Ez a poszt a következő Percről percre része:

Egy óra alatt kimutatja a vírust az új teszt

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves olvasóink!

  Zárul az Index hétvégi hírösszefoglalója, amelyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

  Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

 • Bíróság elé állítottak egy orosz nőt az ausztráliai Canberrában, mert fittyet hányt a járványügyi szabályokra, mondván, hogy 

  ő egy szuverén állam. 

  Elvira Sagabuddinova, akinek a közigazgatási neve Uszejnova, nem volt hajlandó egy telefonos applikáción bejelentkezni ahhoz, hogy elmenjen egy boltba. Az az előírás ugyanis, hogy ha valaki fel akar keresni egy boltot, vendéglátóhelyet, vagy utasszállító szolgáltatást vesz igénybe, jeleznie kell egy alkalmazáson keresztül.

  A két lábon járó szuverenitás azonban még rendőrségi unszolásra sem volt ezt hajlandó megtenni – írja az ABC News ausztrál kiadása.

  Tárgyalásán dacosan álldogált a falnak dőlve, a feltett kérdésekre nem válaszolt, ehelyett olyan kérdésekkel állt elő, hogy

  A bíró egy államot vagy egy élő személyt képvisel?

  vagy hogy 

  A bíróság korlátlan pénzügyi kötelezettséggel bír?

  A nőt amúgy elküldték elmevizsgálatra, de nem állapítottak meg semmi rendkívülit nála. Végül nem volt mit tenni, elengedték, ügyének tárgyalását jövőre folytatják.

 • Összehasonlította a koronavírus-fertőzésen átesett, egy oltott és egy oltatlan ember tüdejének röntgenképeit Ghassan Kamel, a St. Louis Egyetemi kórház orvosa, és riasztó kép tárult a szemei elé.

  A felvételeken jól látszik, hogy a védőoltás nélküli személy tüdeje sokkal kevesebb levegőt tartalmaz, mint oltott társáé. Ez pedig azt jelenti, hogy a vírus agresszíven terjed egy védetlen szervezetben, ami sok esetben egyenes út az invazív gépi lélegeztetésre kerüléshez.

  A képeken a fekete rész mutatja a levegőmennyiséget. Alábbin az oltott páciens tüdeje látható.

  vac

  Ez alábbi pedig az oltatlan beteg tüdeje. 

  unvac

  Az erről beszámoló Fox19 hozzáteszi, hogy a vakcinált emberek kevesebb mint egy százalékánál alakulnak ki súlyos szövődményei a vírusnak.

 • Szombaton 4290 PCR-tesztet végeztek el Szlovákiában, ezekből 33 lett pozitív – írja az Új Szó. Az elhunytak száma nem nőtt, maradt 12 541.

  Kórházban 65 személyt ápolnak, 14-gyel kevesebbet, mint az előző napon.

  Szombaton 1096 személy kapta meg a koronavírus elleni oltást, ezzel 2 288 510-re nőtt a beoltottak száma.

 • Az MIT és a Harvard Egyetem mérnökei olyan kis asztali eszközt terveztek, amely egy óra alatt képes kimutatni a SARS-CoV-2-t nyálmintából – írja a Napi.hu. A vizsgálatok azt is igazolták, hogy a diagnosztikai eszköz hasonló pontossággal működik, mint a jelenleg használt PCR-tesztek.

  A kutatók szerint a készülék akár 2-3 dolláros áron is előállítható. Az eszköz a jelenleg ismert SARS-CoV-2 egyes változataihoz kapcsolódó specifikus vírusmutációk kimutatására is alkalmas.

 • Oltási maraton kezdődött Tunéziában – adta hírül az MTI. Az észak-afrikai országban egymillió embernek akarják beadni a koronavírus elleni oltás első adagját.

  Több ezer ember várakozott kora reggel óta az oltóközpontok előtt, amelyeket több száz intézményben, köztük iskolákban alakítottak ki.

  Kaisz Szaíd államfő egyik tanácsadója szerint AstraZeneca-oltást kapnak a 40 év felettiek, akiket bevontak az oltási kampányba. Arab és nyugati országoktól mintegy hatmillió adag oltóanyaghoz jutott a közelmúltban Tunézia. Az országban eddig a 11 és fél milliós lakosságnak csupán nyolc százaléka kapta meg az oltás mindkét adagját, miközben a koronavírus Nagy-Britanniában tavaly felbukkant alfa- és az Indiában megjelent delta-variánsa egyre több embert fertőz meg.

  Helyi idő szerint vasárnap 13 óráig mintegy 302 ezer embert oltottak be.

  Tunéziában naponta két-háromezer új fertőzöttet azonosítanak, a járvány kezdete óta 21 ezer ember halt meg Covid–19-ben és szövődményeiben.

  Az országot hónapok óta politikai válság sújtja. Kaisz Szaíd tunéziai elnök július végén menesztette a védelmi és az igazságügyi minisztert, nem sokkal azután, hogy leváltotta Hisám Masísi miniszterelnököt és felfüggesztette harminc napra a parlament működését a „társadalmi béke helyreállítása, az állam és a társadalom megvédése érdekében”. Eközben országszerte több tüntetésen követelték a kormány lemondását a járvány nyomán kialakult egészségügyi válság rossz kezelése és a romló életkörülmények miatt.

  Egy két és fél héttel ezelőtti oltási kampányban, amikor felszólítottak valamennyi felnőtt lakost, hogy jelenjen meg az oltóközpontokban, a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia a nagy tömegek miatt. Akkor nem volt elegendő oltóanyag a tömeges vakcináláshoz.

 • Csaknem háromszor annyi koronavírusos beteg halt meg Romániában az elmúlt hét napban, mint az előző héten, az új fertőzések száma pedig másfélszeresére emelkedett – adta hírül az MTI. A stratégiai kommunikációs törzs vasárnapi jelentése szerint az utóbbi 24 órában 208 új fertőzést diagnosztizáltak, három fertőzött vesztette életét, így 29-re emelkedett az elmúlt héten elhunyt koronavírusos betegek száma. Ez csaknem háromszorosa az előző heti 10, illetve a két héttel korábbi 12 halálesetnek.

  Romániában július közepén vált nyilvánvalóvá, hogy másfél hónap stagnálás után ismét gyorsulni kezdett a fertőzés üteme. A most záruló, augusztus 2–8-i héten 1578 új esetet diagnosztizáltak, másfélszer annyit, mint az előző heti 1049, illetve ötször annyit, mint egy hónappal korábban, a július 5–11-i héten, amikor 285 új eset volt.

  A járvány gyorsulásának hatása néhány napos eltolódással mutatkozott meg a kórházi kezelésre szorulók, illetve egyhetes eltolódással az intenzív terápiára szoruló súlyos esetek számának emelkedésében. Július 17. óta a kórházban kezelt fertőzöttek száma 240-ről 579-re, az intenzív osztályon ápoltaké pedig 32-ről 79-re növekedett.

  Július közepétől kezdődően mostanáig a napi két haláleset számított átlagosnak. Az utóbbi két hét esetszámaiból kiszámított mozgóátlag, miután három hétig stagnált, vasárnap emelkedett ismét háromra. Az elmúlt héten kedden és pénteken 5-5, szombaton pedig már 8 áldozatot követelt a járvány.

  A 19,3 millió lakosú Romániában valamivel többen mint ötmillióan kaptak legalább egy oltást, a beoltható 12 év feletti lakosság kevesebb mint 30 százaléka.

 • Nem vesz fel olyan utasokat a Yo Transportation nevű taxitársaság az amerikai Missouri államban, akik beoltatták magukat a koronavírus ellen vagy maszkot viselnek. Mi több, a cég feltételül szabja, hogy az utasok igazolják: nem vették fel a védőoltást. 

  A St. Louisban és környékén működő cég tulajdonosa szerint a maszkviselés veszélyes, ugyanis saját vizsgálata alapján arra jutott: baktériumokat és kórokozókat hordoznak az emberek a maszkokon. 

  Ugyancsak saját kutatásai alapján jutott arra a következtetésre, hogy az oltóanyagok nem biztonságosak. 

  A hírt közlő Independent emlékeztet: Missouri volt az egyike azon államoknak, ahol rohamosan kezdett terjedni a delta-variáns júniusban, főként vidéken, ahol alacsony a beoltottak aránya. 

 • Egy doppingeset, huszonnégy világcsúcs és több mint 613 ezer koronavírusteszt a tokiói olimpián – foglalta össze az érdekességeket, adatokat, rekordokat az MTI.

  Az összeállítás szerint a sportolók 24 alkalommal javították meg a világcsúcsot: úszásban és evezésben hat-hat, súlyemelésben négy, atlétikában és pályakerékpárban három-három alkalommal.

  A szervezők adatai szerint július 1-jétől vasárnapig összesen 613 500 koronavírustesztet végeztek el az olimpiához kapcsolódóan, és 436 pozitív esetre bukkantak.

  Eddig egy doppingesetre derült fény: a georgiai súlylökő Benik Abramyan nem szerepelhetett a keddi selejtezőben. Ideiglenesen felfüggesztették a versenyzési engedélyét, miután a múlt szombaton elvégzett, versenyen kívüli tesztje pozitív eredményt hozott.

 • A romániai oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) elnöke, Valeriu Gheorghiţă a Vama Veche nevű tengerparti üdülőhelyen arról beszélt: a koronavírus delta-variánsa európai szinten már domináns lett, és dominánssá válhat Romániában is, a mutáns pedig elsősorban olyan helyeken terjed, mint a tengerpartok.

  A tengerpart egy olyan helyszín, ahol közel vannak egymáshoz az emberek, és nem tartják be a védekezési szabályokat – jelentette ki a Krónika cikke szerint. Hozzátette: az elmúlt kilenc hétben az aggodalomra okot adó vírusváltozatokkal megfertőzött személyek körében közel kilencszeresére nőtt azoknak az aránya, akiket a delta-variáns betegített meg. Kijelentette azt is, hogy a delta-variáns hamarosan a közösségi terjedés szakaszába léphet.

  A katonaorvos Gheorghiţă egyébként a Krónika cikke szerint nem nyaralni (vagy legalábbis nem csak nyaralni) ment le a tengerpartra, hanem turistákat oltani.

 • A WHO egyik magas rangú tisztviselője szerint lehet, hogy az új koronavírus-variánsokat ezentúl csillagképek után fogják elnevezni – írja a Telegraph.

  Maria Van Kerkhove azt mondta: vélhetően több mutációval kell szembenéznünk, mint ahány betű van a görög ábécében, ezért az ENSZ Egészségügyi Ügynöksége már keresi az alternatívákat. A portál emlékeztet, hogy eddig 11 variánst regisztráltak, ebből az egyik legismertebb a delta és a béta, de ott van még az éta és a lambda is.

 • Csak oltási igazolással lehet vendéglátóhelyekre látogatni és különböző rendezvényeken részt venni augusztus 16-tól Észak-Macedóniában – jelentette be Venko Filipce egészségügyi miniszter.

  A Vesti.mk szkopjei hírportál szerint a tárcavezető közölte: a kormány új rendelete nem csupán a zárt helyiségekre vonatkozik, szabadtéri rendezvényeken és a vendéglátóhelyek kerthelyiségeiben is csak azok tartózkodhatnak majd, akik a koronavírus elleni valamelyik védőoltás legalább egy adagját már megkapták – számolt be az MTI.

 • Rekordszámú napi új fertőzésről és halálesetről számoltak be vasárnap Iránban az egészségügyi hatóságok – adta hírül az MTI. A másfél éve tartó koronavírus-járvány új, minden eddiginél erősebb, ötödik hulláma június vége óta sújtja az országot.

  Az utóbbi 24 órában 39 600 új fertőzöttet és 542 halálesetet jegyeztek föl. A koronavírus-járványnak az ezt megelőző legerősebb hulláma tavaly novemberben volt az országban. Az új adatokkal az eddigi összes fertőzött száma 4,158 millió, a halálos áldozatok száma pedig 94 015, a legtöbb a Közel-Keleten.

  Az új járványhullám, amelynek gyors terjedésében a nagyon fertőző delta-vírusvariáns is közrejátszik, túlterhelte a kórházakat, amelyekben még soha nem volt annyi válságos állapotú beteg, mint most. Számuk az utóbbi napon 6462-vel nőtt. Az állami tévé is elismerte, hogy a kórházak a túlterheltség miatt nem tudják betartani a betegek ellátásra előírt egészségügyi eljárást, a helyzet válságos.

  Ali Hamenei ajatolláh, legfelsőbb politikai és vallási vezető múlt héten utasította az illetékes tisztségviselőket, hogy hozzanak meg minden szükséges intézkedést, és vitassák meg egy országos kijárási tilalom bevezetését is. A kormány azonban vonakodik egy ilyen intézkedéstől, mert tart attól, hogy ez sokat ártana a gazdaságnak, amelyet egyébként is sújtanak az amerikai szankciók.

  A gyenge oltási kampány sem segít a helyzeten. Az Oxfordi Egyetem Our World in Data című online publikációja a teheráni kormányzati források által kiadott hivatalos adatok alapján úgy számol, hogy a mintegy 80 millió lakosnak csak 3,3 százaléka van teljesen beoltva.

  Az iráni kormány éppen az amerikai szankciókat, ebből kifolyólag a pénztelenséget okolja azért, mert nincs elég oltóanyag az országban.

 • A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 584-gyel 725 245-re, Koszovóban 352-vel 109 662-re, Észak-Macedóniában 378-cal 157 627-re, Montenegróban 285-tel 103 443-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 110-zel 206 176-ra növekedett.

  A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 7135-re, Koszovóban eggyel 2273-ra, Észak-Macedóniában szintén eggyel 5502-re és Bosznia-Hercegovinában is eggyel 9734-re növekedett. Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 1635 maradt – adta hírül az MTI.

 • Huszonhat koronavírusos megbetegedést regisztrálták szombaton a tokiói olimpián – adta hírül az MTI. A szervezők tájékoztatása szerint csütörtökön volt az eddigi rekord, amikor 31 új fertőzöttet találtak.

  Az ötkarikás egészségügyi stáb július 1. óta közel 600 ezer teszt után 430 pozitív esetre bukkant, ebből 32-en voltak az olimpiai falu lakói.

 • A Kongói Demokratikus Köztársaságban akár hétnapos elzárást is kaphat, aki megszegi a kötelező maszkviselési szabályokat – írja a The Guardian. A közel 87 milliós ország egyes részein visszaszorulóban van a járvány, de egyes térségekben továbbra is magas a fertőzések száma. Ilyen az egyik fő gazdasági központ, Lubumbashi is.

  A város polgármestere, Ghislain Robert Lubaba Buluma arról beszélt, hogy a városba utazáshoz kötelezően elő fogják írni a maszkviselést, hétfőtől pedig ellenőrző pontokat állítanak fel. Aki megszegi a rendelkezéseket, hét nap elzárásra számíthat és 6 eurónak megfelelő kongói frankot kell fizetnie.

  A közép-afrikai országban a járvány kitörése óta  51 523-an kapták el eddig a fertőzést, és 1048 ember halt meg.

 • A buborékszabályok megszegése miatt kizárták az olasz Lorenzo Musettit a három és fél millió dollár (egymilliárd forint) összdíjazású torontói keménypályás férfi tenisztornáról – adta hírül az MTI. A világranglista 60. helyezettje azért nem indulhat el a selejtezőben, mert elhagyta a koronavírus-járvány miatt előírt elkülönítő zónát.

  A 19 éves játékos, a top 100 legfiatalabb tagja júniusban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Roland Garros párizsi tenisztorna nyolcaddöntőjében kétszettes előnyre tett szert a világelső Novak Djokovics ellen, majd az ötödik játszmában derékproblémák miatt feladta a meccset.

 • Nem mindennapi megpróbáltatásokon esett át egy 22 éves diák ápolónő Spanyolországban – írja a brit közszolgálati BBC. Sophie Burdge Mallorcán nyaralt, hazatérése előtt azonban pozitívnak bizonyult a koronavírus tesztje. Innen indult a rémálom. A diákot ezután egy hotelben helyezték el, ahol elmondása szerint nem biztosítottak neki elegendő ételt se innivalót.

  A kijelölt személyzet nem foglalkozott az állapotával, a szállodában pedig nem volt mosoda, így a ruháit kénytelen volt a mosogatócsészében megtisztítani. Az ügyben megszólaló szálloda azt mondta, hogy az ételt a hotelt kiszolgáló étkezde biztosítja így ők nem érintettek a kérdésben, a vízzel kapcsolatos kritikák pedig alaptalanok.

  Spanyolországból jelenleg azok a brit állampolgárok, akiket már kétszer beoltottak, nem kötelesek karanténba vonulniuk, csupán csak tesztet kell végezniük hazautazásuk előtt. Ha a teszt pozitív, akkor 10 napos elzárással kell szembenézniük, zárja a portál.

 • Oroszországban az elmúlt 24 órában 787 ember halt meg koronavírussal összefüggő megbetegedésekben – írja a Telegraph.

  A 144 milliós országban ezzel félmillióra emelkedett a járványban elhunytak száma. A portál megjegyzi, hogy 22 866 új fertözöttet regisztráltak egy nap alatt.

  Aggodalomra ad okot, hogy júniusban 185 ezer ember halt meg, ez 26 százalékkal magasabb arány a 2019-es év azonos időszakához képest.

  A megugró fertőzések, és halálozások miatt egyes régiók újra bevezették a korlátozásokat, illetve kötelezővé tették az oltást.

 • Komoly problémát jelent a delta-variáns a föld túlsó oldalán, Ausztrália három legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben, Viktóriában és Queenslandben vasárnap összesen 282 új fertőzöttet regisztráltak, írja a Reuters.

  Új-Dél-Walesben a legrosszabb a helyzet, ahol egy nap alatt 262 új megbetegedést jegyeztek fel a szombati 319-es csúcsot követően.

  Arra kérek mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat, az egészségügyi tanácsokat, és csak akkor menjenek el otthonról, ha feltétlenül muszáj

  – figyelmeztetett Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales szövetségi állam kormányzója.

  A friss jelentések szerint az államban 362 embert ápolnak kórházban, ebből 58 személy állapota súlyos.

  Megjegyzendő, hogy az 58 emberből 54 nem volt beoltva koronavírus-vakcinával. 

  A jelenleg is zár alatt lévő Viktóriában 11 új koronavírus-esetről számoltak be, Queenslandben pedig kilenc új helyi esetet rögzítettek.

 • Ismét százezer fölé emelkedett az Egyesült Államokban szombatra a 24 órán belül diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette az AP hírügynökség.

  Legutóbb a járvány téli tetőzése idején volt ilyen magas ez a szám. Az újabb növekedést a gyorsabban fertőző delta variáns terjedése okozza, illetve az a körülmény, hogy az ország déli részén alacsony a beoltottak aránya.

  Országos szinten 50 százalékos a lakosság teljes beoltottsága, több mint 70 százalék kapta meg legalább az első dózist.

  Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója a héten a CNN liberális hírtelevízióban elmondta, hogy modelljeik szerint ha nem sikerül még több embert beoltani, akkor a napi esetszámok ismét akár a több százezret is elérhetik.

  Január elején regisztráltak naponta mintegy 250 ezer fertőzöttet, majd júniusra ez napi 11 ezer körüli esetszámra csökkent. Pár hét alatt azonban ismét nagy ugrást tapasztaltak, és átlépték a 100 ezres értéket.

  A kórházi ellátásra szorulók és a halálesetek száma is emelkedik, bár messze elmarad azoktól a csúcsoktól, amelyeket még az oltási kampány beindítása előtt jegyeztek fel. Jelenleg több mint 44 ezer ember van kórházban koronavírus-fertőzés miatt, ami 30 százalékos emelkedést mutat egy hét alatt. A halálos áldozatok száma pénteken megközelítette az 500-at, míg két héttel korábban 270 körül volt.

  A CDC adatai szerint a délkeleti szövetségi államokban feltűnően magasabb a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek aránya. Alabama és Mississippi államokban a legalacsonyabb a lakosság átoltottsága, itt nem éri el a 35 százalékot azoknak az aránya, akik már mindkét oltást megkapták. Alabamában 65 ezer adag vakcinát ki kellett dobni, mert lejárt a szavatosságuk, mielőtt találtak volna jelentkezőket, akik felvennék az oltást.

  Floridában különösen nagy arányú az új esetek számának emelkedése, az országos új fertőzötteknek több mint 20 százalékát ebben az államban diagnosztizálják, ami háromszor magasabb annál, amennyi lakosságarányosan indokolt lehetne. A kórházak túltelítettek, Jacksonville egyes kórházaiból kénytelenek hazaküldeni koronavírusos betegeket azért, hogy felszabadítsanak ágyakat a még súlyosabb állapotban lévő fertőzötteknek.

