Megszólalt az egészségügyi miniszter, kiakadtak a gyászoló családok

Járványhírek percről percre az Indexen

Ágoston Zoltán
Farkas Ágnes
Dobó Géza
2021.07.26. 21:59
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Oroszország megkezdte az AstraZeneca és a Szputnyik V összeteveiből összállított, kombinált kísérleti vakcina tesztelését. A klinikai kísérletet öt orosz klinikán végzik, az eredményéről 2022 márciusában értesülhetünk majd.

  A vakcinák kombinálásának lehetősége már hónapokkal ezelőtt felmerült, májusban viszont az orosz egészségügyi minisztérium még nem engedélyezte azok végrehajtását és több információt kért a vakcinák gyártóitól ahhoz, hogy meghatározhassák, biztonságos-e a tesztelés. 

  Néhány országban – Azerbajzsdánban, Fehéroroszországban és az Egyesült Arab Emírségekben – már hasonló kísérletekbe kezdtek 

 • Kaliforniában, valamint New York városában kötelező teszik a rendszeres koronavírus teszteket a kormányzati dolgozók részére – jelentették be hétfőn.

  Bill de Blasio, New York York polgármestere kifejtette: 300 ezer, a város által alkalmazott embernek szeptember 13 után kötelező lesz hetente teszteltetniük magukat, amennyiben nincsenek beoltva. New Yorkban egyébként az előző héten döntöttek arról, hogy az egészségügyi dolgozók részére kötelezővé teszik az oltást.

  Nem sokkal de Blasio bejelentése után Kalifornia kormányzója,  Gavin Newsom közölte, hogy a tagállam összes alkalmazottjára (körülbeül 246 ezer ember) hasonló szabályok fognak vonatkozni, ráadásul nem szeptembertől, hanem augusztus 2-ától kezdve.

 • A szájüregi daganat csaknem 1700 életet követel évente Magyarországon, amivel a nem túl dicső első helyen állunk el Európában. Többen halnak meg ebben a betegségben, mint közúti baleseteben. Rendszeres szűrésekkel ez a szám csökkenthető lenne, ám a világjárvány miatt kritikus szintre zuhant a fogászati szűrővizsgálatok száma. Emiatt most a fogorvosok megkongatták a vészharangot.

  A koronavírus-járvány előtt évente 0,66 alkalom volt az egy főre eső fogászati szűrővizsgálatok száma Magyarországon, amivel 18. helyen álltunk a 21 európai uniós ország közül az EuroStat adatai szerint . A vírus és a kijárási korlátozások pedig tovább csökkentették a szűrővizsgálatokban részt vevők hajlandóságát és számát.

 • Egy, a Reuters által közölt elemzés szerint egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a beoltottak közt is terjed, illetve őket is képes megfertőzni a delta variáns.

  Mindezt az okozhatja, hogy – egy új kutatás szerint – a variánssal megfertőzött emberek orrában 1000-szer annyi vírus található, mint azokében, akik még 2019 végén kapták el a fertőzés Wuhanban. Az erről szóló cikkünk itt olvasható.

 • A koronavírus-járvány kitörése óta megkétszereződött a magukat magányosnak érzők száma az Európai Unióban; Magyarországon az átlagnál kisebb mértékben növekedett ez a szám - derült ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) hétfői felméréséből.

  A magánnyal és társadalmi elszigeteltséggel kapcsolatos legújabb uniós felmérés szerint az EU-ban minden negyedik ember vallotta magát magányosnak a világjárvány első hónapjaiban.

  Míg az EU teljes lakosságát tekintve megkétszereződött a magányos emberek száma, addig a 18-35 éves korosztályon belül ez a 2016-os adatokhoz képest négyszeresére nőtt. A járvány idején a magányról szóló médiatudósítások száma is megkétszereződött EU-szerte, azonban tagállamonként igen nagy eltéréseket mutat, hogy az emberekben mennyire tudatosult a pandémia magányosságra gyakorolt hatása - írták.

 • Hollandia szigorításokat jelentett be a járványügyi szempontból magas kockázati besorolású európai országokból történő beutazásra vonatkozóan. Augusztus 8-tól kezdve csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírusteszttel lehet belépni az országba – közölte Mark Rutte hétfőn. 

  Az ügyvezető miniszterelnök kijelentette: mindenkinek, aki Hollandiába szeretne utazni, már indulás előtt bizonyítania kell, hogy nem fertőzött koronavírussal. Azoknak, akik nem teljesen beoltottak a koronavírus ellen, 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel kell rendelkezniük vagy antigéntesztet kell készíttetniük legfeljebb 24 órával  indulásuk előtt.

  A beutazásra vonatkozó szabályok úgy a holland, mind a külföldi állampolgárokra egyaránt érvényesek – közölte.

  A holland sajtó tájékoztatása szerint a szabály mostanáig az Andorrából, Ciprusról, Portugáliából és Spanyolországból beutazók esetében volt érvényes, augusztus nyolcadikától azonban az összes unión belül utazót érinteni fogja. A megfelelő dokumentációval nem rendelkezőkre 95 eurós pénzbírságot szabnak ki.

  Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter közölte, az új szabály hozzájárulhat a koronavírus újabb hullámának megakadályozásához. A miniszter azt javasolta: mindenki, aki külföldi utazásról tér vissza Hollandiába, csináltasson koronavírustesztet függetlenül attól, hogy beoltották-e vagy sem, ugyanis – mint fogalmazott –

  az utazók a bőröndjükben is hazahozhatják a vírust.

  A holland közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint az új koronavírus-fertőzések több mint három hete tartó emelkedése megtorpant. Az átlagos napi tízezret is meghaladó fertőzésszám a múlt hét végén kilencezer, majd hétfőn hatezer alá csökkent. Hétnapos viszonylatban az új fertőzések átlagos száma 5775, ami 43 százalékkal marad el az előző időszak átlagától. Az elmúlt 24 órában pedig 3914 embernek volt pozitív a koronavírusteszt-eredménye Hollandiában.

 • Ukrajnában arra készülnek, hogy engedélyezik a koronavírus elleni különféle vakcinák keverését, írta a Kárpáthír.com az Interfax hírügynökségre hivatkozva. Akit elsőre Moderna-vakcinával oltottak be, másodjára Pfizer–BioNTech-dózist kaphat, ha az elsőnek beadott szer elfogyott. Ezt az ukrán országos tiszti főorvos közölte. Pfizer várhat azokra is, akiknek súlyos allergiás rohamaik voltak az első adagként kapott AstraZeneca-vakcinától.

 • A Világbank és a kis és közepes jövedelmű országok védőoltással történő ellátására létrehozott COVAX-program hétfőn ismertette a globális vakcinaelosztás felgyorsítását célzó pénzügyi mechanizmust.

  A mechanizmus lehetőséget nyújt a COVAX számára, hogy kedvező árakon nagyobb tételekre adhasson le előrendelést a vakcinagyártó cégeknél a Világbank és más nemzetközi fejlesztési bankok finanszírozásával.

  „A fejlődő országok számára továbbra is az egyik legnagyobb kihívás a védőoltásokhoz való hozzáférés, mert ezáltal képesek csak megvédeni a lakosságot a koronavírus-járvány egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaitól” – jelentette ki David Malpass, a Világbank elnöke.

 • Szerbiában 241 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba 24 órán belül. Egy beteg lelte halálát a kór szövődményében, írta a PannonRTV. Jelenleg 338 fertőzött szorul kórházi ápolásra, 11 beteget lélegeztetőgép tart életben.

 • Oroszországban több mint 23 200 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak 24 óra leforgása alatt, írta a TASZSZ. Vasárnap 779 fertőzött életét követelte a koronavírus és szövődményei. A vírus terjedési sebessége lassult az előző héthez képest.  

 • További négy uniós ország helyreállítási tervét fogadta el a tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa, az Ecofin. A zöld utat kapott országok: Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Ciprus, ezzel pedig 16-ra bővült az uniós forrásokat gazdaságuk koronavírus-járvány utáni helyreállítására felhasználó országok listája. 

  Magyarország e lajstromról hiányzik, ugyanis az Európai Bizottság mindaddig nem hagyja jóvá az Orbán-kormány által írt gazdasági helyreállítási tervet, amíg a kabinet nem hajtja végre az igazságügy reformját, és nem garantálja, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják. 

  Július közepén a 27 uniós tagállam közül az elsők között Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Németország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Portugália, Szlovákia és Spanyolország kapott zöld utat ahhoz, hogy vissza nem térítendő támogatásokra és hitelekre vonatkozó, legfeljebb 13 százalékos előfinanszírozást engedélyező megállapodásokat írjon alá. A további négy tagállam is előfinanszírozást kért. 

  A további kifizetéseket az uniós bizottság attól tette függővé, hogy a nemzeti kormányok teljesítik-e a zöld és digitális reformokra vonatkozó kötelezettségvállalásokat, illetve az elköltött pénzek megfelelnek-e az EU által előre meghatározott céloknak – írja az MTI. 

  • Horvátország e célok elérése érdekében olyan reformokat és beruházásokat tervez, amelyek kiterjednek a víz- és hulladékgazdálkodás javítására, a fenntartható mobilitásra történő átállásra és a digitális infrastruktúrák finanszírozására a távoli vidéki területeken.
  • Ciprus többek között a villamosenergia-piacát kívánja megreformálni, illetve elősegíteni a megújuló energia alkalmazását, továbbá javítani szándékozik az e-kormányzati megoldásokat.
  • Litvánia olyan intézkedéseket sorolt fel a helyreállítási tervében, mint például a helyben előállított, megújuló energia mennyiségének növelése, a zöld közbeszerzési intézkedések és a nagyon nagy kapacitású hálózatok további kiépítése.
  • Szlovénia azt tervezi, hogy az uniós támogatás egy részét a fenntartható közlekedés fellendítésére, a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kiaknázására és a közszféra további digitalizálására fordítja.

  Valdis Dombrovskis gazdaságért és kereskedelmi kapcsolatokért felelős uniós biztos Magyarországról szólva azt mondta: folytatódnak a megbeszélések a bizottság és a magyar kormány között a magyarországi helyreállítási tervekről, amelynek határidejét szeptember 30-ig hosszabbíthatják meg. 

  Az EU a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozásáról szóló rendeletben hat szakpolitikai pillérhez kapcsolódóan határozta meg a pénzek elköltését. E területek közé tartozik a zöld és a digitális átállás, az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, valamint a társadalmi és területi kohézió. Ugyancsak fontos reformterület az ipar dekarbonizálása, az épületek felújítása, a közigazgatás digitalizálása és a munkaerő átképzése.

 • Annak ellenére, hogy Görögországban növekszik a fertőzöttek száma, a különféle összeesküvés-elméletek gyártói által feltüzelt oltásellenes mozgalom intenzíven térít.

  Ráadásul egyházi személyek közül is akad, aki az oltásellenesek pártján szónokol. Például Vasziliosz Voludakisz az alábbi szavakkal fordult követőihez:

  Úgy kezelik a templomot, mint egy konditermet, holott mi ott a mennyországban érezzük magunkat! 

  Vasziliosz Voludakisz az egyik leghangosabb oltásellenes a görög ortodox egyház papjai közül. A görög klérus hivatalos álláspontja szerint azonban fel kell venni a védőoltást, mint ahogy megtette Jeromos érsek, az egyházfő is.

  Csak ebben a hónapban, júliusban három demonstrációt tartottak Athénban az oltásellenesek. A legnagyobbon négyezren vettek részt, és vízágyúkkal oszlatták a rendőrök a tömeget – számol be a montenegrói Vijesti.

 • Romániában 84 új koronavírusos betegre leltek az utóbbi 24 órában. A Covid–19 és szövődményei két beteg életét követelték vasárnap, közölte a Maszol.ro. Jelenleg 316 fertőzöttet kezelnek kórházban, közülük 38 beteget intenzív osztályon ápolnak.

  A román belügyminiszter szerint augusztus elsejétől nem lesznek számottevő lazítások, de valamennyivel többen vehetnek részt a különféle rendezvényeken, írta a Transindex.ro. Lucian Bode hangsúlyozta: zárt terekben kötelező marad a maszkviselés.

 • A koronavírussal kórházban kezelt páciensek körében megugrott az újonnan kialakuló hiperglikémiás (magas vércukorszint) esetek száma, és az állapot hónapokkal a megfertőződést követően is fennmaradt − derül ki egy új tanulmányból.

  A kutatók 551 olyan páciens egészségi állapotát vizsgálták, akik 2020 márciusa és májusa között kerültek kórházba a fertőzéssel, ezek után még hat hónapig követték nyomon a páciensek állapotát − írja az MTI.

  Ezek az emberek korábban nem voltak diabéteszesek. A kórházi felvételnél azonban a páciensek nagyjából 46 százalékánál állapítottak meg hiperglikémiát

  − mondta a tanulmányt vezető Paolo Fiorina, a Bostoni Gyermekkórház urológiai részlegének munkatársa.

  Az esetek körülbelül 35 százalékában a magas vércukorszint legkevesebb hat hónappal a koronavírussal való megfertőződést követően is fennállt.

 • Második napja rekordszámú új esetet jelentenek Thaiföldön. A hivatalos adatok alapján az elmúlt napon 15 376 esetet regisztráltak az országban − írja a Guardian. Elhunyt 87 beteg,

  A delta-variáns terjedése miatt egyre nő a fertőzöttek száma Thaiföldön, ahol nagyon alacsony a lakosság átoltottsága. A koronavírus elleni vakcina első adagját a lakosság csaknem 19 százaléka kapta meg, míg mindkét vakcinát csak 5,6 százaléka.

 • A szerb oktatási miniszter szerint mindenki azt szeretné az országban, ha a megszokott módon kezdődhetne el szeptemberben a tanév, de ez attól is függ, hogy milyen arányú lesz akkor az átoltottság és hogy mit javasol a járvány kezelésével megbízott válságstáb − írja az MTI.

  Egyelőre a nagykorú lakosság kevesebb mint felét oltották be, de augusztus végéig még nőhet az átoltottság aránya. A miniszter arra kérte a 17−35 év közötti korosztályt, hogy minél nagyobb arányban oltassa be magát.

  Az oktatási rendszer felkészült arra is, ha ismét távoktatást kellene bevezetni, de mindenki abban bízik, hogy a tanév a tantermekben kezdődik majd

  − mondta a miniszter.

 • Izraelben már csaknem kétszáz embert ápolnak kórházban koronavírus miatt a delta-variáns okozta negyedik hullámban, közülük több mint száz ember súlyos állapotban van − írja az MTI.

  Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint vasárnap 1398 új fertőzöttet azonosítottak. Jelenleg összesen 11 606 vírushordozót tartanak nyilván, akik közül 199-en vannak kórházba, 108-an súlyos betegnek számítanak, és húszan lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

  Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mégis megfertőződött kétszer oltottaknak csak nyolcvan százaléka adta át más embernek a vírust, miközben mindössze tíz százalékuk fertőzött meg még egy embert, három százalékuk tett vírushordozóvá további két-három embert.

 • Az elmúlt napon 84 új koronavírusos megbetegedésről számoltak be Romániában, ketten belehaltak a fertőzés szövődményeibe − írja az Új Magyar Szó.

  A fertőzés miatt 316-an vannak kórházban, közülük 38 embert intenzív osztályon kezelnek.

  A járvány kezdete óta az országban 1 082 376-an fertőződtek meg. A halálos áldozatok száma 34 270.

 • Franciaországban átlépte a negyvenmilliót azoknak a száma, akik megkapták a koronavírus elleni oltás legalább egyik adagját − írta Emmanuel Macron államfő a  közösségi oldalán.

  Ez azt jelenti, hogy a lakosság csaknem hatvan százaléka felvette az oltást. A kormány célja, hogy augusztus végéig legalább ötvenmillióan éljenek az oltás lehetőségével.

  Az MTI az egészségügyi minisztérium tájékoztatására hivatkozva azt írja: a franciák fele, 33,2 millió ember a koronavírus elleni oltásnak már mindkét dózisát felvette.

 • Beltéren is kiszolgálják a vendégeket az ír kávézókban, bárokban és éttermekben − írja a Guardian. A lap szerint sok helyen tavaly március óta nem volt erre példa.

  A belső terekben csak azokat szolgálják majd ki, akik felvették a koronavírus elleni oltást és rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

 • Felfüggesztette a parlament működését és leváltotta a kormányfőt vasárnap éjjel a tunéziai elnök, miután erőszakba torkolló tiltakozások voltak az ország gazdasági helyzete és a koronavírus-járvány kezelése miatt.

  Szaíd Kaisz államfő az állami médiában közzétett nyilatkozatában bejelentette: maga gyakorolja majd a végrehajtó hatalmat, és új kormányfőt fog kijelölni.

  Sokakat megtévesztett a képmutatás, a hazugság, a népet megfosztották jogaitól

  – jelentette ki az elnök.

  Figyelmeztetek mindenkit, aki fegyvert akar fogni, hogy ha valaki csak egyetlen lövést is lead, arra a fegyveres erők is így fognak válaszolni

  – tette hozzá.

  Az elnök azt is bejelentette, hogy az összes parlamenti képviselő mentelmi jogát is felfüggeszti.

  A bejelentés után Szaíd Kaisz támogatói autókkal lepték el a főváros, Tunisz utcáit, és dudálni kezdtek. Nap közben a tikkasztó hőség és a kijárási korlátozások dacára ezrek vonultak fel, a kormány távozását a parlament feloszlatását és új választásokat követelve. A tiltakozók a parlament meghatározó ereje, az Újjászületés Mozgalom (En-Nahda) székházát is megrohamozták. A rendőrök könnygázt is bevetettek és több embert őrizetbe vettek.

  Nem sokkal később szemtanúk arról számoltak be, hogy az éjszaka folyamán katonai járművek zárták körül a parlament épületét, hajnalban pedig a katonák megakadályozták, hogy a parlament elnöke belépjen az épületbe.

  Rásid Gannúsi parlamenti elnök, az En-Nahda vezetője a bejelentést követően azzal vádolta meg Szaíd Kaiszt, hogy puccsot hajt végre a forradalom és az alkotmány ellen.

  Álláspontunk szerint intézményeink továbbra is állnak, és az En-Nahda támogatói, valamint a tunéziai nép meg fogja védeni a forradalmat

  – hangoztatta Rásid Gannúsi. A mérsékelt iszlamista politikus hétfő hajnalban felszólította az embereket, hogy vonuljanak utcára, mint 2011. január 14-én, amikor az arab tavasz kezdetét vette, amely Tunéziában elsöpörte az ottani autoriter rezsimet – írja a Vajma.Info.

 • Ukrajnában 213 új koronavírusos megbetegedésről számoltak be az elmúlt 24 órában. A járvány miatt ketten haltak meg − derült ki a nemzetbiztonsági és védelmi tanács legfrissebb adataiból. A legtöbb fertőzöttet továbbra is Kijevben jelentik.

