Elviselhetetlen a levegő Athénban

2021.08.07. 11:09 Módosítva: 2021.08.07. 11:56

Veszélyesen rossz minőségű a levegő a görög fővárosban, Athénban a város körüli erdőtüzek miatt – adta hírül az MTI. A füst és a már harmadik napja szinte folyamatosan hulló hamu miatt csaknem elviselhetetlen a levegő a nagyvárosban.

A hatóságok fölszólították a lakosokat, hogy tartsák zárva az ablakokat, és lehetőleg ne menjenek ki a szabadba.

A szél éjjel csillapodott, ezzel lehetőség nyílt a tűzoltóknak, hogy megfékezzék az Athéntól északra tomboló tüzeket – mondta Vaszilisz Kokkalisz, az Athén és környékéért felelős polgári védelem helyettes vezetője szombat reggel a görög állami tévében.

A görög tűzoltóság az ország több pontján továbbra is küzd a lángokkal: nagyobb tűzfészkek vannak Évia szigetén, amely Kréta után a második legnagyobb görög sziget, valamint a Peloponnészoszi-félsziget déli részén, az ókori Spárta területén épült Szpárti város környékén és a félsziget nyugati részén, Pirgosztól keletre.

A görögországi tüzek oltásában már ukrán, román, lengyel és ciprusi tűzoltók is részt vesznek. Franciaország, Svájc, Svédország és Horvátország pedig tűzoltó helikoptereket és repülőgépeket bocsátott Görögország rendelkezésére.

Az elmúlt időszakban több országban keletkezett erdőtűz. Spanyolország, Olaszország és Törökország is küzd a lángok ellen. Lengyelország segítő kezet nyújtott a görög és török tüzek oltásához is, emellett az árvíz sújtotta Németországot is segíti tűzoltókkal.

A lengyel állami tűzoltóság országos központja a Twitteren közölte, hogy 138 darab hűtveszárítót indítottak útnak a nyugat-németországi Rajna-vidék–Pfalz tartományba, ahol július közepén a szokatlanul heves esőzés súlyos áradásokhoz vezetett. A természeti katasztrófában összesen 175 ember vesztette életét Rajna-vidék–Pfalz és Észak-Rajna–Vesztfália tartományban.

Szombat hajnalban indult útnak a lengyel rendőrség egy helikoptere Varsóból Törökországba, nyolc rendőrségi helikopterpilótával és három tűzoltóval a fedélzetén. A helikopter, a pilóták és a tűzoltók az egy hete tomboló erdőtüzek oltásában fognak segíteni Törökország déli partvidékén. Előző nap három tűzoltó indult útnak szintén Törökországba, a levegőből való oltáshoz szükséges eszközökkel.

A Törökországban pusztító tüzek oltását Ukrajna is segíti. Az ország korábban két An-32p típusú repülőgépet küldött segítségül, csütörtökön pedig négy ukrán Mi-8 MTV-1 helikopter érkezett a tűzoltáshoz. A négy korszerűsített helikopterhez negyvenfős önkéntes legénység is társul. A szakemberek nemcsak nappal, hanem éjszaka is dolgoznak a nagy kiterjedésű erdőtüzek lokalizálásában az ország déli, nehezen megközelíthető, hegyvidéki részén.

Összesen hat ország 18 repülőgépet küldött Törökországba, hogy segítsenek leküzdeni a természeti katasztrófát, azonban nem mindegyik állam segítsége önkéntes − írja a Kárpáti Igaz Szó.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport