John Cleese még nem adhatja át a piros kutyát

Koronavírus a világban – az Index hétvégi hírösszefoglalója

2021.07.31. 20:33
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem tervezik kötelezővé tenni az oltást az egyetemi hallgatóknak ahhoz, hogy visszatérhessenek a jelenléti oktatáshoz, jelentette be a brit oktatási minisztérium, írja a Guardian

    Az oltás fontos eleme annak, hogy a felsőoktatási intézmények biztonságosak legyenek, amikor a hallgatók visszatérnek, ezért határozottan bátorítjuk a hallgatókat arra, hogy vegyék fel a vakcinát. Ennek ellenére a kormány nem tervezi azt, hogy az oktatáshoz való hozzáférést védettségi igazolvány meglétéhez kösse

    – közölte a minisztérium szóvivője. 

  • Egy felmérés szerint a cseh lakosság 58 százaléka kijön a havi jövedelméből, míg 40 százalék azt mondta, hogy vannak problémái ezen a téren. Az országos felmérés eredményét szombaton tették közzé Prágában, az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet készítette júniusban.

    A koronavírus-járvány következményeivel kapcsolatban feltett kérdésre a megkérdezettek 19 százaléka válaszolta azt, hogy családjának anyagi gondot okozott a járvány, míg 79 százalék azt állította, hogy nem voltak anyagi jellegű problémái.

  • Romániában két hónappal az eredetileg kitűzött céldátum után, szombaton meghaladta az ötmilliót a koronavírus ellen beoltottak száma. A bukaresti kormány szombaton a közösségi oldalán jelentette be az ötmilliós küszöb meghaladását.

    A Mediafax hírügynökség jelentése szerint 5 000 889 ember – a beoltható, 12 év feletti lakosság 29,5 százaléka, a felnőtt lakosság 31,3 százaléka – kapott eddig legalább egy adag oltást, 4 853 485 embernek pedig teljes a beoltottsága.

    Az utóbbi 24 órában valamivel több mint 11 ezerrel emelkedett a beoltottak száma.

    Florin Cîțu román miniszterelnök május elején még azt valószínűsítette, hogy a hónap végéig át lehet lépni az ötmilliós küszöböt. Akkor még a június elsejére meghirdetett lazítások bevezetését is ezzel a célkitűzéssel hozta összefüggésbe. A kormányfő korábbi becslései szerint augusztus elsejéig a tízmilliós küszöböt kellett volna meghaladni – emlékeztetett a Mediafax hírügynökség.

  • Rekordot döntött az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma a japán fővárosban, valamint Thaiföldön és Malajziában – közölték szombaton a helyi hatóságok, amelyek szerint a vírus delta-variánsa okolható a fertőzéses esetek ugrásszerű emelkedéséért, írja az MTI. 

    Az olimpiai játékoknak otthont adó japán metropoliszban 4058 új fertőzöttet azonosítottak. A 24 órán belül regisztrált koronavírusos megbetegedések száma még sosem lépte át a négyezer főt. Az olimpia szervezői 21 új esetet jelentettek.

    A japán kormány pénteken hosszabbította meg a járvány miatt bevezetett rendkívüli jogrendet augusztus végéig, egyszersmind kiterjesztette Tokióval szomszédos három prefektúrára, valamint Oszakára.

    Malajziában szintén rekordszámú új fertőződést, 17 786 koronavírusos esetet regisztráltak. A fővárosban, Kuala Lumpurban fekete zászlót lengető fiatalok kisebb csoportja követelte Muhyiddin Yassin kormányfő lemondását a szerintük rossz járványkezelés miatt.

    Thaiföldön szintén rekordot döntött a napi esetszám 18 912 új koronavírus-fertőzöttel. Az összes fertőzött száma ezzel már csaknem eléri a 600 ezret. A járvány hivatalosan azonosított halálos áldozatainak száma 4857. A thaiföldi kormány közölte, hogy az új esetek 60 százalékát, de a fővárosban, Bangkokban már az esetek 80 százalékát a vírus delta-variánsa okozta.

  • Berlin városának illetékes szervei nem engedélyezték, hogy megtartsák a lezárások ellen tervezett tüntetéseket, attól félve, hogy azok a delta- (indiai) variáns további terjedéséhez vezetnének, írja a Guardian.  

    A tiltás tizenhárom eseményt érint. Az egyik tüntetés szervezői elmondták, hogy csak arra az alkalomra 22 500 ember jelezte vissza a részvételét. 

  • A Walt Disney Company kötelezővé teszi az oltást minden amerikai dolgozójának, írta meg a Variety

    Cégünk számára a világjárvány alatt mindig is az volt a legfontosabb, hogy dolgozóink biztonságban legyenek. Éppen ezért a tudományos ajánlások szerint valamennyi munkavállalónktól, aki nem távmunkában dolgozik, elvárjuk, hogy be legyen oltva

    – írja a vállalat a lapnak elküldött közleményében. 

  • Több mint 190 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban pénteken, miközben 891-en meghaltak a betegségben. Scott Gottlieb, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) főigazgatója viszont azt mondta, hogy azon se lepődne meg, ha kiderülne. hogy naponta majdnem 1 millió ember kapja el a fertőzést az Egyesült Államokban. 

    A részletek itt olvashatóak

  • A francia rendőrség felkészült arra, hogy a harmadik, egymást követő szombaton is lesznek tüntetések az oltási igazolvány bevezetése ellen, írja a Guardian.

    Párizsban a Champs-Élysées környékét lezárták, városszerte háromezer rendőr van készültségben. 

    Egy nemrég életbe lépett törvény szerint augusztus 9-től a legtöbb zárt térbe való belépéshez szükség lesz oltási igazolványra, szeptembertől pedig az egészségügyi dolgozók számára kötelező a vakcina felvétele.  

  • Megérkeztek a védettségi igazolványok a beregszászi konzulátusra – írja a KárpátHír

    A védettségik érkezése azokat az embereket érinti, akik az oltáskor a védettségi igazolvány kézbesítési helyeként a beregszászi konzulátust jelölték meg. 

    A konzulátus azt kéri, hogy az emberek az oltásról szóló igazolást, valamint az útlevelet vigyék magukkal az átvételhez, mert másképp nem tudják odaadni a védettségiket. 

  • Augusztus 5-től szigorítják a határátlépés szabályait az ukrán átkelőhelyeken − közölte az ukrán állami határőrség sajtószóvivője, Andrij Demcsenko. Korábban úgy tervezték, hogy a szigorításokat augusztus 1-jén vezetik be az országban a koronavírus delta-variánsa miatt.

    Az ukrán vezetés úgy határozott, hogy aki nincs beoltva koronavírus ellen, annak kötelezővé válik a negatív PCR-teszt felmutatása a határon. Az Oroszországból vagy Indiából érkezők két hétre vonulnak karanténba, ezt tesztekkel sem lehet rövidíteni – írja a Kárpáthír.

    Azok az ukrán állampolgárok, akik a szigorítás életbelépése előtt utaztak külföldre, a korábbi rend szerint térhetnek vissza az országba. Akkor is szabadon átléphetik a határt, ha legalább egy oltást megkaptak. Aki nem rendelkezik oltással, le kell töltenie a Vdoma mobilalkalmazást, és 14 napos házi karanténba kell vonulnia, amelyet negatív PCR-teszttel válthat ki. Az alkalmazás a letöltését követő 72 óra múlva kezdi el ellenőrizni az illető tartózkodási helyét.

  • Újra megnyithattak a textilgyárak Bangladesben, ennek hatására több százezer munkás ment vissza szombaton a nagyvárosokba – írja a Guardian.

    A gyárakat, irodákat és üzleteket július 23-tól augusztus 5-ig bezárták a koronavírus okozta fertőzések és halálesetek magas napi száma miatt. Mivel a gazdasági helyzet súlyosan romlott a járvány alatt, a kormány engedélyezte az Európa és Észak-Amerika legnépszerűbb ruhamárkáit gyártó textilgyárak újranyitását.

    Hivatalosan Bangladesben 1,2 millió fertőzöttet és több mint húszezer halálesetet jelentettek. A szakértők szerint a valós számok legalább négyszer magasabbak.

  • Augusztus 1-jétől oltják Romániában a 12−17 év közöttieket a Moderna vakcinájával – írja a Krónika.

    Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta a vakcinát a fiatalok oltására. A vakcinából két dózist adnak be a gyerekeknek is. A Moderna-vakcina felvételéhez a gyerekeknek szülői nyilatkozatot is be kell mutatni, akár a Pfizer-oltás felvételénél.

    A Moderna vakcináját már Magyarországon is használják a 12−18 év közöttiek immunizálására.

  • Szlovákiában 66 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, meghalt négy beteg – írja az Új Szó. Az országban 81 beteg szorul kórházi ellátásra.

    A vakcina legalább első adagját eddig 2 263 296 ember vette fel.

  • Hétfőig adtak határidőt a kormánynak a montenegrói vendéglátósok – adta hírül az MTI. Azt követelik, hogy vonják vissza a számukra veszteséget okozó korlátozásokat, amelyek pénteken léptek életbe a koronavírus-járvány miatt.

    A montenegrói közszolgálati televízió, az RTCG beszámolója szerint a vendéglátósok úgy vélik: diszkriminatívak az új intézkedések, amelyek értelmében a vendéglátóhelyek csak oltási igazolással, negatív koronavírusteszt felmutatásával vagy a gyógyulást bizonyító dokumentummal látogathatók. Szerintük az új korlátozások jelentős anyagi veszteséget okoznak az egyébként is megtépázott ágazatnak.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 353-mal 721 620-ra, Koszovóban hetvennel 108 273-ra, Észak-Macedóniában 74-gyel 156 287-re, Montenegróban 143-mal 101 785-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 46-tal 205 616-ra növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 7112-re, Koszovóban eggyel 2268-ra, Észak-Macedóniában kettővel 5492-re, Bosznia-Hercegovinában pedig eggyel 9729-re növekedett. Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 1629 maradt.

  • Rekordmennyiségű fertőzöttet jelentettek szombaton Thaiföldön, 18 912 új fertőzéssel 597 287-re nőtt az országban a fertőzöttek száma – írja a Guardian. Az ország 178 új halálesetről is beszámolt, ami szintén napi rekord. Ezzel együtt összesen 4857-re emelkedett a halálesetek száma.

    A hét elején Bangkokban egy raktárt alakítottak át 1800 ágyas kórházzá, mivel az ország a járvány kezdete óta a legsúlyosabb járványhullámmal küzd.

  • Ausztrália lakosságának nyolcvan százalékát be kell oldani, mielőtt újranyitnák a határokat – mondta Scott Morrison. A miniszterelnök bízik benne, hogy a lakosság átoltottsága év végéig eléri a hetven százalékot.

    A Guardian beszámolója szerint az országban eddig csak a lakosság 18 százaléka kapta meg az oltást.

  • Augusztus 1-jétől megnyílik az Ukrajna és Szlovákia közötti valamennyi határátkelő. A szlovák hatóság informálta az ukrajnai határőrizeti szerveket arról, hogy feloldják a határátkelők működésének korlátozásait – írja a Kárpáthír.

    Ezzel ismét járható a határral elválasztott magyar ikerfalu, Kisszelmenc és Nagyszelmenc közötti, a világjárvány miatt mostanáig zárva tartó határátkelő. Az ellenőrzőpont naponta reggel nyolctól este nyolcig üzemel.

  • Rengeteg fiatal vonult utcára Malajziában, ahol a kormányfő lemondását követelik a járványhelyzet kezelése miatt – írja a Guardian. Muhyiddin Yassin 2020 márciusában vette át a hatalmat.

    A tüntetők arcmaszkot viseltek, fekete zászlókkal vonultak Kuala Lumpur utcáin. A tüntetésnek a rendőrség állt az útjába, ezzel megakadályozták, hogy bevonuljanak a főtérre. A tüntetés két órán belül feloszlott.

  • Augusztustól, azaz vasárnaptól az oltatlanok csak negatív teszttel léphetnek be Németországba – írja a Deutsche Welle. A szigorítás mindenkire kiterjed, akit nem oltottak be koronavírus ellen, és teljesen mindegy, hogy autóval, vonattal vagy épp repülővel érkezne az országba.

    A Konzuli Szolgálat július 30-i tájékoztatása szerint augusztus 1-jétől minden, külföldről Németországba utazó, 12 évnél idősebb személynek kötelező rendelkeznie az országba történő belépéskor az alább felsorolt három igazolás egyikével, függetlenül attól, hogy honnan (rizikóterületről vagy besorolás nélküli országból), valamint milyen közlekedési eszközzel (légi úton, közúton vagy vasúton) lép az ország területére:

    • negatív teszteredmény,
    • igazolás oltottsági védelemről,
    • igazolás a betegségből felgyógyultságról.
  • Ukrajnában hat napja emelkedik a fertőzöttek száma, az elmúlt napon 916 új fertőzöttet regisztráltak. Meghalt 510 beteg − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szombati adataiból. A legtöbb új fertőzöttet a fővárosban azonosítják.

    Kárpátalján az elmúlt napon 11 új fertőzöttet mutattak ki, a fertőzés miatt senki nem halt meg a megyében.

    A járvány kezdete óta az országban 2 252 785 esetben igazolták a fertőzést, közülük 2 186 863-an már felgyógyultak a betegségből. Meghalt 52 945 ember, az aktív betegek száma jelenleg 12 977.

  • A Pfizer és a BioNTech közös oltóanyaga mellett már a Moderna vakcinát is használhatják a 12 év feletti gyerekek körében. Oltásra továbbra is a Vakcinainfó oldalon lehet regisztrálni, majd időpontfoglalásra is lehetőség van az EESZT oldalán vagy a háziorvosnál.

    Kapcsolódó

    Modernát is kaphatnak a 12 évnél idősebb magyar gyerekek

    Most már két vakcinát használnak a fiatalok oltására.

  • Egy ikerkabinos hegyi felvonó állomásán, 1800 méteres magasságban is oltanak koronavírus ellen Németország délkeleti részén, Berchtesgaden járásban – adta hírül az MTI.

    A bajor üdülőhelyen egy mobil oltócsapat a Pfizer–BioNTech 120 adag és a Johnson & Johnson 25 adag vakcinájával várja a kirándulókat délelőtt tíz és délután öt óra között. Előzetes bejelentkezés nem kell, adategyeztetés után bárki felveheti az oltást.

    Alexandra Rothenbuchner, a járási tanács szóvivője ugyanakkor elmondta: miután minden megerőltetés ellenjavallt közvetlenül az oltás beadása után, a frissen beoltottaknak határozottan azt fogják javasolni, hogy ne kezdjenek neki a hegyi túrának, inkább térjenek vissza a felvonón Schönauba, a festői Königssee partjára.

  • A világon 197 324 486 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 207 830 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 196 571 404 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 198 195 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 34 945 468 eddig a napig, a halálos áldozatok száma 613 013.
    • Indiában 31 572 344 fertőzöttet és 423 217 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 19 880 273 fertőzöttről és 555 460 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 6 166 690 fertőzöttet és 112 011 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 6 161 985-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 155 180-ra emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 5 857 639 a fertőzöttek száma, és 129 877-en haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 5 704 713 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 51 253.
    • Argentínában 4 919 408 a fertőzöttek és 105 586 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 447 044 fertőzöttet és 81 486 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 343 519 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 047.
    • Németországban 3 774 918 a fertőzöttek száma, 91 663 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 882 786 fertőzöttet és 75 259 halálesetet tartanak nyilván.
  • Újabb 21, a tokiói olimpiával összefüggő koronavírusos esetről számoltak be szombaton a szervezők – adta hírül az MTI. Az új fertőzöttek egyike sem sportoló.

    Július 1-jétől számítva az ötkarikás játékokhoz kapcsolódó Covid-esetek száma 241-re emelkedett. Eddig 23 versenyzőnél mutatták ki a vírust.

  • Ha nem változik a járványhelyzet Vietnámban, hamarosan cipőhiánnyal küzdhet a piac. Ott készül a cipők mintegy fele, a Nike forgalmának 82 százalékát teszi ki a vietnámi import – adta hírül a CNBC.

    Ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, a Nike legnagyobb vietnámi beszállítói, a Chang Shin Vietnam Co. és a Pou Chen Corp kénytelen volt leállítani a gyártást. Az országban olyan súlyos lett a járványhelyzet, hogy nem tudták vállalni a további működést.

  • A világon eddig 4 042 645 108 adag, koronavírus elleni vakcinát használtak fel a járvány elleni küzdelemre. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a legtöbb dózist Kínában használták fel.

    A felhasznált vakcinák számát tekintve a második helyen India áll, ahol több mint 460 millió dózis oltóanyagot adtak be, harmadik az Egyesült Államok közel 344 millió vakcinával.

    Magyarország ebben a rangsorban a negyvenedik helyet foglalja el a világon.

  • Kezdünk!

    Indul az Index hétvégi hírösszefoglalója, amelyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.