új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves Olvasóink!

    Mára vége az Index tudósításának a koronavírusról szóló legfontosabb külföldi hírekről. 

    Holnap találkozunk.

    Pihenjenek jól. 

  • A koronavírusos fertőzöttek magas száma miatt éjszakai kijárási tilalmat tervez bevezetni a katalán regionális kormány a kiemelt turisztikai jelentőséggel bíró Barcelonában és a térség több más városában is.

    A regionális vezetés szerdai közlése szerint az intézkedés éjjeli egy órától reggel hatig lenne hatályban, amennyiben a legfőbb tartományi bíróság is jóváhagyja az elképzelést.

    Az emberek a korlátozás idején csak nyomós indokkal hagyhatják majd el otthonaikat. Az intézkedés nem terjedne ki az egész régióra, hanem csak azon 158 városra és településre, ahol nagyon sok fertőzöttet regisztrálnak.

    Az intézkedés kifejezetten a fiatalokat célozza, gátat szabva a strandokon, parkokban, illetve köztereken tartott – helyben botellones néven ismert – buliknak. A járvány különösen a 30 évesnél fiatalabbak körében terjed Spanyolországban.

    Katalóniában a 20 és 29 év közötti korosztályban 3385 fertőzött jut százezer főre.

  • Ukrajnában szerdára csaknem 550 új koronavírusos beteget jegyeztek fel, nem sokkal többet az előző napinál, így a járvány terjedése az elmúlt hetekhez hasonlóan megint stagnálást mutat. Eközben két kárpátaljai betegről kiderült, hogy a vírus különösen veszélyes delta variánsával fertőződött meg.

    A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napban 547 új esettel 2 242 245-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 66-tal haladja meg az előző napiét. Az elhunytaké 25-tel 52 665-re emelkedett, míg az napon 36-an haltak bele a betegségbe.

    Eddig 2 179 076-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem nyolcszázan, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem háromszázzal, 10 504-re. Kórházba most több, 409 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, az előző napon számuk 249 volt.

    A legtöbb új beteget, 165-öt megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

  • Kérdőre vonta szerdán az indiai legfelsőbb bíróság a kormányt amiatt, hogy engedélyezte egy hindu zarándoklat megtartását, miközben szakértők arra figyelmeztetnek, hogy elkerülhetetlen a koronavírus-járvány harmadik hulláma az országban.

    A bírák az észak-indiai Uttar Prades állam vezetését és a szövetségi kormányt vonták kérdőre amiatt, hogy miért engedélyezték a Kánvar Játrá nevű hindu zarándoklat megtartását július 25-től – erről számolt be a Live Law nevű indiai jogi hírportál.

    A törvényszék szerint az állampolgárokat „összezavarta”, hogy engedélyezték a zarándoklatot, miközben Narendra Modi miniszterelnök és egészségügyi szakértők is óva intették az embereket a nagy összejövetelektől, valamint felszólították őket, hogy tartsanak távolságot egymástól, és tartsák be az egyéb intézkedéseket a járvány elleni védekezés jegyében.

  • A szlovén kormány szerdán további kivételekről határozott a koronavírus-járvány miatt bevezetett, határátlépéssel kapcsolatos szigorítások alól, az átutazóknak és a nemzetközi fuvarozóknak eszerint nem kell védettségi igazolást felmutatniuk a határátlépésnél – közölte a kabinet.

    Szlovéniában éjféltől új határátlépési feltételek lépnek érvénybe. Függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazás védettségi igazoláshoz kötött.

    A Pfizer/BioNTech vakcina esetében a második dózis felvételétől hét napnak, a Moderna, a Szputnyik V, a kínai Sinovac és Sinopharm oltóanyag esetében 14 napnak kell eltelnie. Egy oltással a Johnson&Johnson vakcinánál 14 napnak, az AstraZeneca-féle oltóanyag első dózisától 21 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy elfogadják az igazolást.

    Azon vakcinák esetében, ahol mindkét oltás feltétel, csak abban az esetben lehet egy oltással beutazni Szlovéniába, ha az illető nyolc hónapon belül átesett a fertőzésen.

    Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

  • Meghaladta a négyezret a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma szerdán Portugáliában, ahol hetek óta egyre terjed a járvány a koronavírus delta variánsa miatt – közölték az egészségügyi hatóságok szerdán.

    A 10 millió lakosú országban egy nap alatt 4153 új fertőzöttet regisztráltak, közel a felüket (1928) a lisszaboni régióban. Február 10. óta – amikor szigorú karantén volt érvényben Portugáliában – országosan a szerdai a legmagasabb szám.

    Szerdán 734 új beteg került kórházba. A kórházban ápolt összes páciens száma ugyan némileg csökkent, de az intenzív osztályokon lévők száma növekedett, és elérte a 171-et, ami a legmagasabb március 19. óta - közölte az egészségügy-minisztérium alá rendelt egészségügyi főosztály (DGS).

  • Alkotmányellenesnek minősítette szerdán a spanyol alkotmánybíróság a szigorú vesztegzárat, amely a kormány által a koronavírus-járvány miatt először tavaly márciusban bevezetett szükségállapot rendelkezései között szerepelt - derült ki a taláros testület közleményéből.

    A döntést 6-5 arányban szavazták meg.

    A járvány miatt tavaly márciusban először bevezetett szükségállapot lehetővé tette a kormány számára, hogy ideiglenesen korlátozza a polgári szabadságjogokat, aminek következtében csaknem minden állampolgárnak kötelezően otthon kellett maradnia, illetve csaknem az összes üzletet bezárták, kivéve a nélkülözhetetlen tevékenységet folytatókat.

    Az alkotmánybíróság egyszerű többséggel megsemmisítette a szükségállapotról szóló rendeletnek az állampolgárok szabad mozgásával kapcsolatos egyes bekezdéseit. A teljes ítéletet néhány napon belül teszik közzé.

  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán kiadott közleményében kiemelte, hogy a koronavírus rendkívül fertőző delta variánsa elleni legteljesebb védekezéshez elengedhetetlen az unió által elfogadott vakcinák mindkét adagjának a felvétele.

    Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve továbbá szorgalmazta, hogy az uniós tagállamok gyorsítsák fel oltási kampányaikat, a polgárok pedig tartsák be az ajánlott adagszámokat. A közlemény szerint a teljes beoltottság segít hamarabb megszüntetni a védettségi réseket, és elejét venni további variánsok megjelenésének.

  • A felnőtt brit lakosság több mint kétharmada, azaz több mint 35 millió ember már megkapta a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát. Az oltás első adagját csaknem 46 millió embernek beadták.

    A londoni kormány céljai között szerepel, hogy július 19-ig a teljes brit felnőtt lakosság megkapja az első oltási dózist. Ugyaneddig az időpontig mindkét dózist be kell adni az 50 évesnél idősebbek, a fokozottan veszélyeztetettek, az egészségügyi és szociális ellátás első vonalában dolgozók mindegyikének, és azoknak a 40 éven felülieknek is, akik május közepéig megkapták az első dózist.

  • Szlovákiában az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezett egy olyan rendeletet, amely azokra vonatkozott, akik még nem kaptak koronavírus elleni vakcinát.

    Az ominózus jogszabály hátrányosan érintette a külföldről hazatérő, oltatlan személyeket, írta az Ujszo.com. Ezzel egyidejűleg megújították a júniusi, utazási szemaforról szóló rendeletét, amely a vírus elterjedtségének mértéke alapján, színek szerint osztályozza a külföldi országokat.

  • Több országban fontolóra vették a harmadik, úgynevezett „emlékeztető” oltás alkalmazását annak érdekében, hogy erősítsék a fertőzőbb mutáns vírustörzsek elleni védelmet.

    Jóllehet még nem bizonyított a harmadik oltás szükségessége, Thaiföldön, Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben a kínai Sinovac-kal, a Sinopharmmal és az AstraZenecával már beoltott embereknek felajánlják az extra dózist.

    A kevésbé hatásos, inaktivált vakcinaplatformot alkalmazó kínai oltások a nagy átoltottsági ráta dacára Mongóliában és az Egyesült Arab Emírségekben nem akadályozták meg az esetszámok növekedését. A Seychelle-szigeteken öt, az AstraZeneca mindkét dózisával beoltott ember halt meg.

    A KUTATÓK AZT REMÉLIK, HOGY EGY EMLÉKEZTETŐ – AKÁR MRNS, AKÁR EGY KORÁBBAN BEADOTT MÁSIK OLTÁS EGY DÓZISA – FOKOZHATJA A VÉDELMET A HIDEGEBB IDŐJÁRÁS BEÁLLTA ELŐTT, AMELY OPTIMÁLIS A VÍRUS TERJEDÉSÉHEZ.

