Kínát sem kímélik az áradások, milliárdos károkat okozott az ítéletidő

2021.07.22. 14:59

Legalább 33-ra emelkedett a közép-kínai Csengcsou városában a heves esőzések miatt kialakult árvizek halálos áldozatainak a száma. A víz egész lakónegyedeket, metróalagutakat, aluljárókat öntött el, autók tucatjait sodorta magával a hömpölygő áradat.

Mindennek tetejébe földcsuszamlásokat idézett elő és túlterhelt több gátat az ár. Lojang városában a kínai hadsereg robbantást hajtott végre egy gáton, hogy a felgyülemlett vizet elvezessék a lakott területek irányából.

A 99 milliós Honan tartományban, melynek Csengcsou a székhelye, az extrém időjárás miatt több százezer ember kényszerült elhagyni az otthonát. A térségben mintegy 1,22 milliárd jüanos (több mint 57 milliárd forintos) kár keletkezett.

Egyelőre nem világos, hány embernek veszett nyoma, de a kínai közösségi médiában sokan keresik a hozzátartozóikat. Több felvétel pedig arról tanúskodik, hogy rengeteg ember rekedt nehezen megközelíthető helyszíneken.

A hivatalos közlés szerint több mint hatezer tűzoltót és kétezer katonát mozgósítottak az ár sújtotta területekre.

Eközben a meteorológiai szolgálatok egymásra licitálnak, hogy mennyire megy ritkaságszámba a váratlanul lecsapó ítéletidő. A csengcsoui szolgálat szerint ezer évben egyszer történik ilyen, a tartományi szolgálat azonban már ötezer évet emlegetett. Pekingben mindenesetre óvatosságra intették őket, mondván, hogy akkor tegyenek ilyen kijelentést, ha több ezer évnyi adat áll a rendelkezésükre.

Annyi bizonyos, hogy Csengcsouban négy nap alatt több mint 617 milliméter eső esett, ami majdnem annyi, mint a 640 milliméteres egész éves átlag.

(Euronews/CNN)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport