Meghalt egy tüntető a kubai kormányellenes megmozdulásokon

2021.07.14. 11:18

Meghalt egy tüntető a kormányellenes megmozdulások során Kubában: a harminchat éves férfi hétfőn vesztette életét egy Havanna peremén zajló tiltakozásban, amikor a tüntetők összecsaptak a biztonsági erőkkel - közölte a kubai belügyminisztérium helyi idő szerint kedden.

A megmozdulásoknak több sérültje is van. A belügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a haláleset miatt, írja az MTI.

Aktivisták szerint a hatóságok kegyetlenül léptek fel a tiltakozókkal szemben. A San Isidro nevű aktivistacsoport tudomása szerint 144 embert vettek őrizetbe vagy tartanak nyilván eltűntként. Köztük van a szigetország három legbefolyásosabb másként gondolkodója, José Daniel Ferrer, Manuel Cuesta Morua és Berta Soler, valamint az ABC spanyol napilapnak dolgozó Camila Acosta. Kedden otthonában őrizetbe vettek egy YouTubert, Dina Starst, aki elfogása idején éppen élő adásban nyilatkozott a spanyol televíziónak.

Vasárnap emberek ezrei vonultak utcára a szigetországban, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. Kubában az elmúlt harminc év legsúlyosabb gazdasági válsága zajlik. A tüntetések hétfőn és kedden is folytatódtak. Az országban szokatlannak számítanak az ilyen kiterjedt megmozdulások.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök kedden a tiltakozásokról egyeztetett elődjével, Raúl Castróval, valamint a kommunista párt több vezetőjével - számolt be a Granma című kubai pártlap. Az újság azt írta: a politikusok „elemezték az ellenforradalmi elemek által szervezett provokációkat”, amelyeket az Egyesült Államok pénzelt Kuba destabilizálásának céljából.

A kubai katolikus egyház felszólította a kormányt és a tüntetőket, hogy kerüljék az erőszakot. A kubai püspöki konferencia a kormány rugalmatlanságát kifogásolta, amely szerinte akadályozza a problémák orvoslását. A püspökök kiemelték: a kubaiaknak jogukban áll kifejezniük „szükségleteiket, vágyaikat és reményeiket”.

Az Egyesült Államok kedden felszólította Havannát, hogy oldja fel az internet korlátozását, és tartsa tiszteletben az emberek véleményét. A londoni székhelyű Netblocks úgy tudja, hogy Kubában hétfőn korlátozták a hozzáférést a Whatsapphoz, a Telegramhoz, a Facebookhoz és az Instagramhoz.  • Tippek
  • Babaváró hitel