    A nyugati gyógyszeriparral szemben a Sinovac és a Sinopharm fejlesztői részletezés nélkül azt állítják, hogy oltóanyagaik még mindig védelmet nyújtanak az Indiából származó delta-változatokkal szemben. A klinikai vizsgálatok során azonban a kínai vakcinák hatásossága eltérő volt: 50-80 százalék körül alakult, ami csak növelte a bizonytalanságot.

    Az Index cikke bővebben>>>

  • Tavaly, a koronavírus-járvány közepette rekordszámú, 93 ezer halálos áldozatot szedett a kábítószer-túladagolás az Egyesült Államokban - közölte szerdán az amerikai kormány.

    Tavalyelőtthöz képest, amikor a kábítószer-fogyasztáshoz köthetően 72 ezer halálozást jegyeztek fel, ez 29 százalékos emelkedést mutat.

    „Megdöbbentően sok emberélet veszett el” – jelentette ki Brandon Marshall, a Brown Egyetem közegészségügyi szakértője, aki a kábítószeres túladagolások statisztikáját követi nyomon.

    Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány súlyosbított a helyzeten.

    Szakértők szerint a karantén és más járványügyi intézkedések még jobban elszigetelték a kábítószerfüggőket és megnehezítették kezelésüket.

    Az AP amerikai hírügynökség felidézte, hogy korábban még a vényköteles fájdalomcsillapítók számlájára írták a legtöbb túladagolás okozta halálesetet, az utóbbi időben azonban ezek helyét átvette a heroin és az opioidot tartalmazó fentanil szintetikus kábítószer, amelyet elvben kizárólag orvosi kezelés során, erős fájdalmak csillapítására használnak.

  • Minden játékos be lesz oltva a koronavírus ellen, így az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) ismét teljes, csapatonként 82 mérkőzéses szezonnal számol 2021/22-re.

    A liga honlapján tette közzé, hogy a remények szerint október 12-én rajtol az idény, minden oltott hokis pedig megkötések és karantén nélkül utazhat a kanadai-amerikai határon át, oda-vissza. Az alapszakasz április közepén zárulna, a Stanley Kupa döntője júniusban lenne, ugyanakkor ez a dátum módosulhat, amennyiben az NHL sztárjai szerepelhetnek a 2022-es pekingi téli olimpián. Ez ügyben folyamatosan egyeztet az NHL, a játékos-szervezet (NHLPA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), azonban hamarosan dönteni kell.

    A profiliga 1998, 2002, 2006, 2010 és 2014 után úgy határozott, hogy a 2018-as játékokra nem küld játékost.

  • Jelenleg a koronavírus-járványt tartják az országukat fenyegető legnagyobb reális veszélynek a csehek – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét szerdán hozta nyilvánosságra az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet.

    A felmérés szerint a koronavírus-járványt a megkérdezettek 65 százaléka minősítette az országot fenyegető legnagyobb veszélynek. 2019 decemberében, tehát négy hónappal azelőtt, hogy a járvány Csehországban is megjelent, egy hasonló felmérésen csak 31 százalék tartotta „reális problémának” a koronavírust.

    A Csehországot fenyegető veszélyek második helyén, 48 százalékkal, a nemzetközi gazdasági válság szerepel. A további helyeken a nemzetközi nyersanyaghiányt, a háborúkat és a természeti katasztrófákat nevezték meg a megkérdezettek, egyaránt 20-25 százalék közti szinten.

  • A mai naptól, július 14-től szükséges oltási igazolással rendelkezniük azoknak, akik a szigetországba szeretnének utazni. 

    Az Index korábban beszámolt róla, hogy az Európai Unióban elsőként Málta döntött úgy, hogy a beutazást oltási igazoláshoz köti, mert csak és kizárólag immunizált embereket akar beengedni a szigetre. 

    Az intézkedés szerint mától minden 13 évesnél idősebb személy számára kötelező az oltási dokumentum azoktól, akik Máltán, az Európai Unióban vagy az Egyesült Királyságban kapták meg az igazolásukat.

    Az 5–12 éves korosztálynak elég a negatív PCR-teszt, míg az annál fiatalabb gyermekek mentesülnek az intézkedések alól. Máltán egyébként nagyon magas a vakcinák beadásának arány, az összlakosságának eddig 79 százalékát oltották már be teljesen. 

  • Indonéziában újabb rekordot döntött – 54 ezer fölé emelkedett – a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma szerdán, meghaladva ezzel az Indiában jelentett esetek számát, és ezzel az ország Ázsia új koronavírus-gócpontjává vált.

    A hatóságok aggasztónak tartják, hogy a delta variáns egyre gyorsabban terjed Jáva és Bali szigeteiről.

    A szerdai közlések szerint előző nap 54 517 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, amivel a fertőzöttek összlétszáma 2,67 millió fölé emelkedett - áll az ország COVID-19-munkacsoportjának adataira hivatkozó jelentésben. Egy hónapja még 8 ezer körül mozgott a naponta feljegyzett új esetek száma.

    Az újabb halálos áldozatok száma 991 volt, ezzel 69 210-re nőtt a koronavírus-fertőzésben eddig elhunytak száma az országban.

  • A koronavírus-világjárvány megmutatta, hogy az egészségügyi rendszeren nem szabad spórolni. Ha Ausztriában leépítették volna az ágykapacitást – ahogy azt sokan a járvány előtt követelték –, összeomlott volna a rendszer – jelentette ki Thomas Szekeres, az osztrák orvosi kamara magyar származású elnöke, akit az MTI idézett.

    Szekeres hangsúlyozta, hogy az egészségügyben dolgozók sokszor emberfeletti munkája arra is rávilágított, hogy nemcsak több pénz kell a rendszerbe, hanem a jövőben több képzett ápolóra és orvosra is szükség lesz.

    Kifejtette, hogy a bruttó hazai termék (GDP) összekapcsolása az egészségügyi kiadásokkal az ilyen és a jövőben várható hasonló világjárványok esetén nem célravezető, hiszen válság idején csökken a GDP, de nem engedhető meg, hogy vele párhuzamosan – különösen egészségügyi válság esetén – az egészségügyi rendszerbe fektetett pénz is csökkenjen. Mint fogalmazott,

    ez naivan ostoba tett lenne, épp ellenkezőleg, járvány idején többet kell költeni az egészségügyre.

  • Spanyolországban csaknem 44 ezer újabb koronavírusos fertőzöttet jelentettek az elmúlt nap, így meghaladta a négymilliót az eddig diagnosztizált betegek száma. Szakértők szerint a hirtelen emelkedés mögött a koronavírus jóval veszélyesebb, delta variánsának terjedése áll, különösen a be nem oltott fiatalok körében, írta a távirati iroda.

    Az elmúlt két hétben Spanyolországban százezer lakosra átlagosan 437 koronavírus-fertőzött jutott a madridi egészségügyi minisztérium adatai szerint. A 20 és 29 év közötti korosztályban ugyanakkor ez az arányszám 1421. Kedden 13 fertőzött életét követelte a Covid-19 kór és szövődményei. 

  • A tokiói olimpia eredményhirdetéseinél elmaradnak az ötkarikás játékokon korábban megszokott medálátadási formaságok, mert kijelölt sportdiplomaták helyett ezúttal a dobogósok maguk akasztják a nyakukba az érmet – írja az MTI.

    A változást ismertetve Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerdai, tokiói videokonferenciáján azt mondta, a személyes kontaktusok ily módon történő csökkentésével is gátat akarnak vetni a koronavírus terjedésének.

    Tálcán viszik oda a sportolóknak az érmeket, amelyeket ők maguk vesznek el onnan. Biztosítani kell, hogy aki az érmet a tálcára teszi, fertőtlenített kesztyűt használjon, és a sportoló biztos lehessen abban, hogy korábban senki sem nyúlt hozzá a medálhoz

     – részletezte Bach. A NOB-elnök szavai szerint Tokióban nem lesznek kézfogások, sem ölelkezések a díjátadó ünnepség alatt.

  • A szerb államfő kötelezővé tenné az egészségügyi dolgozók beoltását, mint azt Franciaországban teszik. Aleksandar Vučić hozzáfűzte: ennek egyedül Szerbia alkotmánya szab gátat, írta a PannonRTV.com. A szerb köztársasági elnök megjegyezte: hamarosan elérheti az oltottak száma az 50 százalékot. Vučić ugyanakkor aggodalmának adott hangot, mert a vártnál lassabban halad az immunizáció az országban. A fertőzöttek száma heti szinten 20 százalékkal növekszik.

