11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Megvonták az állampolgárságot Assange-tól

2021.07.28. 15:04

Egy bíróság megfosztotta ecuadori állampolgárságától Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját – írta meg az MTI.

A bíróság ítélete szerint a hatóságok adminisztratív hibákat követtek el, amikor állampolgárságot adtak az ausztráliai születésű Julian Assange-nak 2017-ben.

A férfi jelenleg a londoni Belmarsh börtönben van őrizetben, miután az Egyesült Államok kérvényezte kiadatását.

Julian Assange-t azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy titkosított anyagokat szerzett meg és szivárogtatott ki 2010-ben. Becslések szerint csaknem 500 ezer titkos amerikai diplomáciai távirathoz férhetett hozzá, amelyek jelentős részét az elmúlt években átadta médiapartnereinek.

Az amerikai hatóságok 18 vádpontban indokolták a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelmet. Ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével kapcsolatos. Védői szerint a WikiLeaks-portál alapítóját akár 175 év börtönre is ítélhetik.

Julian Assange 2012-ben Ecuador londoni nagykövetségén keresett menedéket a kiadatás elől. Hét évet töltött ott az ecuadori kormány védelme alatt, közben állampolgárságot is kapott.

Azonban nemrég feszültté vált a viszony a quitói kormány és Julian Assange között, aminek következtében Ecuador 2019-ben megvonta tőle a menedéket, majd - az ecuadori nagykövet engedélyével - a Scotland Yard a diplomáciai képviselet épületében őrizetbe vette.

Julian Assange eredetileg azért menekült a nagykövetségre, mert a svéd kormány is körözte őt Svédországban elkövetett szexuális bűncselekmények vádjával, bár a svéd ügyészség a vizsgálatot már évekkel ezelőtt beszüntette, és 2019-ben visszavonta  nemzetközi körözését.

A londoni büntetőbíróság azonban ezután is fenntartotta a letartóztatási parancsot a bíróság előtti megjelenési kötelem megszegése miatt. Ez a brit törvények alapján önmagában is bűncselekmény, amelyért egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A londoni Southwark kerület koronabírósága 2019 májusában a maximálishoz közeli, ötven heti börtönbüntetésre a WikiLeaks-alapítót, akit ennek letöltése óta újra kiadatási őrizetben tartanak.  • Hírek
  • Bankszámla