 2,3 millióan kapták meg a vakcina első, csaknem 1,2 millióan pedig a második dózist is, Ukrajnában.

  • A brit kormány egy hét múlva feloldja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét Angliában, de továbbra is javasolja egyes elővigyázatossági ajánlások betartását, például maszkok viselését zsúfolt beltéri helyszíneken – jelentette be hétfőn Sajid Javid brit egészségügyi miniszter, írta meg az MTI.

    A döntést nem sokkal később, a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezletén Boris Johnson miniszterelnök is megerősítette.

    A kormány a múlt hónapban az eredeti, június 21-i időpontról négy héttel későbbre, július 19-re, vagyis jövő hétfőre halasztotta az angliai jogi korlátozások megszüntetését, azzal a céllal, hogy az oltási kampány lépést tudjon tartani a fokozottan fertőzőképes, Nagy-Britanniában dominánssá vált delta koronavírus-variáns terjedési ütemével.

    A londoni miniszterelnöki hivatal idézte az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) és a Cambridge-i Egyetem közös elemzését is, amely arra vall, hogy a nagy-britanniai oltási kampány egyedül Angliában 8,5 millió koronavírus-fertőződést és 30 ezer halálesetet akadályozott meg.

    Boris Johnson a londoni miniszterelnöki hivatalban Javid parlamenti beszámolója után tartott hétfő esti sajtótájékoztatóján elmondta: a jelenleg mért átlagos napi esetszám a korábbi modellszámítások szélsőértékei közötti tartomány középsávjában, a Covid-19 betegség okozta halálozásoké az előrejelzési sáv alsó szélének közelében jár.

    A brit egészségügyi minisztérium hétfő este ismertetett adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 34 471 új koronavírus-fertőzéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal, és az utóbbi egy napban hatan haltak meg Covid-19 betegségben.

    A januári tetőzés csúcsán, január 20-án 1820 halálos áldozata volt 24 óra alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak.

    A szaktárca hétfői adatai szerint jelenleg 2731 pácienst ápolnak kórházban Covid-19 betegséggel az Egyesült Királyság egészében.

    Chris Whitty angliai tisztifőorvos a kormányfővel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatón kiemelte: a mérések azt mutatják, hogy a brit oltási kampányban használt vakcinák két dózis beadása után a delta vírusváltozat okozta fertőződések esetében is 91-98 százalékos hatékonysággal akadályozzák meg a kórházi kezelést igénylő megbetegedések kialakulását.

    Az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint a felnőtt brit lakosság 87,2 százaléka – csaknem 46 millió ember – már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 34,9 milliónak – 66,2 százaléknak – a második oltási adagot is beadták.

  • Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) felhívta rá a figyelmet, hogy a Johnson & Johnson vakcinája nagyon ritka esetben súlyos idegrendszeri mellékhatást, úgynevezett Guillain-Barré-szindrómát (GBS) okozhat, írta meg a New York Times.

    A betegség előfordulása rendkívül ritka, de háromszor-ötször gyakoribb, mint a normál populációban. Eddig közel 13 millió embert oltottak be a Johnson & Johnson egydózisú vakcinájával, és száz esetben jelezték a GBS előfordulását.

    A GBS azt jelenti, hogy az immunrendszer megtámadja az idegeket, és bénulást okoz. Bár nem gyógyítható, legtöbb esetben 1-2 hónap alatt spontán is javul, és többnyire maradványtünetek nélkül vagy minimális maradványtünetekkel gyógyul.

  • Indonézia azt tervezi, hogy egy harmadik, Moderna oltást is bead az egészségügyben dolgozóknak, írja a Financial Times

    Az érintettek többségében kínai vakcinát kaptak, amelyek hatásosságát az utóbbi időben számos vizsgálat megkérdőjelezte.

    A kampány keretében csaknem másfél millió embert fognak újra beoltani. 

  • Előzetes bejelentési kötelezettség fogja terhelni jövő hétfőtől az ezernél több résztvevővel számoló tömegrendezvények szervezőit Csehországban - döntött hétfőn a cseh kormány, írja az MTI.

    Az intézkedés célja, hogy következetesebben tudjuk ellenőrizni a résztvevőket, illetve az óvintézkedések betartását,

    jelentette ki Adam Vojtech egészségügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. A tárcavezető szerint erre elsősorban a különféle nyári fesztiválok miatt van szükség, amelyek résztvevőinek többsége a fiatalabb generációkhoz tartozik.

    A rendezőknek legkésőbb öt nappal a rendezvény megnyitása előtt tájékoztatniuk kell erről a regionális egészségügyi hatóságokat.

    A miniszter szerint az óvintézkedések betartásának szigorúbb ellenőrzésére azért van szükség, mert a koronavírus utóbbi időben erősödő és nagyon veszélyesnek ítélt delta variánsa döntően a fiatalok körében terjed. A fiatalok megfertőződnek, de ritkán kerülnek kórházba.

  • Szerbiában 118 koronavírus fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A hatóságok több mint 8400 tesztet értékeltek ki, vasárnap. A kór egy beteg életét követelte, írta a PannonRTV. A fertőzésben 7 073 ember hunyt el. Kórházban jelenleg 281 koronavírusos beteget ápolnak, közülük négyen szorulnak lélegeztetőgépre.

    A szerb miniszterelnök bejelentette: várhatóan hónapokon belül felépül Belgrádban a Sinopharm oltóanyagot gyártó üzem, ahol a tervek szerint még az idén tízmillió adag kínai vakcinát állíthatnak elő.

  • Kötelező a koronavírus elleni oltóanyag felvétele Franciaországban az egészségügyi dolgozók számára − írja a Guardian. Emmanuel Macron francia elnök elmondta: az oltás továbbra is önkéntes marad mindenki más számára.

    Az országban májusban átlagosan naponta négyszázezer adag oltást adtak be, azonban mára ez a szám visszaesett 165 ezerre. Nem Franciaország az első olyan ország, ahol kötelezővé tették az oltást az egészségügyi dolgozók számára, május végén Olaszország hozott ilyen döntést.

    Görögországban szintén ma jelentették be, hogy az egészségügyi személyzet és az idősotthonokban dolgozó munkatársak számára kötelező felvenni az oltást. Az idősek otthonában dolgozók számára a döntés azonnal hatályba lép, míg az egészségügyi dolgozóknak szeptember 1-től lesz hatályos.

  • Az elmúlt hetekben több ezren utaztak Iránból a szomszédos Örményországba abban a reményben, hogy ott kaphatnak vakcinát, az iszlám köztársaságban ugyanis hiány van oltóanyagból, írja a Financial Times.  

    Iránnak kevesebb vakcinát sikerült lekötnie, mint azt eredetileg gondolták, és a belföldi gyártást sem sikerült még elkezdeniük. Eddig a mintegy nyolcvanöt milliós lakosság 5,7 százaléka kapta meg első, 2,5 százaléka második oltását. 

  • Az ENSZ hétfőn közzétett jelentése szerint a koronavírus-járvány idején emelkedett azok száma, akiknek nem jut elegendő étel − írja a Guardian.

    Öt ENSZ-szervezet szerint az alultápláltak száma tavaly 320 millióval emelkedett, így közel 2,37 milliárd ember küzd ezzel a problémával. Ez meghaladja az előző öt év összesített növekedését.

    A járvány táplálkozásra gyakorolt hatásait még mindig vizsgálják, becslések szerint azonban az öt év alatti gyermekek 22 százalékát érinti a probléma.

  • Szlovákiában eddig több mint 11 ezer, 12 és 14 év közötti gyerek vette fel a koronavírus elleni védőoltás első adagját. A második adagot 197 gyereknek adták be, írta a Parameter.sk. A 15-17 évesek körében az első dózist már 30 ezren megkapták. A második adagot pedig mintegy 11 ezer tinédzser kérte.

    Jelenleg 120 gyermekorvos és 349 körzeti orvos olt a rendelőjében.

  • Újabb rekordot döntött a koronavírus napi fertőzötteinek száma Vietnamban, ezúttal 2367 új fertőzést azonosítottak − írja a Guardian. Az ország eddig több mint 32 ezer esetről és 123 halálesetről számolt be.

    Az emelkedő esetszámok miatt Hanoi további korlátozások bevezetését tervezi, az éttermek és bárok bezárnak, csak az elviteles ételrendelés lesz megengedett. Az éttermek mellett a szépségszalonok és a fodrászatok is bezárnak.

  • Lelassult az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) okozta betegség (Covid-19) elleni oltási kampány Németországban, az első adag vakcinát beadatók száma több havi mélypontra süllyedt a hétfői adatok szerint, írja az MTI. 

    Legutóbb februárban adtak be annyira kevés - nagyjából 60 ezer - első oltást, mint vasárnap, „viszont februárral ellentétben most van elég oltóanyag, ezért továbbra is azt kérjük, hogy oltassák be magukat” - írta egyik Twitter-bejegyzésében Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.

    A kampány július eleje óta folyamatosan lassul. Ezt mutatja a többi között, hogy míg júniusban tizenkétszer haladta meg az egymilliót az egy nap alatt beadott dózisok száma, július első tizenegy napjában egyszer sem sikerült átlépni az egymilliós határt, az utóbbi hét napon beadott oltások napi átlaga pedig vasárnapra 626 ezerre süllyedt a hónap elején regisztrált 715 ezerről.

    Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök hétfőn Münchenben bejelentette, hogy kormánya stratégiát vált.

    Az új irányvonal lényege az oltás hozzáférhetőségének javítása. Így a napi több ezer adag vakcina beadására berendezett oltási központok és a háziorvosi és üzemorvosi rendelők mellett „szokatlan helyeken” alakítanak ki oltópontokat és bevezetik az úgynevezett „oltás to go” (elvitelre) megoldást - mondta Markus Söder.

  • A koronavírus delta-variánsával fertőződhettek meg a spanyolországi érettségi kirándulásról hazatérő szlovén diákok − írja az MTI az országos közegészségügyi intézet (NIJZ) hétfői közlése alapján. A hallgatók többsége nem kapta meg a koronavírus elleni oltóanyagot.

    Több mint háromszáz tanulóból 134-nek lett pozitív a teszteredménye, és további 51 másodlagos fertőzést fedeztek fel olyanoknál, akik a fertőzöttekkel érintkeztek. A hatóságok minden esetben végeztek kontaktkutatást, és karantént rendeltek el számukra. Néhány diák, akiknek kötelező otthoni elkülönítőben kellett volna lennie, folytatta nyaralását Horvátországban. A NIJZ erről értesítette a horvát hatóságokat. 

  • Észak-Korea azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy a humanitárius segítségnyújtást arra használja, hogy beavatkozzon az ország belpolitikai ügyeibe, írja a Financial Times. A válság sújtotta ország elhárította azokat a nemzetközi felajánlásokat, amelyek keretében oltóanyagokat és élelmiszert kaphattak volna. 

    Az észak-koreai külügyminisztérium egy hétfőn megjelent nyilatkozata szerint a segélyezési programok „rosszindulatú cselszövések”, hogy nyomás alá helyezzék Phenjant.

  • Szlovákiában eddig 35 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát,írta az Ujszo.com. A legtöbb esetben külföldről hazatérőknél, illetve a velük érintkező személyeknél azonosították a vírusvariánst. A közegészségügyi hivatal ugyanakkor közölte: olyan emberek is megfertőződtek, akik nem is jártak külföldön.

  • A Hokkaido szigetén lévő Teshikaga városának hatóságai bejelentették, hogy egy nyolcvanas éveiben járó férfi négy alkalommal is felvette a koronavírus elleni oltást, írta meg a nikkansports.com.

    A férfi azt nyilatkozta, 

    úgy gondoltam, biztos hatásosabb, ha többször is megkapom. 

    Egyelőre semmilyen mellékhatást sem tapasztalt. 

    Eltitkolta, hogy egészségügyi dolgozóként már megkapta mindkét oltást, és amikor az időseket oltották a városban, ismét mindkét alkalomra elment.

    Az esetre akkor derült fény, amikor a vakcináció számlái beérkeztek a városhoz.

  • Eddig összesen tizenhat afrikai országban azonosították a koronavírus delta-variánsát − jelentette be Twitter-oldalán a WHO afrikai regionális irodájának virológusa. Nicksy Gumede-Moeletsi arra is figyelmeztet, hogy ez a vírusváltozat sokkal fertőzőbb, mint az előzőleg ismert variánsok.

    Az új delta-variáns 30−60 százalékkal fertőzőbb, ezért arra kérek mindenkit, hogy akinek felajánlják az oltóanyagot, az fogadja el, hogy védett legyen a vírus ellen

    − mondta a virológus.

  • A Brit Orvosok Egyesülete (BMA) által készített felmérés szerint az orvosok túlnyomó többsége ellenzi a köztéri maszkviselés eltörlését, írja a Financial Times

    A 2500 válaszadó kilencven százaléka szerint továbbra is kötelezővé kéne tenni a maszk viselését a tömegközlekedésen és az egészségügyi intézményekben. 

    Nyolcvan százalék szerint a boltokban, hatvanhat százalék szerint pedig a munkahelyeken sem volna szabad enyhíteni a szabályokon. 

    Boris Johnson miniszterelnök várhatóan hétfőn fogja bejelenteni, hogy Angliában teljes mértékben feloldják a maszkviselési kötelezettséget. 

  • Az Air New Zealand légitársaság hétfőn bejelentette, hogy tizenöt perc alatt valamennyi helyet lefoglaltak arra a kilenc Sydneyből induló vészhelyzeti járatra, amit a városban súlyosbodó járványhelyzet miatt indítanak állampolgáraik számára, írja a Financial Times.   

    Földet érés után az utasoknak Új-Zélandon azonnal két hetes karanténba kell vonulniuk. 

    A járatok indítását azután határozták el, hogy a hatóságok hétfőn 112 új esetet jelentettek, amely 2020 áprilisa óta a legmagasabb szám Új-Dél-Wales államban. 

  • Meg kellett nyomni a pause-gombot a hollandiai éjszakai életet kiszolgáló étkező- és szórakozóhelyeken. 

    A hágai kormány a felszökő fertőzésszám miatt kényszerült az alig két hete kezdett nyitás után most hátraarcra. 24 óra alatt ugyanis 

    hétezer új fertőzést regisztráltak Hollandiában, ami hétszer annyi, mint az előző héten.

    Egyedül a német határ közelében fekvő Enschede diszkójában 200 fiatal fertőzött meg, pedig a belépés csak negatív víursteszttel volt lehetséges. Azt gyanítják, hogy sokan meghamisították a dokumentumokat – írta a Die Presse.

    Mark Rutte miniszterelnök bejelentése értelmében ezért a kluboknak és diszkóknak újra be kell zárniuk, az éttermek számára pedig az éjfél jelenti a fájrontot. A fesztiválok és egyéb, nem ültetett rendezvények, ahol nem tartható biztonságos távolság, ismét tiltólistára kerültek. 

    Mert ha így megy tovább a megbetegedésekkel, a benelux állam visszakerülhet a kockázatos országok körébe, akkor pedig lőttek a hollandok nyaralási terveinek. 

  • Ostrom alá vették az éjjel zaporizsjai kórházat, írta a karpathir.com. Az ukrajnai egészségügyi intézményben koronavírus fertőzötteket ápolnak. Információk szerint az ostromlók az egyik páciens hozzátartozói voltak, azé a betegé aki korábban belehalt a kór szövődményeibe.

  • Szlovákiában júniusban és júliusban összesen 35 esetben azonosították a koronavírus delta-változatát, a legtöbb esetben a külföldről hazatérőknél mutattak pozitív eredményt a tesztek − írja az Új Szó

    Júniusban a domináns variáns az elsőként Angliában azonosított alfa-változat volt, 1148 pozitív tesztből 15 esetben volt azonosítható a delta-változat. Ez az esetek 1,3 százalékát teszi ki. Ebben a hónapban húsz esetben bizonyították a vírusváltozat jelenlétét a fertőzöttek szervezetében.

  • Ezentúl három hónap helyett hat hónapig minősülnek védettnek azok, akik felgyógyultak a koronavírusból Romániában, az oltási kampány koordinátora szerint a betegségen átesettek magas száma miatt a közösségi immunitás is jóval meghaladja a harminc százalék alatti átoltottsági arányt − írja az MTI.

    Romániában eddig 4 millió 820 ezer embert oltottak be, és számuk naponta kevesebb mint tízezerrel növekszik. Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora szerint azért sikerült leszorítani a fertőzési mutatókat, mert a közösségi immunitás valójában a 40−50 százalékot is elérheti.

  • A vietnámi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy az országban eddig regisztrált összes eset száma átlépte a harmincezret, írja a Financial Times. Ez április vége óta mintegy tízszeres növekedést jelent. 

    Számos orvost és egészségügyi dolgozót vezényeltek Hanoiból a déli tartományokba, ahol a járvány már kezelhetetlenné vált. 

  • Izrael a héten megkezdi a harmadik dózis Pfizer/BioNTech vakcinák beadását a krónikus betegséggel küzdő felnőtteknek, jelentette be az egészségügyi minisztérium hétfőn, írja a Financial Times

    A kivételesen jól átoltott Izraelben az elsőként Indiában azonosított delta variáns terjedése miatt kezdtek ismét emelkedni az esetszámok. A legfrissebb napi adatok szerint már négyszáz felett vannak, miután hetekig egy számjegyű volt a napi megfertőződések száma.  

  • Szlovákiában aktivisták figyelmeztetnek arra, hogy az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (MCZI) a Covid-19 igazolvány számát elküldte olyan személyeknek is, aki már nem élnek – írja a Paraméter.

    Egy polgári társulás az üggyel kapcsolatban cinizmusról írt, és bocsánatkérést követel. 

    Abszurdnak tartjuk, hogy az az intézmény, amely napi rendszerességgel közzéteszi a koronavírus okozta halálesetek számát, a traumatizált családokhoz még hónapokkal az elhunytak halála után is kiküldik annak covidos kódját 

    – fogalmazott a szervezet, kérve az illetékes központot, hogy fésülje át alaposan az adatbázisukat.