 • Már nem kell karanténba vonulniuk visszatérésüket követően azoknak a briteknek, akik Franciaországba látogatnak, vasárnap hajnalban megváltoztak ugyanis a szigetország utazásra vonatkozó szabályai, tudósít a BBC.

  Brittany Ferries  utazási tanácsadó közölte, hogy a csütörtökön bejelentett szabályváltozások miatt már megugrott a foglalások száma, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a brit utazási irodák ki tudják termelni egy koronavírus nélküli nyár bevételeit. 

 • Hikikomorinak nevezik az önkéntes remeteséget, ami a koronavírus-válság és a pandémia következtében elterjedt életforma.

  A hikikomori egy mentális jelenség; 1998-ban nevezte el egy japán pszichológus.

  A témában megjelent kutatás azt vizsgálta, hogy milyen feltételeknek „kell” teljesülniük, hogy valakit a remeteséggel lehessen diagnosztizálni. 

  Azok az emberek, akik saját otthonaikban élik meg a szociális izolációt, vagy az elszigeteltség legalább hat hónapja tart, esetleg az izoláció komoly negatív élettani hatásokkal jár az elszigetelt egyénnél. 

  A feltételekből jól kivehető, hogy ezek az elmúlt időszakban gyakorlatilag bárkire igazak lehettek. A hikikomoriban szenvedőknek rémálmaik vannak, kiemelten félnek a fertőzésektől és többnyire azt gondolják, hogy a vírust a külföldiek terjesztik. 

  via Quibit.hu

 • Koronavírus-fertőzés szövődményei következtében meghalt Dick Farrel ismert amerikai konzervatív rádiós műsorvezető – írja a Daily Beast

  A floridai WFLN ismert arca, Dick Farrel három héttel azután halt meg, hogy megfertőződött. Az oltásellenes kirohanásairól ismerték, terjesztett álhírt arról, hogy aki átesett a fertőzésen, annak nincs szüksége vakcinára, a koronavírus-járvány elleni amerikai védekezés vezetőjét, a Nemzeti Allergológiai és Járványügyi Intézet (NIAID) igazgatóját, Anthony Faucit pedig „hataloméhes, hazug szörnynek” nevezte.

  A „másik Rush Limbaugh” becenéven ismert rádiós műsorvezető csak azután enyhült meg, hogy elkapta a fertőzést, több barátjának is azt mondta, hogy oltassa be magát. Hatvanöt éves volt. 

 • Párizsban és több más francia városban jelenleg is tüntetések zajlanak a kötelező védőoltás és a koronavírus-útlevél használata ellen.

  Mint ismert, a francia alkotmánytanács két napja hagyta jóvá azt a törvényt, amely előírja, hogy

  CSAK VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL LÁTOGATHATÓK A BÁROK ÉS ÉTTERMEK, ÉS KÖTELEZŐVÉ TESZI AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKNAK A KORONAVÍRUS ELLENI VÉDŐOLTÁST.

 • Az egészségügyi minisztérium egyik szakembere szerint ha valaki nem oltatja be magát, az olyan, mint ha géppisztollyal lőné a többi emberre a delta-variánst. Mivel Izraelben még mindig nem oltottak be egymillió embert, továbbá a beduin közösségekben rendkívül alacsony az oltottsági arány, ezért egy akció keretein belül a szétszórt településeken házhoz szállítják a vakcinákat. „A legnagyobb probléma nem az, hogy nincsen elég oltóanyag, hanem, hogy az emberek félnek az oltástól” – mutatott rá a Jediót Ahronótnak egy névtelenségek kérő szakértő.

  Mivel az országban növekszik a súlyos betegek száma, és félő, hogy túlterhelődnek a covid-osztályok, szeptemberben újabb országos zárlat jöhet. Emlékezetes, csupán 150 jelentkezője volt annak az akciónak, amelyben az oltakozó kamaszok páros mozijegyet, uszodabelépőt vagy hőlégballonos utazást kaptak, ebből – írja még mindig az izraeli lap – leginkább azt a következtetést lehet levonni, hogy a szülők döntik el, hogy a gyerekük kapjon-e oltást.

  via HVG

 • A 18 év felettiek egyszeri dózisú Janssen vakcinát kapnak a Johnson & Johnsontól.

  A bevásárlóközpontokkal együttműködve úgy döntöttünk, hogy a lehető legközelebb kerülünk az oltással az emberekhez, amely a szakértők szerint áttörést jelent a járvány elleni küzdelemben. Nagyon rugalmas szolgáltatást tudunk nyújtani mind a hét városban, jelentős érdeklődés mutatkozik a regisztráció nélküli oltásra

  – mondta Nagyszombat megye elnöke, Jozef Viskupič.

  Szombaton délután 5 óráig oltanak a dunaszerdahelyi, a galántai, a galgóci, a pőstyéni, a szenci és a nagyszombati Tesco bevásárlóközpontokban – számol be a Paraméter.

 • Olaszországban több helyszínen tüntettek szombaton, miután az olasz kormány a héten minden 12 éven felüli számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védettségi igazolást az éttermekben, a múzeumokban, az uszodákban és a fürdőkben, valamint a szabadtéri kulturális és sporteseményeken.

  Ezrek vonultak utcára Rómában, Milánóban, Torinóban, Bolognában és Nápolyban.

  A tüntetők megfogadták: minden szombaton tiltakoznak, addig, amíg el nem törlik az úgynevezett zöld kártyát, amely szerintük a kötelező oltás bújtatott formája.

  A megmozdulások szervezői jelezték: jogi lépéseket tesznek az ellen, hogy az olasz kormány az év végéig meghosszabbította a rendkívüli állapotot, amely több korlátozás alapja.

  A római kormány csütörtökön rendeletet alkotott arról, hogy szeptember elsejétől minden pedagógus és a felsőoktatásban tanuló minden diák csak zöld kártyával léphet be az oktatási intézményekbe, valamint ezzel utazhat a távolsági buszokon, vonatokon, kompokon és repülőjáratokon. A pedagógusok és a diákok öt napi türelmi időt kapnak az igazolás beszerzésére, ezután felfüggesztik őket állásukból, illetve igazolatlan hiányzónak számítanak.

  A védettségi igazoláshoz az kell, hogy az illető vagy be legyen oltva koronavírus ellen (kétadagos vakcina esetén elég már az első adag), vagy friss negatív vírustesztje legyen, vagy az, hogy hat hónapnál nem régebben gyógyult fel a betegségből.

  Olaszországban 128 187 halálos áldozata és 4 383 787 fertőzöttje van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb összesítése szerint. Az elmúlt huszonnégy órában 6599 új esetet regisztráltak, és 24-en vesztették életüket a vírus okozta Covid-19 betegségben. A járvány csúcsán, 2020 végén 40 902 és 993 volt ez az adat.

 • A világon 202 236 415 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 286 347 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

  Egy nappal korábban 201 692 437 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 277 567 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 35 738 700 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 616 713.

  • Indiában 31 895 385 fertőzöttet és 427 371 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 20 151 779 fertőzöttről és 562 752 halálos áldozatról tudni.
  • Franciaországban 6 350 899 fertőzöttet és 112 379 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Oroszországban 6 340 370-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 161 343-ra emelkedett.
  • Az Egyesült Királyságban 6 070 873 a fertőzöttek száma, és 130 585-en haltak meg a betegségben.
  • Törökországban 5 895 841 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 52 088.
  • Argentínában 5 012 754 a fertőzöttek és 107 302 a halottak száma.
  • Spanyolországban 4 588 132 fertőzöttet és 82 006 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 390 684 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 209.
  • Németországban 3 795 609 a fertőzöttek száma, 91 789 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 883 976 fertőzöttet és 75 285 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • A romániai szebeni reptéren először jeleztek fertőzött utasokat a covid-19 kiszűrésére betanított kutyák – írja a Főtér. 

  A lap hozzáteszi ugyanakkor azt is, hogy vegyes az eredménye annak a kísérleti projektnek, amelyben élesben vetik be a koronavírus-fertőzöttek kiszűrésére betanított rendőrkutyákat, ugyanis három Spanyolországból érkező utasról is azt jelezték, hogy fertőzött az illető, de a gyorsteszt csak egyikük esetében lett pozitív.

  A cikk kitér arra is, hogy a pozitív tesztet olyan személyen végezték el, aki már be van oltva.