Szijjártó Péter a BBC-nek: Brüsszel folyamatos nyomást gyakorol ránk

2021.07.22. 09:41

Folyamatos támadás alatt állunk, hiszen bármilyen döntést hozunk, az európai intézmények megtalálják a módját annak, hogy nyomást gyakoroljanak ránk – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a BBC Hard Talk című műsorának.

A tévébeszélgetés elején az Európai Egyesült Államok- és Nemzetek Európája-koncepció került szóba, majd arról esett szó, hogy számos EU-s vezető, állam- és kormányfő kritizálta Magyarországot. Szijjártó Péter a felvetésre elmondta:

Mindenképpen vitáink vannak az intézményekkel Brüsszelben, és megpróbálnak megzsarolni bennünket annak érdekében, hogy megváltoztassuk a döntéseinket, és ne használjuk ki a nemzeti kompetenciák adta lehetőségeket. 

A műsorvezető azon kérdésére, hogy van-e esély arra, hogy Magyarország változtasson az álláspontján, a külügyminiszter elmondta: nem, semmiképp nem lesz változás, és nem ért egyet azokkal, akiket Steven Sackur említett.

Ezek mind csak feltételezések, politikailag motivált feltételezések. Mi egy konzervatív, kereszténydemokrata, hazafias kormány vagyunk, rendkívül stabil parlamenti és társadalmi háttérrel, ami nagyon csekély, nagyon kis lehetőséget biztosít az ország ügyeibe történő külső beavatkozásra, és szerintem ez a legnagyobb problémája azoknak, akik bennünket támadnak. Mindig örömmel megvitatjuk a konkrét problémákat kérdésről kérdésre, illetve szabályról szabályra haladva. Készen állunk a vitára, a párbeszédre, de csupán előítéletek alapján teljesen értelmetlen vitatkozni

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A műsorvezető azon felvetésre, hogy „nem kellett volna belépni a klubba, hiszen a klubnak vannak szabályai, a tárcavezető úgy reagált: Magyarország az Európai értékek alapján cselekszik, a jelentés pedig „hazugságok gyűjteménye”.

Az Európai Bizottság pedig a következőt teszi, Steve: az európai forrásokat zsarolásra használja fel, az európai forrásokat arra használja fel, hogy olyan belpolitikai kérdésekbe avatkozzanak be, amelyek tisztán nemzeti kompetenciákon alapulnak

– mondta Szijjártó Péter, majd a riporter megjegyezte: a külügyminiszter különbséget tesz a nemzeti kompetenciák és az EU ügyei között, azonban Magyarország belépett a klubba, így be kell tartaniuk a legfontosabb európai értékeket az Európai Bíróság határozata szerint.  • Hírek
  • Bankszámla