új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index mai hírösszefoglalója, melyben bemutattuk a koronavírus-világjárvány történéseit, a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli óvatosságra intette a tagállamait a koronavírus elleni vakcina harmadik adagjának beadása miatt – számolt be az MTI. A szervezet szerint egyelőre semmilyen tudományos adat nem igazolja, hogy szükség lenne rá, emellett az egyenlőtlenséget is növeli az országok között, mivel számos fejlődő nemzet még a fertőzés szempontjából legveszélyeztetettebb lakosait sem tudta beoltani – mondta Didier Houssin, a WHO koronavírussal foglalkozó vészhelyzeti bizottságának vezetője.

    Arra is felhívták a figyelmet, hogy érdemes fontolóra venni a fizikai távolságtartásra vonatkozó intézkedések megtartását a növekvő esetszámok és a delta-variáns terjedése miatt.

    Kapcsolódó

    WHO: Csak óvatosan a harmadik oltással

    Nem igazolja tudományos adat és az egyenlőtlenségeket is növeli.

  • Horvátország július 31-ig meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket. A kávéházak számára továbbra sem engedélyezik a beltéri kiszolgálást. Nem törölték el a maszk viselését sem zárt térben. Az elmúlt 24 órában 139 új fertőzöttet azonosítottak. Kórházban 110 beteget ápolnak, közülük kilencen vannak lélegeztetőgépen – adta hírül a távirati iroda.

    Szlovéniában 56 új fertőzöttet szűrtek ki. Kórházban 32 beteget kezelnek, közülük tízet intenzív osztályon. Szlovéniában védettségi igazolással kell rendelkezniük bizonyos munkakörök betöltőinek, például az egészségügyi dolgozóknak, a vendéglátósoknak, a boltosoknak, a pedagógusoknak is. Akiket nem oltottak be, hetente egyszer az állam költségén tesztelhetik magukat.

  • Felfüggesztette Portugália az egyik Janssen-szállítmány koronavírus elleni vakcina alkalmazását, mivel több esetben is mellékhatásokról számoltak be a beadásuk után – adta hírül az MTI. A portugál gyógyszer- és egészségügyi hatóság (Infarmed) beszámolója szerint meg nem határozott számú – helyi médiumok szerint csaknem húsz – ember elájult azok közül, akiknek beadták az egydózisú vakcinát a Lisszabontól északra található Mafrában.

    A portugál kormány csütörtökön lehetővé tette a koronavírustesztek árusítását szupermarketekben, valamint további 30 járásra terjesztett ki korlátozásokat. Ezeken a területeken este 11-től hajnali 5-ig tartó kijárási tilalmat vezetnek be, valamint péntek este 7-től egész hétvégén negatív koronavírustesztet vagy digitális igazolást kérnek azoktól, akik be akarnak menni az éttermek beltéri részére.

    A helyzet tovább romlik – ismerte el Mariana Vieira da Silva elnökségi államminiszter, és közölte: bár az elmúlt héten nőtt a naponta feljegyzett fertőzöttek száma, az újabb megbetegedések üteme látszólag csökken. Bár a kórházakban 774 koronavírus-fertőzöttet kezelnek jelenleg, ami a legnagyobb szám március óta, a helyzetet sikerült ellenőrzés alá vonni – mondta a miniszter, aki szerint ehhez a kulcsot a teszt jelenti, ezért engedélyezték a tesztek árusítását a szupermarketekben is a gyógyszertárak után. Hangsúlyozta továbbá az oltási kampány fontosságát az országot sújtó negyedik hullám megfékezésében.

    A járvány által legsúlyosabban érintett területek a fővárosi régió és a dél-portugáliai Algarve régió nagy része, ahol a koronavírus fertőzőbb delta-variánsának előfordulása 100 százalékos, miközben ez az arány országosan 88 százalékos. A 10 millió lakosú Portugáliában eddig 920 200 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 17 187 halálesetet jegyeztek fel.

  • A koronavírus-járvány idején jelentősen megugrott az alkoholfogyasztás Angliában, emiatt 21 százalékkal nőtt a májbetegségben elhunytak száma 2020-ban. Korábban egyszer sem volt tapasztalható ekkora növekedés – írja az Independent az Angol Népegészségügyi Szolgálat (Public Health England, PHE) közleménye alapján.

    A jelentés szerint az alkoholfogyasztás mértéke annak ellenére nem változott a járvány előtti időszakhoz képest, hogy a pandémia miatt 31 hétig zárva voltak a pubok, a kocsmák, a klubok és az éttermek az egész országban. Ez azt jelenti, hogy az emberek sokkal többet ittak otthon.

