új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • New York városának közegészségügyi hatósága „határozottan ajánlja” mindenkinek, hogy beltéren ismét viseljen maszkot, akkor is, ha be van oltva – írta meg a Financial Times

    Bill de Blasio polgármester egy hétfői sajtótájékoztatón közölte, hogy a döntés a delta- (indiai) variáns gyors terjedése miatt született. Azt is elmondta, hogy a városban eddig tíz millió adag oltást adtak be. 

  • Németországban szeptembertől kaphatják meg a koronavírus elleni harmadik védőoltást a különböző egészségügyi rizikócsoportokhoz tartozó emberek – erről döntöttek hétfőn a német tartományi egészségügyi miniszterek a szövetségi kormánnyal egyeztetve Berlinben.

    Klaus Holetschek bajor egészségügyi miniszter szerint – írja az MTI – a többi között mobil oltási csapatokat alkalmaznának az idősotthonokban, illetve gondozóintézményekben, hogy a kockázati csoportokba tartozó emberek megkapják frissítő oltásukat. Mint mondta, ebbe a körbe tartoznak a nagyon idős emberek, illetve azok, akiknek gyenge az immunrendszerük.

    A tizenkettő és tizenhét év közötti korosztály beoltási lehetőségeit is kiterjesztik az iskolakezdés előtt, így országosan elérhetővé teszik számukra a vakcinákat egyebek között az oltási központokban, háziorvosi rendelőkben és iskolákban. Ennek előfeltétele a megfelelő orvosi tájékoztatás, illetve a szülői, vagy gondviselői engedély.

    a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a gyerekek esetében a Pfizer/BioNTech-, illetve a Moderna-vakcinákkal fognak oltani.

    Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már májusban engedélyezte a Pfizer/BioNTech oltóanyagát 12 éven felüliek számára, illetve néhány napja ugyanezt az engedélyt megadta a Moderna-vakcina számára is. A németországi úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) ugyanakkor a politikai nyomás ellenére eddig általánosságban nem javasolta a gyerekek beoltását, kivételt ez alól a krónikus betegségekben szenvedők képeznek, akik esetében súlyosabb lefolyású lehet a koronavírus okozta Covid-19 betegség.

    A német egészségügyi tárca adatai szerint eddig 900 ezer, 12 és 17 év közötti gyerek kapta meg az oltást.

  • Iránban rekordot döntött a koronavírussal fertőzöttek napi száma hétfőn, az elmúlt 24 órában több mint 37 189 esetet regisztráltak az országban - közölte az iráni sajtó hétfőn.

    Csaknem hasonlóan nagyszámú fertőzöttet, 34 951 esetet július 31-én jelentették a helyi hatóságok, írta meg az MTI.

    Az állami televízió összesítése szerint az elmúlt egy napban 411 újabb halálos áldozatot követelt a kór, amivel a halottak száma a járvány kitörése óta 91 407-re emelkedett, a fertőzötteké pedig eléri a csaknem négymilliót, ami a legmagasabb szint a Közel-Keleten.

    A koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsának terjedése okoz súlyos gondot Iránban is. Az ország egészségügyi ellátórendszere ismét a teljesítőképessége határához érkezett. Több iráni nagyvárosban az intenzívosztályok telítettek. Szaíd Namaki egészségügyi miniszter a járványügyi helyzet miatt egy újabb kéthetes karantén elrendelését kérvényezte a kormánytól.

  • Kínában ismét több millió ember került zárlat alá az új koronavírusos esetek számának ismételt növekedése miatt. A hatóságok hétfőn 55 új fertőzöttet jelentettek – írja az MTI.

    Több mint húsz városban azonosítottak fertőzési gócpontokat. Az esetszámok emelkedését a hatóságok az eddiginél gyorsabban terjedő delta variáns megjelenésével magyarázzák.

    A Hunan tartománybeli Csucsou város több mint 1,2 millió lakosának rendelték el, hogy három napig ne hagyják el otthonukat. Ez idő alatt a hatóságok mindenkit letesztelnek, és felgyorsítják a helyi oltási kampányt.

    Emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Hajnan és Honan tartományokban is. Az utóbbi két hétben az egész országban összesen több mint 360 új esetet diagnosztizáltak. A Pekinghez hasonló nagyvárosokban több millió embernél végeztek el koronavírustesztet, egész lakónegyedeket zártak el a külvilágtól, és szigorú kontaktkutatással sokakat karanténba helyeztek.

    A koronavírus terjedésének ismételt felgyorsulását a hatóságok egy nankingi gócpontra vezetik vissza. A kelet-kínai metropoliszban több százezer embert érintő korlátozások vannak érvényben, miután két hete több repülőtéri dolgozónak is pozitív lett a tesztje.

    A kínai kormány járványkezelési stratégiájának kulcsa, hogy amint a vírus felüti a fejét egy-egy városban vagy tartományban, minden érintett területet azonnal lezárnak, és az ottani lakosokat koronavírus-tesztnek vetik alá.

  • Többek között az úgynevezett delta-variáns terjedése miatt átlépte a 35 milliót a regisztrált koronavírus esetek száma az Egyesült Államokban – írja az MTI.

    Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb adatai szerint az országban jelenleg naponta átlagosan körülbelül 70 000 megbetegedést tapasztalnak, pénteken azonban több mint 100 000 új koronavírusos embert regisztráltak. Ekkora növekedést utoljára februárban jegyeztek fel az országban. A CDC adatai szerint a koronavírus okozta új napi halálozások száma 33 százalékkal, a kórházi kezelések száma pedig átlagosan 46 százalékkal nőtt az elmúlt hét napban az előző héthez képest.

    A regisztrált új koronavírusos eseteket tekintve Louisiana, Florida, Arkansas és Mississippi államokban a legrosszabb a helyzet. Mind a négy államban viszonylag alacsony az átoltottsági arány.

    A beszámolók szerint a halálozási arány jóval kisebb, mint a korábbi hullámok idején. Bár jelenleg körülbelül naponta 300 ember veszíti el az életét az Egyesült Államokban a koronavírus következtében, januárban még naponta több mint 3500 ember halt meg a kór miatt. Ez annak köszönhető, hogy mára sokkal magasabb a szükséges védőoltásokkal rendelkező emberek száma.

    Szakértők szerint továbbra is az oltatlan emberek vannak a legnagyobb veszélyben. Bár - mint kifejtették - ritkán előfordul, hogy a beoltott állampolgárok is megbetegednek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy általában enyhe tüneteket produkálnak.

    A delta variáns terjedése egy korábban nem tapasztalt trendhez vezetett az Egyesült Államokban, ugyanis a koronavírusos megbetegedések és az oltási hajlandóság egyaránt növekszik. A hivatalos adatok szerint az országban naponta átlagosan körülbelül 660 000 oltást adnak be, míg például július 20-án ez a szám még csak 500 000 volt. Szakértők azonban felhívják a figyelmet, hogy a mostani adat is messze elmarad az áprilisi csúcsértékektől, amikor átlagban naponta több mint 3 000 000 embert oltottak be az országban.

    Az elmúlt hét volt a legerősebb oltási hetünk június eleje óta, az első dózissal beoltott emberek tekintetében,

    – írta Twitter-üzenetében Ron Klain, a Fehér Ház kabinetfőnöke.

  • A Pfizer és a Moderna megemeli koronavírus elleni vakcinája árát az Európai Unióban, amit az indokol, hogy a gyártóknak hozzá kellett igazítaniuk a készítményüket az újabb vírusvariánsokhoz – erősítette meg hétfőn a francia kormány

    Észszerűen kell ezt nézni, az újabb változatokhoz igazított szerződések talán kicsit drágábbak lesznek, nem csak az EU, hanem minden vásárló számára,

    mondta Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár a Radio Francia Internationale (RFI) rádióadónak.

    A Financial Times című brit napilap vasárnap arról számolt be, hogy a Pfizer 15,5 euróról 19,5 euróra emeli egy dózis árát, a Moderna egy adagja pedig 19 euró helyett 21,5 euróba fog kerülni.

    Azok az oltóanyagok, amelyekről az EU jelenleg tárgyal a Pfizerrel és más laboratóriumokkal, nem ugyanazok, mint a korábbi, első generációs vakcinák. Hozzáigazítjuk őket az újabb vírusmutációkhoz, ahogy azt előírják az egyeztetés alatt álló szerződések. Azt is el akarjuk érni, hogy a gyártás lényegi részét európai termékek tegyék ki, ez csaknem háromszáz komponenst jelent,

    közölte.

    Hozzátette, nem olyan „megdöbbentő”, hogy a gyógyszergyárak haszon elérésére törekszenek a koronavírus-vakcinák esetében is. Végezetül pedig elmondta, hogy a szállítások „pontosabbak” lesznek a jövőben, mint az év elején voltak, a határidők nem teljesítése sok pénzébe fog kerülni az érintett vállalatoknak.

  • Andrew Cuomo, New York állam polgármestere megismételte a vendéglátóhelyek és szórakoztatóipari vállalkozások tulajdonosaihoz intézett felhívását, hogy ne engedjék be azokat a vendégeket, akik nincsenek beoltva koronavírus ellen – írja a Financial Times

    Ezzel párhuzamosan a hivatalos szervek bejelentették, hogy az államban a közlekedésben dolgozók számára kötelezővé teszik az oltást vagy a rendszeres tesztelést.

  • Állandó rendőrségi védelmet kapnak a lengyelországi oltópontok, mert az utóbbi időben több helyen megtámadtak ilyen létesítményeket a koronavírus elleni vakcinázás ellenzői – közölte hétfőn a lengyel miniszterelnök.

    Sajtótájékoztatóján Mateusz Morawiecki elmondta, hétfőre virradóra a kelet-lengyelországi Zamosc városában egy egyelőre ismeretlen tettes felgyújtotta az egyik mobil oltópontot, majd az állami egészségügyi felügyelet helyi székhelyét is, írja az MTI.

    A rendőrségi közlemény szerint a tűzben senki sem sérült meg, az elkövetőt keresik.

    Morawiecki kilátásba helyezte: a hatóságok nagyon szigorúan fognak hozzáállni az ilyen tettekhez.

    Lengyelországban az utóbbi időben több oltópontnál is történtek különböző súlyosságú incidensek. Július 25-én például a fővároshoz közeli Grodzisk Mazowiecki községben ki kellett hívni a rendőröket a Lengyel Sárgamellényesek nevű, önmagát „a kormányzati és rendőrségi jogsértéseket ellenzőnek” minősítő, a koronavírus elleni oltást is bíráló mozgalomhoz tartozó egyik csoport miatt. A csoport az oltópontba próbált betörni, a rendőrségi beavatkozás során két személyt vettek őrizetbe.

    A Grodzisk Mazowieckiben történt incidens után Mariusz Kaminski belügyminiszter utasítására már megerősítették az oltópontok rendőrségi felügyeletét.

    Az újabb események hatására a védelmet ki kell terjeszteni 24 órásra – közölte hétfőn Jaroslaw Szymczyk lengyel rendőrfőkapitány.

    Adam Niedzielski egészségügyi miniszter úgy értékelt, hogy a támadások célja a lakosság eltántorítása az oltásoktól, ez pedig a közeledő negyedik járványhullám kapcsán növeli egy újabb gazdasági lezárás kockázatát.

  • A pakisztáni egészségügyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki a koronavírus epszilon- (kaliforniai) variánsa miatt, miután Lahor városában, Pandzsáb tartomány fővárosában legalább öt esetet azonosítottak – írja a Financial Times

    Az esetek azért különösen aggasztók, mert a delta- (indiai) variáns által okozott esetek is növekednek az országban. 

    A legnagyobb és egyre növekvő fenyegetés, hogy már a beoltottak között is terjed a vírus, ami miatt az emberek egyre inkább vesztik el a hitüket a vakcinákban

    – közölte egy magas rangú kormányzati tisztviselő. A járvány kezdete óta Pakisztánban eddig 23 462 ezer ember halt meg a kór miatt.

    Ami az epszilon-variánst illeti, a kaliforniai közegészségügyi hivatal közlése szerint 2021 februárjában még a fertőzések 59 százalékáért felelt, de júliusra sikerült kiirtani. 28 717 fertőzéssel így is övé az első hely az amerikai szövetségi államban, távoli másodikként a brit (alfa-) variáns 13 932 esetért felel.

  • Az oltási lottóra és a közvetítői bónuszra hétfő délután 15 óráig 160 ezren regisztráltak, amit Igor Matovič miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter tudatott – tájékoztat az Új Szó.

    Nem egész húsz óra alatt, amióta lehet regisztrálni, 160 ezer ember regisztrált. Ez a 15 órai állás. Úgyhogy örülünk az érdeklődésnek. Rögtön az első nap talán nem is számítottunk rá

    – mondta a korábbi miniszterelnök.

    Vasárnap a televízióban közvetített hagyományos lottósorsoláson plusz öt nyertest hirdetnek, akik százezer euróval gazdagodnak.

    Aki nem néz tévét és nem veszi fel a telefont, azok között az ötször ezereurós alapnyereményt sorsolják ki

    – osztotta meg Igor Matovič.

    Szlovákiában tényleg mindent bevetnek, hogy növeljék a beoltottak számát, így hétfőtől péntekig további 125 szerencsés nyerhet ezer és tízezer euró közötti összeget, mindennap öten nyerhetnek tízezer, húszan pedig ezer eurót. Az elektronikus sorsoláson hetente egyszer tízezren nyerhetnek száz eurót.

    Tizenkét hét alatt összesen 110 ezer nyereményt sorsolnak ki az oltási nyereményjátékon, összesen 21 millió euró értékben

    – részletezte a politikus.

    A Pénzügyminisztérium vasárnap (augusztus 1.) este elindította a www.bytzdravyjevyhra.sk című honlapot, amelyen mindenki regisztrálhat, aki részt szeretne venni az oltási nyereményjátékon, vagy a koronavírus elleni oltással kapcsolatos közvetítői bónuszban érdekelt.

  • India napi oltottsági számai huszonhárom százalékkal nőttek a múlt héten, ami naponta 4,8 millió dózis beadását jelenti – írja a Financial Times.  

    A szubkontinensnyi országban e ddig összesen több mint 472 millió oltást adtak be január közepe óta, az emberek körülbelül 7,8 százaléka kapta meg eddig mindkét, több mint 27 százaléka pedig az első vakcinát. 

  • Szarajevóban már harmadik napja tart az előzetes időpontfoglalás nélküli, sportcsarnokban tartott tömeges oltakozás – ám az érdeklődés jelentősen alulmúlja az elvárásokat – számol be a Dnevni avaz.

    Tegnap 1 590 védőoltást adtak be az 1984-es téli olimpiai játékok záróünnepségének is helyt adó Zetra sportcsarnokban, holott négyezer dózis védőoltással készültek a szervezők. 

    Az első napon is alig haladta meg a felét a rendelkezésre bocsátott AstraZeneca-vakcinákból azoknak a polgároknak a száma, akik fel is vették az oltást.

    Elszomorítók ezek az adatok. Különös tekintettel arra, hogy Bosznia-Hercegovina az alján kullog az immunizált polgárok száma szerinti országok listáján.

    Csak találgatni lehet, hogy vajon a vakcinaellenesek  és az összeesküvés-elméleteket hintők mételyezték-e meg a lakosságot, vagy sokan a mellékhatásoktól tartanak, netán attól, hogy az oltások nincsenek kellőképpen tesztelve.

    A lényeg, hogy az énekesnőkkel és énekesekkel kecsegtetés sem hozta annyira lázba Bosznia-Hercegovina fővárosának és környékének lakosságát, mint ahogy várták.

     A csupán félházas csarnok előtt kígyózó sorokban várakozókat elnézve az sem kizárt, hogy az előzetes regisztráció hiánya egyrészt ugyan motiválhat az oltakozásra, azonban a hosszú várakozás a sorban lehet, hogy a helyi esztrádművészek és művésznők fellépése ellenére még akkor sem csalogatna több oltakozót a sor végére, ha  egy Adele-szintű világsztár lépne fel.

    Munezeha Dadić Moni Muško jesi – azaz Férfi vagy-e? – című dalának előadása közben. A művésznő nem a Zetra csarnokban, hanem még egy 2019-es bihaći népzenei fesztiválon lépett fel

  • Lengyelországban vasárnap éjjel két oltópontot is felgyújtottak Zamosc városában vakcinaellenes aktivisták. Az elkövetők egy mobil oltópontot, valamint egy járványvédelemmel foglalkozó intézményt gyújtottak fel. A tűzben senki sem sérült meg. 

    Sajnos időről időre megismétlődnek az efféle incidensek

    – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az AFP-nek, hozzátéve: az elkövetők – ha elkapják őket – súlyos büntetésben fognak részesülni, valamint a biztonsági intézkedéseket is szigorítani fogják az oltópontokon. 

    A helyi rendőrfőnök a történtekre reagálva azt ígérte, hogy ezután a nap 24 órájában őriztetni fogják az oltópontokat, mivel vakcinaellenes körökben egyre gyakrabban tapasztalnak agresszív viselkedést. 

  • Ukrajna hamarosan kénytelen lesz korlátozásokat bevezetni azok számára, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen – írta hétfőn a Facebookon Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke.

    A képviselő emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi minisztérium már bevezette azt a korlátozást, amelynek értelmében csak azokban az oktatási intézményekben folytatódhat az oktatás a szokásos módon, amelyekben a tanári kar legalább nyolcvan százaléka be van oltva. Eddig a pedagógusoknak mintegy fele vette fel a védőoltást – fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

    A portál szerint logikus, hogy hasonló korlátozást vezessenek be a közösségi közlekedés, a vendéglátóegységek, az üzletek, illetve az önkormányzati intézmények alkalmazottaira is, mivel ők szintén közvetlen kapcsolatban vannak a lakossággal.

    Egy beteg buszvezető nem kevesebb embert fertőz meg, mint egy tanár

    – indokolta álláspontját Raduckij. Majd hozzáfűzte: Ukrajnában nem tették kötelezővé a védőoltást senkinek, de szerinte igazságos lenne megkövetelni ezt azok számára, akik olyan munkát végeznek, amelynek során nagyszámú emberrel érintkeznek.

    Míg korábban nem volt elegendő koronavírus elleni vakcina, az elmúlt két hétben több mint 4,5 millió oltóanyag érkezett Ukrajnába. A vállalatok pedig kérhetik, hogy oltócsoport szálljon ki hozzájuk, és helyben adja be az oltást az ott dolgozóknak – tudósít az MTI.

  • Néhány területen vasárnaptól kezdve már Csehországban is előnyt élveznek a koronavírus ellen beoltott személyek a nem beoltottakkal szemben.

    A hétfői prágai lapok úgy látják, hogy ezzel Csehország is csatlakozott ahhoz az egyre erősödő nemzetközi trendhez, amely kedvezményezi a beoltottakat.

    Az egészségügyi minisztérium rendelete szerint ez elsősorban a tömegrendezvényeken való részvételt érinti. Vasárnaptól a kültéri tömegrendezvényeken hétezerre, a beltérieken pedig háromezerre emelték általánosan a lehetséges résztvevők számát.

    Ezt 

    a keretet a rendezők túlléphetik, de csak olyanokkal, akik már be vannak oltva, vagy hat hónapnál nem régebben átestek a betegségen.

    Ezentúl az éjjeli klubokban és bárokban is engedélyezik az élő zenét és a táncot, de a résztvevőknek oltással kell rendelkezniük. Könnyebben jutnak belépőhöz a beoltottak a színházakban vagy más kulturális rendezvényeken.

    Már nem korlátozzák a fürdőhelyek, strandok látogatóinak számát, de a bejutáshoz vakcináció vagy pedig friss negatív teszt szükséges. Ugyanez a szabály érvényes a vendéglők látogatására is.

  • Jelentősen, a korábbi két tucatról 42-re nőtt a lélegeztetőgépre szorulók száma a koronavírus-járvány negyedik, delta-variáns által okozott hullámában Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

    Már egy hete mindennap több mint kétezer új fertőzöttet azonosítanak Izraelben, vasárnap ez a szám 2114 volt. A tesztek 2,95 százaléka bizonyult pozitívnak, és az újonnan regisztráltak csaknem 57 százalékát korábban már beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid–19) ellen.

    A 19 436 aktív eset közül jelenleg 385 embert ápolnak kórházban, közülük 212-en súlyos állapotban vannak, 42-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

    A vasárnap azonosított új vírushordozók mintegy tíz százaléka külföldről tért vissza, és a landolás után kötelező reptéri teszteléssel szűrték ki őket. A legtöbben, 73-an Törökországból érkeztek, 34-en pedig Görögországból vitték haza a vírust.

    A delta-variáns terjedésével jelentősen emelkedett a fertőzött települések száma is. Az egészségügyi minisztérium már tizenhárom települést erősen fertőzöttnek, „pirosnak” tekint, negyven hely közepesen fertőzöttnek, „narancssárgának” számít, hetven város és falu enyhén fertőzött, „sárga” minősítést kapott, és már csak 157 hely mondható „zöldnek”, ahol egyáltalán nincsenek vagy alig vannak vírushordozók.

    Az egészségügyi minisztérium egyik vezetője kijelentette, hogy ha nem sikerül úrrá lenni a súlyos betegek számának emelkedésén, néhány héten belül ismét, negyedszer is országos zárlatot kell bevezetni Izraelben.

    Egyelőre elsősorban az oltási kampánnyal próbálják megállítani a vírus terjedését, és vasárnap megkezdődött a hatvan évnél idősebbek újraoltása a harmadik dózissal. Az első napon 45 ezren vették fel az oltást, és a korosztályból már több mint százezren időpontot kértek a vakcina felvételére.

    A kormány azt tervezi, hogy a hónap végéig, az iskolaév kezdetéig újraoltja az elsőként, már decemberben és januárban beoltott időseket, akiknél az eltelt hosszabb idő miatt jelentősen csökkenhetett a védettség, és jobban kiszolgáltatottak a megbetegedésnek.

    Az egészségügyi minisztérium tervei között jelenleg a zöld címke szigorítása szerepel, azt szeretnék elérni, hogy a száz főnél nagyobb rendezvényeken a 12 év alatti és még oltatlan gyerekek csakis negatív teszteredménnyel vehessenek részt.

    Megkezdték az iskolák tanévkezdési tervének kidolgozását is, az oltatlan gyerekek számára tömeges szerológiai tesztelést készítenek elő, amelyből kiderül, hogy átestek-e esetleg tünetmentesen a fertőzésen.

    A 12-es kereskedelmi tévé értesülése szerint az oltottak és a gyógyultak szabadon látogathatnák az intézményeket, a többieknek pedig reggelenként gyorstesztet kellene elvégezniük ahhoz, hogy beléphessenek az osztályterembe.

    A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 787 665-öt (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,24 százaléka, azonban nem bizonyult elégnek a sokkal fertőzőbb delta-vírusváltozat okozta járvány megfékezésére. A pandémia megjelenése óta 877 316 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6477-en haltak meg Izraelben.

  • Az Egyesült Arab Emírségek engedélyezte a Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását a 3 és 17 év közötti gyerekek beoltására – közölte a kormány a Twitter közösségi portálon.

    Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a döntés klinikai tesztelések és széles körű kiértékelés nyomán született, további részleteket azonban nem közöltek. A hatóságok júniusi tájékoztatása szerint a tesztelés során 900 gyerek immunreakcióját vizsgálták.

    Az Öböl menti arab államban, ahol világszerte az egyik legmagasabb az átoltottsági arány, már korábban is biztosítottak Pfizer/BioNTech-vakcinát a 12–15 év közötti gyerekek részére a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid–19) ellen.

  • Poszt-Covid-tünetei vannak Lewis Hamiltonnak, aki a Forma–1 Magyar Nagydíján kemény küzdelemben végül a 3. helyre futott be.

    A futam után a brit versenyző láthatóan rosszul érezte magát, a trófeáját is alig bírta megemelni. 

    Most már rendben vagyok, de a pódiumon szédültem, és a látásom is elhomályosult

    – mondta később, hozzátéve: tavaly év vége óta küzd a poszt-Covid-tünetekkel, és ezek miatt sokkal nehezebb felkészülnie a versenyekre, illetve hamarabb elfárad, mint szokott.

  • Hétfőtől azok az európai uniós és amerikai állampolgárok is karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Angliába, akik nem a brit oltási kampány keretében kapták meg a koronavírus elleni oltás két dózisát.

    A brit kormány rendelete alapján az enyhítés azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagokban részesültek.

    A korábbi szabályozás alapján július 19. óta nem kellett tíz napra karanténba vonulniuk azoknak,

    akik a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról tértek vissza Angliába, és a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták.

    Hétfőig azonban közülük is csak azokra vonatkozott a karanténmentesség, akik a brit oltási kampány keretében, az Egyesült Királyságban kapták meg a vakcina mindkét adagját, és ezt a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) mobileszközökre letölthető alkalmazásának bemutatásával igazolták.

    Hétfőtől azok az amerikai és EU-állampolgárok is mentesülnek a tíznapos angliai karanténkötelezettség alól, akik sárga kategóriás országokban élnek, és hazájukban kapták meg a koronavírus elleni oltás két dózisát.

    A sárga kategóriás országokból érkezőknek ugyanakkor indulásuk előtt, illetve az angliai érkezésük utáni második napon továbbra is el kell végeztetniük egy-egy koronavírustesztet.

    A brit kormány májusban léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

    Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is.

    A sárga kategóriás országokból érkezőknek az eddigi szabályozás alapján tíz napot karanténban kellett tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kellett elvégezniük saját költségükön, akkor is, ha hazájukban mindkét oltási adagot megkapták.

    A hétfőn életbe lépett módosítás alapján a második angliai koronavírus-szűrést már nem kell elvégeztetni.

    A brit kormány a sárga kategóriába sorolja néhány kivétellel az EU-tagállamok zömét, köztük Magyarországot.

    A sárga kategóriába tartozik az Egyesült Államok is.

    A brit utazási szakma és a légitársaságok régóta szorgalmazták a mindkét oltási dózissal beoltott külföldiekre vonatkozó beutazási korlátozások feloldását.

    A világ legnagyobb globális turisztikai szervezete, a londoni székhelyű World Travel and Tourism Council (WTTC) legújabb számításai szerint a brit gazdaságot naponta 639 millió font (270 milliárd forint) veszteség éri a beutazóturizmus korlátozása miatt – írja az MTI.

  • Matt Gaetz, a képviselőház republikánus tagja szombaton kampánygyűlést tartott Floridában, ahol pont aznap jelentettek be az addigi legtöbb napi új fertőzöttet a járvány kezdete óta, 21 683 esetet.

    „A szakértők állandóan azt mondják, hogy vigyázzatok a delta- vagy a lambda-variánssal. A következő talán a khi ómega- vagy pí kappa pszí-variáns lesz majd. Én viszont a Florida-variánst kaptam el, a szabadság variánsát. Ez az agyra hat. Arra ösztönöz, hogy gondolkozz, és ne add meg magad a korrupt média által alkotott igazságnak” – mondta  Gaetz. 

  • Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója a hétvégén, egy sajtótájékoztatón ejtett néhány szót a delta-variánsról. 

    A delta–variáns figyelmeztetést jelent: arra figyelmeztet, hogy a vírus mutálódik, egyben pedig arra szólít fel minket, hogy még most kell fellépnünk a vírus ellen, mielőtt még az eddigieknél veszélyesebb variánsok alakulnak ki

    – mondta Ryan. 

