Negyvennégyszeresére nőtt a migrációs nyomás Litvánia fehérorosz határán

2021.08.02. 10:45

Tömegével érkeznek ázsiai és afrikai illegális bevándorlók az Európai Unió litvániai külső határára. A határőr őrsök megteltek, a  Fehéroroszországból érkező migránsokat egyelőre a helyszínen őrzik, majd a befogadóközpontokba irányítják őket – jelentette ki a helyi határőrszolgálat vezetője. Az MTI beszámolója szerint Rustamas Liubajevas tábornok a litván LRT közszolgálati rádióadónak nyilatkozva elmondta, hogy a határállomásokon nem tudnak több migránst elhelyezni.

 A hétvége forró volt a határőrök számára. Vasárnap 289 illegális bevándorlót vettek őrizetbe, ami az év eleje óta egy nap alatt a legmagasabb szám

– tette hozzá a tábornok.

A Fehéroroszország felől érkező migránshullám legutóbb július 28-án tetőzött, akkor egy nap alatt 171 illegális bevándorlót vettek őrizetbe.

Idén már 3545 illegális bevándorlót tartóztattak fel a litvánok a fehérorosz határon, ez majdnem 44-szer több, mint a 2020-as év egészében. A fehérorosz elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy országa május végéig ugyan feltartóztatta a szomszédos államba tartó bevándorlókat, de a nyugat politikai nyomása miatt elgondolkodik azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot továbbra is folytatnia.

Vilnius azt feltételezi, hogy Minszk Bagdadból és Isztambulból repülőgépeken utaztatja be a többségében iraki migránsokat, majd az Európai Unió területére küldi őket tovább.

 Az Európai Unió szerint a fehérorosz hatóságok szándékosan engedik át az illegális bevándorlókat Litvánia területére.

Úgy tudni, az Európai Unió tárgyalásokat folytat Irakkal az illegálisan érkező állampolgáraik feltartóztatásáról, és hasonló megbeszéléseket tervez több afrikai országgal is.  • Tippek
  • Árfolyam