Ellenáll a vakcináknak az új mutáns

Koronavírus a világban – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Patthy Loránd Imre
Kurkó Gyula
Csernus János
2021.08.05. 21:38
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A koronavírussal kapcsolatos új megbetegedések, valamint a kórházi ápolásra szoruló betegek felét a múlt héten az Egyesült Államok azon államaiban regisztrálták, ahol a legalacsonyabb az átoltottság – jelentette be csütörtökön Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője.

  Florida, Texas, Missouri, Arkansas, Louisiana, Alabama és Mississippi államokban a legalacsonyabb az oltási arány és az elmúlt hét új eseteinek és kórházi kezeléseinek mintegy felét ezekben az államokban regisztrálták, miközben ezek a tagállamok az amerikai lakosság kevesebb, mint negyedét adják

  – mondta Zients. A felsorolt tagállamok közül Floridában és Texasban a legrosszabb a helyzet, ugyanis itt diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzések körülbelül egyharmadát, a kórházi kezelések tekintetében pedig még ennél is rosszabb az arány.

  Zients arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában 864 ezer oltást adtak be, amely a legmagasabb szám július 3-a óta. A 864 000 oltott közül 585 000-en voltak, akik az első adag vakcinájukat kapták meg. Ez az adat szintén a legmagasabb július 1-je óta.

 • Romániában a koronavírus-járvány miatt tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzet meghosszabbításáról és több mint egymillió adag vakcina humanitárius segélyként történő továbbadásáról döntött csütörtöki ülésén a kormány.

  A veszélyhelyzetet újabb harminc nappal meghosszabbító kormányhatározat nem vezet be újabb korlátozásokat vagy lazításokat, minden korábbi intézkedés érvényben marad - mondta a kormányülés utáni sajtóértekezleten Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

  Románia Tunéziának 425 ezer, Egyiptomnak 525 ezer, Albániának 150 ezer, Vietnamnak pedig 200 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz, az oltóanyag típusát a kormány nem pontosította. Néhány napja bejelentették, hogy Románia beszerzési áron elad Írországnak 700 ezer dózis Pfizer-vakcinát.

  Románia korábban 1,7 millió adag Pfizer-vakcinát adott el Dániának, az AstraZeneca oltóanyagából pedig félmillió dózist adományként adott át Moldovának, Ukrajnának és Szerbiának.

   

 • Kétmilliárd adag Covid-19 elleni védőoltást szállít idén a világ számos országába Kína, és 100 millió dollárt adományoz a Covax program számára – közölte csütörtökön Hszi Csing-pin kínai elnök a koronavírus elleni védőoltásokról tartott nemzetközi fórumnak küldött írásos üzenetében.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a GAVI Vakcinaszövetség által irányított, a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz juttatására létrehozott Covax programnak küldött 100 millió dollár nagy részét a fejlődő országok számára történő vakcinaosztásra használják majd fel.

  Kína ígéretet tett a mindenki számára elérhető globális egészségügyi rendszer kiépítésére, és korábban is szállított védőoltásokat a világ különböző államainak, elsősorban fejlődő országoknak.

  Peking aktívan vett részt a közös vakcinagyártásban, ami azt az elgondolást erősíti, hogy a vakcina globális közkincs

  – hangsúlyozta a kínai elnök.

 • Megközelítette a 39 milliót a koronavírus elleni vakcinával beoltott oroszok száma – jelentette be az orosz egészségügyi miniszter egy tanácskozáson csütörtökön, amelyen Vlagyimir Putyin elnök is részt vett – számolt be az MTI.

  Egy hét alatt négymillióval nőtt, és elérte a 38,9 milliót a beoltottak száma – mondta Mihail Murasko szakminiszter.

  Oltóanyagból nincs hiány, eddig mintegy 55 millió adag került polgári forgalomba – tette hozzá, arra sürgetve az embereket, hogy lehetőleg még az influenzajárvány előtt essenek túl az oltáson.

  Oroszországban a járványhelyzet stabilizálódik, a fertőzöttek számának növekedése csökken, de így is mintegy 196 ezren szorulnak kórházi kezelésre.

