Az elnökválasztás miatt kellett meghalnia a haiti államfőnek

GettyImages-913025410
2021.07.13. 17:32 Módosítva: 2021.07.13. 17:32

Haiti elnökét, Jovenel Moïse-t július 7-én, a fővárosban, Port-au-Prince-ben, a rezidenciájánál gyilkolták meg. 12-szer lőtték meg, golyót kapott a homlokába és a testébe is. A nyomozást vezető egyik magasrangú rendőr szerint a bal szemét elvesztette, a karját és a bokáját is összetörték.

Lövés érte feleségét, Martine Moïse-t is, akit kritikus állapotban szállítottak egy floridai kórházba, ahol mára már stabilizálták az állapotát. Az elnök lánya is a helyszínen volt, de nem sérült meg.

Haiti, a világ egyik legszegényebb országa, 2017 óta folyamatos gazdasági és politikai válsággal küzd, és Moise elnöksége alatt is többször tüntettek már az államfő lemondását követelve. A szigetország közelmúltjának történelmét puccsok, és a bandák közötti harcok jellemezték, ami félelmet és bizonytalanságot hozott a közéletbe.

A haiti rendőrség szerint külföldi zsoldosokból állt az a csoport - 26 kolumbiai és két haitin élő amerikai -, amely végrehajtotta a merényletet.

Floridából manipulálták volna a közelgő elnökválasztást

Közben letartóztattak egy Floridában élő, haiti származású orvost is, Christian Emmanuel Sanont, akiről azt gyanítják, hogy kulcsszerepe volt a támadás megszervezésében, és az elnöki pozícióra pályázott. A haiti hatóságok szerint Sanon felbérelte a CTU Security nevű floridai biztonsági szolgálatot. Feladatuk az volt, hogy embereket toborozzanak Sanon személyes védelmére, de úgy tűnik, hogy küldetésük időközben megváltozott.

A haiti hatóságok által letartóztatott férfiak közül az egyik korábban az amerikaiak informátoraként dolgozott. Egy videofelvételen azt hallani, ahogy a férfi egy hangszórón angolul azt kiabálja, hogy a DEA-nak, vagyis az amerikai kábítószer ellenes ügynökségnek dolgoznak, és mindenki maradjon nyugodt.

Hol voltak az elnök biztonsági emberei a támadáskor?

"Hallgassanak ki minden, Moïse elnök biztonságáért felelős ügynököt. Ha nekik kellett szavatolni az államfő biztonságát, akkor hol voltak és mit tettek, hogy megakadályozzák ezt a merényletet?" - tette fel a kérdést egy haiti tisztviselő a rendőrségnek.

Csak az elnök és felesége sérült meg, ami szintén felveti a kérdést a biztonságiak esetleges bűnrészességét illetően. Az államfő biztonsági főnökét is kihallgatják a merényletet vizsgáló tárgyalásokon.

A kihallgatások során az már kiderült, hogy a két amerikai nem vett részt a támadásban, ők csak a terv kidolgozásában segédkeztek. Az is világossá vált, hogy a cél nem az elnök megölése volt, hanem az, hogy az elnöki palotába vigyék és a bűneiért felelősségre vonják.

Ex lex állapot a haiti belpolitikában

Pontosan még nem lehet tudni, hogy miként alakul az elnök és a kormányfő kinevezésének kérdése, de Haiti alkotmánya szerint a miniszterek - a kormányfő vezetésével - a jelenlegi helyzetben, átveszik az irányítást a szeptemberi elnökválasztásig. Az sem világos, hogy ki is pontosan jelenleg az ország miniszterelnöke? Moïse elnök ugyanis néhány nappal a meggyilkolása előtt Ariel Henry-t nevezte ki új kormányfőnek , viszont ő még nem esküdött fel, így az előző miniszterelnök, Claude Joseph, marad hivatalában a választásokig.

A merényletet követően Haitinek jelenleg egy betöltetlen államfői posztja van, két versengő miniszterelnöke és egy működésképtelen parlamentje. A bandaháborúk és az általános szegénység szorításában vergődő országnak komoly nemzetközi segítségre lenne szüksége a közeljövőben.

A szigetország ellenőrzéséért folytatott egyre hevesebb küzdelem csak növeli a bizonytalanság és a félelem általános érzését, és a mostani lehetetlen politikai helyzet pedig azzal fenyeget, hogy az ország, megfelelő irányítás nélkül, tovább fog csúszni a káosz felé.

(Borítókép: Jovenel Moïse 2018-ban. Fotó: Alejandro Cegarra / Bloomberg / Getty Images)

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport