Két hónap előnyünk lehet a britekhez képest a negyedik hullámban

Koronavírus a világban – az Index keddi hírösszefoglalója.

Kiss Dániel
2021.07.20. 21:26
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Egyesült Államokban 17 nap alatt 50-ről 83 százalékra szökött fel az indiai eredetű, úgynevezett delta vírusvariáns becsült aránya az újabb koronavírus-fertőzéseken belül – jelentette kedden az AP amerikai hírügynökség amerikai egészségügyi tisztségviselők közlésére hivatkozva.

  Az országban tovább erősödik a járvány, immár 32 ezer a napi új fertőzések száma, ami 66 százalékos növekedés az előző héthez képest, és 145 százalékkal több a két héttel ezelőtti adatnál – ismertette a CNN amerikai hírcsatorna a Johns Hopkins Egyetem adatait.

  A halálos áldozatok száma is emelkedett, egy hét alatt 13 százalékkal: keddre 258-an haltak bele a betegség szövődményeibe.

  Jelenleg 25 ezren szorulnak kórházi kezelésre koronavírus-fertőzés miatt, 26 százalékkal többen, mint a múlt héten, és 50 százalékkal többen, mint két hete.

  Mindennek ellenére az USA-ban az oltási ütem nagyon lelassult. Az Egyesült Államok lakosságának 56,1 százaléka kapott eddig egy dózist, és 48,6 százalékának a koronavírus elleni átoltottsága teljes – számol be az MTI .

 • Izraelben minél kevesebb korlátozással próbálják visszaszorítani a koronavírus-járvány negyedik hullámát – jelentette a Jediót Ahronót portálja, az ynet hétfőn.

  Amikor a világ az erősen fertőzöttre, pirosra vált, az izraeli kormány célja a megszokott élet és a napi rutintevékenységek fenntartása 

  – hangsúlyozta Naftali Bennett miniszterelnök a kormány szokásos heti ülésének kezdetén.

  Az új típusú koronavírus delta változatának rohamos izraeli terjedése miatt a kormányülést ismét az izraeli parlament, a kneszet legnagyobb, Chagall-gobelinnel díszített termében tartották, ahol a korábbi járványhullámok idején megszokott módon, egymástól legalább két méterre ülték körül az asztalt a miniszterek.

  Bennett a megbeszélésen bejelentette, a közeljövőben ismertetik a szeptember elsejei tanévkezdés terveit, hogy az iskolák időben felkészülhessenek a koronavírus-járvány miatti különleges követelmények teljesítésére.

  Fő célunk a zökkenőmentes tanévnyitás

  – mondta Bennett.

  Olyan évet éltünk át, amelyben elsőként az oktatás szenvedett károkat, és azt láttuk, hogy a diákok milliói fizetik meg ennek az árát otthon, a zoom előtt hervadozva

  – tette hozzá. Emlékeztetett, hogy még mindig nem oltottak be több mint egymillió, tizenkét évesnél idősebb izraelit. A kormányfő szerint ők veszélyeztetik önmagukat, a családjukat, a környezetük megélhetését és a tanév megkezdését is. Az oltóhelyek felkeresésére szólította fel őket.

  Bennett azt is kifejtette, hogy az oltás önmagában nem nyújt elég védelmet a maszkok viselése nélkül. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány döntései nem ajánlások, hanem kötelező érvényűek és a rendeletek megszegőit megbírságolják.

  A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 744 309, tizenkét évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 61,77 százaléka. A pandémia megjelenése óta 852 176 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6450-en haltak meg Izraelben – tudósít az MTI.

 • Romániában az előző napi szám több mint kétszeresére, illetve az utóbbi kétheti átlag csaknem duplájára ugrott kedden az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

  A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában 95-tel emelkedett a beazonosított fertőzések száma, miközben a megelőző két hetet véve alapul jelenleg a napi 48 fertőzés számít átlagosnak, hétfőn pedig (a szokásosnál kevesebb vasárnap kiértékelt teszt alapján) 46 új eset szerepelt a GCS napi jelentésében.

  Maga a kétheti mozgóátlag egy héttel ezelőtt kezdett emelkedni a napi 43-as mélypontról. Az azóta eltelt hét nap alatt másfélszer annyi (447) fertőzést regisztráltak, mint az előző héten (296).

  A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma néhány napi emelkedés után 244-re csökkent, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig - a hét elején regisztrált visszaesés után - 36-ra emelkedett.

  A GCS szerint az utóbbi 24 órában három fertőzött vesztette életét, a járványnak eddig 34 258 ismert áldozata volt Romániában.

  A 19,3 millió lakosú Romániában eddig a beoltható lakosság 28,9 százaléka kapott koronavírus elleni oltást, de az oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője szerint – a betegségen átesetteket is beleértve  a védettséggel rendelkezők aránya eléri a 44 százalékot. Valeriu Gheorghita keddi sajtóértekezletén elmondta: az országban (regionális bontásban) továbbra is Bukarestben a legmagasabb  csaknem 47 százalékos  az átoltottsági arány, és tíz megyében haladja meg az átoltottság az országos átlagot.

  Az oltásparancsnok elmondta: a jelenlegi adatok alapján a fertőzések lassú, de fokozatosan gyorsuló ütemére számítanak. Romániában eddig 101 esetben azonosították  szúrópróbaszerűen elvégzett szekvenciális elemzéssel  a delta vírusvariánst: ezek többségét családi, munkaközösségi gócokban észlelték. Az esetek harmadában nem lehetett kideríteni a fertőzés forrását, ebből arra következtetnek, hogy a ragályos vírusmutáció már közösségi szinten is terjed Romániában.

  A CNCAV adatai szerint Romániában eddig négy halálos áldozatot követelt a delta vírusvariáns – tudósít az MTI.

 • A koronavírusos betegek kezeléséhez használt remdesivir nevű gyógyszer hamisított változatából foglaltak le egy készletet Mexikóban – közölte kedden az ország szövetségi gyógyszerfelügyelete. A szakhatóság az ország északi részén, az Egyesült Államok határának közelében, Tampico városában egy magánkórházban bukkant a hamis gyógyszerre.

  Az egészségügyi intézmény szabálytalanul, az interneten vásárolta a kamu remdesivirt, a szakhatóság pedig nem árult el semmit, hogy orvosai be is adták-e a pácienseknek.

  Egyébiránt a remdesivir hatóságilag engedélyezett koronavírussal fertőzöttek kezelésére mind Mexikóban, mind az Egyesült Államokban. A gyógyszer gyártója közölte, a hamis remdesivir már külsejét tekintve is eltért az eredetitől, csomagolásán több jelzés és szám nem egyezett az igazival.

  Bűnügyi szakértők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy 

  mexikói bűnszövetkezetek amellett, hogy lopni és rabolni fognak a készítményekből, feltehetően hamisítani is fognak koronavírus elleni oltóanyagokat és gyógyszereket.

  Februárban hamis vakcinaszállítmányt csípett el a mexikói rendőrség, és őrizetbe vett hat embert. Az illetők dózisonként 600 ezer forintnyi összegért kínálták áloltóanyagukat – tudósít az MTI.

 • Az Ausztriában holnaputántól életbe lépő országos enyhítésekkel ellentétben Bécsben továbbra is érvényben marad a maszkviselési kötelezettség – jelentette be Michael Ludwig, az osztrák főváros polgármestere.

  Csütörtöktől az élelmiszerboltok kivételével nem lesz kötelező a maszkviselés a kereskedelmi egységekben. Mivel mind a kancellár, mind az egészségügyi miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tartományok ennél szigorúbb rendelkezéseket is hozhatnak, ha a járványügyi helyzet úgy kívánja, Bécs polgármestere élt a lehetőséggel, bejelentve: a fővárosban nem enyhítenek a jelenleg érvényben lévő maszkviselési szabályokon.

  Ennek értelmében az üzletekben – és nemcsak az élelmiszerboltokban, hanem például a cipő- és ruházati boltokban, elektronikai és barkácsüzletekben  továbbra is kötelező érvényű lesz a maszkviselés. Ezen túlmenően a polgármester a kulturális és sportlétesítményekre is kiterjeszti a maszkviselési kötelezettséget, amennyiben a rendezvény zárt térben történik.

  Ludwig a delta variáns rohamos terjedésével indokolta a döntést. Hangsúlyozta, a meglévő járványvédelmi intézkedések életben tartásával a fővárosi lakosság védelmében jár el, és a rá háruló felelősség tudatában igyekszik megelőzni a járványügyi mutatók további emelkedését, és ezáltal a kórházak túlterheltségét.

  Hozzátette, mind az eddigi ingyenes – a gyógyszertárakban és az úgynevezett tesztutcákban történő  tesztelési lehetőség, mind az oltási kampány különböző oltási akciók általi kiszélesítése folytatódik, és továbbra is a fővárosiak rendelkezésére áll.

  Ausztriában eddig 5 098 929 ember kapta meg a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 4 085 306-an. Az elmúlt 24 órában 316 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 654 314 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 124, az intenzív kezelésre szorulók 39-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon senki nem halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 729 maradt. A betegségből felgyógyultak száma 639 831 – tudósít az MTI.

 • Szlovákiában augusztus 9-től 5 eurót kell majd fizetni az antigéntesztelésért – számolt be a Paraméter.

  A szlovákiaiak emellett jogosultak lesznek bizonyos mennyiségű ingyenes PCR-tesztelésre is, hogy mennyit fog az állam állni, arról szintén tárgyalnak. Az egészségügyi minisztérium havi két ingyenes tesztelést javasol. Olyan tesztekről van szó, amelyek az indokolt eseteken kívülre vonatkoznak – tehát azt követően, hogy valaki fertőzöttel került kapcsolatba, tünetek jelentkeztek nála vagy külföldről tért haza.

  Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint pénteken, a parlament rendkívüli ülésén újfent előterjesztik a közösség védelméről szóló törvény módosítását. A módosítás értelmében a Közegészségügyi Hivatalnak (ÚVZ) a járványellenes óvintézkedések kidolgozása során figyelembe kellene vennie a digitális COVID-igazolvány, az ún. GreenPass meglétét. Ez utóbbi igazolja, hogy a birtokosa felvette a COVID-19 elleni védőoltást, hogy negatív teszteredményt produkált, vagy hogy már átesett a betegségen.

 • Szerbiában az elmúlt 24 órában 9786 koronavírus-tesztet végeztek, ezek közül 189 lett pozitív. Négy személy vesztette életét a vírus okozta megbetegedésben, a járvány kezdete óta összesen 7088. A halálozási ráta az országban 0,99 százalék.

  Jelenleg 311-en szorulnak kórházi kezelésre, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen – számol be a Magyar Szó.

 • Ivan Korcok szlovák külügyminiszter méltatta a koronavírus-járvány elleni magyar küzdelmet, példásnak minősítette a magyar oltási kampányt, bírálta és veszélyesnek nevezte az álhírek terjesztését kedden a közép-csehországi Melníkben – írja az MTI.

  A koronavírus-járvány letörésének egyetlen módja a lakosság minél magasabb átoltottsága

  – állapította meg a találkozón a magyar, a cseh, az osztrák, a szlovén és a szlovák külügyminiszter.

  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy erős és hatékony közép-európai együttműködés szükségességét hangsúlyozta.

  Közös erővel gyorsabban ki lehet lábalni a gazdasági válságból

  – emelte ki Szijjártó Péter, aki rámutatott a koronavírus elleni oltás fontosságára és az ezzel kapcsolatos hamis hírek terjesztésének veszélyességére, az álhíreket gyártók felelősségére.

  Teljes egyetértés van köztünk abban, hogy a járványt csak az oltásokkal tudjuk leküzdeni

  – jelentette ki a házigazda Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter.

  A melníki tanácskozás résztvevői megállapodtak abban, hogy koordinációs csoportot hoznak létre a hatékonyabb intézkedések és a gyorsabb, jobb információcsere érdekében. 

 • Szlovákiában ingyenessé válhat a PCR-teszt azok számára, akik fertőzöttekkel érintkeztek és tüneteket észleltek magukon − írja az Új Szó. Ez azokra is vonatkozik, akik külföldről tértek haza, azonban nem tudni, hogy az állam hány ilyen eset költségeit állná.

  Az egészségügyi tárca szorgalmazza, hogy havonta két ingyenes PCR-tesztet végezzenek el. Az antigén teszteket illetően a Koalíciós Tanács úgy határozott, hogy augusztus 9-től öt euróba (körülbelül 1800 forintba) kerül majd. A teszteléseket a kórházak végzik.

 • Bocsánatot kért a dél-koreai kormányfő és a védelmi miniszter, miután kiderült: az ázsiai ország haditengerészetének egyik rombolójának szinte teljes legénysége vírusfertőzötten hajózott Afrika partjainál. A Nagy Munmu fedélzetén szolgáló 

  301 oltatlan tengerészből csaknem 250-nél mutatták ki a fertőzést. 

  A védelmi tárca közlése szerint az egész legénységét evakuálták a hadihajóról. A hírt hozó Reuters hírügynökség szerint a ritkaság számba menő dupla bocsánatkérés háttere az, hogy Dél-Koreában kifejezetten lassan halad az oltás, a vakcinahiány miatt mindeddig csak a lakosság 13 százaléka kapta meg a szükséges két dózist az 51,5 milliós országban.

 • Negyvenezer alá csökkent a koronavírusos megbetegedések száma az Egyesült Királyságban. Az elmúlt héten volt olyan nap, hogy az ötvenezret is átlépte az új fertőzöttek száma. A legfrissebb napi adatokban azonban 39 950 új esetről számoltak be − írja a Guardian

  Az elmúlt napon 19 áldozatot követelt a vírus. A járvány ismételt fellendülését az elsőként Indiában azonosított vírusváltozat okozta. A világjárvány kezdete óta az országban közel öt és fél millió ember fertőződött meg, Meghalt 129 007 beteg.

 • Kanada csak a teljesen beoltott amerikai turistákat engedi be az országba augusztus 9-től − írja a Reuters. Más, Egyesült Államokon kívüli országokból csak szeptember 7-től fogadnak turistákat, ez azonban attól is függ, hogy hogyan alakul az ország járványügyi helyzete.

  Kanadában eddig a lakosság 75 százaléka kapta meg legalább a koronavírus elleni vakcina első dózisát, míg ötven százalékuk teljesen be van oltva a kór ellen.

  Korábban írtunk arról, hogy Amerikát elérte a negyedik hullám. Erről részletesebben itt olvashatnak:

  Kapcsolódó

  Amerikát elérte a negyedik hullám

  A kérdés, mi mit tanulhatunk belőle?

 • Az idei évben a szerb állampolgárok leginkább olyan helyeken nyaralnak, ahol nem kérnek oltási igazolást vagy negatív koronavírustesztet – mondta Aleksandar Senicic, a szerbiai idegenforgalmi ügynökségek szövetségének a vezetője.

  Az MTI beszámolója szerint Montenegróban most 30-40 százalékkal több a szerb turista, mint 2019-ben volt, Albániában pedig kétszáz százalékos növekedés tapasztalható. Mindezek oka az, hogy ezek az országok nem kötik feltételekhez az ottani nyaralást – tette hozzá Senicic.

  Szerbiában eddig a nagykorú lakosság nem egészen felét oltották be a koronavírus ellen, a kezdeti jelentős érdeklődés után ugyanis megtorpant az oltakozás.

  A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 227-tel 718 817-re, Koszovóban hárommal 107 463-ra, Észak-Macedóniában kilenccel 155 934-re, Montenegróban 28-cal 100 690-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 205 276-ra növekedett. 

  A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában eggyel 7084-re, Boszniában pedig szintén eggyel 9721-re növekedett. 

 • Újabb korlátozások bevezetését tervezik a Fülöp-szigeteken − írja a Guardian. Az ország miniszterelnöke elmondta, a korlátozásokra leginkább az elsőként Indiában azonosított delta-variáns miatt van szükség.

  Ez a vírusvariáns gonoszabb, agresszívebb és végzetesebb

  − mondta Rodrigo Duterte. A fővárosban ismét bevezetik a gyerekekre vonatkozó korlátozásokat, melyeket július elején enyhítettek. Ennek értelmében a gyerekek nem mehetnek játszóterekre, kültéri étkezőkbe és turisztikai látványosságokhoz sem. 

 • Újabb 23 770 fertőzést jelentettek Oroszországban, csak a fővárosban 3188 megbetegedésről számoltak be − írja a Guardian.

  Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 6 006 536-an fertőződtek meg, míg az áldozatok száma 784-re tehető.

 • Korrigált hétfői, nem kis pánikot kiváltó kijelentésén Patrick Vallance egészségügyi tanácsadó, amikor is azt találta mondani, hogy a Covid–19-tünetekkel kórházba kerülő emberek 60 százaléka a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát megkapta. 

  Vallance – vélhetően azért, hogy megerősítse az oltásokba vetett hitet – közölte: rosszul ismertette a statisztikát, valójában ezek az emberek oltatlanok. 

 • A világon elsőként haladta meg az 50 milliót a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Európában – ismerteti saját felmérését a Reuters hírügynökség. 

  A térségben nyolcnaponta azonosítanak egymillió fertőzéses esetet.

  Az európai tőzsde is megérezte a növekvő esetszámokat: a részvények árfolyama több mint 2 százalékot esett, ami kilenc hónap óta a legrosszabb mutató. A hírügynökség szerint a delta-variáns lassíthatja a globális gazdaság talpra állását. 

  Európa továbbra is a világ egyik legfertőzöttebb térsége, a globális esetek 27 százalékát az öreg kontinensen azonosították, a Covid–19-ben elhunytaknak pedig 31 százalékát. 

  A Reuters a helyzet súlyosságára rámutatva megjegyzi:

  az első 25 millió esetet 350 nap leforgása alatt jegyezték fel, a második 25 milliót azonban már 194 nap alatt. 

 • Nincs szakmai egyetértés a harmadik oltás fajtájáról, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint pedig nem értékelték a 3-as fázisú klinikai vizsgálatában a különböző oltóanyagok kombinálását, felcserélhetőségét.

  Magyarországon augusztus elsejétől teszik lehetővé a harmadik oltás felvételét. A vakcina csak négy hónappal a második oltás beadása után kérhető, de az oltó orvosok ettől eltérhetnek. 

  Az ügyben nyilatkozott Kásler Miklós, Merkely Béla, György István, Karikó Katalin és Kacskovics Imre is, az erről szóló cikkünket itt olvashatják:

  Kapcsolódó
 • Az elmúlt napon 598 új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában, a halálos áldozatok száma 25 − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács keddi adataiból. A legtöbb fertőzöttet továbbra is Kijevből jelentik.

  Huszonnégy óra leforgása alatt öt megbetegedés történt Kárpátalján, egy beteg meghalt. A megyében így 62 174-re emelkedett a fertőzöttek száma, 1203-an meghaltak.

  A járvány kezdete óta 2 245 275 ember kapta el a fertőzést az országban. Meghalt 52 756 beteg, a gyógyultak száma 2 181 925 fő. 

 • A negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak − mondta a járványok modellezésével is foglalkozó Vattay Gábor fizikus, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője. Szerinte a delta-variánsnál két hónap is eltelhet úgy, hogy ugyan sok esetet észlelünk, de alig halnak majd meg emberek.

  A szakember az InfoRádiónak adott interjújában elmondta azt is, hogy az esetleges ötödik járványhullám már inkább a téli járványokhoz lesz hasonló. Ez bele fog épülni a téli járványokba, ahogy azt az influenzánál vagy a megfázásos megbetegedéseknél megszoktuk.

  Vattay Gábor úgy véli, mindez Magyarországon vélhetően még szeptemberre sem fog egy olyan mértéket elérni, ami miatt már külön intézkedéseket kell majd bevezetni.

  Természetesen, ha exponenciálisan fog tovább menni a járvány, idővel ki fog követelni valamilyen lépéseket, megakadályozandó, hogy ismét megteljenek a kórházak ismét

  – jegyezte meg, egyetértve: Magyarországon azzal kalkulálható, hogy minden két hónappal később fog megtörténni, mint ahogyan Nagy-Britanniában.

 • Kínában az elmúlt napon duplájára emelkedett a koronavírusos megbetegedések száma − írja a Guardian. A hivatalosan jelentett adatok alapján az elmúlt 24 órában 65 új megbetegedés történt az országban, míg előző nap 31 esetről számoltak be.

  Utoljára január 30-án jelentettek ettől magasabb esetet, akkor 92 fertőzöttet regisztráltak. Kínában a járvány kezdete óta 104 355 esetet jelentettek. A halálos áldozatok száma 4848.

 • Két amerikai kormányügynökség is óva intette az amerikai állampolgárokat attól, hogy az Egyesült Királyságba utazzanak. Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) és a külügyminisztérium a javaslatot a nagy-britanniai koronavírus-fertőzéses esetek megugrásával indokolja, a lehető legmagasabb riasztási fokozatot (négyes) adták ki a területre. 

  Mindeddig hármas besorolás alá esett az Egyesült Királyság, ami azt jelenti, hogy kizárólag teljes beoltottság esetén javasolták a beutazást a szigetországba. 

  A USA Today emlékeztet, hogy

  a briteknél az utóbbi 24 órában mintegy 50 ezer új fertőzéses esetet azonosítottak, miközben Angliában hétfőn lényegében minden korlátozást feloldottak,

  megnyitották kapuikat a szórakozóhelyek és a vendéglátóipari egységek a tömegek előtt. 

  Boris Johnson brit miniszterelnök eközben arról beszélt, hogy – bár aggodalommal tölti el a szórakozóhelyek jelentette rizikófaktor a járványban – csak szeptember végétől lesz oltásköteles a tömegrendezvények látogatása. Addigra ugyanis – mint fogalmazott – minden 18 év felettinek lehetősége nyílt arra, hogy megkapja mindkét dózist. 

 • A világon 190 877 071 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 095 650 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint – írja az MTI. Egy nappal korábban 190 375 116 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 088 328 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek

  • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 34 129 941 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 609 231.
  • Indiában 31 144 229 fertőzöttet és 414 108 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 19 391 845 fertőzöttről és 542 756 halálos áldozatról tudni.
  • Franciaországban 5 934 122 fertőzöttet és 111 682 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Oroszországban 5 908 691-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 146 686-ra emelkedett.
  • Törökországban 5 537 386 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 50 604.
  • Az Egyesült Királyságban 5 495 947 a fertőzöttek száma, és 129 007-en haltak meg a betegségben.
  • Argentínában 4 769 142 a fertőzöttek és 101 955 a halottak száma.
  • Olaszországban 4 289 528 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 874.
  • Spanyolországban 4 161 850 fertőzöttet és 81 119 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Németországban 3 753 220 a fertőzöttek száma, 91 404 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 881 491 fertőzöttet és 75 215 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Románia valamivel több mint a felét használta fel az Európai Unió közvetítésével eddig beszerzett, 17,5 millió adag, koronavírus elleni oltásnak, több mint 550 ezret az EU-n kívüli szomszédainak (elsősorban Moldovának) adományozott, 1,17 millió dózist pedig eladott Dániának – tudta meg az oltási kampányt koordináló országos bizottságtól (CNCAV) a hotnews.ro hírportál.

  A hétfőn közölt részletes adatsor szerint Románia eddig csaknem 17 millió 550 ezer adagot kapott meg az EU által jóváhagyott négyféle oltóanyagból, amiből 9 millió 220 ezret adtak be – írja az MTI.

  A legtöbb – 7 millió 275 ezer, a beszerzett mennyiség 63 százaléka – a Pfizer által gyártott vakcinából fogyott. A Modernából 723 ezer adagot (45 százalék) adtak be, az AstraZenecából 846 ezret (25 százalék), az egydózisú Janssen-oltóanyagból pedig 376 ezret (38 százalék). A Hotnews azt is megtudta, hogy 

  47 ezer AstraZeneca-vakcinának július végén, csaknem másfél millió adagnak pedig augusztus végén lejár a szavatossági ideje.

  A 19,3 millió lakosú Romániában hétfő estig 4 millió 886 ezer ember (a beoltható, 12 év feletti lakosság 28,9 százaléka) kapott legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát, 4 millió 729 ezer ember (27,9 százalék) beoltottsága pedig teljes.

 • Franciaországban megkezdődött a koronavírus-járvány negyedik hulláma − közölte Gabriel Attal francia kormányszóvivő hétfőn este.

  A kormány hétfőn változtatásokat hajtott végre a járvány elleni stratégiájában. Az augusztus elején hatályba lépő járványügyi intézkedések mindemellett a legszigorúbbak közé tartoznak Európában − mondta a szóvivő.

  Az MTI azt írja, hogy Franciaországban egyebek mellett kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást az egészségügyi dolgozók számára, illetve az oltási igazolványok felmutatása kötelező lesz számos helyen, így megkövetelik azoktól, akik étterembe vagy szórakozni akarnak menni, illetve vonatra vagy repülőre szállnának.

  A kormányzati intézkedések része az is, hogy a koronavírusra pozitívan tesztelt személyeknek tíz napra karanténba kell vonulniuk.

 • Jó reggelt!

  Indul az Index napi hírösszefoglalója a koronavírus-világjárvány történéseivel, a legfontosabb tudnivalókkal.