  Kárpátalján az elmúlt napon sem megbetegedés, sem pedig haláleset nem történt az elmúlt napon a koronavírussal összefüggésben.

  A járvány kezdete óta az országban 2 248 663 esetben azonosították a fertőzést, a halálos áldozatok száma 52 849. A betegségből eddig 2 184 365-en gyógyultak fel. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 11 449.

 • Mindössze hét, koronavírus okozta megbetegedést jelentettek az elmúlt napon Szlovákiában. A járványnak nincs újabb halálos áldozata − írja az Új Szó.

  Kórházakban nyolcvan embert ápolnak a betegséggel összefüggésben. A beoltottak száma Szlovákiában 2 235 572.

 • Könnyen megtörténhet, hogy Romániában az egészségügyi dolgozók sorsára jutnak azok a pedagógusok, akik nem hajlandóak felvenni a koronavírus elleni oltást: a tanév kezdete után ugyanis kötelező időszakos tesztelésnek vethetik őket alá.

  Ezt Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter jelentette be vasárnap este.

  Mint elmondta, jelenleg mintegy 60 százalékos a tanügyi dolgozók átoltottsága, de ez természetesen még mindig nem elegendő ahhoz, hogy biztonságos legyen az oktatás, ezért továbbra is az a cél, hogy sikerüljön a tanévkezdésig meggyőzni a még hezitálókat, hogy mindenki azzal jár a legjobban, ha beoltatják magukat.

  A cél az, hogy az oktatás jelenléti legyen, a miniszter szerint ugyanis – még ha alacsony is az országos átoltottság – a járvány esetleges negyedik hulláma nem lesz olyan durva, mint az előző.

  Ha azonban lesznek olyan pedagógusok, akik az egészségügyi szakemberek érvei ellenére sem hajlandóak beoltatni magukat, akkor magukra vethetnek: az oktatási és az egészségügyi minisztérium egyeztet arról, hogy az

  oltatlan tanerőt bizonyos időszakonként koronavírus elleni tesztnek vessék alá

  – számol be a kolozsvári Főtér.

 • Augusztusban 45 millió adag koronavírus elleni vakcina érkezhet Indonéziába − mondta Budi Gunadi Sadikin egészségügyi miniszter.

  A The Guardian azt írja, az országba Sinovac-, Moderna- és Pfizer-szállítmányt is várnak.

 • Oroszország újabb 23 239 koronavírusos esetet jelentett az elmúlt napon. Ezzel együtt a járvány kezdete óta a megbetegedések száma 6 149 780-ra emelkedett − írja a The Guardian.

  A megbetegedés szövődményeibe az elmúlt 24 órában 727 ember halt bele, így 154 601-re emelkedett a halálos áldozatok száma az országban.

  A járvány felgyorsulását a szakemberek a keleti országban leginkább az elsőként Indiában azonosított delta-variánsnak tulajdonítják.

 • Hivatalosan is megengedett a vakcinák keresztezése Ukrajnában − jelentette be Ihor Kuzin országos tiszti főorvos.

  Az oltóanyagok keverése csak bizonyos feltételek mellett lesz megengedett. Ennek értelmében az első Moderna-vakcina után, ha nincs lehetőség a második oltást ugyanazzal a gyógyszerrel elvégezni, akkor Pfizer-vakcina is adható.

  Javasolják még egy másik gyógyszer beadását is, ha egy személynek súlyos allergiás reakciója volt az AstraZeneca-vakcina első adagjára. Ebben az esetben is a Pfizer oltóanyagát javasolják − írja a Kárpátinfo.

 • Mária Kolíková szlovák igazságügyi miniszter szerint alkotmányjogi szempontból nincs probléma a parlament által vasárnap elfogadott, a közegészség védelméről és támogatásáról szóló törvény módosításával.

