új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pakisztán augusztus 1-jétől megtiltja a légiutazást a koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek, és augusztus 31-ig minden állami alkalmazottnak fel kell vennie az oltást – jelentette be csütörtökön az iszlámábádi kormány egy sor más intézkedéssel egyetemben.

    Augusztus 1-jétől a be nem oltottak nem léphetnek be kormányzati épületekbe, iskolákba, éttermekbe, és bevásárlóközpontokba  erősítette meg egy iszlámábádi egészségügyi miniszteri sajtótájékoztatón Aszad Umar, a pakisztáni parancsnoki és műveleti központ (NCOC) vezetője. Az NCOC a pakisztáni koronavírus-járvány elleni intézkedéseket koordináló katonai irányítású testület.

    A felsőoktatási hallgatóknak és a tanároknak, valamint a közösségi közlekedésben és a kiskereskedelemben dolgozóknak is kötelező lesz az oltás felvétele augusztus 31-ig. 

    Pakisztánban meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzések száma, elsősorban a delta variáns következtében, de május óta a béta és alfa változatok is jelen vannak az országban.

    A nyilvántartott koronavírus-fertőzések aránya országosan 7,53 százalékon áll, de a dél-pakisztáni Karacsi kikötővárosában ez a szám az elmúlt hetekben elérte a 23 százalékot.

    Az elhanyagolt pakisztáni egészségügyi rendszer rendkívül nagy nyomás alatt működik.

    Az iszlámábádi kormány a csigalassúsággal elindult országos oltási programot később felgyorsította, különösen az ország közepén fekvő Pandzsáb tartományban. A szerdai napon 850 ezer adag oltást adtak be Pakisztánban.

    Már több mint 27,8 millió ember kapta meg az első oltást, de csak 5,9 millióan vették fel a másodikat is a 220 milliós pakisztáni lakosságból.

    Az elmúlt 24 órában 4497 új fertőzést és 76 halálesetet regisztráltak, és több mint 3000 beteg van életveszélyes állapotban.

    Pakisztánban eddig 23 209 személy halt meg a koronavírus-fertőzés következményeiben – jelenti az MTI.

  • Hónapok óta először új, belföldi fertőzésből eredő Covid-19-es esetet jelentettek csütörtökön Pekingben, ahol ezt megelőzően több mint 180 napja nem regisztráltak új megbetegedést – adta hírül a China Daily online kiadása.

    A betegnél azt követően jelentkeztek a Covid-19 fertőzés tünetei, hogy visszatért a délkelet-kínai Hunan tartományból, ahol a Csangcsiacsie nemzeti parkban tett látogatást. Az elmúlt időszakban több, a népszerű turista célponttal összefüggő esetet regisztráltak Kínában.

    Az országban az utóbbi hetekben a kelet-kínai Csiangszu tartomány székhelyén, Nankingban azonosítottak a koronavírus delta variánsa okozta eseteket a város nemzetközi repülőterének dolgozói körében.

    A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtöki jelentése szerint az ország szárazföldi részén szerdán 49 új esetet jegyeztek fel, közülük húszat Csiangszuban, hármat a délnyugat-kínai Szecsuanban, és egyet a fővárosban. További 25 eset külföldről beutazó fertőzött volt.

  • Összesen 100 ezer font értékben kaptak ingyenjegyeket a brit parlamenti képviselők az újranyitás idején nagyobb sportrendezvényekre. 

    Ben Wallace and Brandon Lewis miniszterek, valamint Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője, továbbá rajtuk kívül 35 parlamenti képviselő is a kedvezményezettek közt volt.

    A jegyeket hivatalosan azért kapták, hogy tesztelhessék: az újranyitás alatt miként lehet megtartani a rendezvényeket.

    Többek közt a foci-Eb meccseire, a Silverstone-i Forma-1 nagydíjra és a wimbledoni teniszkupa mérkőzéseire is kaptak jegyeket a politikusok. Az ingyenjegyek árát brit bukmékerek, illetve sportcégek állták. 

  • Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) egy újabb kutatása meglepő adatokat tárt a nyilvánosság elé. Eszerint a Massachusetts állambeli Barnstable megyében a fertőzöttek háromnegyedét már kétszer beoltották a Pfizerrel vagy Modernával, vagy egyszer a Johnson&Johnson egydózisú vakcinájával.

    A vizsgálat során összesen 469 koronavírusost azonosítottak,

    akiknek a 74 százaléka már immunizálva volt a vírus ellen.

    Ezek a fertőzöttek nyilvános rendezvényeken kaphatták el a vírust. Épp ezért a kutatás szerzői azt javasolják,

    hogy a hatóságok tegyék kötelezővé a maszkviselést beltéren az oltottak számára is.

    Barnstable megyében a New York Times adatai július 29-i adatai szerint a teljes lakosság 69 százalékát oltották be kétszer a Pfizerrel vagy Modernával vagy egyszer a Johnson&Johnson egydózisú vakcinájával a vírus ellen. Elképzelhető, hogy a fenti adatok mögött a delta-variáns terjedése áll, amely – mint kiderült – az oltottak közt is képes terjedni és fertőzni.

  • Eltérő járványellenes stratégiával készülnek a romániai egyetemek a 2021–2022-es tanévre. Míg a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) közölte, hogy jelenléti oktatásra csak a beoltott, a betegségen átesett vagy negatív tesztet felmutató diákokat fogadja, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) valamennyi diákját jelenléti oktatásra várja, védettségtől függetlenül – írja az MTI. 

    A BBTE szenátusa csütörtökön fogadott el döntést arról, hogy azok a hallgatók lehetnek a tantermekben az órákon,

    • akik több mint tíz nappal korábban megkapták a koronavírus elleni védőoltást (kétdózisos oltástípusok esetén mind a két dózist), 
    • akik több mint 15 napja, de kevesebb mint 180 napja átestek a fertőzésen
    • vagy akik 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigénteszttel igazolják, hogy nem fertőzöttek.

    Azok a hallgatók, akik nem tartoznak ezekbe a kategóriákba, az interneten keresztül hallgathatják az órákat. A hallgatói szervezetek képviselőinek a javaslatára e feltételek alapján fogadják be a BBTE hallgatóit az egyetemi kollégiumokba is.

    Ezzel szemben a magyar állam által fenntartott Sapientia EMTE valamennyi hallgatóját várja a tantermekbe a következő tanévben, ha nincs rendkívüli helyzet. Tonk Márton rektor az MTI-nek elmondta: az egyetem szenátusa jelenléti oktatásról döntött, és a tanórákon való részvételt nem kötötték a járvány elleni védettség igazolásához.

    A rektor azt is megjegyezte, hogy a nappali tagozatos hallgatók esetében az érvényes törvények sem teszik lehetővé az online oktatást. „A mi olvasatunkban ha nincs vis maior (rendkívüli helyzet), a nappali képzésben nincsen online oktatás” – jelentette ki a rektor.

    A kollégiumok, étkezdék, könyvtárak használatánál az egyetem szenátusa a különböző helyszíneken működő karokra bízta a döntéshozatalt.

  • Ukrajnában hivatalosan már 17-en fertőződtek meg a koronavírus különösen veszélyes delta-variánsával - közölte Ihor Kuzin országos tisztifőorvos az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

    A delta-variánst eddig hét betegnél azonosították Kijevben, szintén hétnél Kárpátalján és háromnál a nyugat-ukrajnai Lviv megyében. A héten egyikük Kijevben belehalt a fertőzés szövődményeibe. Az UNIAN hírügynökség értesülése szerint egy orvosról van szó, aki az utóbbi időben nem járt külföldön.

    A tisztifőorvos szerint Ukrajnában valószínűleg már ősszel vissza kell térni a szigorú korlátozásokhoz, amíg viszont még viszonylag alacsony az új megfertőződések aránya, az oltási kampány felgyorsítására kell az időt kihasználni. Hozzátette: a fővárosban, Kijevben, valamint a keleti országrészben, Harkiv és Luhanszk megyében már most olyan tendenciák mutatkoznak a járvány terjedésében, amelyek szigorítást tesznek szükségessé.

    Jelenleg Ukrajna egésze még a járványhelyzet szerinti legenyhébb, "zöld" besorolásban van. Az egészségügyi tárca egyelőre nem tervezi a nyilvános zárt helyeken kötelező maszkviselés eltörlését még a beoltottak számára sem, és nem kizárt, hogy hamarosan bizonyos helyeken, rendezvényeken kötelezővé teszik az oltási igazolásokat is.

    A kormány a szerdai ülésén határozatot hozott arról, hogy az év végéig fokozatosan gyorsítani kell az oltási kampányt, és szeptembertől több mint nyolcmillió oltást kell beadni havonta. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta 3 350 502-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 874 958-an a második dózisát is, azaz összesen eddig 5 225 458 oltást adtak be öt hónap alatt. Szerdán 143 534 embert oltottak be a mintegy 42 millió lakosú országban.

  • A koronavírus kezdeti verziójánál nem halálosabb, viszont annál ötven százalékkal gyorsabban terjed a delta-variáns – közölte Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője. 

    Hozzátette: néhány ország jelentése szerint a mutáns vírussal fertőzött emberek gyakrabban szorulnak kórházi kezelésre, de a halálozások számát nem növelte a variáns terjedése.

    A Washington Post pénteken megszerezte az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) néhány dokumentumát, amelyek szerint a delta-variáns súlyos egészségügyi kockázatot jelent. A mutáns vírus különösen az oltatlanokra vonatkozóan jelent veszélyt, de a jelek szerint még a beoltottak is tovább tudják adni

  • Az AstraZeneca-vakcina kombinálása Pfizer–BioNTech-oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca-oltást beadni valakinek – állapították meg német kutatók.

    A Müncheni Műszaki Egyetem, a Helmholtz Központ és az Erlangeni és a Kölni Egyetemi Klinika szakértői ötszáz olyan résztvevő vérmintáját elemezték, akiket 8–12 héttel az AstraZeneca-oltás után az mRNS-alapú Pfizer–BioNTech-vakcinával oltottak be.  

    Az antitestválasz ezeknél a résztvevőknél sokkal erősebb volt, mint azoknál, akiket kétszer AstraZenecával oltottak be

    – közölte pénteken az Erlangeni Egyetemi Klinika.

    A tudósok szerint a kombinált oltásra adott immunválasz legalább olyan erős volt, mint a Pfizer–BioNTech-vakcina kétszeres beadása utáni reakció. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az oltások kombinálhatók egyéni intolerancia vagy az ellátás hiányossága esetén. A keresztoltás reményeik szerint egy újabb lépés a koronavírus elleni oltások hatásosságának jobb megértése felé vezető úton.

    Korábban már az Oxfordi Egyetemnek is volt egy hasonló kutatása, ott viszont arra a következtetésre jutottak a tudósok, hogy a kétszeri Pfizer-oltás jobb védettséget ad a kombinált oltásnál. Arról, hogy érdemes-e kombinálni a vakcinákat, itt írtunk bővebben

  • Az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet (ISS) pénteki jelentése szerint a delta-variáns megközelítőleg az új fertőzések 94,8 százalékát okozza Olaszországban. A szakértők legutóbb július 20-án regisztrált fertőzötteknél vizsgálták meg, hogy milyen arányban okozták náluk a betegséget a különféle variánsok, ennek az eredményét közölték most. 

    Az olaszok legutóbb június 22-re vonatkozóan végeztek hasonló vizsgálatot, amikor a delta-variáns 22,7 százalékát okozta a betegségeknek. Akkor még az Egyesült Királyságból származó alfa-variáns volt a domináns 57,8 százalékkal, de a  július 20-i vizsgálaton 3,2 százalékra esett vissza. 

  • Jövő héten ismét kinyitnak a New York-i Broadway színházai, 

    a nézőknek azonban oltási igazolványt kell majd felmutatniuk és maszkot kell viselniük a belépéshez. 

