Hatalmas árhullám tart Magyarország felé a Dunán

2021.07.18. 19:26

Miközben a legtöbb folyó vízszintje stagnál vagy apadni kezdett Nyugat-Európában, Magyarországon többfelé az első fokot, Nagybajcsnál a másodfokú készültséghez vezető szintet is elérheti a vízállás, ugyanis árhullám jön a Dunán. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései alapján kedd-szerda környékén várható − írja az Időkép.

Komáromban és Esztergomban első foknak, Nagybajcsnál másodfoknak megfelelő szintig emelkedhet a Duna.

vízügyi főigazgatóság honlapja szerint egyelőre

Doborgazon és Nagybajcson indokolt az egyes szintű készültség.

Doborgazon a vízállás 932 centiméternél tart. Nagybajcson este nyolckor lépte át a 470 centiméteres határt, ami miatt szintén érvénybe léphet az egyes szintű készültség. Jelenleg 486 centiméteres a vízállás.

Mint ahogy azt korábban megírtuk, Pozsonynál csaknem egy méterrel emelkedett a Duna vízszintje egy nap alatt. 

Pozsonyban jelenleg egyes szintű készültség van érvényben, reggelre adhatják ki a kettes szintű riasztást.

A tetőzést a szlovák fővárosban hétfő délutánra várják. A vízszint alakulására az ausztriai időjárás nagy hatással van, a meteorológusok hét és fél, nyolc méter közötti csúcsra számítanak.

Az áradások hatalmas károkat hagytak maguk után Nyugat-Európában. Németországban több mint százötven életet követelt a természeti katasztrófa, de súlyos a helyzet Belgiumban és Hollandiában is.

A szomszédos Ausztriában hatalmas károkat okoztak a viharok, Salzburg tartományban kiöntött a Kothbach patak, ezzel elárasztva Hallein óvárosát.  • Bérelnék
  • Bankszámla