A harmadik oltás világtérképe

000 96M78A
2021.07.14. 17:20
Több országban fontolóra vették a harmadik, úgynevezett „emlékeztető” oltás alkalmazását annak érdekében, hogy erősítsék a fertőzőbb mutáns vírustörzsek elleni védelmet.

Jóllehet még nem bizonyított a harmadik oltás szükségessége, Thaiföldön, Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben a kínai Sinovac-kal, a Sinopharmmal és az AstraZenecával már beoltott embereknek felajánlják az extra dózist.

A kevésbé hatásos, inaktivált vakcinaplatformot alkalmazó kínai oltások a nagy átoltottsági ráta dacára Mongóliában és az Egyesült Arab Emírségekben nem akadályozták meg az esetszámok növekedését. A Seychelle-szigeteken öt, az AstraZeneca mindkét dózisával beoltott ember halt meg.

A kutatók azt remélik, hogy egy emlékeztető – akár mRNS, akár egy korábban beadott másik oltás egy dózisa – fokozhatja a védelmet a hidegebb időjárás beállta előtt, amely optimális a vírus terjedéséhez.

A nyugati gyógyszeriparral szemben a Sinovac és a Sinopharm fejlesztői részletezés nélkül azt állítják, hogy oltóanyagaik még mindig védelmet nyújtanak az Indiából származó delta-változatokkal szemben. A klinikai vizsgálatok során azonban a kínai vakcinák hatásossága eltérő volt: 50-80 százalék körül alakult, ami csak növelte a bizonytalanságot.

Érvek és ellenérvek

Az emlékeztető dózis beadása azonban azzal jár, hogy az elkövetkező 12 hónapban egy-két milliárd dózis a már beoltottak védelmét erősíti, holott a fejlődő országokban sokan még az első oltásukat sem kapták meg – idézi a Fortune Nikolai Petrovskyt, az ausztrál Flinders Egyetem professzorát.

Az Egészségügyi Világszervezet szintén óvatosságra int a harmadik dózis ösztönzésével kapcsolatban. Soumya Swaminathan tudományos főmunkatárs szerint egy ilyen ajánlás szükségtelen és korai, tekintettel egyebek mellett arra, hogy a világ nagy részén a nagy kockázatnak kitett egyének még mindig nem beoltottak.

„Valószínűleg szükség lesz egy emlékeztető adagra” – ezt tweetelte ugyanakkor Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója, miután az első vizsgálatokból kiderült, hogy a harmadik dózis öt-tízszer nagyobb antitestválaszt vált ki.

Miután a delta-változat már több mint 100 országban terjed, kivált ott fokozódik az aggodalom, ahol korábban a kínai vakcinákra támaszkodtak – jelentette a Reuters.

Országokra, térségekre lebontva a következő a helyzet.

Egyesült Államok: a helyzet folyamatos mérlegelése

Az amerikai járványügyi központ, illetve a gyógyszerhatóság közös nyilatkozatában közölte, hogy a teljeskörűen beoltottaknak nincs szükségük emlékeztető oltásra, a helyzetet azonban folyamatosan mérlegelik.

Európai Unió: tartalékokat kötött le

Az Európai Gyógyszerügynökség egy nappal az amerikai után azt közölte, túl korai eldönteni, hogy a két oltásnál többre lesz-e szükség. Egyelőre biztos abban, hogy a bevált oltási rend elegendő. A Pfizer/BioNTech és a Moderna cégekkel kötött szerződésekkel összhangban az unió vásárolhat emlékeztető oltásokat.

Finnország: augusztusban dönt

Helsinkiben előreláthatóan augusztusban döntenek az emlékeztető dózis felajánlásáról.

Franciaország: a szakértők véleményére várnak

A kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy ősszel javasolják a harmadik oltás felvételét. A harmadik oltást azonban még engedélyeznie kell a francia járványügyi tanácsadó testületnek, amely egyelőre még nem foglalt állást a kérdésben.

