Hungaroring csak védettségi karszalaggal

Koronavírus a világban – az Index hétvégi hírösszefoglalója

2021.07.25. 22:29
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Bocsánatot kért Sajid Javid brit egészségügyi miniszter, miután egy szombati Twitter-bejegyzésében azt írta, itt az idő, hogy ne tartsunk többé a koronavírustól.

  A tárcavezető azután írt erről, hogy kiderült, meggyógyult, miután június 17-én pozitív lett a koronavírustesztje. Annak ellenére kapta el a fertőzést, hogy beoltották a kór ellen.

  Kérem Önöket, hogy ha még nem oltatták be magukat, vegyék fel a védőoltást, hogy megtanuljunk élni ezzel a vírussal, ahelyett, hogy rettegnénk tőle. 

  – írta az ominózus tweetben, amely miatt a koronavírusban elhunytakat gyászoló családok szervezete élesen bírálta, mondván, szóhasználata tanúsága szerint Sajid Javid hogy nem érti azokat, akik egészségügyi problémáik miatt nem tudják beadatni a vakcinát. Illetve azokat sem, akik elvesztették szeretteiket. 

  Sürgették a minisztert, hogy találkozzanak a betegségben elhunytaknak állított emlékfalnál. A tárcavezető törölte is a tweetjét, és bocsánatot kért. 

  Hálámat igyekeztem kifejezni, hogy a vakcinák segítenek társadalmunknak felvenni harcot (a vírus ellen), de rosszul választottam meg szavaimat, ezért őszintén bocsánatot kérek. Mint sokan mások, én is elveszítettem szeretett embereket a vírus miatt, és ezért sohasem bagatellizálnám el a súlyát

  – írta. 

 • A koronavírus-fertőzöttek száma Németországban akár 

  napi százezerre emelkedhet

  két hónapon belül, hacsak nem oltatják be magukat többen – figyelmeztetett Helge Braun német kancelláriaminiszter.

  Hozzátette: akik nem vették fel a védőoltást, azok korlátozásokra számíthatnak. 

  Több mint két hónap fokozatos hanyatlást követően a járványgörbe július elejétől ismét felfelé ível Németországban, jórészt a koronavírus korábbinál fertőzőbb delta-variánsának terjedése miatt.

  Helge Braun szerint az esetszám jelenleg hetente 60 százalékos növekedést mutat annak ellenére, hogy a lakosság csaknem felét teljesen beoltották – írja az MTI. 

  Amennyiben a delta-variáns ilyen ütemben terjed tovább, és nem ellensúlyozzuk ezt egy nagyon magas átoltottsággal vagy a viselkedési szokások megváltoztatásával, úgy alig kilenc hét múlva százezer lakosra jutó 850 esettel kell számolnunk

  – mondta a kancelláriaminiszter, hozzátéve, hogy ez nagyjából százezer új fertőzöttnek felel meg naponta, ami miatt sokakat karanténba kellene küldeni, felfordulást okozva a gazdaságban.

  Figyelmeztetett: előfordulhat, hogy az oltatlanok számára nem lesz lehetséges étterembe, moziba vagy esetleg stadionba menni tekintettel a nagyon magas kockázatra.

  A 83 milliós Németország lakosságának nagyjából 60 százaléka kapta meg valamelyik, koronavírus elleni vakcina első adagját, 48 százalékuk már a másodikat is.

  Angela Merkel német kancellár már régen bejelentette, hogy az oltást nem fogják kötelezővé tenni.

 • Július 7-én az Egyesült Államokban a navahó indián törzs területén lévő intézmények is kinyitottak 50 százalékos kapacitás mellett. A törzs vezetői most úgy nyilatkoztak, hogy szerintük helyes döntés született annak ellenére is, hogy a delta-variáns a nyitás után gyorsabban kezdett terjedni, mint korábban:

  Míg július elsején még csak az esetek 50 százalékát okozta a variáns, most már 83 százalékra nőtt ez az érték. 

  A Navahó Egészségügyi Hivatal vasárnapi közölte, hogy 30 új fertőzöttet regisztráltak a hétvégén. Ketten meghaltak, amivel a járvány kezdete óta elhunytak száma 1366-ra nőtt. 

  Jonathan Nez, a navahók vezetője korábban közölte, hogy a törzsük beoltható tagjainak közel a fele már kapott vakcinát, az indián rezervátum területén élők között pedig 70 százalék körüli a beoltott felnőttek aránya, ez tette lehetővé a nyitást. 

 • Értetlenül áll egyes egészségügyi dolgozók vakcinaellenessége előtt Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter – írja az MTI.

  A tárcavezető úgy fogalmazott:

  Miért foglalkozik gyógyítással az, aki nem hisz benne? 

  A Večernje Novosti belgrádi napilap vasárnapi beszámolója szerint az egészségügyi miniszter problémásnak nevezte, hogy valaki azt állítja: segíteni akar az embereknek, de közben az oltásokról úgy gondolja, hogy azzal csipet juttatnak a szervezetbe.

  Zlatibor Lončar azt is problémának nevezte, hogy a felnőttek kevesebb mint fele oltatta be magát eddig koronavírus ellen, ezzel pedig nem tud kialakulni a kollektív immunitás.

 • A negyedik hullám – ha megérkezik – nem lesz olyan nagy hatással az oktatásra, mint a harmadik hullám volt – ezt mondta Sorin Cîmpeanu román oktatási miniszter a vasárnapi sajtótájékoztatóján.

  Engedjék meg, hogy optimista legyek. Ha lesz is negyedik hullám, biztos vagyok benne, hogy nem lesz olyan agresszív, mint az előző volt, és nem fog annyi nehézséget sem okozni az oktatásban

  – fogalmazott. 

  A tárcavezető hangsúlyozta: a jelenléti oktatásra nagy szükségük van a gyermekeknek, egyrészt annak érdekében, hogy ne maradjanak le a tananyaggal, másrészt pedig a személyiségük fejlődése érdekében. Ha továbbra is online oktatásban kell tanítani, akkor annak negatív, hosszú távú következményei lesznek, amelyeket nem lehet helyrehozni – tette hozzá. 

  Cîmpeanu emellett leszögezte, hogy az iskolákban szigorú szabályok mellett fogják megkezdeni az őszi tanévet. Arról is beszélt, hogy a kormány fontolóra vette, hogy a magukat beoltató diákoknak szabadnapot adnak, de ő maga nem támogatja ezt a javaslatot, mert szerinte nem ez fogja meggyőzni a diákokat az oltás szükségességéről.

 • Elnézést kért szombati kijelentése miatt Sajid Javid birt egészségügyi miniszter. Mint korábban megírtuk, a tárcavezető azt mondta:

  Kérem önöket, hogy ha még nem tették, akkor vegyék fel az oltást. Meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a vírussal, ahelyett hogy rettegnénk tőle.

  A kijelentését a britek közül sokan tiszteletlennek minősítették az áldozatokkal, valamint a járványügyi intézkedéseket betartó emberekkel szemben. 

  Arra akartam utalni, hogy a vakcinák segítenek legyőzni a vírust, de rosszul választottam meg a szavaimat, és ezért őszintén elnézést kérek

  – írta legutóbbi bejegyzésében Sajid Javid, hozzátéve, hogy az előző posztját törölte. 

 • Kínában tegnap 32 új fertőzöttet regisztráltak, szemben az előző napi 35 esettel, közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NHC) – írja a Guardian. Az új fertőzések közül öt helyi: kettő Jiangsu tartományban, egy-egy pedig Liaoning és Jünan, valamint Guangdong tartományban történt.

  A Reuters beszámolója szerint így ezzel már 92 529-en kapták el a vírust, és összesen meghalt 4636 ember.

 • Helge Braun német kancelláriaminiszter interjút adott a Bild am Sonntagnak. Arra figyelmeztetett, hogy ha tovább nő a naponta regisztrált új fertőzöttek száma, akkor újabb korlátozásokat vezethet be a berlini kormányzat.

  Ez esetben az oltatlanok az éttermekbe, mozikba és stadionokba nem léphetnek majd be – mondta. 

  Helge Braun szerint ehhez az államnak joga van, ugyanis saját állampolgáraik egészségének megőrzéséért is felelősséggel tartozik. 

  A tárcavezető ugyanakkor hozzátette: véleménye szerint az újabb korlátozásokat el lehet kerülni, de ehhez arra is szükség van, hogy minél többen beoltassák magukat. 

 • A Napi.hu és a Pulzus kutató közvélemény-kutatást készített arról, hogy beadatnák-e maguknak a magyarok a harmadik oltást. A részletek itt olvashatóak: 

 • A britek százmilliárdokban mérik a koronavírus-járvány költségeit, ezek visszafizetése évtizedekig is eltarthat – derült ki a Metro tudósításából. A brit számviteli bizottság (PAC) vasárnap publikált kutatása szerint

  a kormányzati intézkedések költségei eddig 372 milliárd fontnál járnak,

  ami körülbelül 156 ezer milliárd forint, ez pedig több mint háromszorosa a 2019-es magyar GDP-nek.

  „Eddig elképesztő összegek mentek el a Covid-intézkedésekre, a kormánynak tisztában kell lennie azzal, hogy ezt miként kezeli majd a jövőben. Az adófizetőket fenyegető kockázat 20 éven keresztül olyan dolgokat érint, mint a művészeti és a kulturális helyreállítási kölcsönök, nem beszélve azokról az új kockázatokról, amelyeket a kormánynak gyorsan meg kell tanulnia kezelni” – idézi a portál Meg Hilliert, a PAC elnökét, aki szerint

  ha a koronavírus sokáig velünk marad, akkor az pénzügyileg komoly fejfájást okozhat a jövő generációinak.

 • Az indiai Bharat Biotech felbontotta azt a szerződését a brazilokkal, amely 20 millió dózisnyi Covaxin-vakcina leszállításáról szólt. A cég hivatalosan nem hozta nyilvánosságra a döntés okát, de sajtóértesülések szerint a brazil vakcinabeszerzés körüli korrupció miatt döntöttek így.

  A Bharat Biotech még tavaly novemberben kötött 275 millió euró értékű szerződést a brazil Precisa Medicamentossal. A brazil cég az indiaiak mostani döntését „elhamarkodottnak” nevezte, hozzátéve, hogy politikai indíttatású döntés született. „Mindez közvetlen következménye annak a politikai káosznak, amely a járványról szóló viták körül kialakult” – írták. 

  Az indiaiak a fentiek ellenére is engedélyeztetni akarják a maguk fejlesztette vakcinát, a Covaxint Brazíliában, és ennek érdekében továbbra is együttműködnek a brazil gyógyszerfelügyelettel. 

  A brazil elnök, Jair Bolsonaro ellen június 30-án nyomozást indított az ügyészség a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban felmerült problémák miatt.

 • Több mint 80 olasz városban tüntettek szombaton amiatt, hogy a kormány egy újabb rendelete több helyről is kitiltaná azokat, akiknek nincs védettségi igazolványuk.

  Nápolytól Torinóig több nagyvárosban is demonstrációkat tartottak, az emberek többsége nem viselt maszkot.

  Milánóban egy transzparensre azt írták a tüntetők, hogy „Jobb szabadon meghalni, mint szolgaként élni”, Rómában pedig „A vakcina szabaddá tesz” feliratot mellékeltek egy, az auschwitzi koncentrációs tábort mutató kép mellé. A tüntetők közül néhányan az oltatlanságukat szimbolizáló Dávid-csillagot tűztek ki, valamint ugyanezt mutató transzparenseket készítettek. 

  Az augusztus 6-tól életbe lépő szabályozások szerint a mozikba, múzeumokba, uszodákba, stadionok, valamint éttermek beltereibe csak azok mehetnének be, akiknek van védettségi igazolványuk.

  A bejelentés után néhány kisebb olasz régióban 200 százalékkal nőtt az oltásért jelentkező foglalások száma. 

  Olaszországban egyébként ideiglenesen néhány napos védettségi igazolást azok is kaphatnak, akik negatív tesztet produkáltak. 

 • Két ember életét vesztette Jordánia fővárosában, Ammánban, ahol az egyik városi kórházban rövidzárlat miatt áramszünet volt.

  Firas Al-Hawari egészségügyi miniszter megerősítette a halálozások hírét, de azt mondta: egyelőre még vizsgálják, hogy az áramszünet okozta-e a tragédiát. 

  A kórház előtt kisebb tömeg gyűlt össze, a rendőrök azonban lezárták az intézményt, és egyelőre a hozzátartozókat sem engedték be. 

  Idén egy hasonló eset miatt mondott le az előző egészségügyi miniszter Jordániában. Nathir Obeidat az után kényszerült távozni, hogy Salt városában az egyik állami fenntartású kórházban elfogyott az orvosi oxigén, és több páciens meghalt. 

 • Az országban több mint 160 helyen tartottak demonstrációt a járványügyi korlátozások ellen. 

  Párizsban a becslések szerint mintegy 11 ezer tüntető gyűlt össze. 

  A fővárosban a Diadalívtől nem messze csaptak össze a tüntetők és a rendőrök. A tömeget végül könnygázzal oszlatták fel. 

  Volt, ahol vízágyút is bevetettek a tüntetők ellen.

  A francia főváros mellett Lyonban és Marseille-ben is összecsapások voltak, a tengerparti városban a köztévé, a France Télévisions munkatársait bántalmazta a tömeg.

  Gerald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren közzétett posztjában elítélte a rendőrök, csendőrök és újságírók ellen irányuló erőszakot. 

 •  A világon 193 657 935 ember kapta el eddig a koronavírus-fertőzést, a halálos áldozatok száma 4 151 849 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

  Egy nappal korábban 193 165 622 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 143 105 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 34 427 939 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 610 834.

  Indiában 31 332 159 fertőzöttet és 420 016 halálos áldozatot jegyeztek fel.

  Brazíliában 19 670 534 fertőzöttről és 549 448 halálos áldozatról tudni.

  Franciaországban 6 041 146 fertőzöttet és 111 800 halálos áldozatot regisztráltak.

  Oroszországban 6 025 698-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 150 583-ra emelkedett.

  Az Egyesült Királyságban 5 694 283 a fertőzöttek száma, és 129 416-an haltak meg a betegségben.

  Törökországban 5 574 997 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 50 821.

  Argentínában 4 839 109 a fertőzöttek és 103 584 a halottak száma.

  Olaszországban 4 312 673 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 942.

  Spanyolországban 4 280 429 fertőzöttet és 81 221 halálos áldozatot regisztráltak.

  Németországban 3 761 869 a fertőzöttek száma, 91 531 a halottaké.

  Lengyelországban 2 882 066 fertőzöttet és 75 241 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Több száz embert bírságoltak meg, néhány tucat ember ellen pedig vádat emeltek Sydney-ben az után, hogy szombaton több ezren vonultak utcára a városban. 

  A demonstrálók a korlátozások ellen tüntettek, eközben azonban a rendőrséggel is összecsaptak.

  Sydney sem immunis az idiótákra

  – kommentálta a történteket David Elliott, az állam belügyminisztere. 

  Eközben Sydney egyik vezető tisztviselője úgy fogalmazott, hogy a tüntetők „erőszakosan, alávalóan és kockázatosan” viselkedtek. A történteket Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke, Gladys Berejiklian is elítélte. 

  A rendőrök jelenleg is elemzik az ipari kamerák, valamint a rendőrök testkamerái által készített felvételeket, és igyekeznek mindenkit megbüntetni, aki megszegte az ötödik hete érvényben lévő kijárási tilalmat. 

  Eddig összesen 510 embert bírságoltak meg a rendőrök.

  A vádemelésekről viszonylag keveset lehet tudni egyelőre, azt leszámítva, hogy két embert azzal vádoltak meg, hogy az egyik lovas rendőr lovát ütlegelték. 

 • Komoly visszhangot váltottak ki az Egyesült Királyságban Sajid Javid brit egészségügyi miniszter szavai. A tárcavezető tegnap azt jelentette be, hogy teljesen felépült a koronavírusból, miután július 17-én kimutatták a vírus jelenlétét a szervezetében. Eközben viszont akaratlanul is tett egy sarkos kijelentést:

  Kérem önöket, hogy ha még nem tették, akkor vegyék fel az oltást. Meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a vírussal, ahelyett hogy rettegnénk tőle.

  A miniszter mondatait sokan visszatetszéssel fogadták, többek szerint a vírus áldozataival szemben sem volt korrekt ez a megfogalmazás.

  Nemcsak az érintett családokkal szemben sértő – mivel arra utal, hogy a szeretteik, akiket elvesztettek, gyávák voltak –, hanem minden olyan emberrel szemben is, aki mindent megtesz azért, hogy másokat megvédjen a vírustól

  – mondta Jo Goodman, a koronavírusban elhunyt áldozatok megsegítésén dolgozó egyik szervezet alapítója. 

  Ellenzéki politikusok bocsánatkérésre szólították fel a minisztert, mivel szerintük tiszteletlenül fogalmazott, ehelyett sokkal több együttérzést kellene mutatnia az emberek irányába. 

 • Könnygázzal és vízágyúval oszlatta a tömeget a rendőrség, miután szombaton Athén központjában a koronavírus elleni védőoltások kötelezővé tétele ellen tiltakoztak – írja a The Guardian.

  Ebben a hónapban már harmadszorra demonstráltak, több mint négyezer ember gyűlt össze a görög parlament előtt. Az ellen tiltakoztak, hogy a tervek szerint egyes munkavállalók, például az egészségügyi, illetve az ápolószemélyzet beoltását kötelezővé tennék.

  Egy neve elhallgatását kérő rendőr szerint néhány tüntető Molotov-koktélokat kezdett hajigálni, ezt követően döntöttek a hatóságok a könnygáz alkalmazása mellett.

  Szombatra csaknem 2500 új esetet jelentettek Görögországban, így a fertőzöttek száma 474 366-ra emelkedett.

 • Kilenc hónapnyi karantén után döntött úgy a 62 éves Sarah Lewis, hogy elhagyja otthonát, mivel le kellett vizsgáztatnia az autóját.

  Egy még tavaly novemberi eseményről ír a brit Metro.

  A lap szerint tragikus vége lett annak, hogy kilépett az asszony a lakásából, ugyanis a garázsból hazafelé jövet elütötte egy éppen tolató kamion.

  A teherautó sofőrjét nem találták hibásnak a vizsgálatok lezárta után, mivel Lewis a jármű holtterében tartózkodott a baleset bekövetkeztekor, így szinte kivédhetetlen volt a gázolás.

 • A rossz gazdasági helyzet miatt a libanoni kórházak felkészültségi szintje rosszabb, mint a 2021 elején berobbant koronavírus-hullám idején volt, tudósítja a beiruti Rafik Hariri Egyetemi Kórház igazgatójának szavait az Euronews. Az országban több kórház a gyógyszer- és személyzethiány mellett egyre hosszabb, szinte egész napos áramkimaradásokkal is küzd. Mint ismert, az országban emelkedik az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, aminek egyik legfőbb oka, hogy a külföldre költözött libanoniak gyakran hazalátogatnak.

 • Könnygázt vetett be a párizsi rendőrség csütörtökön a tüntetők ellen, akik az új járványügyi korlátozások miatt vonultak az utcára.

  Helyszíni jelentések szerint a francia fővároson menetelő tüntetők közül többen kiváltak a demonstráló tömegből, kövekkel és palackokkal kezdték dobálni a helyszínre vezényelt rendőröket, akik ezután könnygázzal próbálták megfékezni a rendbontókat.

  Néhány tüntető megtámadott egy járőröző rendőrt, felborította a motorbiciklijét. A rendőrnek futva kellett menekülnie a feldühödött tüntetők elől.

  Párizsban egyszerre három tüntetés zajlik az új járványügyi korlátozások ellen. A Trocadéro téren a Nemzeti Front volt alelnöke, Florian Filippo felhívására demonstrálnak. Egy másik tüntetés a Bastille téren kezdődött, majd a menet elindult a főváros utcáin. Még egy tiltakozó menet indult el az Invalidusok háza elől, hogy csatlakozzon a kötelező oltás ellen tiltakozó egészségügyi dolgozókhoz.

  Párizson kívül több nagyvárosban, Marseille-ben, Montpellier-ben, Nantes-ban és Toulouse-ban is tüntetnek.

 • Az egyébként nem oltásellenes Eric Clapton közölte: nem fog fellépni olyan helyszíneken, ahol a résztvevőket diszkriminálják, és védettségi igazolványt kérnek tőlük. Rajta kívül sok híresség már régóta vakcinaellenes, sokkal többen azonban oltáspártiak.

  A 76 éves, Grammy-díjas brit gitáros, énekes és dalszerző a kormány azon bejelentésére reagált, miszerint szeptember végétől kizárólag oltási igazolvánnyal lehet belépni a szórakozóhelyekre. Leszögezte: nem fog fellépni olyan színpadon, ahol a közönséget hátrányosan megkülönböztetik.

  „Amennyiben nem gondoskodnak arról, hogy kivétel nélkül minden ember részt vehessen, fenntartom a jogot, hogy lemondjam a koncertet” – üzente a rajongói körében Slowhandnek becézett zenész.

  Clapton a nyilatkozatot Robin Monotti olasz építész és Covid-szkeptikus Telegram-fiókja révén osztotta meg. Ebben egy linkkel felhívta a figyelmet a Van Morrisonnal közös tiltakozó dalukra. A Stand and Deliverben (Mutasd meg, ki vagy) együtt éneklik: „Do you wanna be a free man / Or do you wanna be a slave?” (hevenyészett fordításban: „Szabad akarsz lenni / Vagy rabszolga?”).

 • Az AstraZeneca felülvizsgálja, hogy a gyártókapacitásuk és a ellátási láncaik fényében miként tudnának több vakcinát szállítani Délkelet-Ázsia országaiba, ahol jelenleg gyors ütemben terjed a vírus.

  Húsznál is több ellátási láncunkat vizsgáljuk meg világszerte, hogy további vakcinákat találjunk Délkelet-Ázsia számára

  – írta közleményében a cég. 

  A cégnek Thaiföldön van egy jelentősebb létesítménye, innen szállítják ki az oltóanyagot a környező országokba, de most annyira nagy a kereslet, hogy ez az egy gyár nem tud eleget gyártani a vakcinából.

  A thaiföldi kormánnyal kötött megállapodásuk szerint összesen 180 millió dózist gyártanak le az országban. Ennek a harmadát Thaiföld kapja, de ezekből a dózisokból is csak 11,3 milliót tudnak majd leszállítani július végéig, az exportot pedig még csak el se kezdték. 

 • Annak ellenére, hogy növekszik az oltakozási hajlandóság az Egyesült Államokban, még mindig bőven akadnak ellenzői, elsősorban a republikánus szimpatizánsok körében – derül ki a CBS News beszámolójából.

  A lap tudósítóját beengedték az egyik louisianai kórház Covid-részlegébe, ahol egészen meglepő válaszokat is kapott. Az egyik válaszadó például annak ellenére sem tervezi magát beoltatni, hogy alaposan megszenvedte a koronavírus-fertőzés tüneteit. Szerinte továbbra is „túl sok kérdés” merül fel a vakcinákkal kapcsolatban. 

  A férfi arra a kérdésre is nemmel válaszolt, hogy ha az oltással elkerülhette volna a kialakult állapotát, utólag változtatott volna-e a döntésén.

  A republikánus szimpatizánsok körében annak ellenére jelent problémát az oltásellenesség, hogy mostanra már több prominens republikánus politikus is kiállt a vakcina fontossága mellett, és oltakozásra buzdított.

  Louisianában mostanáig körülbelül a lakosság harmadát oltották be teljeskörűen. Február vége óta most ápolják kórházban a a legnagyobb számú fertőzöttet.

 • Életét vesztette egy 34 éves Los Angeles-i férfi, aki hat héttel ezelőtt még egy Jay-Z-számot idézve viccelődött azon, hogy nincs beoltva koronavírus ellen.

  Stephen Harmon nem sokkal később elkapta a fertőzést, és az állapota gyors romlásnak indult, amiről a közösségi médiában is beszámolt.

  Az utolsó posztját szerdán tette közzé, röviddel azelőtt, hogy mesterségesen altatásba helyezték. Abban azt írta, hogy nincs más választása, hiába küzdött minden erejével a vírus ellen, nem tudja elkerülni az altatást.

  Nem tudom, mikor fogok felébredni. Kérlek titeket, imádkozzatok értem!

  – írta utolsó üzenetében. 

 • Az amerikai kormány további 200 millió Pfizer-vakcinát vásárolt, ezt elsősorban a gyerekek beoltásához fognak felhasználni – közölte egy anonim kormányzati forrás. A 12 év alattiak oltásának lehetőségét egyelőre még csak vizsgálja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA), de a kormány készen akar állni arra az esetre, ha megérkezik az engedély. A gyermekek mellett a megvásárolt vakcinák egy részét harmadik oltásként fogják majd beadni az embereknek.

   

 • Eric Clapton Grammy-díjas brit gitáros nemrég közölte, hogy csak azokon a helyeken fog koncertet adni, ahol nem kérnek védettségit igazolványt.

  A zenész leszögezte: nem oltásellenes, de nem ért egyet azzal, hogy bárkit is hátrányosan megkülönböztessenek azért, mert nem oltatja be magát.

 • Korlátozás nélkül olthatók Szputnyik V vakcinával a daganatos betegségben szenvedő, gyógykezelésen átesett betegek − közölte legfrissebb ajánlásában az orosz egészségügyi minisztérium. Szerintük az oltás alkalmazható függetlenül attól, hogy milyen daganatos betegségben szenved és milyen stádiumban van a páciens. Tervbe vett műtét előtt legalább tizennégy nappal kell beadni a Gamaleja Intézet által kifejlesztett oltást – adta hírül az MTI.

  A minisztériumi ajánlás szerint nincs korlátozás olyan onkológiai betegek esetében sem, akik hosszú ideje vesznek részt ciklikus kezelésben, a többi között gyógyszeres, például hormonális terápián estek át, és nem jelentkeztek náluk a hematológiai toxicitás tünetei.

  A tárca azt javasolja, hogy az onkohematológiai betegeket a gyógykezelés előtt oltsák be, illetve a gyógykezelés közben is abban az esetben, ha stabilizálódott a limfocitaszámuk.

 • Tengeri úton 100 tonna oxigént és 300 oxigénkoncentrátort küldött India Indonéziának a koronavírus-járvány leküzdésére.

  India KÜLÜGYMINISZTERe szombaton bejelentette, hogy a hajó már meg is érkezett Indonéziába. 

  Néhány hónappal ezelőtt még India szenvedett oxigénhiányban a fertőzés gyors ütemű terjedése miatt, akkor ők kaptak számos oxigénszállítmányt más országoktól. Most Indonézia került hasonló helyzetbe, ahol az utóbbi hetekben egyre több helyen lépett fel oxigénhiány.

 • Bezárnak az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók Montenegróban augusztus 2-ig a kedvezőtlen járványhelyzet miatt − közölte Igor Galić, az ország közegészségügyi intézetének vezetője.

  Az MTI azt írja, augusztus másodikától ismét üzemelhetnek az éjszakai szórakozóhelyek, de a belépéshez negatív koronavírustesztre vagy oltási igazolásra lesz szükség.

  A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Montenegróban 64-gyel 100 929-re nőtt. A halálos áldozatok száma 1624 maradt.