Minden olajfúrást leállít Grönland a klímaváltozás elleni harc jegyében

2021.07.18. 16:14

Valamennyi felderítő olajfúrást leállít a grönlandi kormány azzal a céllal, hogy így is küzdjenek a klímaváltozás ellen – adta hírül az AP News. A Dániához tartozó sziget autonóm kormánya indoklásában úgy fogalmazott:

A jövő nem az olajban rejlik. A jövő a megújuló energiáké, és ebből a szempontból sokkal többet nyerhetünk.

Közleményükben hozzátették, hogy felelősséget akarnak vállalni a globális klímaválság leküzdéséért.

Grönland a világ legnagyobb szigete, energiaszükségletét 70 százalékban megújuló forrásokból fedezi. Ennél jobb aránnyal a világ egyik országa sem büszkélkedhet.

Bár olajkitermelés jelenleg sem zajlik Grönlandon, az Egyesült Államok Földtani Kutatóintézetének becslései szerint megközelítőleg mintegy 17,5 milliárd hordó olaj és 148 ezer milliárd köbméter földgáz lehet az ország területén, igaz, a sziget földrajzi adottságai és a zord időjárás korlátozza a feltárás lehetőségeit.

Érdekesség, hogy éppen a klímaváltozás miatt visszahúzódó jég könnyítené meg jelentősen a kőolaj kitermelését, ami ráadásul anyagilag is függetleníteni tudná a megközelítőleg 57 ezer lelket számláló szigetet Dániától.

Ennek ellenére döntött a kormány a lépés mellett. A Greenpeace fantasztikusnak nevezte a döntést.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.