Elon Musk viszi el a NASA-t a Jupiter holdjára

2021.07.25. 13:42
Elon Musk SpaceX nevű űrvállalatának hordozórakétáját választotta ki az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) a Jupiter Europa nevű holdjára induló expedícióhoz.

Az Europa Clipper nevű missziót 2024 októberében tervezik útnak indítani a NASA Kennedy Űrközpontjából a SpaceX Falcon Heavy nevű rakétájával, amely jelenleg a világ legerősebb hordozórakétája.

A Jupiter negyedik legnagyobb holdja, az Europa egy kicsit kisebb, mint a Föld égi kísérője, és a kutatók egyik elsődleges célpontja annak felderítésére, létezik-e élet a Naprendszer más égitestjein. A Clipper-misszió célja, hogy nagy felbontású felvételeket készítsenek az Europa felszínéről, meghatározzák összetételét, geológiai aktivitás jelei után kutassanak, megmérjék jégburkának vastagságát és meghatározzák óceánjának mélységét és sósságát - közölte a NASA.

A 178 millió dolláros szerződés –  amelyet a SpaceX elnyert , az amerikai űrkutatási hivatal bizalmát jelzi a kaliforniai székhelyű cégben, amely az utóbbi időben számos teherszállítmányt és több űrhajóst juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra.

A SpaceX nyerte el áprilisban azt a 2,9 milliárd dolláros szerződést is, amely a NASA Artemis programjához épít Holdra szálló űrjárművet. A szerződést egyelőre felfüggesztették, mivel Elon Musk két riválisa, Jeff Bezos Blue Origin cége, valamint a Dynetics vállalat is tiltakozott a SpaceX kiválasztása ellen.

A SpaceX az év elején több kísérletet is folytatott a Starship nevű, a Falconnál is modernebb rakétájával. Végül az ötödik alkalommal sikeresen landolt a kísérleti rakéta.   • Hírek
  • Bankszámla