 • Az amerikai elnök járványügyi tanácsadója, dr. Anthony Fauci nemrég egy interjúban úgy fogalmazott, hogy egy, a delta-variánsnál is rosszabb mutáns vírus alakulhat ki az Egyesült Államokban, ha nem sikerül visszaszorítani a járványt. 

  „Ha most nem törjük le most a járványt és nem oltunk be szinte mindenkit, akkor a vírus ősszel és télen is tombolni fog még, és jó esély lesz arra, hogy egy olyan variáns jöjjön létre amely a deltánál is veszélyesebb lehet.

  Ha jön még egy variáns, ami ugyanilyen gyorsan terjed, de közben sokkal súlyosabb betegséget okoz, akkor nagyon nagy bajba kerülhetünk

  – mondta Anthony Fauci. 

  Hozzátette: mivel 93 millión még mindig nem oltatták be magukat, ezért még mindig sokan vannak, akik nagyon kiszolgáltatottak a vírussal szemben és ezáltal bennük lehetősége van a koronavírusnak arra, hogy mutálódjon. Ráadásul a delta-variáns nemcsak rájuk, hanem – kisebb mértékben – a beoltottakra is fenyegetést jelent. 

  A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államokban gyors ütemben nő a naponta regisztrált új fertőzöttek száma, és a következő hetekben akár a 200 ezret is elérheti a mutató. 

  Emlékezzenek vissza, pár hónappal ezelőtt még csak naponta 10 ezer körül volt az esetszám

  – figyelmeztetett. 

  Az utóbbi napokban több szakértő is arra figyelmeztetett, hogy a delta-variánst újabb, még annál is veszélyesebb mutáns vírusok követhetik. Arról pedig, hogy az Egyesült Államokban miért aggasztó a járványhelyzet, itt írtunk korábban

 • A Portfólió szerint a Moderna közölte, hogy egy új vizsgálat bebizonyította:

  a második oltás után hat hónappal is közel 93 százalékos hatékonyságú a vakcina.

  A cég ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy még a tél előtt szükség lehet az emlékeztető, harmadik oltások beadására is, mivel addigra jelentősen lecsökkenthet az antitestek száma a szervezetben. 

  A Moderna azt is kifejtette, hogy dolgoznak azokon a vakcinákon, amelyek kifejezetten a variánsok ellen adhatnának plusz védelmet harmadik oltásként.

  Állításuk szerint három ilyen vakcinájuk is erős választ adott a variánsokra. 

  A Moderna féléves adatai jobbak, mint azok, amelyeket a Pfizer-vakcinánál mértek. Ők ugyanis azt közölték, hogy a vakcina hatékonysága kéthavonta körülbelül hat százalékkal csökken, így pedig a második oltás után négy–hat hónappal már csak 84 százalékos teljesítményt nyújt.

 • A francia alkotmánybíróság csütörtökön hozott ítéletet arról, hogy a parlament legújabb törvénye – amely szerint az egészségügyben dolgozóknak szeptember közepéig kötelező lesz beoltatniuk magukat – nem ellentétes a francia alkotmánnyal.

  Ebbe a törvénybe írták bele azt is, hogy az éttermekben és kocsmákba csak azok léphetnek majd be, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, ezt a passzust szintén elfogta az alkotmánybíróság. 

  A testület ugyanakkor a törvény bizonyos részeit az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette. Alkotmányellenes szerintük például az, hogy az oltást megtagadó, rövid lejáratú szerződéssel rendelkező egészségügyi dolgozókat azonnali hatállyal elbocsássák, valamint hogy kötelező karantént és rendszeres ellenőrzéseket írjanak elő azoknak, akik pozitív tesztet produkálnak. 

 • Újabb korlátozásokat vezettek be a görögországi Zákinthosz szigetén, valamint Kréta egyik városában, Haniában csütörtökön. Ennek értelmében mindkét helyen éjszakai kijárási tilalom lép életbe, valamint betiltották a zenés-táncos rendezvényeket. 

  Az intézkedések péntektől kezdve lépnek életbe és augusztus 13-ig biztosan érvényben maradnak.

  Mindkét helyen jelentősen nőtt a fertőzöttek száma az utóbbi egy hétben: Zákinthoszban 69 százalékos növekedést, Haniában pedig 54 százalékos növekedést tapasztaltak a helyi fertőzöttek számát tekintve. 

  A járvány mellett Görögországban most az erdőtüzekkel is küzdenek, amelyek már a fővárost, valamint több turistaparadicsomot is fenyegetnek. 

 • A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) csütörtöki adatai szerint a kórházban kezelt emberek közül minden ötödik 18 és 34 év közti fiatal. Amanda Pritchard, az NHS vezérigazgatója ennek jegyében arra szólította fel a fiatalokat, hogy ők is vegyék fel az oltást, ha még nem tették meg. 

  Pritchard figyelmeztetett arra, hogy

  a fiatalok sem immunisak, és a védekezés legjobb eszközét számukra is az oltás jelenti. 

  A vezető arra is emlékeztetett, hogy télen még mindössze 5,4 százalék volt a fiatalok aránya ebben a mutatóban, vagyis a jelek szerint az újabb variánsok megjelenése a fiatalokra nagyobb veszélyt jelent a korábbiaknál. 

 • Belgiumban a múlt héten napi átlagban 1063 embert fertőződött meg koronavírussal, kilenc százalékkal több, mint az azt megelőző héten, a halálesetek száma pedig 57 százalékkal emelkedett − közölte csütörtökön a belga népegészségügyi intézet.

  A legfrissebb statisztikából kiderül, hogy naponta körülbelül hatvanezer tesztet végeztek az utolsó hét napban, közülük 3,2 százalék bizonyult pozitívnak, ami hónapok óta a legmagasabb érték. Emellett július 29. és augusztus 4. között naponta átlagosan 38,4 új kórházi felvétel történt, ami 21 százalékos növekedést jelent a korábbihoz képest.

  Jelenleg 369 beteg szorul kórházi kezelésre, közülük 92-en intenzív részlegen vannak. A kórházba kerültek többsége a jelentések szerint nem volt teljesen beoltva. Több mint hétmillió ember kapta meg eddig a második adag vakcinát. Ez Belgium felnőtt lakosságának 75,2 százalékát teszi ki − írja az MTI.

 • Egy kolozsvári orvos is részt vett abban a romániai csalássorozatban, amelyben külföldön élő román állampolgároknak állított ki teljes védettségről szóló igazolásokat, miközben csak az első dózist kapták meg – írja a Főtér

  A csalást az egészségügyi minisztérium alá tartozó intézmények vették észre, majd jelentették a tárcavezetőnek, aki értesítette az ügyészséget. 

  A hamis igazolások a marosújvári oltópontról származtak, ahol a kiállított igazolásokhoz képest hét vakcinával több szerepelt a leltárban. 

  A nyomozás kiderítette, hogy június 28-án egy személy informatikai tudását latba vetette, és feltörte az erdélyi Fehér megyei oltópont számítógépes rendszerét, ahol a nyilvántartásban több oltási igazolványt is kiállított, pont úgy, mintha az érintettek ott oltatták volna be magukat. Azonban nem sikerült a nyomait eltüntetnie, és a hatóság augusztus 5-én meglátogatta. Két házkutatást is tartottak ezen a napon, az egyiket egy kolozsvári orvosnál. Emellett tíz személyt is beidéztek kihallgatásra.

 • Több mint háromszor annyira halálos kimenetelű a koronavírus okozta megbetegedés a be nem oltottaknál Indonézia fővárosában, Jakartában − adta hírül az MTI. A pontos számok szerint az esetek 15,5 százaléka végzetes az oltatlanoknál, míg a beoltottakat tekintve a hányad 4,1 százalék. A statisztikai eredmény a jakartai közkórházak május és július közötti 68 ezer betegének adatain alapul.

  Indonéziában szerdára meghaladta a százezret a koronavírus-járvány halottainak száma, az emelkedés nagyon felgyorsult. Tavaly április és idén május között ötvenezren haltak bele a betegségbe. Az újabb ötvenezer beteg mindössze kilenc hét alatt vesztette életét.

  Eddig a lakosság nyolc százaléka van teljesen beoltva.

 • Koronavírus-megbetegedés kezelésére használt gyógyszerek maradékát találták meg Ukrajna folyóinak vízmintáiban − írja a Kárpáti Igaz Szó. Mihajlo Horev ukrán környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a vizsgált folyók jelentős mennyiségű szennyezőanyagot tartalmaznak.

  A kutatásból kiderült, hogy a folyókból vett vízminták nagy mennyiségben cinkkel szennyezettek, kisebb mennyiségben peszticid is kimutatható volt bennük. A kutatás szerint fémekkel is szennyezettek a felszíni vizek.

  Gyógyszermaradványokat szintén találtak a vizekben. Elsősorban a koronavírus elleni gyógyszerek nyomaira bukkantak a begyűjtött mintákban. A miniszterhelyettes szerint az európai kutatások alapján ez arra utal, hogy a szennyvíztelepek szűrőberendezései nem megfelelően működnek vagy elavultak.

  A miniszter szerint a foszfátok jelenléte okozza a legnagyobb problémát, ami elsősorban a mosószerekben található meg.

 • A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) legújabb felmérésében a megkérdezettek közel kétharmada elutasította a Covid-lottót, és hogy az oltottak pénzjutalomban részesüljenek. Ennek ellentmond, hogy az érdeklődés egyre csak nő a szerencsejáték iránt – tájékoztat róla az Új Szó.

  Az SAV elemzői a „Hogy vagy, Szlovákia?” elnevezésű felmérésükben július 15. és 20. között a Covid-lottót vették górcső alá. A kutatásuk szerint a megkérdezettek 64,1 százaléka nem támogatja Igor Matovič pénzügyminiszter járványügyi szerencsejáték-ötletét, míg 24,3 százaléknak tetszik a dolog, illetve 11,6 százalék nem tudott állást foglalni a kérdésben.

  Az oltást elutasító válaszadók mindössze 6,8 százaléka állította, hogy a pénznyeremény megváltoztatná a hozzáállásukat, ehhez képest a Covid-lottó iránt kifejezetten nagynak mondható az érdeklődés. Augusztus 4-ig, azaz három nappal a játék megnyitása után már több mint 362 ezer ember jelentkezett a pénzjutalomért.

 • Ismét egyhetes zárlatot vezettek be az ausztráliai Victoria államban, miután nőtt a járvány regisztrált fertőzötteinek száma − adta hírül az MTI. Az ország második legnépesebb államában alig néhány hete oldották fel az előző zárlatot. Az elmúlt napon nyolc új fertőzöttet regisztráltak.

  Zárlat alá vonták a közeli Hunter régiót is. A helyi hatóságok szerint az új góc egy tengerparti mulatságon alakult ki, ahová többen Sydney-ből érkeztek.

  Karantént vezettek be Queensland állam fővárosában, Brisbane-ben is, így a 25 milliós Ausztrália lakosságának már körülbelül harmada van zárlat alatt.

 • A gyógyszerkészítmények helyes gyártási körülményeit bizonyító Good Manufacturing Practice (GMP) bizonyítványt kapott az indiai Bharat Biotech Covanix nevű vakcinája Magyarországon − írja a Portfólió.

  A vállalat Twitter-posztjában azt írják, hogy újabb mérföldkőhöz érkeztek az elismeréssel, hiszen ez az első olyan bizonyítvány, amelyet a cég egy európai hatóságtól kapott.

  A bizonyítványt az Országos Gyógyszerészeti Intézet bocsátotta ki.

 • Ismét rekordot döntött Tokióban csütörtökre a napi új fertőződések száma, amely először haladta meg az ötezret − adta hírül az MTI. A fővárosban az egészségügyi rendszer összeomlásától tartanak.

  A hivatalos adatok szerint 5042 új esetet jegyeztek fel, és járványszakértők attól tartanak, hogy a következő két hétben megkétszereződhet ez a szám a rendkívül agresszíven terjedő, indiai eredetű delta-vírusvariáns terjedése miatt.

  Ez a változat okozza az új megbetegedések kilencven százalékát a mintegy 14 millió lakosú Tokióban.

  A túlzsúfoltság elkerülésére a kórházakat arra utasította a kormány, hogy csak a súlyos betegeket fogadják.

  Országos szinten is csúcsot döntött a fertőződések száma: először emelkedett 15 ezer fölé. A kormány kijárási tilalom bevezetését fontolgatja. További intézkedésként csütörtökön a kormány újabb prefektúrákra terjesztette ki az úgymond szükséghelyzetet, amely azonban jobbára kimerül abban, hogy a vendéglátóhelyeket korábbi zárásra kéri.

 • Kutatók vizsgálták az mRNS-vakcinákkal beadott harmadik oltások lehetőségét – adta hírül a Reuters. Arra a következtetésre jutottak, hogy ez az antitestek számát valóban növelheti, de a minőségüket valószínűleg nem javítja. Más megközelítésben csekély a valószínűsége, hogy az újabb mRNS-oltás hatékonyabb védelmet biztosítana a variánsokkal szemben.

 • Kárpátalján eddig 45 ezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát – derül ki a kárpátaljai megyei egészségügyi főosztály augusztus 4-i adataiból, amiről a Kárpáthír számolt be a Mukachevo.net nyomán.

  A megyei egészségügyi főosztály vezetője, Anatolij Psenicsnij a regionális Közszolgálati Televízió- és Rádiótársaság műsorában elmondta: a 45 ezer beoltottnak 16 788 nemzetközi oltási igazolványt állítottak ki mostanáig.

  A védettségi igazolványok kiadása nem zökkenőmentes a térségben. A leggyakoribb probléma általában az, hogy nem kerül be az elektronikus rendszerbe az oltás felvétele, így sokan hiába várnak az ukrajnai védettségi igazolványukra.

 • Több mint százezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt – jelentette a Reuters.

  A hírügynökség bejegyzésében rögzítette, ez az esetszám a legmagasabb az elmúlt hat hónap adatait áttekintve.

 • Szlovákiában az elmúlt napon 53-mal nőtt a fertőzöttek száma, a járvány szövődményeibe senki nem halt bele − írja a Ma7. Jelenleg kórházban 94-en fekszenek.

  A beoltottak száma Szlovákiában 2 288 240.

 • Már a 13–16 év közötti gyerekeket is oltják Ukrajnában − írja a Kárpáthír. A gyerekeket a Pfizer és a BioNTech közös vakcinájával oltják.

  Az ukrajnai Csernyivci megyében külön oltópontot hoztak létre a gyerekek oltására, azonban ott még nem kezdődött el az immunizálás.

  A legtöbb szülő azért oltatja be a gyerekét, mert külföldön tanulnak, vagy az egészségügyi állapotuk miatt kockázati csoportba sorolhatók.

 • Több kutatást is ismertetett a Reuters, ezek egyike megállapította, hogy a koronavírus Peruban azonosított lambda-variánsa különösen veszélyes lehet, és ellenállónak bizonyult a vakcinákkal szemben.

  Egy másik kutatásból az is kiderült, hogy akiket az oltás ellenére megfertőz a delta-variáns, jó eséllyel másoknak is átadhatják a vírust.

 • Folyamatosan romlik a helyzet Ukrajnában. Az elmúlt napon 1052 új fertőzöttet azonosítottak, meghalt 25 beteg − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács csütörtöki adataiból. A legtöbb fertőzöttet továbbra is a fővárosban azonosítják.

  Kárpátalján 15 új esetről számoltak be, egy beteg belehalt a fertőzés szövődményeibe.

  A járvány kezdete óta 2 256 397-en betegedtek meg Ukrajnában, közülük 2 188 815-en már meggyógyultak. A halálos áldozatok száma 53 049. Az aktív betegek száma is egyre nő, jelenleg 14 533-an betegek.

 • Vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába − adta hírül az MTI. Magyarország továbbra is a karanténkötelezett országok sárga jelölésű kategóriájában marad.