  A módosítás alapján a Közegészségügyi Hivatalnak figyelembe kell vennie a digitális Covid-igazolványt a járványellenes intézkedések megalkotásakor. Ez információt ad arról, hogy az illetőt már beoltották-e a koronavírus ellen, vagy van-e negatív teszteredménye, illetve leküzdötte-e a betegséget.

  A módosítás lehetővé teszi a Közegészségügyi Hivatalnak, hogy a Covid-igazolványoktól függő ideiglenes feltételeket szabjon meg a létesítményekbe való belépés és tömeges rendezvények részvételére vonatkozóan.

  Kolíková szerint ha az Alkotmánybíróság felül is vizsgálná a módosítást, szerinte nem kell fiaskótól tartani. Az igazságügyi miniszter hozzátette, a törvénymódosítás kulcsfontosságú a koronavírus elleni küzdelemben, hiszen lehetőséget ad a Közegészségügyi Hivatalnak, hogy olyan rendeleteket adjon ki, amelyekkel hatékonyabban védekezhetünk a fertőzéssel szemben.

  A miniszter szerint a beoltottak és a nem beoltattak szókapcsolat nagyon szerencsétlen megfogalmazás. Azt állítja, mindenki szabadon eldöntheti, hogy beoltatja-e magát. Hozzátette, az oltással az emberek nemcsak a saját egészségüket, hanem az egész egészségügyi rendszert védik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy elkerüljük a kórházak túlterheltségét.

  Kolíková szerint a Közegészségügyi Hivatal jövőbeli előírásainak óvatosabbaknak kell lenniük, főleg, ami az üzletek és szolgáltatások bezárását illeti.

  Több üzletet nem kell majd bezárni. Elérhető lehetne azon személyek számára, akik közt kevésbé terjedhet a vírus, és akik nem terhelik le az egészségügyi rendszert

  – pontosította. Kolíková szerint azokra vonatkozóan, akik nem hajlandók beoltatni magukat, szükséges bizonyos intézkedéseket bevezetni a társadalom védelmének érdekében – számol be a Paraméter.

 • Azok az orosz turisták, akik megkapták a koronavírus elleni oltóanyagot, szabadon utazhatnak Magyarországra. Erről Szijjártó Péter tett bejelentést hétfő reggel. A további részletekről itt olvashat:

  Kapcsolódó
 • A baltimore-i John Hopkins Egyetem által közzétett adatok szerint a világon eddig 194 108 544 ember kapta el a koronavírus-fertőzést, míg a halálos áldozatok száma 4 158 573 – adta hírül az MTI. 

  A fertőzés jelenleg 192 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma viszont nem tükrözi pontosan a valóságot a szakértők szerint, mivel bizonyos országokban a tesztek száma többé-kevésbé korlátozott, a nyilvántartás kritériumai is különböznek. 

  A hivatalos adatok szerint a legtöbb fertőzöttet

  • az Egyesült Államokban tartják nyilván, eddig a napig 34 443 761 fő kapta el a vírust, a halálos áldozatok száma 610 891. 
  • Indiában 31 371 901 fertőzöttet és 420 551 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 19 688 663 fertőzöttről és 549 924 halálos áldozatról tudni.
  • Franciaországban 6 056 388 fertőzöttet és 111 806 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Oroszországban 6 049 215-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 151 352-re emelkedett.
  • Az Egyesült Királyságban 5 723 399 a fertőzöttek száma, és 129 446-an haltak meg a betegségben.
  • Törökországban 5 601 608 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 50 934.
  • Argentínában 4 846 615 a fertőzöttek és 103 721 a halottak száma.
  • Olaszországban 4 317 415 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 949.
  • Spanyolországban 4 280 429 fertőzöttet és 81 221 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Németországban 3 763 018 a fertőzöttek száma, 91 534 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 882 146 fertőzöttet és 75 242 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.