Nagy-Britannia: a felkészülés szakaszában

Vezető oltási tanácsadók szerint szeptembertől szükségessé válhat az idősek és a legveszélyeztetettebbek harmadik oltása. Nagy-Britannia további 60 millió dózist vásárolt a Pfizer/BioNTech oltóanyagából a lehetséges emlékeztető program előtt, azaz ebből az oltóanyagból összesen 100 millió dózist rendelt.

Svájc: megrendelte az emlékeztető dózist is

Svájc 43 millió dózis vakcinát rendelt. Ebből jut jövőre a harmadik dózisokra is, ha szükséges – közölte az egészségügyi tárca. Az országban a fertőzési arány nagyon alacsony, de a korlátozások enyhítésével emelkedett.

Oroszország: megkezdődött az emlékeztető oltások beadása

A moszkvai egészségügyi klinikák július elején kezdték meg az emlékeztető oltások felajánlását a hat hónappal vagy annál korábban beoltottaknak. Oroszország az egyik első ország, amely hozzáfogott az emlékeztető harmadik oltások beadásához.

Izrael: nem tervezi az emlékeztető oltások tömeges beadását

Az izraeli egészségügyi minisztérium egyelőre nem tervezi az emlékeztető oltások beadását a lakosságnak, de fontolóra vette a harmadik oltás beadását az immunszuppresszív betegségben szenvedők számára, akiknek a szervezet gyengén reagált az első két dózisra.

Brazília: akár évente is szükség lehet emlékeztető oltásra

Májusban a brazil biológiai kutatóközpont, a Butantan intézet vezetője arra figyelmeztette a kormányt, hogy akár évente szükség lehet emlékeztető oltásokra a jelenleg elérhető vakcináknál.

Kína: vizsgálják az emlékeztető oltások előnyeit

Kína 1,4 milliárd lakosának több mint egyharmada teljesen védett a saját fejlesztésű vakcinával. Eközben egy tanulmány az emlékeztető oltások előnyeit vizsgálja. Vejdong Jin, a Sinovac vezérigazgatója szerint harmadik oltásuk akár a hússzorosára növelheti az antitestek számát. Kína jelenleg vizsgálja a Pfizer/BioNTech vakcina jóváhagyását. Fontolóra vették a többi között azt is, hogy a saját gyártású oltóanyaggal már teljesen beoltott emberek számára emlékeztető oltásként használják – állítják az ügyet ismerő, de nevük elhallgatását kérő beavatottak.

Thaiföld: a kínait az AstraZenecával és a Pfizerrel erősíti

Thaiföld azt tervezi, hogy az AstraZeneca és a Pfizer oltóanyagát használja emlékeztető oltásként azoknak az egészségügyi dolgozóknak az esetében, akik korábban Sinovac-oltást kaptak. A Thaiföldön végzett előzetes tanulmányok szerint mellesleg a Sinovac első adagja, amelyet három-négy héttel később egy AstraZeneca-oltás követ, erősebb immunválaszt válthat ki, mint a Sinovac vakcina két adagja.

Indonézia: riadó, miután egészségügyi alkalmazottak haltak meg

Az Indonéziai Orvosok Szövetsége emlékeztető oltást kért az egészségügyi dolgozók számára, miután néhányan közülük meghaltak, holott a Sinovac és az AstraZeneca mindkét dózisát megkapták.

Szingapúr: a Sinovacot kapott lakosokat már nem tekintik beoltottaknak

Szingapúr felkészül arra, hogy szükség esetén már az év végén beadhassák az emlékeztető oltásokat. Eközben a Sinovac oltással beoltott embereket nem tekintik beoltottaknak a vakcina hatásosságával kapcsolatos fenntartások miatt.

Dél-Korea: az emlékeztető oltásra mRNS-vakcinát vásárol

Szöul további, nagyobb mennyiségű mRNS-vakcinát tervez beszerezni, hogy jövőre 52 millió lakosa kivétel nélkül kaphasson emlékeztető oltást.

(Borítókép: Az AstraZeneca, a  Sinopharm, a Szputnyik V és a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái. Fotó: Oliver Bunic / AFP)  • Tippek
  • Lakáshitel