    Az oltásra vonatkozó kötelezettség alól a 12 éven aluli gyermekek mentesülnek – akik egyelőre még az Egyesült Államokban sem kaphatják meg a vakcinát –, valamint azok, akiknek az egészségügyi helyzetük vagy vallási meggyőzésük nem teszi lehetővé az oltást.

    Cserébe nekik negatív tesztet kell majd felmutatniuk a belépéshez. 

    A fellépőknek maszkot ugyan nem kell viselniük, de az oltást az ő számukra is kötelezővé tették. Ugyanez vonatkozik a színház többi alkalmazottjára is. 

  • Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ belső jelentése szerint

     a COVID–19 ellen beoltott személyek ugyanolyan könnyen továbbadják a delta-variánst, mint a még be nem oltott emberek.

    A Washington Post által megszerzett beszámoló szerint a dokumentumban szó esik az egészségügyi szakemberek aggályairól azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi oltások hatékonyak-e a delta-variánssal szemben, és szükség van-e egy esetleges emlékeztető oltás beadására.

    Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ igazgatója pénteken a CNN-nek azt nyilatkozta:

    Az embereknek meg kell érteniük, hogy nem farkast kiáltunk. Ez komoly. A delta-variáns az egyik legfertőzőbb vírus, amelyet ismerünk.

    A CDC kedden adott ki útmutatást arra vonatkozóan, hogy

    a beoltott embereknek is maszkot kellene viselniük beltéren a járványügyi szempontból kockázatos régiókban.

    A delta-variáns fertőzőbb lehet, mint a SARS, az Ebola, a közönséges náthát, az influenzát és a himlőt okozó vírusok, és ugyanolyan fertőző, mint a bárányhimlő. 

    Joe Biden amerikai elnök csütörtökön szigorúbb járványügyi követelményeket jelentett be az amerikai szövetségi kormány alkalmazottjaival szemben, hogy a koronavírus elleni oltásra ösztönözze őket, illetve a többi amerikai munkavállalót is. Biden úgy fogalmazott:

     A járvány elleni harcnak még koránt sincs vége.

  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta, hogy két amerikai telephelyen előállítsák a Moderna vállalat Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájának európai piacra szánt adagjait – erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatott pénteken.

    A közlemény szerint az ügynökség Humángyógyszer-bizottsága (CHMP) ajánlása alapján a két amerikai telephely képes folyamatosan kiváló minőségű koronavírus elleni hatóanyagot gyártani, ami lehetővé teszi a Moderna vállalatnak, hogy növelje termelési kapacitását.

    Az EMA szerint a gyártókapacitás amerikai bővülése várhatóan jelentős hatással lesz a Spikevax kínálatára az Európai Unióban. Becslések szerint az amerikai gyártás 2021 harmadik negyedévében negyvenmillió adag oltóanyagot fog biztosítani az európai piac számára.

    A Moderna oltóanyaga feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadása óta az EMA négy gyártóhely számára engedélyezte a koronavírus elleni vakcina hatóanyagainak előállítását. Kettőt az Egyesült Államokban (Norwood és Portsmouth) és kettőt a svájci Vispben.

  • A Queensland Brain Institute csapata több kutatást és vizsgálatot is végzett azzal kapcsolatban, hogy az mRNS-vakcinák módosítják-e a géneket – írja a Napi.hu. A kutatók szerint 

    nincs bizonyíték arra, hogy a vírus vagy az ellene kifejlesztett vakcinák be tudnának jutni az emberek DNS-ébe. 

    „A bizonyítékok cáfolják ezt a koncepciót, amelyet a vakcinákkal szembeni bizonytalanság táplálására használnak” – mondta Geoff Faulkner professzor, a kutatás vezetője. 

    Hozzátette: megvizsgálták azt a feltevést, miszerint a koronavírus vagy az oltás maradandó mutációkat okoz. „Laboratóriumban tenyésztett sejteken értékeltük az állításokat, DNS-szekvenálást végeztünk, és nem találtunk bizonyítékot a jelenlétükre a DNS-ben” – ismertette Faulkner. 

  • Aktualizálta a magas járványügyi kockázatot jelentő országok listáját az Országos Vészhelyzeti Bizottság.

    Augusztus 1-jétől vörös országnak számít Görögország, Írország és Monaco. A magasabb fertőzöttségi ráta miatt sárga besorolást kapott Franciaország, Belgium, Izrael és az Amerikai Egyesült Államok.

    Vörös országból való érkezéskor a beoltott személyek és a hat év alatti gyerekek mentesülnek a karantén alól. Ha egy sárga vagy vörösnek számító országból érkeznek, a 6–16 év közötti gyermekek akkor mentesülnek a karantén alól, ha a beutazás vagy felszállás előtt 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel – számol be a Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) koronavírus-tájékoztató oldala.

    Az új lista itt olvasható.

  • 7288 PCR-tesztet végeztek csütörtökön Szlovákiában, és újabb 44 koronavírus-fertőzöttet találtak. Halálesetet nem jelentettek – tájékoztatott a Covid–19.nczisk.sk weboldalon a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ.

    6087 antigéntesztet is végeztek, ezek közül 16 volt pozitív

    – tájékoztatott a szlovák egészségügyi minisztérium.

    A múlt héten 181 mintát szekvenáltak a delta-variánsra, ebből 112 volt pozitív. Ez 61,9 százalékos aránynak felel meg

    – tette hozzá a szakminisztérium, amiről az Új Szó tudósított. 

  • A koronavírus-világjárvány kezdetekor dr. Lin már 17 éve dolgozott a Washington állambéli St. Joseph’s kórház sürgősségi osztályán. A járvány persze sok új, addig ismeretlen dologgal járt, ami több kórházat is felkészületlenül ért. Lin számtalan ötlettel és javaslattal kereste meg az osztály és a kórház vezetését, de úgy érezte, minden alkalommal süket fülekre talál. Tanácstalanságában úgy gondolta, mégis tennie kellene valamit, így elkezdte Facebook-oldalán is megosztani a gondolatait.

    Először azt, hogy a kórház portásának is maszkot kellene hordania. Ezt a javaslatát a kórház eleinte elvetette, mert – indoklásuk szerint – nem akartak pánikot kelteni. A Facebook-poszt után azonban dr. Lin azt tapasztalta, hogy a portások már maszkban fogadják a beérkezőket. Először véletlennek tartotta az egybeesést, de mindenesetre több ötletét is megjelentette Facebook-poszt formájában, és legnagyobb meglepetésére egyre több ötletéből lett valóság, a kórház bevezette újítási javaslatait az ellátás biztonságosabbá tételére. Tette mindezt annak ellenére, hogy nem beszéltek ezekről vele.

    Bővebben>>>

  • A koronavírus-járványnak a delta-variáns okozta újbóli berobbanása miatt péntek éjféltől karantént rendeltek el a francia hatóságok a karibi Martinique szigetén és az Indiai-óceánban található Réunion szigetén, ahol Jean Castex miniszterelnök szerint drámaivá vált a helyzet az oltással szembeni tartózkodás miatt.

    A kormány már szerda este kihirdette a rendkívüli egészségügyi állapotot a francia Antillákon, amely lehetővé teszi a helyi hatóságoknak az emberek szabad mozgásának korlátozását.

    Míg  Guadeloupe, Saint-Martin- és Saint-Barthélémy-szigeteken egyelőre ismét éjszakai kijárási tilalom lép életbe, Martinique-on általános karantént hirdetett ki a prefektúra péntek éjféltől, legalább három hétre.

    A karibi szigeten a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma a múlt heti 280-ról néhány nap alatt ezer fölé emelkedett, a lakosság átoltottsága viszont alig 19 százalékos, miközben Franciaország európai részén a felnőtteknek több mint háromnegyede már felvette a koronavírus elleni oltás első adagját, és a teljes lakosság 52 százaléka már minkét adagot megkapta.

    A vírus megfékezése azért is sürgős, mert a martinique-i lakosság kevésbé immunizált, általánosságban idősebb, azaz veszélyeztetettebb, mint azon régiók lakossága, ahol az átoltottság aránya magasabb.

    Martinique-ról – ahol a kórházak egyik napról a másikra megteltek koronavírusos fertőzöttekkel – szombaton három beteget egészségügyi repülőgéppel átszállítanak Párizsba, és a hadsereg mintegy negyven-ötven egészségügyi dolgozója (ápolók, orvosok, aneszteziológusok) érkeznek a szigetre a következő napokban a kórházi ellátást segíteni.

    Réunion szigetén – ahol szintén megugrott a napi esetszám, a pozitív tesztek aránya pedig tízszázalékos, a lakosságnak eddig csak harmada kérte az oltást – részleges karantén lép életbe legalább két hétre, amelyet délután 6 órától reggel 5 óráig tartó kijárási tilalommal erősítenek meg.

    Hétfőtől szombatig reggel 5 óra és délután 6 óra között a lakhelyet csak tíz kilométeres körzetben engedélyezett elhagyni, vasárnap öt kilométerre csökken a távolság, a helyiek gyakorlatilag csak munkába és vásárolni járhatnak, a maszkviselés mindenhol kötelező.

    Franciaország európai részén ennél kedvezőbb a helyzet, de ott is megemelkedett a fertőzési szint, elsősorban a turisztikai övezetekben, Atlanti-óceán partján és a francia Riviérán, ahol elsősorban a fiatalok körében terjed a vírus. A nyaralóhelyek egy részén ezért ismét kötelezővé tették a prefektúrák a maszkviselést a köztereken, és korlátozzák az esti spontán szabadtéri bulikat.

  • Öt tartományra terjedt át a július 20-án a Csiangszu tartomány székhelyén, Nankingban észlelt vírus, azóta pedig csaknem kétszáz embernél azonosították a fertőzést. 

    Az állami média szerint Vuhan óta nem volt ilyen rossz a járványhelyzet Kínában. 

    A nankingi repülőjáratokat augusztus 11-ig felfüggesztették, a kormányzat pedig hozzálátott a tömeges teszteléshez. A Hszinhua állami hírügynökség szerint a 9,3 milliós város teljes lakosságát letesztelik. 

    Beszámolók szerint hosszú sorok kígyóznak a tesztelőpontok előtt, a hatóságok pedig a maszkviselés és a távolságtartás mellett arra kérik az embereket, hogy ne is beszélgessenek. 

    A hivatalos tájékoztatás szerint a delta-variáns áll a fertőzések mögött, elterjedése más tartományokban pedig annak tudható be, hogy a vírus felütötte a fejét a  nankingi repülőtéren. 

    Az új járvány kitöréséért takarítókat hibáztatnak, akik nem követték a szigorú higiéniai előírásokat, amikor egy Oroszországból érkező járatot fertőtlenítettek – írja a kínai állami hírügynökség. 

    A Global Times pártszócső azzal nyugtat, hogy a járvány még kezdeti stádiumában van, így még nem csúszott ki az irányítás a hatóságok kezéből. 

    A BBC megjegyzi:

    az új esetek miatt többen kételkedésüknek adtak hangot afelől, hogy hatásosak-e a delta-variáns ellen a kínai vakcinák. 

     

  • Már 12 éves kortól is kaphatnak védőoltást Ukrajnában a  gyerekek megfelelő orvosi igazolás alapján, ami főként külföldi utazáskor válhat szükségessé. A serdülőket kizárólag Pfizer-vakcinával oltják – közölte Ihor Kuzin országos tiszti főorvos.

    Az MTI jelentése szerint Kuzin beszélt arról is, hogy minden bizonnyal meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett, augusztus végével lejáró országos karantént. Kifejtette, hogy az egészségügyi tárcát a keleti régiók aggasztják, ahol egyes kistérségekben, járásokban a járvány fellángolását regisztrálták. Harkiv, Donyeck és Luhanszk megyékről van szó, továbbá a nyugati országrészben Lviv megyéről.

    Noha szinte folyamatosan Kijevben azonosítják napról napra a legtöbb új beteget, a fővárosban jobb a helyzet, mivel százezer lakosra vetítve kevesebb az új fertőzött – fűzte hozzá.

  • Két fizetett szabadnapra lesznek jogosultak idén azok a cseh állami alkalmazottak, akik már beoltatták vagy beoltatják magukat a koronavírus elleni vakcinával – döntött a cseh kormány.

    Motiválni akarjuk az embereket, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen. Javaslatomat a privát szférából származó információk alapján tettem meg

    – jelentette ki Andrej Babis miniszterelnök a kormány ülése után. A kormány döntése az év végéig érvényes.

    Babis szerint a kormány ugyanakkor felszólította a regionális vezetőket és az önkormányzatokat, hogy hasonló módon motiválják az embereket az oltásra.

  • Moszkva visszavonta azt a sokat vitatott rendeletet, amely szerint közterületen kötelező kesztyűt viselni – írja a Financial Times. Szergej Szobjanyin polgármester szerint a lépés a város vírus elleni küzdelmének sikerét jelzi.

    Az orosz főváros világszerte azon kevés város egyike, ahol tavaly nem csupán a maszk, hanem a kesztyű viselését is kötelezővé tették, annak ellenére hogy a járványtani szakemberek szerint ennek semmi értelme.

  • Etikailag és erkölcsileg is kifogásolható, hogy egyes egészségügyi dolgozók nem akarják beoltatni magukat a koronavírus ellen – jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője.

    A szakember szerint nincs rendben, hogy a nem beoltott egészségügyi dolgozók a betegeket veszélyeztetik, hiszen lehetséges hordozóként akár meg is fertőzhetik azokat, akiknek a gyógyítására felesküdtek.

    Hozzátette: egyelőre nem teszik kötelezővé a koronavírus elleni vakcinát, de mindenkinek ajánlják, hogy oltassa be magát.

  • A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen ősztől hagyományos formában folytatódik az oktatás, azonban csak azok a diákok jelenhetnek meg az órákon, akik beoltatták magukat, kevesebb mint 180 nappal korábban estek át a betegségen vagy fel tudják mutatni egy 72 órásnál nem régibb PCR- vagy egy 24 órásnál nem régibb antigénteszt negatív eredményét – írja a Főtér.

    Ugyanez a rendszer vonatkozik azokra, akik az egyetem kollégiumaiban akarnak lakni. Akik egészségügyi okokból nem kaphatnak vakcinát, azok kaphatnak kollégiumi helyeket, de az órákat csak online követhetik.

  • Augusztus 1-jétől szigorítják a beutazási szabályokat Ukrajnában a delta-variáns terjedése miatt. Az ukrán vezetés úgy határozott, hogy aki nincs beoltva koronavírus ellen, azoknak kötelezővé válik a negatív PCR-teszt felmutatása a határon − írja a Kárpáthír. Az Oroszországból vagy Indiából érkezők két hétre vonulnak karanténba, ezt tesztekkel sem lehet rövidíteni.

    Az ukrán állampolgárok, akik a szigorítás életbe lépése előtt utaztak külföldre, a korábbi rend szerint térhetnek vissza az országba. Akkor is szabadon átléphetik a határt, ha legalább egy oltást megkaptak.

    Aki nem rendelkezik oltással, annak le kell töltenie a Vdoma mobilalkalmazást, és 14 napos házi karanténba kell vonulnia, amelyet negatív PCR-teszttel válthat ki. Az alkalmazás a letöltését követő 72 óra múlva kezdi el ellenőrizni az illető tartózkodási helyét.

  • A brit szavazók csaknem fele gondolja úgy, hogy Boris Johnson kormányfő túl korán enyhített a járványügyi korlátozásokon.

    Hiába növekedett harmadával a koronavírus-fertőzések száma, a legnépesebb brit országrészben, Angliában július 19-én jószerivel minden korábbi karanténrendelkezést feloldottak, a vendéglátóhelyeket tömegesen lepték el a „felszabadult” emberek.

    A Politico megbízásából készült felmérés szerint a brit szavazók 46 százaléka túl korainak tartja a lazítást. Harminchárom százalékuk szerint időszerű volt a brit miniszterelnök döntése, 12 százalékuk szerint pedig „túl későn” nyerték vissza a szabadságukat.

    A kutatás rámutat arra is, hogy a britek nagy többsége továbbra is tart a vírustól. Hetvennyolc százalékuk állítja: önkéntes karanténba vonulna, ha kapcsolatba kerülne egy fertőzöttel. Csupán tíz százalék vonakodna elzárkózni a külvilágtól, még akkor is, ha erre felszólítják.

  • A koronavírusnak az Egyesült Államokban tomboló delta-variánsa a többi mutánshoz képest sokkal súlyosabb megbetegedést idézhet elő, ráadásul úgy terjed, mint a bárányhimlő – figyelmeztet az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) egy friss tanulmányában. 

    A dokumentumban kiemelik, hogy

    a teljesen beoltott emberek ugyanannyira terjeszthetik a delta-variánst, mint az oltatlanok. 

    Washington az utóbbi napokban be is keményített: a szövetségi intézményekben kötelezővé tette a maszkviselést, a hadseregnél elrendelték az oltást, a CDC pedig arra kérte az oltott és az oltatlan állampolgárokat, hogy újra vegyék fel a maszkot kül- és beltérben egyaránt.

  • Joe Biden amerikai elnök felszólította a helyi önkormányzatokat, hogy az 1,9 ezer milliárdos gazdaságélénkítő csomagból különítsenek el pénzt az oltakozási hajlandóság ösztönzésére. Ezt pedig az államfő javaslata szerint úgy tehetik meg, hogy mindenkinek száz dollárt (30 ezer forintot) adnak, aki beoltatja magát. 

    Tudom, hogy tisztességtelennek tűnhet a fizetett oltakozás azoknak, akik már felvették a védőoltást, de ez a helyzet: ha az ösztönzőkkel le tudjuk győzni a vírust, hiszem, hogy így kell tennünk

    – fogalmazott Joe Biden.

    A szóban forgó gazdaságélénkítő csomagban 350 milliárd dollárt (105 ezer milliárd forintot) különítettek el az állami, területi és önkormányzati támogatásokra a járvány okozta gazdasági károk helyreállításának céljából.

  • Ausztrália több száz katonát fog bevetni azért, hogy segítsenek betartatni a Sydney-ben érvényben lévő lezárásokat – írja a BBC.

    Az országban június óta a vírus delta- (indiai) variánsa közel háromezer megbetegedést és kilenc halálesetet okozott.

    Az Ausztrál Védelmi Erők tagjai a hétvégén speciális kiképzést fognak kapni, mielőtt hétfőn megkezdik fegyvertelen szolgálatukat.

  • Eddig 17 esetben azonosították a koronavírus delta-variánsát Ukrajnában − írja a Kárpáthír. Az országban már ötödik napja folyamatosan emelkedik a napi fertőzöttek száma. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács adatai szerint az elmúlt napon 962 új fertőzöttet azonosítottak, meghalt 14 beteg.

    A legtöbb fertőzöttet továbbra is Kijevben azonosítják. Kárpátalján is emelkedik a fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 18 esetben igazolták a fertőzöttség tényét. Halálos áldozatot nem jegyeztek fel a megyében.

  • Nem sokkal azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy a szövetségi dolgozók számára kötelező az oltás, a Pentagon is elmondta, hogy a hadsereg állományára ugyanezek a szabályok fognak vonatkozni – írja a New York Times

    Ez azt jelenti, hogy akiknek nincs igazolásuk az oltásról, azoknak hetente tesztet kell bemutatniuk, munkahelyükön maszkot hordani, és tartaniuk kell a távolságot. Hogy a hadseregben ez hogyan oldható meg, arról még nincs hír.

    Az amerikai katonáknak egyébként jelenleg is számos oltás elő van írva. Akik ezeket nem veszik fel, nem mehetnek külföldi missziókra, és egyéb korlátozásokkal is szembe kell nézniük.