„Förtelem" – minősítették a meleg olimpikonokat az orosz tévében

2021.08.06. 18:24

Válogatott szitokszavak özönét zúdították a nyíltan meleg, leszbikus és transznemű atlétákra két állami televíziócsatornában, 

életstílusukat „perverznek” és „förtelmesnek” minősítve. 

A Rosszija 1 (Oroszország 1) és a Pervij Kanal (Egyes Csatorna) több műsorszámot szentelt az új-zélandi transznemű Laurel Hubbardnak és a meleg Tom Daley aranyérmes brit úszónak. 

A fent említett minősítések a nacionalista Rogyina (Haza) törvényhozójának, Alekszej Zsuravljovnak szájából hangzottak el a Rosszija 1 egyik politikai beszélgetőműsorában, aki leszögezte azt is, hogy undorodik a melegektől. 

Szpiridon Kilinkarov volt ukrajnai parlamenti képviselő, kelet-ukrajnai szakadár pedig a műsorban megállapította: 

A transzneműeknek nincs jövőjük Oroszországban, mert ők a férfiakat szeretik, az orosz férfiak viszont a nőket. 

A műsorvezető nem vitte túlzásba a moderálást, sőt nemzetközi vizekre terelte a témát, és kijelentette: 

Az Európai Unió azért „bünteti” Magyarországot és Lengyelországot az uniós források visszatartásával, mert a két országban a többség ellenzi a homoszexualitást. 

A Pervij Kanal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos partnere sem fogta vissza magát, sőt sokkal több LMBT-ellenes tartalmat adott le. Anatolij Kuzicsev Az idő megmondja című műsorában például copfos parókával parodizálta Laurel Hubbardot, a transznemű embereket pedig köntörfalazás nélkül pszichopatának nevezte. (Ez orosz nyelven a „pszih” kifejezést takarja, ami annyit tesz, hogy „nem normális, őrült”.)

Nem is véletlenül sugallta azt a műsorvezető, hogy a transzneműeket be kéne utalni a pszichiátriára. 

A műsorban megszólalt Vlagyimir Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak parlamenti képviselője, Pjotr Tolsztoj is, aki szerint a Nyugat igyekszik saját verzióját az egyenlő jogokról, így az LMBT-közösség, a transzneműek és más „perverzek” jogait beleültetni az olimpiai mozgalomba.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vizsgálatot indított az ügyben. 

Oroszország olimpikonjai nem indulhattak az ország zászlaja alatt Tokióban, az orosz himnusz is tiltólistára került, mivel Moszkva állami szintre emelte sportolói doppingolását

Oroszországban törvény tiltja a „nem hagyományos családi értékek (homoszexualitás) népszerűsítését”, a „család az család” filozófiája sem képezi a társadalmi elfogadás tárgyát. A Kreml nyilvánosan nem támogatja az LMTB-ellenességet, de az állami műsorszórók tükrözik a hagyományos családi értékek védelmébe bugyolált állami ideológiát, amelyet széles körben melegellenesnek tartanak. 

A melegellenesség, illetve a hagyományos családi értékek védelme, úgy tűnik, mélyen beleitta magát az orosz társadalmi tudatba. Egy szivárványcsalád azért kényszerült elmenekülni az országból, mert részt vettek egy üzletlánc promóciós kampányában. Ezt pedig sokan zokon vették, az üzletlánc és a család is fenyegetéseket kapott. 

Ennél még brutálisabb dolgok történnek Csecsenföldön, ahol – jelentések szerint –üldözik a melegeket, kínzásnak vetik őket alá, és olykor meg is gyilkolják őket. 

Szemléltető erővel bír az alábbi társadalmi kísérlet. Két orosz fiatal azt akarta felmérni, hogyan reagálnának a moszkvaiak egy meleg pár láttán. Az eredmény megfelelt várakozásaiknak. Durván.

(BBC / The Moscow Times)

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM