WHO: csak óvatosan a harmadik oltással!

GettyImages-1207184327
2021.07.15. 19:10

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli óvatosságra intette a tagállamait a koronavírus elleni vakcina harmadik adagjának beadása miatt – adta hírül az MTI.

A szervezet szerint egyelőre semmilyen tudományos adat nem igazolja, hogy szükség lenne rá, emellett az egyenlőtlenséget is növeli az országok között, hiszen számos fejlődő nemzet még a fertőzés szempontjából legveszélyeztetettebb lakosait sem tudta beoltani – mondta Didier Houssin, a WHO koronavírussal foglalkozó vészhelyzeti bizottságának vezetője.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy érdemes fontolóra venni a fizikai távolságtartásra vonatkozó intézkedések megtartását a növekvő esetszámok és a delta-variáns terjedése miatt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója közben arra kérte Kínát csütörtökön, hogy tegyék átláthatóbbá a legelső koronavírus-fertőzöttekről szóló tájékoztatásokat, hogy a betegségen áteső több millió ember tisztában legyen az eredetével.

Folytatnunk kell a vizsgálatot, hogy megtudjuk, mi történt valójában, mivel ha megtudjuk, megakadályozhatjuk a hasonló válságokat a jövőben

– mondta Gebrejeszusz, kiemelve, hogy nagy a nyomás, mivel számos elmélet kering arról, hogy a vírus laboratóriumból szabadult el, és ahhoz, hogy ezt kizárják, részletesebb információkra van szükség.

A vírus eredetét az év elején kezdték el vizsgálni Kínában. A 17 nemzetközi és 17 kínai szakértő még nem jutott konkrét következtetésekre. Négy lehetséges forgatókönyvet hagytak nyitva, amelyek közül a legvalószínűbbnek azt tartották, hogy a betegség egy közvetítő fajról terjedt át az emberre.

A WHO főigazgatója azonban nem tartotta elég alaposnak a március közepén ismertetett eredményeket, ezért további vizsgálatokat rendelt el.

(Borítókép: Leonardo Fernandez Viloria / Getty Images)  • Tippek
  • Bankszámla