új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves Olvasóink!

    Zárul az Index mai hírösszefoglalója, melyben bemutattuk a koronavírus-világjárvány történéseit, a legfontosabb tudnivalókat.

    Vigyázzanak magukra, pihenjenek jól!

  • Bár korábban úgy lehetett tudni, hogy Guinea sportolói nem vesznek részt a pénteken kezdődő tokiói olimpián, a nyugat-afrikai ország sportminisztériuma végül módosította álláspontját, és mégis engedélyezte az öt érintett versenyző szereplését – adta hírül az MTI.

    A sporttárca szerdán késő este jelentette be a visszalépést, amit a japán koronavírus-fertőzöttek növekvő számával és a sportolók egészségének megvédésével indokolt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) erre levélben fordult a guineai illetékesekhez, és jelezte, hogy nagyon meglepődött az utolsó pillanatban hozott döntésen.

    Meg vagyunk győződve róla, hogy félreértésről van szó, mivel, mint önök is tudják, a NOB és a szervezőbizottság minden olyan intézkedést meghozott, amellyel garantálhatja a versenyzők és más résztvevők egészségének megóvását

    – közölte a NOB.

    Végül a guineai sportkormányzat mégis hozzájárult a részvételhez, mondván, hogy garanciákat kapott az egészségügyi hatóságoktól.

    Az afrikai országot a sprinter Aissata Deen Conte, a cselgáncsozó Mamadou Samba Bah, a birkózó Fatoumata Yarie Camara, valamint az úszó Mamadou Tahirou Bah és Fatoumata Lamarana Toure képviseli Tokióban.

  • Az Európai Unió (EU) év végéig több mint 200 millió adag vakcinát juttat alacsony és közepes jövedelmű országoknak, valamint segíti az oltóanyagokhoz, a gyógyszerekhez és egészségügyi technológiákhoz való hozzáférést Afrikában − adta hírül az MTI az Európai Bizottság közleménye alapján.

    Az EU intézményei és a tagállamok elkötelezettek a vírus elleni küzdelem támogatására. A kis és közepes jövedelmű országok vakcinával történő ellátására létrehozott Covax program keretében eddig 122 millió adag oltóanyagot juttattak 136 országba, és jó úton haladnak azon célkitűzésük eléréséhez, hogy az év végéig összesen több mint 200 millió adag koronavírus elleni vakcinával lássák el a rászoruló országokat

    − mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

    Az uniós bizottság arról is tájékoztatott, hogy ezzel párhuzamosan az EU kezdeményezést indított az oltóanyagok, gyógyszerek és egészségügyi technológiák gyártásával és az azokhoz való hozzáféréssel kapcsolatban Afrikában.

  • Ötmilliárd fonthoz közeli kiesést okozhat a brit gazdaságban alig néhány hét alatt az a mobiltelefonos alkalmazás, amely koronavírus-fertőzés kockázata miatt hetente százezreknek küld elkülönítési felszólítást Nagy-Britanniában − derül ki egy londoni makrogazdasági elemzőműhely tanulmányából.

    A Centre for Economics and Business Research (CEBR) elemzése szerint az NHS Covid–19 nevű alkalmazás az elmúlt egy hétben csaknem 620 ezer embernek küldött automatikus értesítést arról, hogy tíz napra elkülönítésbe kell vonulniuk, mivel a környezetükben valakinek a koronavírus-tesztje pozitív lett.

    Sajid Javid egészségügyi miniszter minap bejelentette, hogy augusztus 16-tól a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisával beoltottaknak Angliában nem kell karanténba vonulniuk az NHS-alkalmazás értesítése esetén sem. A CEBR számításai szerint azonban addig meghaladhatja a 4,6 milliárd fontot (1923 milliárd forintot) a gazdasági veszteség, amelyet az NHS-alkalmazás okoz, ugyanis a munkások karanténba vonulnak.

  • Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén változatlanul hagyta a kamatokat, azok továbbra is 0, 0,25 és mínusz 0,5 százalékon állnak. A jegybank nem változtatott a pandémiás eszközvásárlási programján sem, továbbra is 1850 milliárd euró a keretösszeg, és változatlanul 2022 márciusáig szól a program – írja a Portfolio.

