Ha Grönland jege eltűnik, hét méterrel emelkedhet a tengerszint

GettyImages-1165860749
2021.08.03. 16:04
Több milliárd tonna jég olvad el naponta mind az Antarktiszon, mind pedig Grönlandon. A tudósok szerint ha Grönland eltűnne, akár néhány méterrel is emelkedne a tengerek vízszintje.

Múlt pénteken számolt be lapunk arról, hogy az idén mért eddigi legsúlyosabb jégolvadás zajlik Grönlandon az északi-sarkvidéki hőmérséklet emelkedése miatt.

A Dán Meteorológiai Intézet (DMI) közlése szerint Grönland kedden több mint 8,5 milliárd tonnát és vasárnap óta összesen 18,4 milliárd tonnát veszített felszíni tömegéből. Közzétették azt a meghökkentő adatot is, miszerint Grönland északi részén a DMI mérései szerint a hőmérséklet jelenleg meghaladja 

a 20 Celsius-fokot, ami kétszer akkorának mondható, mint a nyáron mért átlag. 

Noha a héten mért jégveszteség nem olyan szélsőséges, mint a jégolvadás szempontjából rekordévnek számító 2019-es év hasonló időszaka, viszont ezúttal az olvadásban érintett jégtakaró kiterjedése nagyobb.

A grönlandi jégtakaró olvadása  amely a második legnagyobb olvadási terület az Antarktisz után  a tudósok becslése szerint

a tengerek vízszintemelkedésének 25 százalékáért felelős.

Grönlandon a jeges terület felmelegedése és olvadása háromszor gyorsabb, mint a világ más részein. A jégtakaró fogyása 1990-ben kezdődött, 2000 óta pedig egyre gyorsabb az olvadás. Kutatók úgy vélik – számol be róla a Die Presse osztrák lap –, hogy az elmúlt évek vesztesége körülbelül négyszer akkora, mint a kétezres évek előtti időszaké.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint a kilencvenes évek közepe óta a Föld 28 ezer milliárd tonna jeget veszített, ennek jelentős hányadát az Északi-sarkvidéken, beleértve Grönlandot is.

Borús feltételezések szerint a tengerszint a század végére a korábbiakkal ellentétben nem két–tíz centiméterrel, hanem

akár tíz–tizennyolc centiméterrel is emelkedhet, ha az olvadás ilyen mértékű marad, mint 2021 nyarán. Ha pedig a grönlandi jég teljesen elolvadna, a tengerszint hat, sőt akár hét méterrel is megemelkedhetne.

Szerencsére  ha ez nevezhető szerencsének  az idei nyár Grönlandon viszonylag hűvösen kezdődött, sok csapadékkal, így a grönlandi jég olvadása jelenleg még a történelmi átlagon belül van  írja a Polar Portal. Az olvadási időszak egyébként június és szeptember között zajlik.

(Borítókép: Jég olvadása Grönlandon 2019. augusztus 1-jén. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)  • Hírek
  • Bankszámla