    Az adatok alapján kiderül, hogy az üzletek és a szupermarketek 12,6 millió literrel több alkoholt adtak el 2020–2021-ben, mint egy évvel korábban, ami 24,4 százalékos növekedést jelent.

    Emellett az alkoholmérgezésben elhunytak száma is nagymértékben emelkedett – 2020-ban 15,4 százalékkal az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

    Ezek a megállapítások nagyon aggasztóak, de sajnos tükrözik a valóságot. A stressz, a magány és az alkohollal küszködők támogatásának hiánya azt eredményezte, hogy sok ember jóval több alkoholt fogyasztott, és ezzel veszélynek tették ki a májukat.

    Lehet, hogy a korlátozások enyhültek, de most kezdjük látni, milyen következményei vannak a járványnak hosszú távon az egészségügy más területein. Sürgős lépésekre van szükség a túlzott alkoholfogyasztás ellen

    – mondta Pamela Healy, a British Liver Trust jótékonysági szervezet vezérigazgatója.

    Rosanna O’Connor, a PHE drog-, alkohol-, dohány- és igazságügyi igazgatója szerint a májbetegség jelenleg a korai halálozás második leggyakoribb oka a dolgozók körében, és ez csak súlyosbodhat a járvány miatt. Ezért a kezelésének meghatározó szerepet kell kapnia a pandémia utáni helyreállítási tervben.

  • A koronavírus elleni oltakozás fontosságára szólított fel a szlovén, az osztrák és a horvát államfő. Borut Pahor szerint a magukat nem beoltató emberekkel szembeni intézkedések nem hoznák meg a kívánt eredményt – jelentette az MTI.

    Aleksander Van der Bellen azt mondta: egyre kevesebb a türelem azokkal szemben Európában, akik ellenzik az oltást, miközben Afrikában hiány van a vakcinából. Zoran Milanovic úgy vélte: egyes területeken valóban be kellene vezetni a kötelező oltást, ilyen az egészségügyi és a szociális ellátás.

  • A hosszú Covid–19 több mint 200 tünetét azonosították kutatók egy tanulmányban, amely egy orvosi folyóiratban jelent meg – adta hírül a távirati iroda. A szimptómák egyharmada legalább hat hónapig gyötri a betegeket.

    A leggyakoribb tünetek a fáradtság, a fizikális, mentális megerőltetés utáni egészségállapot romlása és az agyköd volt.

    Kapcsolódó

    Hosszú Covid: csaknem kétszáz tünetet azonosítottak

    Agyköd és fáradtság fordul elő a leggyakrabban.

  • Összesen 14 816 személy kapta meg Romániában a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcináját az elmúlt 24 órában – írja a Maszol

    A csütörtöki statisztikát az oltási kampányt koordináló országos bizottság ismertette. A tájékoztatás alapján az első dózist 9350, a másodikat 5466 ember kapta meg. Az oltási kampány megkezdése óta 4 855 925 személy oltottak be Romániában, akik közül 4 694 452-en már mindkét dózist megkapták.

    Mellékhatást 11 esetben regisztráltak az oltás után az elmúlt 24 órában, ezek közül valamennyi általános jellegű volt.

  • Ukrajna esetében fel kell oldani az utazási korlátozásokat. Így döntött az Európai Unió, amely felülvizsgálta a koronavírus-járvány miatt az egyes országokat érintő intézkedéseit – közölte a távirati iroda.

    Az az állam számít biztonságosnak, amelyben a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az uniós átlaghoz közeli vagy az alatti.

  • A koronavírus-fertőzés ellen eddig beoltott 3,86 millió cseh állampolgárból több mint négyezernél újra kimutatták a Covid-fertőzést az ellenőrző szűrések. A cseh orvosok 83 százalékát, a nővérek 75 százalékát, az egészségügyi személyzet 70 százalékát oltották be eddig – írja a Transindex.

    A járvány csaknem másfél éve alatt a cseh egészségügyi dolgozók közül mintegy 77 ezren betegedtek meg, köztük 12 ezer volt orvos.

  • Több százezer ember hagyta el Banglades fővárosát, autóval, vonattal, busszal, azok után, hogy a kormány a magas koronavírus-fertőzésszám ellenére feloldotta a korlátozásokat – írja a Guardian.

    Egyes beszámolók szerint 300 busz indult meg csak ma a Gabtoli buszpályaudvarról az északi területek felé. A kormány által bevezetett kéthetes lazítás leginkább a közelgő Eid-ada-Adha muszlim fesztivál miatt fontos az embereknek.

