Óriási kártérítésre számít a Krím miatt az ukrán kormány

2021.07.19. 14:05

A Krím-félsziget elvesztése miatt eddig 135 milliárd dollárt vesztett Ukrajna, ez az összeg pedig tovább növekszik − mondta Dmitro Gorjunov, a Gazdaságstratégiai Központ vezető közgazdásza. A szakértő szerint ez csak minimális becslés, a valós összeg ennél sokkal magasabb is lehet.

A Kárpáthír azt írja, ez az összeg Ukrajna 2013-as GDP-jének körülbelül 75 százalékát jelenti. A szakember elmondta, hogy a veszteségek mértékét fel kell mérni, hogy jogi úton, nemzetközi bíróságokon keresztül Oroszországot arra kötelezzék, hogy megtérítsék az okozott veszteségeket.

Az Unian beszámolója szerint az igazságügyi minisztérium 2014-ben készített becslése akkor még 106 milliárd dollár volt, azonban ez nem tartalmazott minden szempontot. A 135 milliárd dolláros becslés magába foglal szinte mindent, melyek közül a legnagyobb összeget a Krím-félszigeten található ásványi anyagok teszik ki.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes nemrég közölte, hogy a Krím-félsziget visszafoglalása után deportálná az ott élő oroszokat, ők ugyanis szerinte illegálisan érkeztek. A krími vezetés szerint azonban Oroszország szerves részeként a Krímen élőknek nincs mitől tartaniuk, az ukrán vezetés fenyegetése nem egyéb üres fecsegésnél − állítják.  • Tippek
  • Lakáshitel