Boglárka
19 °C
35 °C

Már hivatalos: megindult az uniós eljárás a gyermekvédelmi törvény miatt

2021.07.15. 12:51 Módosítva: 2021.07.15. 14:02

Csütörtökön hivatalossá vált, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a gyermekvédelmi törvény egyes rendelkezései miatt – írja a Magyar Nemzet a bizottság által publikált vonatkozó közlemény alapján. 

A lap szerint hazánk esetében a bizottság az egyenlőség, valamint az alapvető jogok érvényesülését kérdőjelezi meg a törvénnyel kapcsolatban, továbbá – egy másik eljárás keretében – abban is lehetséges jogsértést lát, hogy Magyarországon az LMBTQ tematikájú mesekönyvekben fel kell tüntetni, hogy azok a „megszokottól eltérő” kiadványok.

Legalább hat uniós jogszabállyal összefüggésben tartják ellentétesnek a magyar gyermekvédelmi szabályozást – idézi a Magyar Nemzet az EB állásfoglalását.

Ezek között az audiovizuális szolgáltatásokról és az e-kereskedelemről szóló irányelvek, valamint az általános adatvédelmi rendelet is szerepelnek. 

Magyarország mellett Lengyelországgal szemben is jogi eljárás indul LMBTQ-ügyben.

Mint megírtuk, az Európai Bizottság még szerdán elküldte a figyelmeztető levelet a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás miatt. 

A Bloomberg pedig még a múlt héten szellőztette meg, hogy mostanában kezdődik az egész, a vége pedig az lehet, hogy az Európai Unió Bírósága dönt az ügyben.

Ismert, az Országgyűlés még június 15-én fogadta el a szabályozást, amelynek részeként módosították a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényt. E szerint 

tilos olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást jeleníti meg. 

Utóbbi elfogadása azt jelenti, hogy a magyarországi iskolákban korlátozzák a felvilágosító foglalkozások témakörét. Ezeket a foglalkozásokat ráadásul csak olyasvalaki vagy olyan szervezet tarthat, akit és amelyet jogszabályban kijelölt szerv nyilvántartásban vesz.