    A lazítások nagyban hozzájárulhatnak a gazdaság talpraállásához is, több mint 10 millió tehenet és kecskét vághatnak le ismét, ami jelentős bevételi forrást biztosíthat a helyieknek.

  • Szerbiában 156 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak szerdán. A Covid–19 kórban és szövődményeiben egy beteg lelte halálát az elmúlt 24 órában – írja a PannonRTV.

    Kórházban 289 pácienst kezelnek a fertőzéssel, közülük heten vannak lélegeztetőgépen. Belgrád felnőtt lakosságának mintegy 54 százaléka kapott oltást. Az átoltottak száma a 720 ezerhez közelít. A városvezetés arra kéri a nem beoltottakat, hogy azonnal igényeljenek vakcinát.

    A 18 és 30 év közöttiek mindössze 17 és fél százaléka kapott védőoltást eddig Szerbiában. Szakértők szerint éppen nekik kellene a leginkább oltakozniuk.

  • Újabb rekordot döntött Indonéziában a napi fertőzésszám. A járvány tovább terjed Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben – adta hírül az MTI.

    A 270 millió lakosságú délkelet-ázsiai országban az elmúlt 24 órában 56 757 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami az eddigi legmagasabb adat. A betegek száma ezzel 2 726 803-ra emelkedett.

    A halálozások száma 982-re nőtt, a betegségbe összesen 70 192-en haltak bele.

  • Szlovákiában 29 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában. Egy beteg lelte halálát a kórban szerdán – írjt az Új Szó. Kórházban 105 pácienst ápolnak.

  • Tegnap több mint ötezer oltásellenes tüntető gyűlt össze Athénban azért, hogy tüntessenek a kormány azon intézkedése ellen, amely engedélyezi a 15 éves kor felettiek oltását. A Guardian beszámolója szerint a parlament előtt összegyűlt tömeg „Nemet mondunk a vakcinaméregre” feliratú táblákkal érkezett.

    A görög lakosság 4 százaléka van csak beoltva, a kormány éppen ezért nemrég elrendelte az egészségügyi dolgozók és az idősotthonokban dolgozók kötelező oltását. A 11 milliós országban eddig 444 700 ember fertőződött meg, és meghalt 12 782 fő.

  • Hollandiában több mint ezer koronavírusos esetet hoztak összefüggésbe egy szabadtéri zenei fesztivállal. Annak ellenére, hogy az léphetett be kizárólag, aki már kapott oltást vagy negatív tesztje volt, illetve felgyógyult a kórból. Az eseményen mintegy 20 ezer fő fordult meg két nap leforgása alatt – írta a Portfolio.

    A hatóság szerint nem bizonyosodott be, hogy mindenki éppen a fesztiválon fertőződött meg. Lehet, hogy utazás közben, és az sem zárható ki, hogy éppen a koncertsorozat után.

    Problémát okozhat, hogy a védőoltás beadása után azonnal megkapják a védettségi igazolásukat az emberek Hollandiában. Mint ismert, több hét elteltével alakul ki a teljes védettség.

  • A spanyol legfelsőbb bíróság szerint alkotmányellenesek voltak a madridi kormány által tavaly életbe léptetett lezárások. A spanyol kormány 2020. március 14-én vezette be a rendkívüli állapotot, és arra kötelezte a lakosokat, hogy maradjanak otthon.

    A szigorítások ellen fellépő jobboldali VOX párt éppen ezért keresetet nyújtott be, erről most született döntés. A Telegraph tudósítása szerint a bíróság megállapította, hogy a mozgás korlátozása sértette az emberek alapvető jogait.

    A döntésnek annak tükrében van jelentősége, hogy Barcelonában és környékén újfent emelkedni kezdett a fertőzések száma.

  • Romániában 62 új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak szerdán. A Covid–19 és szövődményei három beteg életét követelték – írja a Maszol. Jelenleg 283 pácienst ápolnak kórházban fertőzéssel, 54 fertőzöttet intenzív osztályon kell kezelni.

  • Szaúd-Arábiában letartóztattak 120 embert a feltételezések szerint hamis oltási és tesztigazolások terjesztésével összefüggésben – közölte az állami PSA hírügynökség. A letartóztatottak között kilenc egészségügyi tisztviselő is van, mindegyikük bűnösnek vallotta magát.

    Az őrizetbe vett személyek az egyes hírek szerint a közösségi médián keresztül folytatták tevékenységüket.

  • Csak az mehet étterembe Moszkvában június végétől, aki rendelkezik érvényes QR-kóddal. Ez igazolja, ha negatív a teszteredmény, illetve a beoltás tényét. Az intézkedés célja, hogy visszaszorítsák a delta-variáns terjedését és a védőoltás felvételét ösztönözzék – írta a Moscow Times. Egy cég tetoválás formájában is elkészíti a személyre szabott védettségi kód másolatát.

  • Afrikában 43 százalékkal nőtt egy hét alatt a koronavírus okozta halálozások száma – írja a Telegraph. Egy hét alatt 6273-an haltak meg szemben az előző heti 4384-el. A legtöbb halálozás Namíbiában, Dél-Afrikában, Tunéziában, Ugandában és Zambiában történt.

    Matshidiso Moeti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója szerint az elmúlt öt hétben meredeken növekvő halálozások azt mutatják, hogy az érintett országok egyre inkább súrolják a teljesítőképességük határait.

  • Ukrajnában csütörtökre több mint hatszáz új koronavírusos beteget jegyeztek fel – írja az MTI.

    Ez nem sokkal több az előző napi adatnál, az aktív betegek száma viszont hosszú idő után nem csökkent, hanem nőtt. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon

    • 623 új esettel 2 242 868-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 
    • Az elhunytak száma hússzal 52 685-re emelkedett, míg a megelőző napban 25-en haltak bele a betegségbe.
    • Eddig 2 179 665-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem hatszázan, az aktív betegek száma viszont most 14-gyel 10 518-re nőtt.
    • Kórházba 387 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 409 volt.
    • A legtöbb új beteget, 177-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.
    • Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 476 634-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 305 882-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában.
    • Szerdán 108 759, július első két hetében pedig körülbelül egymillió embert oltottak be az országban.

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter nem zárta ki, hogy ősszel ismét zárlatot vezetnek be Ukrajnában a járvány újabb hulláma miatt. Mint mondta, stratégiailag olyan járványhelyzetre készülnek fel az őszre, mint amilyen 2020 októberében, illetve 2021 márciusában volt.

    A kelet-ukrajnai Harkiv megyébe közben a híradások szerint a különleges hűtést igénylő oltóanyag szállítási szabályainak megsértésével szállítottak több ezer dózis Pfizer-vakcinát. A tönkrement vakcinákat – 9360 dózist – nem használják fel, hanem visszaküldik az elosztással megbízott ukrán vállalatnak.

  • A koronavírus-járvány miatt még a sportolók számára is szigorú előírások lesznek érvényben a tokiói olimpia jövő pénteki nyitóünnepségén – írja az Infostart.

     „A bevonuláson részt vevő versenyzőknek a stadionon kívül két-, belül pedig egyméteres távolságot kell tartaniuk egymástól, és végig maszkot kell viselniük” – jelentette ki Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, aki kifejtette, nem tudja megmondani, hány magyar vesz részt az ünnepségen, mert a sportolók maguk dönthetik el, hogy ilyen körülmények között jelen kívánnak-e lenni az eseményen.

    A sportvezető elárulta, kísérőként is összesen hatan vonulhatnak a sportolókkal.

  • Hiába az európai uniós védettségi igazolvány, kötelező regisztrálni a a Közegészségügyi Hivatal úgynevezett E–hranica rendszerébe annak, aki Szlovákia területére akar lépni – adta hírül az Új Szó.

    Egy időre eltűntek a határátkelőkről, ám mostanában újra ellenőrzi a rendőrség a Közegészségügyi Hivatal rendeleteinek betartását, amiről Michal Slivka, a szlovákiai Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője nyilatkozott. 

    Továbbra is kötelező regisztrálni az elektronikus E-hranica rendszerben

    – nyomatékosította a szóvivő.

    Az Alkotmánybíróság felfüggesztette a Közegészségügyi Hivatalnak azt a rendeletét, amely július 9-től, a kivételektől eltekintve, karanténkötelezettséget írt elő minden Szlovákiába érkező, be nem oltott személy számára.

  • Vádat emeltek egy homeopátiás orvos ellen Kaliforniában, amiért a gyanú szerint egyebek között hamis vakcinakártyákat adott ki – adta hírül a Fox News.

    A 41 éves Juli A. Mazit szerdán fogták el. Lisa O. Monaco főügyészhelyettes szerint a vádlott a félelmekre játszva veszélyeztette a lakosságot, és téves információt terjesztett az engedélyezett vakcinákkal kapcsolatban, miközben hamis kezeléseket is folytatott, amivel emberek életét sodorta veszélybe. Ezeknél is súlyosabb azonban, hogy valószínűsíthetően hamis, koronavírus elleni oltási kártyákat készített, és arra utasította klienseit, hogy hamisan jelezzék, miszerint oltást kaptak, megkerülve ezzel a betegség megfékezésére tett erőfeszítéseket – ismertette.