    Hozzátette: a vakcinák és a járványügyi intézkedés továbbra is védelmet jelentenek a delta-variáns ellen, de a mutáns vírus dominánssá válása miatt növelni kell az erőfeszítéseket. „A tervünk még mindig működik, de sokkal gyorsabban és hatékonyabban kell végrehajtanunk, mint ahogy terveztük” – fogalmazott.

    Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője szintén arra figyelmeztetett, hogy a jövőben újabb veszélyes variánsok is kialakulhatnak. 

  • Szlovákiában augusztus 2-ától, hétfőtől is zöld színű, azaz csupán megfigyelési szakaszban lesz minden járás – írja a Paraméter.

    Bár a járványhelyzet továbbra is kedvező Szlovákiában, és a pozitív koronavírustesztek napi száma továbbra is alacsony, még mindig vannak előírások, amelyeket be kell tartani a lakosságnak, hogy csökkentsék az új koronavírus terjedésének kockázatát.

    Éppen ezért továbbra is kötelező a szájmaszk viselése beltéren és tömegrendezvényeken is, és az éttermekben is el kell fedni vendégeknek az orrukat és a szájukat, ha épp nem fogyasztanak.

    Különösen úgy, hogy a múlt héten bejelentették, elkezdődött a járvány harmadik hulláma.

  • Az utasok felének hamis igazolása vagy tesztje volt egy Londonból Romániába érkező járaton – írja a foter.ro

    A portál szerint a gép szombat hajnalban érkezett, 

    a rajta lévő 70 utasból 35-en próbáltak meg hamis dokumentummal bejutni az országba. 

    Az utasok a negatív PCR-teszteket, az uniós zöld igazolványt, valamint a betegségen való átesésről szóló igazolásokat is hamisították. A csalók a hatóságoknak azt mondták, hogy a papírokat 

    30–50 fontért vásárolták Londonban egy ismeretlen személytől. 

    A Iasi megyei Közegészségügyi Igazgatóság szerint nem elszigetelt esetről van szó, egyre gyakrabban hamisítják az iratokat az emberek. Akik most lebuktak, azok többnyire 35–40 év köztiek, és eredetileg Szucsáva, Botosani, Neamt, Iasi és Vaslui megyékből származnak.

  • A világon 198 283 776 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 224 015 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 197 790 073 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 216 479 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 35 002 148 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 613 224.

    • Indiában 31 655 824 fertőzöttet és 424 351 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 19 938 358 fertőzöttről és 556 834 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 6 209 934 fertőzöttet és 112 073 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 6 207 513-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 156 726-ra emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 5 907 594 a fertőzöttek száma, és 130 014-en haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 5 747 935 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 51 428.
    • Argentínában 4 935 847 a fertőzöttek és 105 772 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 447 044 fertőzöttet és 81 486 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 355 348 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 068.
    • Németországban 3 778 277 a fertőzöttek száma, 91 666 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 883 029 fertőzöttet és 75 261 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Egy, az amerikai kongresszusban közzétett jelentés szerint a republikánusok azt állítják, hogy a vírust mesterségesen hozhatták létre.

    A dokumentumban arra hívják fel a figyelmet, hogy a vuhani Nemzeti Biobiztonsági Laborban hónapokkal a járvány kitörése előtt kérelmezték a légelvezető, valamint hulladékégető rendszerek felújítását, pedig az intézmény akkor még csak alig két éve működött.

    Egy ilyen jelentős felújítás nem sokkal az intézmény megnyitása után szokatlannak tűnik

    – áll a dokumentumban. 

    Joe Biden kormányának a következő hetekben kell bemutatnia majd a hivatalos jelentését arról, hogy pontosan mi okozhatta a koronavírus-járványt. Az amerikaiak még mindig nem tették egyértelművé, hogy szerintük a vírust mesterségesen hozhatták-e létre. 

  • Indítjuk hétfői hírösszefoglalónkat, amelyben rövid beszámolunk a koronavírus-világjárvány legújabb fejleményeiről. Kövessenek minket!