    Az EKB elnöke elmondta: bár a legtöbb országban feloldották a korlátozásokat, de a delta-variáns terjedése további kockázatokat jelent. Christine Lagarde jelezte azt is: azzal számolnak, hogy még a negyedik negyedévben is lesznek korlátozások a veszélyes mutáns miatt, ami ronthatja majd a gazdasági aktivitást. Az EKB azzal kalkulál, hogy a jövő hónapban tovább nőhet az áremelkedés üteme, ami júniusban 1,9 százalék volt.

  • Több millió hamisított orvosi felszerelést, maszkokat és tesztkészleteket foglaltak le az olasz biztonsági erők − adta hírül az MTI. A felszerelések nagy része Kínából származik.

    A helyi rendőrség közölte, hogy az első akció célpontja egy firenzei nagykereskedő volt, akinek a hatalmas raktárában több mint tizenhatmillió CE jelzésű vagy jelzés nélküli hamisított orvosi felszerelést találtak. A felszerelések között műtős maszkok, fecskendők, tűk, orvosi védőruhák és tesztkészletek voltak. A 650 ezer maszk többségén nem volt az uniós szintű előírásoknak megfelelőséget tanúsító CE jelzés, mint ahogyan a 659 kilogrammnyi por formájú táplálékkiegészítőn és az ötszázezer C-vitamin és hialuronsav-kapszulán sem.

    Egy másik műveletben a pénzügyi rendőrség 1,3 millió FFP2 és KN95 típusú sebészi maszkot foglalt le. A Kínából származó maszkot a lombardiai polgári védelemnek szánták. A lefoglalt termékek értéke összesen több mint 11 millió euró (3,94 milliárd forint).

  • Ukrajnában idén csaknem 300 ezer ember hunyt el a statisztikai hivatal adatai szerint. A leggyakoribb halálokok: a szív- és érrendszeri betegségek, a koronavírus és szövődményei, valamint a rák. Szív- és érrendszeri betegségben csaknem 186 ezren hunytak el 2021-ben – írja a Kárpátalja.ma.

    Idén mintegy 34 ezer beteg lelte halálát a koronavírusban, illetve szövődményeiben. A daganatos megbetegedések több mint 30 ezer ember életét követelték ebben az évben Ukrajnában.

  • A koronavírus delta-variánsának terjedése egyelőre nem fogta vissza a magyar turisták utazási kedvét. Egyre többen utaznak újra a közkedvelt tengerparti célpontokra, elsősorban Törökországba, Görögországba, Horvátországba és Olaszországba – írja a Portfolio.

    Nincs visszaesés a delta-mutáns miatt a foglalásokban, de az irodák többsége a 2019 évinek a harmadkapacitásán üzemel – mondta Molnár Judit. A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke megjegyezte, hogy a 2020-as évhez képest persze jobb az üzletmenet, de az irodák többsége még így is veszteségesen üzemel. Úgy véli: az utaztató cégek számára szükség lenne további állami támogatásra.

  • Jelentős mértékben csökkent az egészségügyi dolgozók fizetése az Egyesült Királyságban a Guardian cikke szerint. Az inflációhoz igazodó fizetések az ápolóknál  1583, az orvosoknál 773, a szülészeknél pedig 1813 fonttal csökkentek. A mentőszolgálat munkatársai ugyanakkor 2767 fonttal, míg a klinikai személyzetet támogatók 63 fonttal kapnak többet.

    Összességében azonban az mondható, hogy a kórházak, és a közösségi szolgáltatóknál dolgozó mintegy 1,2 millió ember átlagosan 462 fonttal keres kevesebbet 2011-hez képest.

  • Kijevben hat koronavírusos betegnél igazolta az elsődleges teszt, hogy a vírus különösen veszélyes, először Indiában megjelent delta-variánsával fertőződött meg − adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál.

    Az MTI azt írja, hogy a betegek, akiknél kimutatták a delta-variánst, életkorban nagyon eltérnek egymástól. Van köztük 21 éves és 72 esztendős páciens is. Az egész országban hivatalosan eddig négy esetben mutatták ki a delta-variánst.

    Vitalij Klicsko kijevi polgármester közben elmondta, hogy a városban lakók közül bárki, aki betöltötte a 18. életévét, felveheti a védőoltást csütörtöktől a Nemzetközi Kiállítási Központban létesített tömeges oltóponton, péntektől pedig a kerületi oltóközpontokban. Kétfajta oltóanyag közül választhatnak a fővárosiak, a Sinovac és a Moderna vakcinájából.

  • Jelentősen emelkedtek a Roche svájci gyógyszeripari vállalat bevételei az idei első félévben, ami jórészt annak köszönhető, hogy rekordot döntött a koronavírustesztek értékesítése − adta hírül az MTI. A világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója csütörtökön közölte, hogy 32,13 milliárd svájci frank bevételre tett szert az első félévben, ami hat százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 30,37 milliárdot.

    A gyógyszerek értékesítését az első negyedévben még visszavetette, hogy kevesebben keresték fel az orvosokat és kevesebb beteget vettek fel kórházakba a járvány következtében. A diagnosztikai üzletágat a Covid-tesztek és a rutinvizsgálatok iránti erős kereslet támogatta. A baseli székhelyű Roche menedzsmentje továbbra is arra számít, hogy változatlan árfolyammal számolva idén néhány, legfeljebb öt százalék körüli mértékben emelkedhetnek a vállalat bevételei.

  • Újabb szigorítások bevezetését tervezi a horvát kormány a járvány megfékezése érdekében – jelentette be Davor Bozinovic belügyminiszter.

    Hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk.

    Az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is. A részleteket pénteken ismertetik − adta hírül az MTI.

    Egy héttel ezelőtt az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) kockázatosabb besorolás alá helyezte az egész horvát tengermelléket, amely már csak egy lépésre áll attól, hogy a piros jelzésű, azaz a súlyosan fertőzött régiók listájára kerüljön.

  • Mindennek, csak nem könnyűnek nevezte pandémiás helyzetben a tokiói olimpia megrendezését Naruhito japán császár – adta hírül az MTI. Az uralkodó elmondta: a jelenlegi körülmények között „a játékok lebonyolítása és a vírus elleni védekezés összehangolása távol áll az egyszerűtől”. 

    A japán császár csütörtökön, az olimpia nyitóünnepségének előestéjén fogadta Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét. A szervezet vezetője ígéretet tett, hogy a szigorú egészségügyi előírások mellett kezdődő eseményen mindent megtesznek, hogy minimálisra csökkentsék a japán lakosságra leselkedő veszélyeket.

  • Az európai felnőttek több mint fele megkapta már mindkét oltást az Európai Bizottság szóvivője szerint – írja a TelegraphDana Spinant az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatait ismertetve elmondta: a felnőtt lakosság 54,7 százaléka már mindkét dózist megkapta. A szóvivő emlékeztetett, hogy az unióban 68,4 százalék azoknak az aránya, akik kaptak már legalább egy oltást.

    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke még július 10-én azt mondta, hogy elegendő vakcina van ahhoz, hogy a hónap végére az öreg kontinens lakosainak 70 százaléka megkapja az oltást.

  • Sokkal jobban hallják egymást a tengeri állatok a járványügyi korlátozások miatt elcsendesedett vizekben − állapították meg kanadai és új-zélandi kutatók. Az Új-Zélandon tavaly március végén bevezetett korlátozások miatt az ország legforgalmasabb part menti vízi útjának számító Hauraki-öbölből csaknem az összes nem alapvető fontosságú vízi jármű eltűnt és a zajszennyezés szintje lecsökkent − adta hírül az MTI.

    A zajszennyezés jelentős hatással van a tengeri állatokra, amelyek számos életbe vágó helyzetben, például ragadozó felbukkanásakor vagy párválasztáskor is hangjelzésekkel kommunikálnak egymással.

    Az új-zélandi szakemberek és a kanadai Victoria Egyetemen dolgozó kollégáik tavaly február és május között a tengerfenékre kihelyezett műszerekkel gyűjtöttek akusztikus adatokat a Hauraki-öböl öt pontján. Naponta 144 hangmintát gyűjtöttek be. A mintákat két (korlátozás előtti és alatti) csoportba osztották.

    Az eredmények szerint a vizsgált állatok több mint kétszer jobban hallhatták egymást a korlátozások idején.

  • Sokkal előnyösebb feltételekkel nyitná meg a stadionok kapuit a szlovák kormány, de kizárólag az oltottak számára. Az erről szóló javaslatról pénteken szavaz majd a szlovák parlament – írja az Új Szó

    A sport szerelmesei azzal érveltek, hogy Ferenc pápa szeptemberi látogatásakor egyes szentmiséken és találkozókon tömegek vehetnek majd részt, míg a stadionokban továbbra is csak ezer néző lehet jelen legfeljebb. Az enyhítések szorgalmazását a tömegrendezvények szervezői kezdeményezték. 

    A beoltott nézők számának növelése a kulturális eseményeken az az út, amin el szeretnénk indulni 

    – árulta el Natalia Milanová kulturális miniszter. 

    Ahhoz, hogy a tömeges sportrendezvények és kulturális események megvalósuljanak, a szlovák parlamentnek jóvá kell hagynia azt a törvényt, amely támogatja az oltottakat.

  • Azerbajdzsán szeptember 1-jéig meghosszabbította a korlátozásokat. A Guardian beszámolója szerint a határozatok értelmében a tízmilliós dél-kaukázusi ország határai zárva maradnak, az embereknek pedig beltérben is maszkot kell hordaniuk.

    Az ország fővárosában, Bakuban továbbra sincs tömegközlekedés hétvégente, valamint a munkaszüneti napokon. Azerbajdzsánban a járvány kitörése óta 339 062 ember fertőződött meg és meghalt 4998 ember – emlékeztet a portál.

  • A feleségének álcázva magát szállt fel egy belföldi járatra egy indonéz férfi, aki pozitív koronavírustesztet produkált – írja a Euronews. A fertőzött férfi az arcát eltakaró nikábbal, hamis személyi igazolvánnyal és negatív PCR-teszttel lépett a fedélzetre, de hamar lebukott, miután a kiment a mosdóba átöltözni.

    Megvette a repülőjegyet a felesége nevével, és vitte magával a személyijét, a vakcinaigazolványát, a negatív teszteredményét, amely egytől egyig a neje nevén van

    – mondta Aditja Lakszimada rendőrfőnök, miután letartóztatták a férfit a leszállást követően. Ezután koronavírustesztnek vetették alá az utast, ami pozitív lett. A férfit elszigetelték, a rendőrség pedig nyomozást indított az ügyben.

    Indonéziában az elmúlt 24 órában 33 772 új megbetegedést és 1383 új halálesetet regisztráltak. Összesen 2,9 millióan fertőződtek meg eddig az országban, és 77 583-en haltak meg.

  • Szerbiában 228 új koronavírus-fertőzöttre bukkantak az elmúlt 24 órában. Szerdán három beteg életét követelte a Covid–19 – írja a délvidéki Magyar Szó. Kórházban 320 pácienst kezelnek, közülük 11-en szorulnak mesterséges lélegeztetésre.

  • Romániában 78 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Szerdán négy beteg lelte halálát a Covid–19 kórban és szövődményeiben – írja a Maszol. Jelenleg 253 beteget kezelnek kórházban, közülük 33 pácienst intenzív osztályon ápolnak.

  • Az egyaránt strandröplabdázó amerikai Taylor Crabb és a cseh Marketa Slukova is megfertőződött koronavírussal a tokiói olimpia előtt – adta hírül az MTI. Crabb összesen négy pozitív tesztet adott, emiatt nem tud rajthoz állni. A tünetmentes strandröplabdázó elmondta: be van oltva a vírus ellen és az Egyesült Államokból negatív teszteredménnyel utazott Japánba, ahol azonban az újabb vizsgálat kimutatta a kórokozó jelenlétét. Crabb helyett Tri Bourne lesz a negyedik olimpiáján szereplő Jake Gibb párja a viadalon.

    Marketa Slukova a cseh csapatból már a második, aki megfertőződött a vírussal. Korábban Ondrej Perusic szolgáltatott pozitív eredményt. Mellette az asztaliteniszező Pavel Sirucek, illetve két cseh edző is a fertőzötteknek fenntartott hotelban van jelenleg.

  • Szlovákiában 34 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak – írja az Új Szó. Szerencsére senki sem halt bele a gyilkos kór szövődményeibe. Kórházban 87 beteget kezelnek, hat páciens lélegeztetőgépre szorul, öt fertőzöttet intenzív osztályon ápolnak.

  • Tovább emelkedik a napi fertőzöttek száma Ukrajnában. Az elmúlt 24 órában 726 esetet jelentettek. Meghalt 21 beteg, az aktív fertőzöttek száma folyamatos emelkedést mutat. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács legfrissebb adatai alapján a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta 2 246 656-ra emelkedett.

    A legtöbb fertőzöttet továbbra is Kijevben regisztrálják, a megbetegedések csaknem harmadát ott azonosítják. Kárpátalján stagnál a vírus terjedése. Ott az elmúlt napon 9 új fertőzöttről számoltak be, a járvány miatt senki nem halt meg.

    Szijjártó Péter csütörtökön Ukrajnába látogatott, ahol bejelentette: 110 új lélegeztetőgépet adományoz Magyarország az országnak, hogy ezzel segítse a koronavírus elleni védekezést.

  • Eltávolította Jair Bolsonaro brazil elnök több videóját a YouTube, mert az indoklás szerint hamis információkat tartalmaztak a koronavírus-járványról – adta hírül a Reuters.

    A portál üzemeltetői helyi idő szerint szerdán kiadott közleményükben jelezték,  hogy alapos vizsgálat előzte meg a döntést, amelynek nincs köze Bolsonaro munkájához vagy politikai ideológiájához.

    Szabályaink nem engedélyezik olyan tartalmak közzétételét, amelyek a hidroxoklorokin és/vagy az ivermectin hatásosságát hirdetik a Covid–19 kezelésében vagy megelőzésében, amelyek azt állítják, hogy van gyógymód a betegségre, vagy azt, hogy a maszk nem hatásos a vírus terjedésének megelőzésében

     – indokolta a videók eltávolítását a YouTube. Bolsonaro hivatala egyelőre nem reagált a történtekre.

    Tavaly a Twitter és a Facebook is törölte a brazil elnök több videóját, amelyek szembementek az egészségügyi szakértők ajánlásaival és megsértették a közösségi oldalak felhasználási feltételeit.

    Bolsonaro rendszeresen tesz közzé videókat YouTube-csatornáján, egyebek közt itt jelennek meg a nemzethez intézett beszédei, és olyan felvételek, amelyeken miniszterekkel beszélget, a nézők kérdéseire válaszol és ellenfeleit ostorozza. A Facebookon is követhető eseményeken az elnök rendszeresen kétségbe vonja a koronavírus-járvány súlyosságát, ostobaságnak nevezi a kijárási korlátozásokat és az egyéb óvintézkedéseket, megkérdőjelezi a vakcinák hatásosságát és szakértők által el nem ismert gyógymódokat hirdet.

    A Reuters korábbi tájékoztatása szerint Bolsonarót egyébként négy napja engedték ki a Sao Paulo-i kórházból, ahol négy napig kezelték egy 2018-ban történt merénylethez köthető bélelzáródás miatt. Amióta az elnököt a 2018 szeptemberi elnökválasztási kampány közepén egy merénylő hasba szúrta, Jair Bolsonaro már hat műtéten esett át, ebből öt az emésztőrendszerét érintette. A mostani alkalommal műtétre végül nem volt szükség.

    Brazíliában csaknem 19 és fél millió fertőzöttje és 545 604 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint. A latin-amerikai ország második a Covid–19 halálos áldozatainak rangsorában.

  • A koronavírus és annak változataival kapcsolatos újabb kutatási kezdeményezést támogat az Európai Bizottság 120 millió euróval (mintegy 42,6 millió forinttal) – adta hírül az MTI. Az összeg összesen 11 kutatási kezdeményezést érint.

    A hamarosan induló finanszírozással a koronavírus-variánsok kialakulásának megelőzését, visszaszorításukat, illetve a hatásukra való reagálást célzó kutatásokhoz járulnak hozzá.

    A kiválasztott projekt összesen tizenegy kezdeményezés 40 ország 312 kutatócsoportjának részvételével valósul meg, közülük 38 résztvevő 23 unión kívüli országot képvisel.

  • Bill Gates és Soros György amerikai üzletemberek alapítványai is részei annak a konzorciumnak, amely megvásárolná a Mologic nevű, brit székhelyű, koronavírus-teszteket gyártó vállalatot, az ezzel kapcsolatban kiadott közlemény szerint a cél a jövőbeni megfizethető, minőségi orvosi technológia lenne – írja az MTI a Forbes magazinra hivatkozva.

    Mint írják, a hét elején jelentették be, hogy Soros György, illetve a Bill és Melinda Gates által finanszírozott alapítványok új kezdeményezést jelentettek be „Globális Egészségügyi Hozzáférés” (Global Access Health-GAH) néven, amelynek célja egyebek közt az orvosi technológia terjesztése lenne világszerte. A GAH a bejelentés szerint 

    legalább 41 millió dollárt fektet be a tranzakcióba.

    A Mologic egyik fő profilját jelenleg az orrból történő mintavételre alkalmas Covid-tesztek jelentik. Ezeket a gyorsteszteket a világ minden pontján használják, elsősorban azért, hogy segítségükkel újranyithassanak a boltok, szórakozóhelyek, megtarthassák a sporteseményeket. A gyorstesztek kimutatják ugyanis az esetleges pozitív eredményt azok esetében is, akik elkapták a kórt, de nem mutatják a fertőzés tüneteit, viszont megfertőzhetnek másokat.

    Az Egyesült Királyságban és több más országban egyébként az ilyen jellegű teszteket második tesztnek kell követnie, mielőtt hivatalosan is megállapítják a diagnózist. A Mologic által használt technológia azonban felhasználható a dengue-láz, a bilharzia és a folyami vakság megállapítására is.

    Soros György és Bill Gates részt vesznek abban a – dollármilliárdosok alkotta – üzleti csoportban is, amely az úgynevezett „globális Dél” országait – Latin-Amerika, Ázsia, Afrika és Óceánia részeit – igyekszik az elkövetkezendő években támogatni az oltási kampányokban és tesztelésekben. Sean Hinton, a Soros-alapítvány igazgatója a közleményben leszögezte, hogy a pandémia „fájdalmasan rámutatott az alapvető egyenlőtlenségekre” a globális közegészségügyben.

  • Újabb tíz lélegeztetőgépet vitt a magyar küldöttség Ukrajnának. A mostanival együtt már 110 lélegeztetőgépet, és számos más védekezési eszközt szállított a magyar fél Ukrajnának, ezek együttes értéke meghaladja a 3,5 milliárd forintot – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter kijevi sajtótájékoztatóján. 

    Már elérkezett a koronavírus-világjárvány negyedik hulláma, Magyarországnak a biztonsága szempontjából fontos, hogy a szomszédjai is hatékonyan tudjanak ezzel szemben védekezni

    – mondta Szijjártó Péter.

    Kapcsolódó

    Szijjártó Péter: Már elérkezett a koronavírus-világjárvány negyedik hulláma

    A magyar küldöttség újabb tíz lélegeztetőgépet vitt Ukrajnának.

  • Ede Erdem Dündar nem lehet ott a tokiói olimpia megnyitóján, mivel karanténba kellett vonulnia, holott a török röplabdázó lett volna a zászlóvivő – írja az MTI.

    A sportolónak azért kellett elzárkóznia, mert azon a repülőgépen, amelyen a női válogatott is utazott Japánba, koronavírusos esetre bukkantak – mondta Mehmet Akif Ustundag, a Török Röplabdaszövetség elnöke.

    Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nemcsak a csapat kapitányának, hanem másik hat játékosnak is karanténba kell mennie elővigyázatosságból, vagyis ki kell hagyniuk az ünnepi megnyitót, ám a jelek szerint nem kell elhalasztani a válogatott Kína elleni első mérkőzését. Az egyelőre nem dőlt el, ki veszi át Ede Erdem Dündar helyét zászlóvivőként.

  • Ha nem lett volna elég a tuberkulózis- és a maláriajárvány, a koronavírus beköszöntével az őslakosok lakta indonéziai Pápua tartományban az egészségügy az összeomlás szélére került.

    A Reuters jelentése szerint a legtöbb kórházi ágy megtelt, külső sátrakban kell elhelyezni az új Covid-betegeket, miközben vészesen fogy az oxigén. Ennek tetejére jön az, hogy a delta variánst azonosították a szigeten. 

    A vírus rohamos terjedése miatt a tartomány kormányzója már a teljes lezárást fontolgatja. Illetékesek elmondása szerint a központi kormány segítsége nélkül katasztrofális helyzet alakulhat ki. A probléma csak az, hogy Pápua függetlenségi törekvései miatt kölcsönös a bizalomhiány a központi hatalommal. 

  • Angela Merkel német kancellár csütörtöki berlini sajtótájékoztatóján elárulta, aggasztja a koronavírus-fertőzöttek számának exponenciális növekedése. A politikus ezért felszólította a német állampolgárokat, hogy oltassák be magukat – írja az MTI.

    Mindannyian szeretnénk, ha az élet visszatérne a normális kerékvágásba

    – hangsúlyozta, hozzátéve:

    Minél többünket beoltottak, annál szabadabbak leszünk.

    A német kancellár megjegyezte, továbbra is fontos, hogy az emberek hordják a maszkot, és minél sűrűbben szellőztessenek.