    A kuruzsló állítólag azt ígérte, hogy az általa árusított bizonytalan szer élethosszig tartó védelmet biztosít a koronavírussal szemben, és gyerekek is szedhetik. Továbbá arra bátorította klienseit, hogy híreszteljék azt, miszerint az engedélyezett vakcinák mérgező összetevőket tartalmaznak.

  • A lakosság bizonyos csoportjainál, például az egészségügyi dolgozók esetében kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltakozást Aleksandar Vucic szerb elnök, de hozzátette, mivel a szerb alkotmány nem teszi lehetővé, hogy megsértsék ezzel az emberi jogokat, így továbbra is mindenkinek csak ajánlani lehet, hogy oltassa be magát.

    Egészségügyi szakemberek szerint a kollektív immunitáshoz a nagykorú lakosság legalább 80 százalékát be kellene oltani, egyelőre azonban még az 50 százalékot sem érte el a beoltottak aránya – írta honlapján a szerbiai közszolgálati televízió csütörtökön.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 125-tel 717 937-re, Koszovóban 12-vel 107 436-ra, Észak-Macedóniában 18-cal 155 841-re, Montenegróban 24-gyel 100 543-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 27-tel 205 201-re növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában eggyel 7077-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 9716-ra növekedett. A térség többi országában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így Koszovóban 2266, Észak-Macedóniában 5487, Montenegróban pedig 1621 maradt a halottak száma.

  • A kormány által elkövetett hibák is szerepet játszhattak a Kubában kitört tüntetésekben – ismerte el szerda esti beszédében az ország elnöke, Miguel Díaz-Canel, aki a múlt hétvégén kitört tüntetéssorozattal kapcsolatban először beszélt Havanna felelősségéről.

    „Le kell vonnunk a tanulságot a történtekből, górcső alá kell vennünk a problémáinkat annak érdekében, hogy legyőzzük őket, és elkerüljük azt, hogy megismétlődjenek” – szögezte le Díaz-Canel, aki egyúttal arra szólította fel a kubaiakat, ne engedjék, hogy a demonstrációk erőszakba fulladjanak.

    A tüntetések a múlt hétvégén kezdődtek, és a hét elején is több ezren tértek vissza az utcákra, hogy tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet és általánosságban véve is a „diktatórikus” vezetés, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen.

  • Megérkezett Haitira az első, koronavírus elleni oltóanyag-szállítmány helyi idő szerint szerdán, a vakcinát az Egyesült Államok küldte a karibi országnak a szegény országok vakcinával való ellátását segítő Covax-programon keresztül – derül ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) a bejelentéséből.

    A szervezet közleményében emlékeztetnek rá, hogy Haiti volt az utolsó amerikai ország, ahová eljutott az oltóanyag.

    Egyelőre nem tudni, mikor kezdődik el az oltási kampány, amelyet a tervek szerint az egészségügyi dolgozók immunizálásával kezdenének.

  • Nem kérdés, hogy a delta-variáns betört Európába, és jelenleg a legnagyobb fejfájást a spanyoloknak, a portugáloknak és a németeknek okozza. Mások viszont fokozatosan szögre akasztják a maszkot. A tabló ennél már tényleg nem is lehetne vegyesebb. Az Index európai körképe, hogy ki nyit és ki zár éppen.

  • A kínai gazdaság 7,9 százalékkal növekedett éves összevetésben az idei második negyedévben, a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követő stabil helyreállást jelezve – derült ki a kínai statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adataiból.

    A kínai bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme elmaradt valamelyest az elemzők által jósolt 8,1 százaléktól, jelentős lassulást mutatott az első negyedévben regisztrált 18,3 százalékos bővüléshez képest.

    A második negyedéves adat hátterében mindazonáltal részben ott áll a tavalyi alacsony bázisadat hatásának gyengülése: 2020 első negyedévében ugyanis a járvány következtében a kínai gazdaság 6,8 százalékkal zsugorodott, a tavalyi második negyedévre azonban már sikerült 3,2 százalékos növekedést elérni. Kína ráadásul a világ jelentősebb gazdaságai közül egyedüliként tudott gazdasági növekedést elérni 2020-ban.

    Negyedéves összevetésben a GDP növekedése 1,3 százalékosra erősödött április–júniusban. Elemzők 1,2 százalékos bővülésre számítottak a január–márciusi, a felülvizsgálat után 0,4 százalékban megállapított növekedést követően.