  Hajnali négy órától a sárgából a zöld kategóriába kerül át

  • Ausztria,
  • Németország,
  • Szlovénia,
  • Szlovákia,
  • Románia és
  • Lettország.

  Az EU-n kívüli országok közül csak Norvégia került át zöld zónába.

 • Az eddigi legmagasabb koronavírusos esetszámot regisztrálták a tokiói olimpia szervezői, a legutóbbi napon 31 új fertőzöttet találtak – adta hírül az MTI. Az eddigi napi csúcs a szerda reggel közölt 29 eset volt.

  A tokiói rendezők csütörtöki tájékoztatása szerint július 1. óta 353 pozitív esetre bukkantak.

 • A világon 200 163 166 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 255 638 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint – adta hírül az MTI. Egy nappal korábban 199 509 030 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 245 626 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

  • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 35 330 623 eddig a napig, a halálos áldozatok száma 614 785.
  • Indiában 31 769 132 fertőzöttet és 425 757 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 20 026 533 fertőzöttről és 559 607 halálos áldozatról tudni.
  • Oroszországban 6 274 006-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 159 032-re emelkedett.
  • Franciaországban 6 272 189 fertőzöttet és 112 233 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Az Egyesült Királyságban 5 980 887 a fertőzöttek száma, és 130 300-an haltak meg a betegségben.
  • Törökországban 5 822 487 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 51 767.
  • Argentínában 4 975 616 a fertőzöttek és 106 747 a halottak száma.
  • Spanyolországban 4 544 576 fertőzöttet és 81 847 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 369 964 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 136.
  • Németországban 3 786 003 a fertőzöttek száma, 91 736 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 883 448 fertőzöttet és 75 269 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • A nyaralásból hazatérők közül kerül ki az új fertőzöttek többsége. Egész családokról van szó, akik nem oltatták be magukat – hangsúlyozta Tatjana Adžić Vukičević, a Belgrád melletti Batajnica koronavírusos betegek ápolására épített kórházának igazgatója a szerbiai közszolgálati televízióban. Hozzátette: a fertőzöttek száma napról napra növekszik, közvetlenül a negyedik hullám előtt áll az ország.

  A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 487-tel 723 518-ra, Koszovóban 221-gyel 108 844-re, Észak-Macedóniában 164-gyel 156 695-re, Montenegróban 257-tel 102 660-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 124-gyel 205 909-re növekedett.

  A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 7129-re, Koszovóban eggyel 2270-re növekedett, Észak-Macedóniában hárommal 5496-ra, Montenegróban pedig kettővel 1633-ra emelkedett. Bosznia-Hercegovinában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 9731 maradt – számolt be az MTI.

 • Egy új tanulmány szerint a lambda-variáns rezisztens lehet az oltással szemben – számolt be a Reuters. A vizsgálat eredménye szerint a variáns tüskefehérjéjében jelentős változások mentek végbe három ponton is,

  EMIATT PEDIG KÉPES LEHET MEGKERÜLNI AZ ANTITESTEK ÁLTAL BIZTOSÍTOTT VÉDELMET.

  Ezenfelül két másik mutációt is azonosítottak a lambdánál, amik a vírus gyorsabb terjedését eredményezhetik. Kei Sato, a Tokiói Egyetem vezető kutatója szerint

  a lambda-variáns veszélyt jelenthet az emberi társadalomra.

  A tanulmány egyelőre még szakmai lektorálás (peer review) előtt áll, így a vizsgálat eredményeit hivatalosan még nem erősítették meg.

  A lambda-variánst először Peruban azonosították, és elsősorban Dél-Amerikában kezdett el terjedni.

  A mutáns vírust a WHO egyelőre még csak „figyelemre méltónak” (variant of interest) minősítette, de nem vette fel az „aggasztó” mutánsok (variant of concern) listájára. A kutatók szerint célszerű lenne átminősíteni a variánst, máskülönben sokan későn fognak ráeszmélni arra, hogy a lambda-variáns komoly veszélyt jelenthet.

 • Jó reggelt!

  Indul az Index napi hírösszefoglalója a koronavírus-világjárvány történéseivel, a legfontosabb tudnivalókkal.