  • Szlovákiában 18 új koronavírus fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A Covid-19 és szövődményei egy ember életét követelték kedden, írta az Ujszo.com. Kórházban 105 pácienst kezelnek, közülük hét beteget intenzív osztályon ápolnak, nyolc fertőzött lélegeztetőgépre szorul.

  • Csaknem 550 új koronavírusos beteget jegyeztek fel szerdára Ukrajnában. Ez nem sokkal több az előző napi adatnál, így hasonlóan az elmúlt hetekhez, megint stagnálást mutatnak a járványadatok – adta hírül az MTI. 

    A hivatalosan közölt adatok értelmében az elmúlt napban 2 242 245-re nőtt a fertőzöttek száma az 547 új esettel. Ez összesen 66-al haladja meg az előző napi statisztikát. 

    A járvány halálos áldozatainak száma 25-el emelkedett 52 665-re, az előző napon ez a szám 36 volt. Eddig 2 179 076-an gyógyultak meg, közülük csaknem 800-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma így tovább csökkent összesen háromszázzal. 

    A legtöbb új beteget, összesen 165-öt a legfertőzöttebb területnek számító Kijevben jegyezték fel. Kórházba összesen 409 koronavírusos, fertőzésgyanús ember került, ez az szám előző nap 249 volt. 

  • A román stratégiai kommunikációs csoport azt közölte, hogy a legutóbbi tájékoztatás óta 79 új koronavírusos megbetegedést igazoltak az országban, több mint 25 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán – írja a Maszol. 

    A járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma 1 081 405-re nőtt az új esetekkel, és 1 045 537 személyt nyilvánítottak gyógyultnak. Az elmúlt 24 órában 13 077 RT-PCR tesztet végeztek el – ezek közül az orvosi protokoll alapján 6206-ot, kérésre pedig 6871-et.

    Az antigént gyorsteszt eredményei közül 11 970-et dolgoztak fel. 

  • Lesújtónak nevezte a szerb szociális miniszter, hogy a fiatalok nem akarják felvenni a védőoltást – adta hírül az MTI. 

    Darija Kisić Tepavčević – aki a járványkezeléssel foglalkozó válságstáb tagja – ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a 18–30 év közötti korosztály kevesebb mint 18 százaléka volt csak hajlandó beoltatni magát.

    A miniszter szerint a fiataloknak meg kell érteniük, hogy ők is megfertőződhetnek, és bár valószínűleg nem lesznek komoly tüneteik, másokat is megfertőzhetnek. Azt is hozzátette: a koronavírus nem ment nyári szabadságra, emiatt továbbra is óvatosnak kell lenni, az előírásokat pedig be kell tartani.

    A regisztrált fertőzöttek száma szerdára 145-tel nőtt 717 812-re nőtt Szerbiában. A halálos áldozatok száma az utóbbi 24 órában hárommal nőtt az országban, a vírus eddig 7076 életet követelt az országban.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető kutatója úgy nyilatkozott, senkinek sem tanácsolja, hogy keverje a különféle vakcinákat, ezt a döntést az egészségügyi szervezetekre kell bízni. 

    Ez egy nagyon veszélyes trend. Hatalmas káosz lesz abból, ha az emberek maguk kezdik eldönteni, mikor és milyen második, harmadik, negyedik oltást adassanak be maguknak

    – mondta el Soumya Swaminathan.

    A keresztoltások területe olyan téma, amelyben sok adat elemzését kell elvégezni, és ez a munka még folyamatban van. 

    A WHO azt követően szólalt meg, hogy Vietnámban nemrég bejelentették, hogy akiket az AstraZeneca vakcinájával oltottak, azok a ritka vérrögképződéses mellékhatások miatt második alkalommal a Pfizer oltóanyagát fogják megkapni.    

  • Továbbra sem tud megegyezni a pozsonyi kormánykoalíció a koronavírustesztek áráról Szlovákiában. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a keddi sajtótájékoztatón azt mondta, hétfőn ismét egyeztetnek; állítólag a tárgyalások alatt felmerült, hogy 9 euró legyen az eddig ingyenes PCR-tesztek ára. 

    A politikus korábban nyomatékosította, hogy véget ért az ingyenes tesztek ideje, és ha szimbolikus összeget is, de fizetni kell majd a vizsgálatért.

