Elsüllyedt egy bevándorlókat szállító hajó Líbiánál, ötvenheten meghaltak

2021.07.27. 19:28

Elsüllyedt egy bevándorlókat szállító hajó Líbia partjainál, ötvenhét ember meghalt. 2021-ben már majdnem ezer ember vesztette életét a tengeren ehhez hasonló szerencsétlenségekben.

A csónak a The Guardian híradása szerint Nigériából, Ghánából és Gambiából érkező embereket szállított. Az indulás után pár órával a hajót egy erősebb széllökés felborította, és elsüllyedt.

Az emberek egy részét a környékbeli halászoknak sikerült megmenteniük, de ötvenheten meghaltak a szerencsétlenségben. A túlélők beszámolói szerint legalább húsz nő és két gyermek is volt az áldozatok között. 

Idén már majdnem négyszer annyian fulladtak tengerbe, mint 2020 azonos időszakában. 

A halálos áldozatok száma ezzel az esettel együtt 987-re emelkedett, míg tavaly az év ugyanezen időszakáig 272-en haltak meg.

Az ENSZ-hez tartozó International Organization for Migration (IOM) szóvivője, Flavio Di Giacomo a történtekkel kapcsolatban azt mondta, hogy sűríteni kell a tengeri őrjáratokat a hasonló katasztrófák megelőzése végett. Állítása szerint az utóbbi időben egyre kevesebb őrhajó járőrözik a térségben, ezért rendszerint csak többórányi késéssel tudnak reagálni ezekre a katasztrófákra, amikor már túl késő.

Líbiából és Tunéziából egyre több hajó indult útnak az utóbbi napokban, és olyan sokan érkeznek, hogy az Olaszország fennhatósága alá tartozó Lampedusa szigetén lévő tábor kezd túlzsúfolódni.

A kis szigetre három nap alatt több mint 1500 ember érkezett.

Nagyon sokan viszont nem jutnak el a szigetre: idén eddig összesen 18 ezer főt – már most kétszer annyi embert, mint tavaly összesen – szállított vissza a líbiai parti őrség Tripoliba, ahol egyes emberi jogi szervezetek szerint kínzásoknak és visszaéléseknek vetik alá őket.