    Egyes értesülések szerint az éjszakába nyúló hétfői tanácskozáson arra jutottak a politikusok, hogy hamarosan az antigéntesztekért 3 eurót (átszámítva 1070 forintot), a PCR-tesztekért pedig 9 eurót (3200 forintot) kell majd fizetni. Összehasonlításul: Magyarországon egy PCR-teszt 15-20 ezer forint, míg egy antigénteszt 5-10 ezer forintba kerül. A tesztek áráról való megállapodást nem erősítette meg a miniszter, ám azt nem zárta ki, hogy az antigénteszt ingyenes marad.

    A teszteléssel kapcsolatos koalíciós tárgyalások továbbra is folytatódnak, a jelenlegi helyzet van érvényben. A végleges döntés elfogadását követően átfogó tájékoztatást nyújtunk a részletekről

    – mondta Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. 

    Augusztus 9-től az ingázók csak 7 napnál nem régebbi PCR-teszttel utazhatnak Szlovákiába. Jelenleg egy mintavétel ára 70 euró körül van, ami havi 280 euró pluszköltséget jelentene a beoltatlan személyeknek, akik munkahelyük és lakhelyük között ingáznak.

  • A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) üdvözli az oltakozási lehetőségek bővítését, részben az előzetes regisztráció nélküli, részben a mobil oltócsapatok számának növelése által – írja az Új Szó. 

    Az ÚMS az oltakozási kedv fellendülését várja a különféle akadályok elhárításától, illetve attól is, hogy közelebb kerül a vakcina az állampolgárokhoz, emiatt nem kell nagyobb távolságokat megtenniük. 

    A szlovákiai városok megtesznek minden tőlük telhetőt, a helyi médiatermékekkel együttműködve buzdítják a lakosokat az oltakozásra. Bízunk benne, hogy többen fognak érdeklődni az oltás iránt, ennek érdekében mindent elkövetünk. Az egészség első helyen van

    – nyilatkozta Richard Rybnícek, az ÚMS elnöke. 

    Összesen 60 szlovákiai város a tagja a csaknem kétmillió lakost képviselő uniónak. 

  • Kilenc nappal az olimpia nyitóünnepsége előtt, két hónap után ismét több mint ezer fővel emelkedett a fertőzöttek száma a japán fővárosban. 1149 esetet regisztráltak 24 órán belül.

  • Két hétről egy hétre csökkentették a koronavírus miatti karantén időtartamát Izraelben két negatív teszteredmény megléte esetén – jelentette a helyi média szerdán.

    Korábban tesztek nélkül két hétig, két negatív teszt esetén tíz napig kellett izolálnia magát annak, aki koronavírus-fertőzöttel érintkezett, vagy akinek más okból, például külföldről megérkezve karanténba kell vonulnia – írja az MTI.

    A szabály megszegőire ötezer sékeles (mintegy ötvenezer forint) bírságot szabnak ki, és a rendőrség fokozott szigorral fogja felügyelni a karanténkötelezettség betartását.

    A szerdán kora hajnali órákig ülésező, a koronavírus ügyeivel foglalkozó kabinet a beltéri maszkviselés ellenőrzésének fokozásáról is döntött, miután a járvány negyedik, a vírus delta-variánsa által okozott hullámában egyre magasabb a naponta azonosított új fertőzések száma.

  • Két hónapja nem kapták meg a fizetésüket a nagyszebeni oltóközpontok dolgozói, és vélhetően ez több romániai városban is így van, csak valószínűleg más települések még adtak hangot ennek – tudatja a Főtér.

    Romániában már március közepén kiderült, hogy

    az oltási kampány kezdete óta nem fizették ki az orvosokat és az asszisztenseket.

    Akkor előbb a 2021-es költségvetés elfogadásának késlekedésével magyarázták a dolgot, majd bűnbaknak megtettek egy minisztériumi tisztviselőt, aki állítólag nem töltötte ki a megfelelő papírokat.

    A szomszédos országban a törvény azt írja elő, hogy az oltóközpontok személyzetét az önkormányzatoknak kell kifizetniük, majd ezt leszámlázzák az egészségügyi minisztériumnak, aki megkapja az összeget a pénzügyminisztériumtól. Nagyszeben önkormányzata arról tájékoztatott, hogy 

    ők mindent az előírásoknak megfelelően tettek, de a májusi és június béreket még nem utalták nekik.